Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Σε αδερφικό κλίμα οι συναντήσεις του Σπύρου Ξέρρα στην Κύπρο.


Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τις συναντήσεις του Υπουργού Εργασίας με τον Αρχιεπίσκοπο, τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και την Κύπρια ομόλογο του
Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και  Ίσων Ευκαιριών, κ. Σπύρος Ξέρρας, πέρα από την καθιερωμένη συνάντηση με την κύπρια ομόλογό του, κα. Σωτηρία Χαραλάμπους, με την οποία συζήτησαν για τη συνεργασία τους πάνω σε θέματα της αγοράς εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, είχε ακόμη άλλες δύο σημαντικές συναντήσεις, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και με τον πρόεδρου του ΔΗΣΥ, κ. Αναστασιάδη.


Επισκεπτόμενος τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο κ. Ξέρρας,  μετέφερε την ευλάβεια και την αγάπη των Βορειοηπειρωτών προς τα αδέρφια της Κύπρου, που τους συνδέουν κοινοί αγώνες για τη διατήρηση της αγάπης για την πατρίδα στα δύο άκρα του Ελληνισμού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την κατάσταση των αδερφών  Βορειοηπειρωτών, για την κατάσταση των ορθόδοξων μνημείων και για τους τρόπους με τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου μπορεί να συνδράμει. Ο κ. Ξέρρας  ενημέρωσε τον Προκαθήμενο της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το έργο που γίνεται για την αναστήλωση των παλιών ναών και την ανέγερση νέων υπό την μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Αναφερόμενος στα παλαιά μνημεία της Ορθοδοξίας, με τα οποία είναι διάσπαρτη η Βόρειο  Ήπειρος, ο κ. Ξέρρας τόνισε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη συντήρηση τους, ώστε να μετατραπούν σε χώροι αναβίωσης της ορθόδοξης παράδοσης, αλλά και πόλος έλξης για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αφού ενημέρωσε τον. Κ. Ξέρρα για την επικείμενη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην Κύπρο τον προσεχή Οκτώβριο, βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση του κυρίου Υπουργού για την ανάπτυξη και υποστήριξη του θρησκευτικού τουρισμού, υποσχέθηκε ότι θα παροτρύνει ο ίδιος τα αδέρφια από την Κύπρο να επισκεφτούν τη Βόρειο Ήπειρο και να απολαύσουν από κοντά την ομορφιά των τοπίων, την αρχαιότητα των ορθόδοξων μνημείων, αλλά και την αδερφική φιλοξενία των αδερφών βορειοηπειρωτών.
             
Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αναστασιάδη, ο κ. Ξέρρας μετέφερε τους πατριωτικούς χαιρετισμούς των αδερφών Βορειοηπειρωτών, καθώς και του αλβανού Πρωθυπουργού και πρόεδρου του ΔΚ, κ. Μπερίσα. Ο κ. Αναστασιάδης, γνώστης της κατάστασης των Βορειοηπειρωτών, αλλά και της  Αλβανίας γενικότερα έδωσε έμφαση στους τρόπους με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει  περισσότερο το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, τονίζοντας ότι προσωπικά ο ίδιος στις κατά καιρούς συναντήσεις με τον κ. Μπερίσα στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του μετέφερε το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών και για την ανάγκη  η αλβανική πολιτεία να επιλύσει τα θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τις περιουσίες και τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.                


Από την πλευρά του, ο κ. Ξέρρας, αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, επισήμανε ότι ο κ. Αναστασιάδης μαζί με τον κ. Σαμαρά ( και τα δύο κόμματα ανήκουν στο συνασπισμό της Λαϊκής Δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) μπορεί να αναλάβουν πρωτοβουλίες, αλλά και να παροτρύνουν τον ομόλογό τους, πρόεδρο του ΔΚ και συνάμα Πρωθυπουργό της Αλβανίας να αναλάβει κάθε προσπάθεια που αναβαθμίσει το καθεστώς και τους όρους επιβίωσης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα πατρώα εδάφη.

Ρεπορτάζ του Κατωδροπολίτη 

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΙ ΜΕGALI POLITIKI TO THERIO AYTO
POLEMAEI TOYS POGONISIOYS
NA DOYME POTE THA STILEI TO greider
na mas zisei

Δημοσίευση σχολίου