Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Τα Βαλκάνια εκτός ελέγχου της ΕΕ…


Στα στερεότυπα που αφορούν στις σχέσεις Ε.Ε. και Δυτικών Βαλκανίων αναφέρεται δημοσίευμα του Tim Judah στη διαδικτυακή πύλη European voice με τίτλο «Τα Βαλκάνια ξεφεύγουν από την Ε.Ε.». Σύμφωνα με το συντάκτη, τα στερεότυπα που συνήθως ισχύουν σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια και που παρόλα αυτά είναι αληθινά είναι δύο: α) εφόσον η Ε.Ε. δεν μπορεί να τακτοποιήσει τα του οίκου της, πώς είναι δυνατόν να ασκήσει επιρροή αλλού; β) όταν οι χώρες των Βαλκανίων σταματήσουν να οδεύουν προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση,  αρχίζουν να οδεύουν προς τα πίσω.
Στη συνέχεια ο συντάκτης σκιαγραφεί την κατάσταση σε κάθε βαλκανική χώρα. Αναφορικά με τη «Μακεδονία» (sic), σημειώνει ότι από το 2008, η ένταξη της «Μακεδονίας» στην Ε.Ε. και στο ΝATO έχει παραμείνει στάσιμη λόγω του άλυτου ζητήματος για το όνομα της χώρας. Η Ελλάδα, σημειώνει ο συντάκτης, παρά την αποδυναμωμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μπόρεσε να σταματήσει την ένταξη της «Μακεδονίας». Ως αποτέλεσμα η «Μακεδονική κυβέρνηση» δεν κάνει τα πάντα για να δείξει στις Βρυξέλλες τις καλές της προθέσεις, αλλά το αντίθετο. Η Ελλάδα εγκαλεί τη «Μακεδονία» για προσπάθεια κλοπής της ελληνικής της ταυτότητας, ενώ η άλλη πλευρά  απαντά με το σχέδιο κατασκευής στο κέντρο των Σκοπίων ενός τεράστιου  αγάλματος  του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στη Βοσνία επικρατεί κρίση, αλλά επειδή αυτό είναι πλέον συχνό φαινόμενο στην εν λόγω χώρα, δεν είναι γνωστό. Παρά τις προειδοποιήσεις ότι το μέλλον τους βρίσκεται σε κίνδυνο, οι Βόσνιοι, όπως πάντα, δεν κάνουν αυτό που τους ζητά η Ε.Ε.. Σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ε.Ε. έχει την ηγεσία στην επίβλεψη των συνομιλιών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και, θεωρητικά, οι συνομιλίες αυτές ενδεχομένως να αποβούν σημαντικές. Αλλά σε γενικές γραμμές η Σερβία πραγματοποιεί συνομιλίες με σκοπό να προχωρήσει στην ημερήσια διάταξή της με την Ε.Ε. και για να δείξει ότι αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη. Ωστόσο η Σερβία εξακολουθεί να διεκδικεί το Κοσσυφοπέδιο. Ταυτόχρονα οι υποστηρικτές του Κοσσυφοπεδίου έχουν έρθει σε αμηχανία λόγω των κατηγοριών που εξαπολύονται εναντίον του Πρωθυπουργού του για εμπλοκή του με τη μαφία.
Στην Αλβανία η πολιτική σκηνή είναι ασαφής από τον Ιούνιο του 2009, παρά τις προσπάθειες του Διευθυντή αρμόδιου για τα Βαλκάνια στην Εξωτερική Υπηρεσία Δράσης της Ε.Ε. για την επίτευξη συμφωνίας.  Στην Κροατία οι  διαμαρτυρίες διαφόρων ομάδων καθώς και η κριτική που άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενάντια στις διαδικασίες ένταξης της στην Ε.Ε. δεν θα κερδίσουν τη συμπάθεια ενός ήδη ευρωσκεπτικιστικού κοινού. Στη Σερβία η προοπτική ένταξης είναι τόσο μακριά που είναι δύσκολο να κινητοποιηθούν γραφειοκράτες και επίσημα στελέχη για να κάνουν αυτό που πρέπει.
Σύμφωνα με το συντάκτη, μόνο το Μαυροβούνιο φαίνεται να ακολουθεί τη σωστή πορεία.
Επιβεβαιώνονται λοιπόν τα πιο πάνω στερεότυπα, καταλήγει ο συντάκτης. Εάν η Ε.Ε. δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο ότι αποτελεί σοβαρό παγκόσμιο παράγοντα, σίγουρα δεν θα πείσει τα Βαλκάνια.
Πηγή: http://e-dragoumanos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου