Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η Αλβανική Κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις Θρησκευτικές Κοινότητες


Τα ποσοστά των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία
Η Αλβανική Κυβέρνηση, στην τελευταία σύσκεψή της αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 100 εκατομμύρια λεκ  (720.000 ευρώ), τις θρησκευτικές κοινότητες της χώρας. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για συντήρηση χώρων  λατρείας και για τους μισθούς των υπαλλήλων και εκπαιδευτικών θρησκευτικών ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα, η Μουσουλμανική Κοινότητα επωφελείται 31 632 000 λεκ , η Ορθόδοξη Εκκλησία επωφελείται 26 220 000 λεκ, η Καθολική κοινότητα 25 878 000 λεκ, και η Κοινότητα των Μπεκτασήδων (μουσουλμανικό δόγμα) 16 262 000 λεκ.
Στην Αλβανία υπάρχει ο διαχωρισμός Θρησκείας Κράτους ενώ μόλις πέρυσι, είχε υπογραφει μνημόνειο συνεργασίας μεταξύ της Αλβανικής Κυβέρνησης με πέντε αναγνωρισμένες θρησκευτικές κοινότητες . Μέσω της χρηματοδότησης η Αλβανική Κυβέρνηση έρχεται να επισφραγίσει επίσημα και την αναγνώριση αυτών των τεσσάρων παραδοσιακών θρησκειών στην Αλβανία. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι δεν χρηματοδοτήθηκαν η «Αδελφότητα Ευαγγελιστών της Αλβανίας» που έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού και  ο «Σύλλογος Εβραϊκής Κοινότητας», που βρίσκεται στο στάδιο αναγνώρισης.
Δεν ξέρουμε με ποιο μαθηματικό τύπο διανεμήθηκαν τα χρήματα αλλά σύμφωνα με παλιές στατιστικές στην Αλβανία, το 10% είναι Καθολικοί, το 25% είναι Ορθόδοξοι και το 65% Μουσουλμάνοι  εκ’ των οποίων το 1/3 περίπου ανήκουν στο ιδιόμορφο μουσουλμανικό δόγμα το "Μπεκτασιάν".  Αν κρίνουμε όμως από τις ανάγκες  των μνημείων - χώρων λατρείας ,  η συντριπτική πλειοψηφία σε όλη την Αλβανία είναι ορθόδοξα.
   
Η χριστιανική καταγωγή των Αλβανών και η σχεδόν ανύπαρκτη θρησκευτική παράδοση τους, οδήγησαν πολλούς να βαπτιστούν χριστιανοί χωρίς να γνωρίζει κανείς τον ακριβή αριθμό τους.  Μόνο η επικείμενη απογραφή πληθυσμού μπορεί να αποτυπώσει το σημερινό θρησκευτικό πάζλ της Αλβανίας

4 comments:

Ευλογητός είπε...

Αν κατάλαβα καλά, από δω και πέρα όλοι θα τα παίρνουνε από το Μπερίσα. Δηλαδή και ο Ορφέας και ο Τάκης Νάσης που δουλεύουν στη Μητρόπολη. Και πολλοί άλλοι. Τώρα, πώς τα παίρνουμε από το Μπερίσα και είμαστε με το Ράμα, εγώ δεν θα μπορέσω ποτέ να το καταλάβω. Ας μου το εξηγήσει ο Βορειοηπειρώτης, τον οποίο σεβόμεθα και ως σε κάποιο σημείο και εμπιστευόμεθα.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Ευλογητέ, τα χρήματα που θα πάρει η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι περίπου 190.000 ευρώ. Αν στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου πάει το 15% (αυτή είναι περίπου η αναλογία έργων μέχρι τώρα) θα είναι λιγότερα από 30.000 Ευρώ. Όπως καταλαβαίνεις αυτά δεν αρκούν ούτε για τα πετρέλαια των αυτοκινήτων της μητρόπολης. Οσο για τον Τάκη και τον Ορφέα, νομίζω ο Τάκης δεν έχει πρόβλημα αρκει να τρέχει το λιλί. Ο Ορφέας ως άνθρωπος της προβληματιζόμενης - μαχόμενης αριστεράς, θα έχει ένα ζόρι αλλά φαντάζομαι θα το ξεπεράσει και αυτό όπως πολλά άλλα.

Ανώνυμος είπε...

Pros 9:07
Min ise re file toso arnitikos. An iparxi kapia thriskeftiki kinotita stin alvania pu den prepi na klegete oso anafora tis sxesis me tin alvaniki kivernisi (opia ke na ine PD i PS) afti ine i Orthodoksi Xristianiki Kinotita. Enas aplos logos ine pos i Orthodoksi Eklisia stin alvania otan irthe o Anastasios, pire ola ta ktimata pu tis anikan eno i ales thriskeftikes kinotites piran paparia, kenuria eklisia stin mesi ton Tiranon ekanan gia tus xristianus, an ke ine ligoteri apo tus musulmanus, ti skata alo na kanun... Tulaxiston giafto to thema na min imaste kontra, apla pio antikimeniki... Evlogimenos na ise file mu ke aderfe

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι τα λεφτά αυτά προορίζονται για να ξαλαφρώσουν το μισθολόγιο ορισμένων. Επειδή κάποιοι υπάλληλοι στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου το μισθό τους τον δικαιολογούν μόνο με την πολιτική τους δράση στις γραμμές του ΚΕΑΔ, νομίζω ότι τα λεφτά αυτά δεν πάνε εκεί που πρέπει. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την αναστήλωση των παλιών μοναστηρίων, αλλά έχει τις δυσκολίες του να καλύψει όλες τις ανάγκες. Σήμερα υπάρχουν μονές,οι οποίες είναι ετοιμόρροπες και χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Ας πάνε αυτά τα λεφτά γι' αυτές τις ανάγκες κι ας κατεβάσουν λίγο τις μισθολογικές διεκδικήσεις τους τα παιδιά της Μητρόπολης που ευαγγελίζονται τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ. Έτσι στηρίζουμε καλύτερα το Έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Δημοσίευση σχολίου