Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Δυσαρέσκεια της ΕΕ για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία

Την ανάγκη «ελεύθερων, τίμιων και με απόλυτη διαφάνεια εκλογών», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία, Μίροσλαβ Λάιτσακ, εκφράζοντας, παράλληλα, τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε, χθες, στα Τίρανα, με την αλβανική πολιτική ηγεσία, ο κ. Λάιτσακ υπογράμμισε ότι «ο σεβασμός των θεσμών του κράτους και η αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου είναι η καλύτερη απόδειξη της δημοκρατίας και της ισορροπίας, ...με εξαιρετική σημασία για την ίδια τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και του ίδιου του αλβανικού λαού».
Είναι η τρίτη φορά που ο Μίροσλαβ Λάιτσακ επισκέπτεται τα Τίρανα από τον Ιανουάριο, μετά τα αιματηρά επεισόδια στις 21 Ιανουαρίου, όταν ορίστηκε από την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, ως ειδικός μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης στην Αλβανία.
Ο Σλοβάκος διπλωμάτης, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη του πολιτικού διαλόγου, μεταξύ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα και της αντιπολίτευσης με αρχηγό τον Έντι Ράμα, αποδίδοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές.
«Η απουσία μου, για περίπου 7 εβδομάδες, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είδαμε καμιά ειλικρινή προσπάθεια για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου στη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Λάιτσακ.
Πρόσθεσε δε, πως «θετικό είναι ότι δεν υπήρξαν αιματηρές διαδηλώσεις, με ανθρώπους να πέφτουν νεκροί στους δρόμους, όμως αυτό δεν αρκεί για μια χώρα όπως η Αλβανία, που επιδιώκει να καταστεί υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ».
Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, απηύθυνε έκκληση για άμεση έναρξη ενός εποικοδομητικού πολιτικού διαλόγου, την ομαλή λειτουργία της Βουλής και την απόλυτη διαλεύκανση των αιματηρών επεισοδίων της 21ης Ιανουαρίου, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις διαδηλωτές από πυρά σωμάτων ασφαλείας.
www.kathimerini.gr

5 comments:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Γιατί δεν έχεις δημοσιεύση το σχόλιο 'σε αυτή την ανάρτηση,αδελφέ Βορειοηπειρώτη,που σου το έστειλα,αν δεν με απατά η μνήμη,δύο φορές;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Bορειοηπειρώτη,εάν είσαι εδώ,γιατί δεν αποκρίνεσαι 'στο προηγούμενο;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Έχω στείλη ή όχι κάποια σχόλια,Βορειοηπειρώτη;Εάν ναι,γιατί δεν έχουν ακόμη δημοσιευθή εδώ,'σε αυτή την ανάρτηση;

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ φίλε που υπογράφεις ως Αρχαίος Χριστιανός, κάποια σχόλια σου δεν δημοσιεύτηκαν γιατί επαναλαμβάνεστε λέγοντας τα ίδια πράγματα. Δεν ξέρω αν είναι είστε Βορειοηπειρώτης αλλά θέλω να σας πω ότι σκοπός μας δεν είναι να πούμε πόσο κακοί είναι οι Αλβανοί, εμείς που ζούμε στη Βόρειο Ήπειρο γνωρίζουμε καλά και την καλή και την κακή τους πλευρά. Σκοπός μας είναι να προάγουμε όσο μπορούμε το εθνικό θέμα και τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Η άποψη σας νομίζω καταγράφηκε και μπορείτε να σχολιάζεται ότι θέλετε αλλα θα σας παρακαλούσα ο σχολιασμός να κινείται στα πλαίσια που προανέφερα.
Σας ευχαριστώ!

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Σύμφωνοι,αδελφέ.Ενδιαφέρομαι για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα και θα ήθελα σφόδρα να σας 'δώ να είσθε εντεταγμένοι 'στον ελληνικό εθνικό κορμό,πράγμα που δυστυχώς οι διεθνείς συγκυρίες δεν επέτρεψαν.Έχω μάθη και κάποια ιστορικά στοιχεία σημαντικά και επιθυμώ να συμβάλλω 'στους αδελφούς και συμπατριώτες μου εκεί,που καταπιέζονται από τους Σκιππετάρρους καθώς και να διαμορφώσουμε μίαν αντισκιππεταρική επιστημονική κ α ι ιδεολογική γραμμή,με απώτατο στόχο να απαλλαγούμε και ο ρ ι σ τ ι κ ά από αυτό το γενιτσαρικό-αντιδημοκρατικό κρατικό μόρφωμα-κατασκεύασμα που λέγεται και Shqiperia.Xοτζιστάν εγώ θα το ονομάτιζα,όπως και του αρμόζει εδώ και έναν αιώνα περίπου.

Αυτά,αδελφέ μου,από πλευράς μου.

Συμπαραστέκομαι και συμπαρατάσσομαι 'στον αγώνα σας και πολεμώ τους κατακτητές της ιερής ελληνικής ηπειρωτικής γης,''Αλβανούς''.Α υ τ ό να γνωρίζης εσύ και οι συντοπίτες σου.Υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να συμβιβασθούν και να δεχθούν πως είσθε δεδομένοι για τη Σκιππερία και πως δεν ανήκετε 'στον αλύτρωτο Ελληνισμό της Μητρός Ελλάδος,ο οποίος λάμπει ανά τους αιώνες,παρόλη την αδιαφορία και τη φοβικότητα της ελλαδικής πολιτικής ηγεσίας.Ευχές Χριστού,αδελφέ.Ευχές ανάστασης και αληθούς αναγέννησης του ηρωικού τόπου σου,που,αν και δεν έχω επισκεφθή ακόμη,με συναρπάζει και υποκλίνομαι.

Δημοσίευση σχολίου