Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Αυτονομία ζητούν οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο

Το Πρέσεβο ανήκει στο Κοσσυφοπέδιο, γράφει το πανό που έχει αναρτηθεί στην σερβική πόλη. Δέκα εννέα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από το δημοψήφισμα που έγινε στις 2 Μαρτίου του 1992, στο οποίο ο αλβανικός πληθυσμός του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέντια ψήφισε υπέρ της  πολιτικής και της εδαφικής αυτονομίας του με δικαίωμα συμμετοχής του στο Κοσσυφοπέδιο, γράφει σήμερα το αλβανικό  ‘Ιλλυρικό πρακτορείο’.

Στις αρχές της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας  στη διάρκεια δηλαδή του 1991-92, τα αλβανικά πολιτικά κόμματα της Κοιλάδας του Πρέσεβο πραγματοποίησαν μια κοινή συνέλευση από τις τρεις περιοχές της νότια Σερβίας, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός:  το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και η Μεντβέντια.
Ορίστηκε Κεντρική Συνέλευση στις 16 Φεβρουαρίου του 1992 με έδρα το Πρέσεβο, η οποία αποτελούνταν από 96 εκπροσώπους, οι οποίοι προέρχονταν από πολιτικά κόμματα, ενώσεις και Αλβανοί των τοπικών σχηματισμών της Αυτοδιοίκησης.
Στα πλαίσια της συνέλευσης αυτής, όπως σημειώνει το αναφερόμενο πρακτορείο, έγινε δημοψήφισμα το Μάρτιο του ιδίου έτους , από το οποίο πλειοψήφησαν τρεις θέσεις:
Η ενοποίησή τους με το Κοσσυφοπέδιο,
η πολιτική αυτονομία τους,
καθώς και η εδαφική αυτονομία με δικαίωμα ένωσης με το Κοσσυφοπέδιο. Στο τελευταίο, όπως επισημαίνεται, υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία.

Τι ζητούν σήμερα οι Αλβανοί
Η αναφορά του αλβανικού πρακτορείου,  για τους Αλβανούς της νότιας Σερβίας, γίνεται για να υπενθυμίσει το δημοψήφισμα που έγινε πριν από 19 χρόνια, ώστε «να τους βοηθήσει να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για αυτονομία και ένωση με το Κοσσυφοπέδιο», όπως γράφει  χαρακτηριστικά .

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου