Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

2012: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;

Το Χόλυγουντ, αλλά και διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι προφήτες αποφάσισαν ότι ο κόσμος μας θα πάψει να υπάρχει το 2012. Με αφορμή την ύπαρξη ενός απόκρυφου ημερολογίου, το οποίο είχαν ετοιμάσει οι Μάγιας, χαμένη φυλή της Κεντρικής Αμερικής, στο οποίο προφητεύεται ότι ο ήλιος θα βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας και ότι όλοι οι πλανήτες θα βρίσκονται σε συζυγία στον ουρανό, διάφοροι τύποι, με άφθονη φαντασία, διατυπώνουν σενάρια καταστροφής. Λένε ότι θα αναπτυχθούν δυνάμεις που θα προκαλέσουν κύματα θερμότητας, τα οποία με τη σειρά τους

θα μετακινήσουν το φλοιό της γης και θα προκληθούν σεισμοί, τσουνάμια, κατακλυσμοί, με αποτέλεσμα η γη να καταστραφεί ή να γεννηθεί ένας καινούριος κόσμος, στον οποίο θα συμμετάσχουν όσοι μπορέσουν να ανεβούν σε μοντέρνες κιβωτούς.

Άλλοι πάλι προφητεύουν την εμφάνιση ενός σουπερνόβα, το οποίο θα πέσει στη γη, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η επιφάνειά της. Άλλοι πάλι, προφητεύουν φαινόμενα της Αποκάλυψης του Ιωάννη, τον ερχομό του Αντίχριστου και το τέλος του κόσμου το 2019 (φιλοξενούμενοι στην εκπομπή του Χαρδαβέλλα και γράφοντας βιβλία).

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς;
Σε ό,τι αφορά την χριστιανική μας πίστη ο Χριστός ξεκάθαρα είπε στους μαθητές Του και σε όλους εμάς ότι την ημέρα και την ώρα της Δευτέρας Παρουσίας δεν την γνωρίζει κανείς, ούτε οι Άγγελοι, πόσο μάλλον ο μοναχός Μάξιμος και οι διάφοροι Νοστράδαμοι (δες στην Καινή Διαθήκη, ευαγγέλιο του Ματθαίου, κεφάλαιο 24, στίχος 36).
Η επιστήμη θεωρεί ότι είναι αστειότητες τα περί της συζυγίας των πλανητών το 2012 ή τα περί υπάρξεως ημερολογίου των Μάγιας. Βέβαια, αυτοί που προωθούν τέτοιες θεωρίες, θησαυρίζουν από τους αφελείς.

Κατακλυσμός στον κόσμο έγινε σύμφωνα με την πίστη μας μία φορά, στα χρόνια του Νώε στην παλαιά Διαθήκη. Από κει και πέρα ο Θεός έδωσε υπόσχεση στον άνθρωπο ότι ουδέποτε θα καταστρέψει τον κόσμο. Γι’ αυτό οι παραγωγοί του Χόλυγουντ στην ταινία τους 2012 στην ουσία στήνουν ένα παραμύθι, χρησιμοποιώντας την ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης, χωρίς όμως Θεό, πίστη και αλήθεια.
Ο κόσμος κατακλύσθηκε κάποτε εξαιτίας της αμαρτίας των ανθρώπων. Στην ταινία του Χόλυγουντ ο κόσμος κατακλύζεται εξαιτίας συμπαντικών φαινομένων. Θεός δεν υπάρχει. Ακόμη και το Βατικανό καταστρέφεται, μαζί με το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στην Παλαιά Διαθήκη σώθηκε ο δίκαιος και ακέραιος άνθρωπος. Στο νέο κατακλυσμό σώζονται όσοι έχουν εξουσία και όσοι έχουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να αγοράσουν θέση στην κιβωτό. Στην Παλαιά Διαθήκη σώζονται τα ζώα. Στο 2012 σώζονται επιπλέον τα μεγάλα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού (οι επιστήμες και οι πίνακες ζωγραφικής). Και βέβαια, το σκυλάκι της βασίλισσας της Αγγλίας!

Τι καταλαβαίνει κανείς βλέποντας την ταινία;
Ότι οι εικόνες της πίστης περί του τέλους του κόσμου πουλάνε. Μπορεί το Χόλυγουντ και ο μοντέρνος πολιτισμός μας να περιφρονούν την πίστη, να ζούνε άθρησκα και άθεα, και αυτό να κηρύττουν στον κόσμο (τι άλλο είναι η ρομαντική και συναισθηματική αγάπη για τον άνθρωπο, όταν δεν υπάρχει Θεός και πίστη;), ωστόσο, δε λένε ΟΧΙ να βγάλουν μερικά εκατομμύρια δολάρια, αξιοποιώντας την εσχατολογία της πίστης, το γεγονός δηλαδή ότι κάποτε, όταν ο Θεός κρίνει ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο κόσμος θα αλλάξει, θα γίνει καινούριος. Θα διαγραφεί από τη ζωή ο θάνατος, το κακό και η αμαρτία και οι άνθρωποι θα αναστηθούν, θα προσλάβουν πάλι τα σώματά τους και θα ζήσουν είτε μαζί με το Θεό είτε μακριά από Αυτόν, σε μία μορφή ύπαρξης που έχει ως πρότυπό της το Αναστημένο Σώμα του Χριστού, χωρίς υλικές ανάγκες, αλλά με γνώμονα την αγάπη και την κοινωνία με το Θεό και τον πλησίον.

Το Χόλυγουντ όμως ξεκάθαρα λέει ότι δεν υπάρχει Θεός, ούτε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία. Τα πάντα θα είναι και πάλι ανθρωποκεντρικά. Θα ξεκινήσει μία νέα ζωή στην Αφρική, στο ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, για αυτούς που είναι ικανοί να επιβιώσουν, χάρις στην δύναμη, την εξουσία, το χρήμα ή την ευφυία τους. Όσοι ελπίζουν στο Θεό (όπως οι ιερείς και ο Ιταλός πρωθυπουργός) ή έχουν τη διάθεση να είναι κοντά στο λαό τους (όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος) δεν μπορούν να πάρουν μέρος στον καινούριο επί γης κόσμο, τον οποίο τώρα θα δημιουργήσει ο άνθρωπος.
Εμείς όμως πιστεύουμε στο Θεό. Και μέσα από τη ζωή των Αγίων μας καταλαβαίνουμε ότι ο νέος κόσμος δεν θα έρθει με τους κατακλυσμούς και τις οικολογικές καταστροφές, αλλά με την ένταξή μας στην Κιβωτό που είναι η Εκκλησία. Με την αγάπη για όλους, τη θυσία, την προσφορά. Την παραίτηση από το συμφέρον, τα πάθη, την κακία. Και η Κιβωτός της Εκκλησίας μας διασώζει στον κατακλυσμό του κακού, του ανταγωνισμού, της βίας, του άγχους, της αμαρτίας. Και μας ανοίγει, μέσα από τη σχέση με το Χριστό, τον δρόμο για τον αληθινό Παράδεισο. Κι όταν θα έρθει η ώρα, ο Χριστός θα αναστήσει όλους όσους έφυγαν από τη ζωή, για να γευθούμε ολοκληρωτικά, ως πρόσωπα με ψυχή και σώμα, τη χαρά της ασταμάτητης κοινωνίας μαζί Του.
π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
http://themistoklismourtzanos.blogspot.com

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα απασχολήστε με αυτά τα παλαβά?
Χαζαμάρες είναι.

Δημοσίευση σχολίου