Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Έκθεση «καταπέλτης» για την Αλβανία από τη Διεθνή Αμνηστία


H έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει σκληρή κριτική για την Αλβανία. "Η Αλβανία εξακολουθεί να αποτυγχάνει  στην ηγεσία και διακυβέρνηση  της χώρας. Η πολιτική ηγεσία απέτυχε. Η διαφθορά αποτελεί μείζον πρόβλημα και υπάρχει έλλειψη αμεροληψίας σε κάθε τομέα της ζωής. Η ενδοοικογενειακή βία παρέμεινε διαδεδομένη και η εμπορία γυναικών και νεαρών κοριτσιών για καταναγκαστική πορνεία συνεχίζεται.»


Σε αυτό το συμπέρασμα έχει καταλήξει στην πρόσφατη έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο, στην έκθεση του 2011.
Η αποτυχία της ηγεσίας σημείωσε, βρίσκεται  ακριβώς στη διαφθορά και στην έλλειψη αμεροληψίας. Δεν δίνεται καμία προτεραιότητα στην εφαρμογή των διαφόρων νόμων και πολιτικών της αλβανικής κυβέρνησης  όταν πρόκειται για τον τερματισμό των διακρίσεων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδικότερα, οι διακρίσεις που υφίστανται μερικές από τις πιο ευάλωτες ομάδες στην Αλβανία, όπως για παράδειγμα οι γυναίκες ή τον τομέα όπου η κοινότητα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει εργαστεί πολύ, τα ορφανά παιδιά.

Κάθε φορά που η Διεθνής Αμνηστία έχει επισκεφθεί την Αλβανία πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της έχει δει μια συγκεκριμένη απάθεια και δυσπιστία προς τις αλβανικές αρχές, αλλά και την ίδια στιγμή της αποδοχής, κατά κάποιο τρόπο της διαφθοράς που είναι διάχυτη σε κάθε τομέα της ζωής στην Αλβανία. Είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη ανησυχία όσων αφορά τη διαφθορά στο δικαστικό σύστημα και αυτό φαίνεται, για παράδειγμα όσον αφορά τις έρευνες που έγιναν για τη δολοφονία τεσσάρων ατόμων στη διάρκεια των διαδηλώσεων τον περασμένο Ιανουάριο του 2011 και ακριβώς το πόσο καιρό χρειάστηκαν οι έρευνες αυτές για να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα και τι επιβολή κυρώσεων υπήρξαν για αυτό το θέμα. Υπήρξαν επίσης άλλες περιπτώσεις, όπως εκείνη των πολιτικών, του ο κ. Μέτα, όπου το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε στη δίκη δεν έγινε δεκτό ως αληθινό.


Η έκθεση της Διεθνής Αμνηστίας στα επιμέρους θέματα λέει:

Το πολιτικό αδιέξοδο που ακολούθησε τις επίδικες εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2009 συνεχίζεται. Αν και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, έληξε το μποϊκοτάζ του κοινοβουλίου τον Μάιο, έχει αποσυρθεί συχνά από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το νομοθετικό έργο καθυστέρησε, συμπεριλαμβανομένης της εκλογικής μεταρρύθμισης. Οι πολιτικοί αλληλοκατηγορούνται για διαφθορά και έχουν κινηθεί έρευνες προς αυτών των ισχυρισμών. Η εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστικό σώμα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αλβανία δεν είχε εκπληρώσει τα κριτήρια για καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, και ζήτησε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Βία κατά των γυναικών και των παιδιών
Η ενδοοικογενειακή βία παραμένει διαδεδομένη και υπογραμμίζει πόσο θλιβερή είναι η κατάσταση στο κέντρο θεραπείας για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Η εμπορία ανθρώπων
Η εμπορία ανθρώπων, κυρίως νέων γυναικών και κοριτσιών για καταναγκαστική πορνεία, συνεχίζεται.

Δικαστικό σύστημα
Η αλβανική κοινωνία και η κοινωνία των πολιτών έχει χάσει εντελώς την πίστη στις αλβανικές αρχές και την ηγεσία της χώρας καθώς και την πίστη στο δικαστικό σύστημα. Προς το παρόν,  αυτή είναι μία από τις βασικές ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας και η έκθεση εκφράζει ακριβώς αυτό το λόγο.

Εξαναγκαστικές εξαφανίσεις
Η τύχη του Remzi Hoxha, αλβανικής καταγωγής από τα Σκόπια, που εξαφανίστηκε το 1995 παραμένει άγνωστη, αν και η δίκη συνεχίστηκε στα Τίρανα για τους πρώην αξιωματικούς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SHIK) Ilir Kumbaro, Arben Sefgjini και Avni Koldashi οι όποιοι χρεώθηκαν με την απαγωγή και «βασανιστήρια με σοβαρές συνέπειες» τριών ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του Remzi Χότζα. Ο Ilir Kumbaro δικάστηκε ερήμην.

Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια
Τον Φεβρουάριο, τρεις κρατούμενοι από την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη, μεταφέρθηκαν από τις ΗΠΑ και τον τομέα κράτησης του Κόλπου του Γκουαντάναμο στην Αλβανία. Από το 2006, η Αλβανία έχει δεχθεί 11 πρώην κρατούμενους από το Γκουαντάναμο Μπέι.

Βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης
Οι διώξεις κατά των βασανιστηρίων εξακολουθούν να μην υφίστανται και  να ασκείται δίωξη πολύ σπάνια, εκτός εάν τα περιστατικά κακομεταχείρισης από την αστυνομία έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.  Αστυνομικοί διώκονται γενικά για μικρότερα αδικήματα και «αυθαιρεσίες»  που συνήθως τιμωρούνται με πρόστιμο.


  • Τον Οκτώβριο, το Δικαστήριο Τιράνων έκρινε τον αστυνομικό Vlash Ashiku ένοχο, που εν ώρα καθήκοντος, γρονθοκόπησε τον Tomor Shehu στο πρόσωπο και στο κεφάλι το 2008. Είχε καταδικαστεί για «αυθαιρεσίες» και καταδικάστηκε με ένα μικρό πρόστιμο ($ 15). Σε άλλη υπόθεση εναντίον δύο αστυνομικών στα Τίρανα κατηγορούμενοι για βασανιστήρια, χτύπησαν σοβαρά τρεις νεαρούς άνδρες κατά τη διάρκεια και μετά τη σύλληψή τους το 2009. Με την ολοκλήρωση της έρευνας του Δεκεμβρίου, οι δύο αστυνομικοί κατηγορήθηκαν μόνο για «αυθαιρεσίες».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων επισκέφθηκε την Αλβανία τον Μάιο για να εξετάσει τα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή προηγούμενων συστάσεών της.

Οι συνθήκες κράτησης
Οι συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα είναι συχνά πολύ φτωχές. Παρά τις εργασίες ανακαίνισης σε ορισμένα αστυνομικά τμήματα, οι συνθήκες κράτησης παραμένουν πολύ κακές και σε πολλά άλλα δεν υπάρχον  ξεχωριστοί χώροι για την κράτηση των γυναικών και των παιδιών.

Δικαίωμα σε επαρκή στέγαση - ορφανά
Άστεγοι άνθρωποι που υπάγονται στο καθεστώς "ορφανά" στερήθηκαν το δικαίωμά τους βάσει του εσωτερικού δικαίου με την προτεραιότητα τους στη στέγαση. Σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, η οποία καταχωρήθηκε, τα ορφανά μέχρι την ηλικία των 30 ετών που είναι άστεγοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα στην κατανομή  της κοινωνικής στέγασης. Ωστόσο, ο νόμος δεν τέθηκε σε εφαρμογή και πολλοί συνέχισαν να ζουν σε ετοιμόρροπα εγκαταλελειμμένα κτήρια και σχολικούς κοιτώνες.
Amnesty International

Πηγή: http://himara.gr

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

E ναι.. και μόνο με τους Β/ηπειρώτες είναι εντάξει και συμπεριφέρεται ωραία. Άσχετοι!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι Βορειοηπειρώτες αγνοούνται απο την Διεθνη αμνυστια αλά περισοτερο αγνοούνται απο τους Ελληνες και ιδιετερος τους Βορειοηπειρωτες και μην ξεχνάμε όταν αναφέρεστε στην Μοσχοπολι Κοριτσας δεν είναι Αλβανιας αλά Βορειουηπειρου. Ευχαριστώ

Δημοσίευση σχολίου