Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Έντονη κινητικότητα για την εκλογή προέδρου στην Αλβανία


Ο Ράμα καλεί σε συνάντηση τον Μπερίσα και τον Μέτα

Ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας, απηύθυνε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ως πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και στον Ιλίρ Μέτα, πρόεδρο του  σοσιαλιστικού κινήματος για Ενσωμάτωση- LSI, που είναι μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε  σε όλους τους άλλους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου

 του νέου πολιτικού σχηματισμού «Νέο Δημοκρατικό Πνεύμα», το οποίο διαθέτει μία έδρα στο Κοινοβούλιο, τον Γκαζμέντ Οκέτα.

Στην επιστολή του ο Ράμα επικαλούμενος το γράμμα του Συντάγματος της Αλβανίας, αναφέρει ότι η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κάτι περισσότερο από μια απλή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, ως σημαντικό τέστ, την εκλογή του προέδρου της Αλβανίας, την καθορισμένη ημερομηνία του επόμενου φθινοπώρου, που συμπίπτει με την 100η επέτειο της ιδρύσεως του αλβανικού κράτους.
--

Με την τελευταία τροποποίηση του Αλβανικού  Συντάγματος, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία αλλά μόνο το 50% +1, δηλαδή 71 από τους 140 βουλευτές. Η κυβερνητική συμμαχία, έχει 73 βουλευτές και η εκλογή προέδρου μόνο από τα κυβερνόντα κόμματα δεν θεωρείται βεβαιη καθώς φοβούνται παράπλευρες διαρροές. Η εκλογή του προέδρου που αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα είναι ένας σημαντικός σταθμός  στο πολιτικό σκηνικό, με τους σοσιαλιστές και κάποιους «δικούς» μας επαγγελματίες shefi-δες  να ελπίζουν σε πρόωρες εκλογές αφού δεν αντέχουν άλλο από την επτάχρονη λειψανδρίας της εξουσίας.
Με την επιστολή αυτή ο κ. Ράμας, μάλλον θέλει  να χρεωθεί την περίπτωση μη εκλογής προέδρου.  Από την άλλη ο κ. Μπερίσα, στο «διάλογο» για τον πρόεδρο ξεκίνησε επιθετικά, λέγοντας πως ο πρόεδρος θα είναι από την δεξιά παράταξη, μία κίνηση μάλλον τακτικής για να υποχωρήσει στη συνέχεις ως δείγμα συμβιβασμού.  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου