Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

5 Ιανουαρίου 1991 – Η πρώτη πράξη για την ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»



Στοιχεία από το προσωπικό αρχείο του Παναγιώτη Μπάρκα για την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Τηλεγράφημα του Παν. Μπάρκα προς τον Π. Μπερέτη
Που τον ενημερώνει για τη συνάντηση στις 11 Ιανουαρίου
Σαν σήμερα, στις 05.01.1991, δλδ 22 χρόνια πριν, συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα Αργυροκάστρου για να συζητήσει το πρόγραμμα, καταστατικό και ονομασία της οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Νουνός της οργάνωσης είναι ο ιατρός Γιώργος Μπούκας.
 Τα έγγραφα αυτά αφού ετοιμάστηκαν και εγκρίθηκαν στην ομάδα Αργυροκάστρου, παρουσιάστηκαν στην ιδρυτική συνάντηση της Δερβιτσιάνης στις 11.1.1991. Την  συνάντηση της Δερβιτσιάνης οργάνωσε η ομάδα Αργυροκάστρου.

Παράλληλα με τη δουλειά για την σύνταξη των ιδρυτικών εγγράφων, η ομάδα ήρθε σε επαφή με όλες τις ομάδες που δρούσαν αυτόνομα για την ίδρυση πολιτικής οργάνωσης των Ελλήνων, στην Αλβανία, εκπροσώπους των οποίων κάλεσε στη συνάντηση της Δερβιτσιάνης. Ταυτόχρονα ενημέρωσε και την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.  
Το έργο της ολοκληρώθηκε στις 19 Γενάρη όταν κατάθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το φάκελο ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αποτρέποντας ύπουλη προσπάθεια ομάδας των Τιράνων (μυημένων πιθανόν στα γραφεία του Αλία), για να παρουσιάσει δικό της φάκελο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. (Εδώ, πιθανόν να οφείλεται η παρεξήγηση ότι την ΟΜΟΝΟΙΑ ίδρυσε ο Ρ. Αλία. Αργότερα, όντος η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τέθηκε σταδιακά υπό τον έλεγχο των δομών του)  
- Την αίτηση ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης  υπέγραψαν συνολικά 133 Έλληνες. Απ΄ αυτούς 66 πτυχιούχοι πανεπιστημίου, (δάσκαλοι, καθηγητές πανεπιστημίου, μηχανικοί γεωπόνοι, οικονομολόγοι, ιατροί καλλιτέχνες, νομικοί).
- Την ιδρυτική αίτηση υπέγραψαν 26 φοιτητές. Οι υπόλοιποι είναι αγρότες. εργάτες και διάφοροι επαγγελματίες.
-  Η πρώτη υπογραφή στο αίτημα για την ίδρυση της οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, είναι του Παναγιώτη Μπάρκα. Ακολουθούν οι υπογραφές της εξάδας.
- Η ιδρυτική απόφαση εκδόθηκε στις 22.02.1991.
            - Στις 26.02.1991, οργανώθηκε το πρώτο συλλαλητήριο  για την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ το οποίο προσφώνησε ο ιερέας Γεώργιος Ζάρος

Την ιδρυτική αίτηση δεν υπέγραψαν:
-18 από τα 25 μέλη της ιδρυτικής συνάντησης της Δερβιτσιάνης της 11ης Γενάρη 1991.
- Κανένας από τους μέχρι τώρα προέδρους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ,
- Κανένας  από τους βουλευτές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, (ή του ΚΕΑΔ),(εκτός από δύο).
- κανένας από τους δημάρχους, νομάρχες, έπαρχους του ψηφοδελτίου ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ,
- Κανένα από τα σημερινά μέλη του Γενικού Συμβουλίου. (εκτός από τέσσερα)

16 comments:

Ανώνυμος είπε...

Κ. Μπάρκα! Κάποιοι κατά καιρούς έχουν αμφιζβητίσει τα λεγόμενα σας. Στην πλειοψηφεία δεν έχουμε λόγο να τα αμφισβητήσουμε. Μάλιστα γνωρίζοντας και την μετέπειτα σταδιοδρομία σας, μαζί και την γροθιά που δείξατε ως βουλευτής στο κοινοβούλιο των Τιράνων, ο μοναδικός από τους βουλευτές μας, όλα πείθουν. Πάντως καλό θα είναι να δημοσιεύσετε και το καταστατικό βάση του οποίου εγκρίθηκε η οργάνωση. ΑΝΤΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΔΡΟΠΟΛΗ.

Ανώνυμος είπε...

Βρε αλλαξτε τιτλο, λιγο περισσοτερο προσοχη.
Οχι 5 Νοεμβριου, αλλα 5 Ιανουαριου!
Διβριωτης

Ανώνυμος είπε...

Μήπως γνωρίζει κανείς τα πρώτα ονόματα των παιδιών που μαζευτήκανε και αποφάσισαν να υδρίσουν την ομόνοια στη Δερβιτσιανη πριν την ψηφοφορία?
Σε αυτούς ανήκει η πρώτη τιμή και οι πρώτοι ψηφίζοντες έρχονται δεύτεροι. Μερικά ονόματα δεν έχουν αναφερθεί ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Μα 7.32, τα στοιχεία λένε ότι 18 από τους 25 δεν υπόγραψαν την επίσημη αίτηση για την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, τι να τα κάνουμε τα ονόμά τους. Να υπολογίσεις ότι στους 7 που υπέγραψαν οι έξι είναι η ομάδα του Αργυροκάστρου.... Ο Βεζιάνης, πχ βάζει πρώτο το όνομά του στη λίστα των ιδρυτών της Δερβιτσιάνης, αλλά φαίνεται ότι αυτός υπέγραψε το αίτημα ίδρυσης....

Ανώνυμος είπε...

Ti na ta kaneis ta atoma poz ëhtan sth Derbitsiëani efoson dhen zpegracan to epëisimi aëitima iëidrisis kai dhen ergasthkan gia na etoimastei o fakelos gia ta Tirana!!!
Szmfvno me ton 4.23. Na bgoun kai to periexomeno kai katastatiko tiw OMONOIA-s kai ta onomata poz zpegracan to aitima.
Boreioipeiroti ksereis an allakse pote episima to programma kai katastatiko tis OMONOIAS? Egp ksero oti dhen allakse pote kai olew oi prakseiw tiw ekastotes ijesias se antiuesi me to programma afto einai paranomes. Alla jati dhen kanoun episima tiw tropopoiiseis oi tis OMONOIA-s.....!???

Ανώνυμος είπε...

7. 32. Σημασία έχουν εκείνοι που υπέγραψαν το αίτημα , πρόγραμμα και καταστατικό. Τα χαρτιά εφόσον τα είχε κάνει έτοιμα η ομάδα Αργυροκάστρου, η οποία συγκέντρωσε και τις υπογραφές και κατάθεσε το φάκελο στο Υπ. Δικαιοσύνης στα Τίρανα, ποιος ο ρόλος των 25 στη Δερβιτσιάνη; Τι αποφάσισαν εκείνοι; Τίποτε! ... Τα συζήτησαν; Όχι! Άλλαξαν το περιεχομενό τους, Όχι! Τα έγκριναν; Όχι! Άρα Γεια σας

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια, γιατί δεν υπέγραψαν οι μετέχοντες στη συνάντηση της Δρβιτσιάνης;!

Ανώνυμος είπε...

Κωστα Χρόνια πολλα καιΚαλή Χρονια με υγεία χαρά καιεπιτυχίες στο έργο σου. Είσαι παλικάρι μπράβο σου. Ο θεός να σας έχει καλά εσάς και την οικογένεια σας.
Με εκτίμηση απο αγωνιστές της Ομονοιας που δυστυχός σήμερα ήμαστε στην Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

5 Ιανουαρίου 2013 7:55 π.μ.
Κάποιος έριξε πρώτος την ηδέα της ίδρυσης της Ομόνοιας, δεν έπεσε δια μαγεία συγχρόνως σε όλους μαζί
Όνομα δεν έχει?
Από που ξεκίνησε η ηδέα της ίδρυσης? Ποιος?-Που? Γιατί?
Αυτούς θέλουμε να γνωρίσουμε, τις δάφνες τις βλέπουμε.

Ανώνυμος είπε...

Στα τέλη του 1990 και ειδικά στα τέλη του Νοέμβρη και αρχές Δεκέμβρη 1990, υπήρχαν πάρα πολλά άτομα και ομάδες που σκέφτονταν να ιδρύσουν έναν ελληνικό φορέα εκπροσώπησης της ε.ε. μειονότητας.
Το ενδιαφέρον αυτό υπήρχε και από τον ίδιο τον Αλία, ο οποίος κάλεσε δικά μας στελέχη, κοντά στον γραφείο του, για να ιδρύσουν μια οργάνωση για την μειονότητα υπό τον έλεγχό του. (Όπως έκανε και για τα υπόλοιπα κόμματα του αλβανικού πλουραλισμού)
Προς το παρόν είναι γνωστό ότι υπάρχει μόνο ένα χειρόγραφο προγράμματος και καταστατικού που είχε έτοιμο ένα από τα μέλη της εξάδας Αργυροκάστρου και αποτέλεσε τη βάση για το τελικό πρόγραμμα και καταστατικό, που έχει σήμερα η ΟΜΟΜΟΙΑ. Υπάρχει όμως και το πρόγραμμα και καταστατικό που βγήκε από τα γραφεία του Αλία, το οποίο δεν βρήκε το φως της δημοσιότητας. Κι αυτό υπάρχει στα αρχεία.
Το Καλοκαίρι του 1991 από τα γραφεία του Αλία κυκλοφόρησε και νέο πρόγραμμα και καταστατικό. Ήταν περίοδος που στην ΟΜΟΝΟΙΑ γίνονταν συζητήσεις αν θα πρέπει η οργάνωση να μετατραπεί σε κόμμα ή αν θα πρέπει να ιδρυθεί και νέο κόμμα. (Αργότερο κέρδισε η άποψη αυτή, ιδρύθηκε το ΚΕΑΔ) Και το πολιτικό πρόγραμμα του Καλοκαιριού 1991 απορρίφτηκε. Δεν είναι γνωστό τι έγινε και αν υπάρχει.
Ομονίτης από τα παλιά

Ανώνυμος είπε...

Λίγα για ιστορία
Ο πρώτος κρατούμενος της Ομόνοιας είναι ο γνωστός και ταλαντούχος γλύπτης Βασίλης Βασιλείου. Ένας από την ομάδα των Αγίων Σαράντα που συμμετείχε στην ιδρυτική πράξη της Δερβιτσιάνης. Τον συνέλαβε η αστυνομία των Αγίων Σαράντα στις 12.1.1991 γιατί τοιχοκόλλησε στην κεντρική πλατεία της πόλης την ειδοποίηση ίδρυσης της οργάνωσης. Την αφίσα την είχε γράψει ο ίδιος. Άλλες τρεις αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν στους Αγίους Σαράντα την 12.01.1991 τις είχε γράψει ο επίσης γνωστός ζωγράφος Σπύρος Στούκας.
Στην πόλη των Αγίων Σαράντα η ιδρυτική σύσκεψη της οργάνωσης έγινε στο σπίτι του πολιτικού μηχανικού Νίκου Μπαλκόνη. Συμμετείχαν 10 ιδρυτές από τους οποίους οι δύο είχαν έρθει από τα Τίρανα αποκλειστικά για την ίδρυση της Ομόνοιας. Οι κύριοι των Τιράνων είναι ο Κώστας Νάτσιος και ο Βασίλης Ζαφειράρτης.

Ανώνυμος είπε...

Στη συνάντηση της Δερβιτσιάνης ο Ν. Μπαλκόνης ζήτησε να ενταχθούμε στο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανίας και να μη κατεβάσουμε υποψήφιους Βουλευτές με την ΟΜΟΝΟΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Οι Νάτσιος, Μπαλκόνης, και Ζαφειράτης ήταν και στη Δερβιτσιάνη, όπως και άλλοι από Α. Σαράντα, αλλά τι πρόγραμμα είχαν;
Το όνομα της οργάνωσης (ΟΜΟΝΟΙΑ) όλοι το άκουσαν στη Δερβιτσιάνη. Στο πρόγραμμα της ομάδας Αργυροκάστρου ζήτησαν μόνο να αλλάξει η έδρα, από Αργυρόκαστρο να πάει Α. Σαράντα. Ο Βαλλκονης πολέμιος κατά της απόφασης Αργ για υποψήφιους βουλευτές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ο Β Ζαφειράτης και Νάτσιος δεν μίλησαν, ενώ ο γραμματέας του Μπυρού Βαγγ. Ζαφειράτης ζήτησε να πάει η έδρα στους Αγ. Σαράντα. Επί της ουσίας τίποτε....

Ανώνυμος είπε...

Ο καλα ο καθενας με την δικια του ιστορια

Ανώνυμος είπε...

Treis mines prin anakeinothei h omonoia pinontas ena potiri "raki dellenje" sto kafeneio stin axhensia argyrokastroy, enas xorianos moy, poy doyleve sthn poli (den eixe kai oyte exei exei sxesi me thn omonoia) moy eipe:-tha kanoyme diko mas komma kai tha to onomasoyme "Omonoia". Eipiame apo ena dipllo, anevikame sto atompoyzi kai phgame sto xorio. afta!

Ανώνυμος είπε...

Αποδημος του εξωτερικο, και χαιρομαι απερiγραπτα που εχετε μεγαλουργησει Ελληνες αδερφια στα προγονικα εδαφη σας, εδαφη Ελληνικα και ιερα.
Παρακολουθω τα θεματα στον ιστοτοπο σας συχνα, οπως και αλλα. Μια πολυ καλη ενημερωση οχι μονο για τους αδερφους μας τους Β. Ηπειρωτες.
Απλα θα ηθελα να ευχηθω σε ολους Χρονια Πολλα και ο καινουριος χρονος το 2013 να δει τον Ελληνισμο σε μια Εθνικη αναταση και ανασταση. Τα οικονομικα λιγο τωρα λιγο αργοτερα θα φτιαχτουν. Το Εθνος το αιμα μας ειναι που πρεπει να εχουμε στον νου μας ΠΑΝΤΑ. Οτι καλυτερο για ολουw και πανω απο ολα υγεια.

eksothen

Δημοσίευση σχολίου