Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή αναγνώστηΗ φιλοδοξία της υπέρβασης
Πέντε μήνες πριν την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, το πολιτικό θερμόμετρο άρχισε να ανεβαίνει. Από όλες τις πλευρές οι αντιπαραθέσεις είναι ολοφανές. Οι μηχανές της προπαγάνδας καλά κρατούν. Με την ελληνική εθνική μειονότητα τι συμβαίνει άραγε; Το τοπίο διαφέρει από την υπόλοιπη επικράτεια; Το κόμμα των ελλήνων με επιδιώξεις υπέρβασης θα δικαιολογήσει και προπαντός θα υλοποιήσει  τις φιλοδοξίες του;
Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης ο νέος πολιτικός φορέας δέχτηκε πολλά μεθοδευμένα χτυπήματα. Το κατεστημένο έβγαλε τις κολυμπήθρες και άρχισε να τον βαπτίζει «Νεομπερισικό κόμμα» «μόρφωμα» και άλλα παρόμοια. Την πρώτη αντιπαράθεση, εκείνη με τις τοπικές εκλογές
το κόμμα των ελλήνων βρέθηκε αντιμέτωπο με πολλούς μηχανισμούς, δυνάμεις που το αμφισβητούσαν γιατί πάει να ταράξει τα νερά, να σπάσει αποκλειστικότητες εκπροσώπησης. Παρόλο που το κόμμα δεν είχε φτιάξει παντού τις δομές του, τα νομικά εμπόδια, τις πιέσεις, την συμμαχία Σ.Κ. Αλβανίας με το ΚΕΑΔ, η επιστράτευση διαφόρων κέντρων, η αλλοίωση των αποτελεσμάτων στο τραπέζι, η ελπιδοφόρα δύναμη κατάφερε να φέρει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα: να αναδείξει 30 επαρχιακούς σύμβουλους, να κερδίσει τον έπαρχο Φοινίκης, να ξυπνήσει και συσπειρώσει αρκετές δυνάμεις που ανησυχούν πραγματικά για τις τύχες του τόπου μας.
Κάποιοι δύσπιστοι, εκφραστές του κατεστημένου, νόμισαν ότι μετά τον «θρίαμβο» της σόσιαλιστικοκεαδίτηκης συμμαχίας θα έσβηνε ο φορέας αυτός. Να που δεν συνέβη όπως το περίμεναν. Με υπομονή, με προσεχτικά βήματα οι νέοι πολιτικοί που τόλμησαν να τα βάλουν με τον αυταρχισμό, με το καθεστώς αδιαφορίας που έχει στηθεί όλα αυτά τα χρόνια στην Ε.Ε. Μειονότητα, με επικράτηση του εκφοβισμού, της απειλής, του πνιγμού της άλλης άποψης, του πολιτικού αφανισμού, πραχτικές που δεν τόλμησαν να σκύψουν ή να αγγίξουν τα προβλήματα που έχουν κατασπαράξει τον ιστό του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.
 Τώρα ποια το ΜΕΓΑ είναι μια πραγματικότητα. Έχει τους δικούς του εκπροσώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχει παντού τις δομές του κόμματος, έχει πρόεδρο εκλεγμένων με τις ποιο δημοκρατικές διαδικασίες, έχει στα χέρια του ένα καλοφτιαγμένο πλαίσιο αιτημάτων για την αλβανική πολιτεία. Το εθνικό κέντρο το αναγνώρισε. Εκπρόσωποι του αλλά και των ελληνικών κομμάτων συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις του. Τα αλβανικά κόμματα άρχισαν να το υπολογίζουν, να σφυγμομετρούν και να ζητούν και προεκλογική συνεργασία. Ακόμη και ο Ντούλε ο κάθετα αντίθετος κάθε άλλης άποψης στο χώρο μας, (τόσο περισσότερο του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα) εκφράστηκε δημοσίως για πιθανή συνεργασία με το ΜΕΓΑ.
Μέχρι εδώ, όπως εκφράστηκε και ο Ζήση Δρούβης σε εκδήλωση του κόμματος στην Αθήνα, το κόμμα των ελλήνων δεν έχει κάνει λανθασμένες κινήσεις. Από εδώ και πέρα τι έπεται; Θα κατορθώσει να προχωρήσει ανοδικά; Θα πείσει το εκλογικό σώμα να το ακολουθήσει και να είναι κοινοβουλευτικό κόμμα με τις εκλογές του Ιουνίου;
Είναι πλέων ξεκάθαρο πως η εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου θα είναι η πιο σκληρή όλων των εποχών για την Αλβανία. Η έξαρση του εθνικισμού, που με ότι φαίνεται στον ορίζοντα θα είναι και σημαία των κυβερνητικών κομμάτων της χώρας (Σ.Κ. και Δ.Κ), πέρα από το τσάμικο και τους ερυθρόμαυρους. Αυτό θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση από το σύνολο της μειονότητας, από τους πολιτικούς της εκπροσώπους, από προσωπικότητες και το εθνικό κέντρο.
Ο συντονισμός με επιλεκτικές κινήσεις, με δραστηριοποίηση όλων των φορέων που ασχολούνται με το δικό μας δίκιο, μπορεί και πρέπει να φέρει θετικό αποτέλεσμα. Ακριβώς εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα του κόμματος των ελλήνων. Να είναι πρωταγωνιστής της όλης προσπάθειας. Η θέση του ως εθνικός φορέας, ως πραγματική αναβάθμιση της ιδέας της ομόνοιας, οι νέοι χειρισμοί για την επίλυση των προβλημάτων σε νομική πραγματικότητα, η προσπάθεια και η επιμονή του για λειτουργική δημοκρατία στον τόπο μας, είναι προτερήματα. Υπάρχουν και αρκετά εμπόδια, όπως το κλήμα δυσπιστίας που επικρατεί στην μειονότητα προς όλους τους εκπροσώπους της. Τα εσκεμμένα εμπόδια του εκλογικού νόμου με κορυφαίο την υποχρεωτική συμμετοχή των μικρών κομμάτων στις συμμαχίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Διαφορετικά είναι σχεδόν ακατόρθωτο να καταφέρουν τα μικρά κόμματα να μπουν στην αλβανική βουλή.
Αν το κόμμα των ελλήνων θα κατορθώσει να κάνει πραγματικότητα την φιλοδοξία του για την υπέρβαση στον τόπο μας θα είναι ότι το καλύτερο μπορεί να αρχίσει να συμβαίνει στο χώρο μας. Νομίζω πως υπάρχουν όλοι οι λόγοι να το πράξει. Πρέπει όμως να σεβαστεί τους θεσμούς του κόμματος. Να μπάσει στα ψηφοδέλτια ανθρώπους μιας νέας νοοτροπίας, πατριώτες, πραγματικούς επιστήμονες και ειδικά την νέα σπουδασμένη γενιά. Να σεβαστεί την αναλογία των γυναικών, που είναι μια μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη. Να πείσει το εθνικό κέντρο για την αναγκαιότητα της υπέρβασης. Δυνάμεις υπάρχουν. Αντοχή για διάλογο υπάρχει. Επιχειρήματα επίσης. Αρκεί να υπάρχει ψυχραιμία, να υπάρχει ξεκάθαρα ποιος είναι ο στόχος της υπέρβασης, πως θα επιτευχθεί. 

Τιμόθεος Μαρίνης                                                        
           
    

13 comments:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ανάλυση .
Συγχαρητήρια !

Ανώνυμος είπε...

Αν το ΜΕΓΑ θα είναι στην ίδια συμμαχία με το ΛΣΙ και το ΚΕΑΔ αυτοί οι δύο θα το αποτελειώσουν γιατί έχουν από ένα μέλος στισ εφορευτικέσ επιτροπές. Έτσι θα πάρουν όλους τους ψήφους που έχει και είναι περισσότεροι από του ΚΕΑΔ και θα τους μοιραστούνε μεταξύ τους. Θα σώσουν για άλλη μια φορά το Ντούλε και θα τον στείλουν στη βουλή και από την άλλη αυτός θα λέει πως το ΜΕΓΑ είναι ανύπαρκτο γιατί πολύ απλά δεν έχει σταυρούς. Προσέξτε...ΜΕΓΑΛΟΙ

Ανώνυμος είπε...

Eisai ektos pragmatikotitas k.Timothie.To Mega kai 3000 psifous na,hi stous Ag.saranta nomos avlanos(mi kitas tis topikes eklloges,giati dhen eixoun endiksi katholou gia tis vouleftikes)den ta xriazete kanena megallo komma gia ti den allazi tipotes apo 7 me 5.Eksalou to MEGA einai ektos kai alithevi afto pou to katigoroun:Dhimiourgithike apo ton Ksera kai Barka(kat,berisa)gia na diaspasi ti n EEM,kai tora pou den tou xriazete den asxolounte katholou me to Mega. An gini simaxia me to LSI apllos tha dhosi merikous psifous sto LSI kai tipote parapano.

Ανώνυμος είπε...

Marinis Timotheo?! Vres kati pio piasariko o mavre...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, 2:17, μη λες μισές αλήθειες. Οι 3000 ψήφοι (μακάρι να τις είχε το ΜΕΓΑ) είναι καλή προίκα για το LSI, του δίνουν βουλευτή στην Περιφέρεια Αυλώνας. Και κάνουν και κάτι άλλο ευεργετικό. Βγάζουν εκτός το PDIU.

Ανώνυμος είπε...

Anonime 2.17 den gnorizis tipotes.To MEga dhen eixe 3000 psifous stis topikes eklloges,tha eixi stis vouleftikes??!!To Mega gia vouleftikes eklloges dhen eixi oute 500 psifous. To kalitero einai oti lei eina komma ton ellinon kai trigirizi mono ligous psifous mes tin poli ag.saranta kai finiki.Ellines yparxi kai sto argyrokastro,Permeti,Koritsa,Tirana,alla den akougete psixi se aftes t i s polis. Paradhigma Argyrokastro eixi mouxllasi kai to grafio sofratika.Plironoun tzaba nikio

Ανώνυμος είπε...

2.23,as kano ligo to n tzoumerti na tou doso 1000 psifous stin kaliteri fasi pou einai adhinaton. LSI kai PDIU(aporo tha pai to MEGA me to PDIU??!!!!)theloun 11000 psifous na vgaloun voulefti.Afti i simaxia tha vgi me kini lista kai avlona protos stin lista tha einai o Tahiris.Zito Mega kai tsamouria(PDIU)

Ανώνυμος είπε...

οταν ειχαμε τοπικεσ εκλογες οι κυριοι λουτσης,τσαβος,καλυβιωτης,κλπ τρεχανε πρωτα για παρτυ τους και δευτερον για το κομμα.
τωρα αραγε θα κανουν τοση προσπαθεια για τον κιτσο;;
αραγε οι ψηφοφοροι του κυριου μπαρκα θα ψηφισουν μεγα η κωστα;;
και ποιο συγκεκριμενα τα ατομα που κατεχουν καποιες διευθυντικες θεσεις στους αγ.σαραντα και συμμετασχουν στις εκδηλωσεις και του PD μηπως θα σας στιριξουν;; στη δεροπολη ο μπαρουτας???
κυριε μαρινη ειμαι ελλαδα και χωρις καποιο προσωπικο οφελος θα στηριξω ομονοια-κεαδ.
σας ευχομαι τα καλυτερα

Ανώνυμος είπε...

Den prepi na ksehname merikes alithies.To Mega dimiurgithike apo tus apostates tis Omonias vlepe Ksera, Barka,Bezani,Lutsi klp(i opioi apomakrinthikan apo tin Omonia me to etiologiko oti i Omonia sinergazete me tus Sosialistes,afto itan i aformi giati opos apodihtike den ihan kanena provlima na sinergastun me tus sosialistes tu Meta)I idoi pu to idrisane den argisane na apostasiopioithun apo afto giati idan pos den ihe ta prosdokumena apotelezmata.Oli gnorizume pos den mboresane na masun 10000 ipografes ke tis plastografisane giafto ke aporiftike i proti etisi tus apo to protodikio ton Tiranon.I topikes ekloges apodiksane to alithes.Afto to koma den ehi kamia dinamiki ke gia afto to paratisane oli afti pu ehun filodoksies gia na ginun vuleftes ke protimun tin asfalia pu tus prosferun ta megala komata.To Mega gia na simetashi stis ekloges prepi i na singendrosi 10000 ipografe(pragma adinato gia ta dedomena tu)i na sinergasti me ena megalo koma giati den ehi ute eklegmeno vulefti ke ute topiko arhonda stin aftodioikisi.O eklogikos nomos ine ksekatharos.An enoume afta pu leme ke pothume pragmatika tin enotita i thesi tu Mega ine i endaksi tu stin Omonia ke sto KEAD afu prota apogalaktisti pliros apo ton Ksera o opios meta tis teleftees dilosis tu sto alvaniko kanali ethese eafton tu aftovulos ektos voriu ipiru oro ton opio den ton anagnorizi opos o idio diloni.O vasilias ine pleon gimnos.

Ανώνυμος είπε...

Min trogeste sintrofia tis aristeris enveiristikis pterigas, ola tha erthoun stin ora toys. To sxolio tou marini Iran poly kafto k fenete pos tarakounithikan oi koloi sas. Se ena dimino apo tora tha mathume poles alithies me proto kai kalytero an tha iparksei oikonomiki stiriksi ap to ethniko kentro, ligo diskolo na brethoun kai pali kondilia ap'to ypes. O kindinos karadokei, ki o vatzeli to gnorizei kala oti den yparxei Elpida, i moni lisi einai ontos I simmaxia me to komma Ellinon giati alloy eisai xamenos apo xeri kai min to paizeis anetos pos olla krinonte apo sena alla apto ethniko kentro pou se exei teliosei pro kairo.. Kai pes sta koytavia sou pos to pexnidi den to kaneis pia esy alla o Xristakis ki an thes simmaxia mazi toy mpes os deyteros giati telioses san to gala pou anaferei kai imerominia likseos. Soy Ta legame xronia alla mas egrafes olius, otan ipirxe I megali sou kontra me ton Tavo k to ps mono sta matia toy kosmou giati mesa sas isastan kolitakia. Otan sou elegan na dinamosoume ti Deropoli k mas elegies pos den se niazei as tin paroun, otan apokalouses toys dropolites komoynia, otan ebazes ton kolito soy ton ksera peruferiarxi klp kateva tora sto bourko k tha deis ntomaties Kai giaourtia pou tha fas, ola edo plurononte.. Ante tora, skepsou pio logika kai ase tous egoismous stin akri, paramerise na errhei kanenas pio prokomenos, pio filotimos pou mporei na min einai toso pseftis Oso esy alla pio agathos Kai pio patriotis apo sena alla emeis tha ton ipostoune.

Ανώνυμος είπε...

1.52
σου κανω ευθεως μια ερωτηση ποιο πιστευεις οτι θα ειναι ο νικητης στης επομενες εκλογες;;
εαν το εεμμ πιστευει οτι ο σαλις δεν μπορει αλλο ας γινει αριστερο κομμα, κανεναν σας δεν χαλαει λιγη εξουσια. αν μπορει ας σταθει μονο του. και δινεις μια συμβοθλη λανθασμενη πιστευω στο ντουλε, δεν ξερεις μαυρε μου οτι οτι κιαν γινει και βουλευτης να μην βγει ισως παρει υπουργειο...για σκεψουτο λιγο...

Ανώνυμος είπε...

12.48 kanis kalla qe grfis jati su ipan qe esi eprakses. Anikse qe dhjavase ti grfi o eklogikow nomos qe meta grapse poses ipografes hriazonte. me osa katallava ego to koma ton elinon dhen njazete ja to Vagjeli an tha ine vuleftis i oxi. to koma ton elinon exi stoxo ta diqea tu elinismu. i idheollojia tu ine elinismos qe dhen ehi kamia sxesi aristera qe dheksia. idhi me osa akusa mazevi ipografes qe tha exi to diko tu psifodheltio. an i elines ine 24.000 opos grafi to pseftocensus, tote to MEGA tha exi diko tu vulefti sti vuli. I ELINES psifizun eliniko koma jati ine diko tus koma qe oxi koma tu Dule po sas xortase kopanisto aera.

Ανώνυμος είπε...

Ρουφιανάκι 2:19 όταν το ΜΕΓΚΑ τιμούσε την επέτειο αυτονομίας στην Κρανιά εσύ και οι άλλοι ομονοίτες πανηγυρίζατε αγκαλιά με το σοσιαλιστή Χαρμπάτση και τους τσάμηδες για την νίκη του σωκράτη στη Φοινίκη. Όταν το ΜΕΓΑ καλούσε όλους τους Έλληνες στη συζήτηση για το Πλαίσιο Αιτημάτων οι έπαρχοι της Ομόνοιας ψηφίζανε τον δημ συμβουλο του PDIU Durim Bajo!!!
Και μετά έχεις το θράσος να βάζεις στο στόμα σου το μόνο ελληνικό κόμμα. Και συ μαζί 6:03 κι όλοι οι ρουφιάνοι στήριξτε κεαδ για να θαφτεί κι άλλο βαθιά η Βόρειος Ήπειρος. 15 χρόνια Ενβέρ Ντούλες είναι πολύ λίγα έχει κι άλλο βάθος ο τάφος της πατρίδας. Σκάψτε κι άλλο, μην περιμένετε.

Δημοσίευση σχολίου