Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Με επιτυχία και εθνικό παλμό η κοπή της βασιλόπιτας της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας

  • Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος.
  • Φωτογραφία: Τάσος Χριστοδουλίδης.
 ΠΑΤΡΑ: Με τιμώμενο πρόσωπο τον Ηπειρώτη τραγουδιστή δημοτικής παραδοσιακής μουσικής Σάββα Σιάτρα και συμμετοχή πλήθους βορειοηπειρωτών Αχαΐας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το βράδυ του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου, η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, που έλαβε χώρα στο κοσμικό κέντρο «Κνωσσός» στην Παραλία Πατρών.



Η “Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαΐας” (ΝE.B.Α.) είναι ένας Ανεξάρτητος και Δημοκρατικός Φορέας, που ιδρύθηκε το 2009 στην Πάτρα από μια ομάδα νέων Βορειοηπειρωτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στον νομό Αχαΐας. Χωρίς κομματικούς χρωματισμούς αλλά με υψηλό εθνικό φρόνημα η ΝE.B.Α. έχει σαν πρωταρχικό της μέλημα την Διεκδίκηση και τον Σεβασμό των Δικαιωμάτων του βοειοηπειρωτικού ελληνισμού στην Ελλάδα και την Αλβανία ειδικότερα στο γεωγραφικό χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Αλβανίας (Βορείου Ηπείρου), την ανάδειξη και τη διατήρηση της Εθνικής της Ταυτότητας μέσω Εθνικών, Πολιτιστικών και Κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς επίσης και την επάξια εκπροσώπησή μας στο κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας. Από το 2009  η Νεολαία έχει διοργανώσει αρκετές εκδηλώσεις στην Πάτρα και συμμετέχει σε Συνέδρια και πορείες διαμαρτυρίας στην Ελλάδα κ.α. Ταυτόχρονα  το Παραδοσιακό Χορευτικό της Νεολαίας έχει διακριθεί σε πολλές παραδοσιακές παραστάσεις και Φεστιβάλ για την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς.   Τους προσκεκλημένους της βραδιάς καλωσόρισε η Γενική Γραμματέας της ΝΕΒΑ Ιωάννα Κώτση, ενώ την βασιλόπιτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών π. Χρυσόστομος Αθανασόπουλος.
Ακολούθησε η κοπή της πίτας από τον πρόεδρο της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρο Γκίνο, ο οποίος μεταξύ άλλων έκοψε ένα κομμάτι για την Ελλάδα, ευχόμενος «να βγει σύντομα από την οικονομική κρίση και να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης», καθώς και ένα για την ιδιαίτερη πατρίδα την Βόρειο Ήπειρο «με την ευχή για την εθνική αποκατάσταση της».
Στη συνέχεια ο κ. Γκίνος αφού ευχήθηκε «χρόνια πολλά, καλή χρονιά και καλή προκοπή σε όλους τους Έλληνες», αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Εθνική Ελληνική  Μειονότητα Αλβανίας (Βόρειο Ήπειρο), όπου παρουσιάζονται συχνές προκλήσεις από το αλβανικό κράτος και παρακράτος εις βάρος του εκεί Ελληνισμού, καθώς και στις εθνικιστικές τάσεις που εκφράζονται περί μεγάλης Αλβανίας. Απευθυνόμενος ο πρόεδρος της ΝΕΒΑ προς τους εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων που παραβρίσκονταν στον χώρο, τους ζήτησε «να μην τοποθετούνται βάση της κομματικής τους ταυτότητας στα εθνικά θέματα, αλλά να ασκούν εθνική εξωτερική πολιτική, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πατρίδας».
«Πρέπει να μας συμπαρασταθείτε, αγωνιζόμενοι για την προστασία των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ζητώντας από την Αλβανία να σεβαστεί την Σύμβαση Πλαίσιο που η ίδια έχει υπογράψει και να χρησιμοποιείτε στον δημόσιο πολιτικό λόγο σας τους όρους “Βόρειος Ήπειρος και Βορειοηπειρώτες”, που είναι ιστορικά κατοχυρωμένοι. Δυστυχώς ακόμα βουλευτές κάποιων κομμάτων χρησιμοποιούν ακόμα για την ιδιαίτερη πατρίδα μας την ονομασία “Νότιος Αλβανία”» τόνισε ο κ. Γκίνος στην ομιλία του, ενώ διαμαρτυρήθηκε για «την άδικη απόφαση της Ελληνικής Πολιτείας που καταργεί τις συντάξεις στα περήφανα γηρατειά της Βορείου Ηπείρου». «Για τους ηλικιωμένους μας που κρατάνε Θερμοπύλες πάνω στα χωριά μας, είναι πολύ σημαντική αυτή η σύνταξη και αν τους καταργηθεί εντελώς θα είναι για αυτούς η χαριστική βολή, αναγκάζοντας τους να πουλήσουν ακόμα και τη γη τους προκειμένου να επιβιώσουν» υποστήριξε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΕΒΑ.
Από τους πολιτικούς εκπροσώπους που παραβρέθηκαν στην κοπή της πίτας, μίλησε πρώτος ο Βουλευτής Αχαΐας της “Νέας Δημοκρατίας” Αθανάσιος Νταβλούρος, ο οποίος προέτρεψε τους Βορειοηπειρώτες «να μην φοβούνται από τις προκλητικές δηλώσεις των Αλβανών κυβερνώντων», ενώ υποσχέθηκε ότι «η Ελληνική Πολιτεία θα σταθεί στο ύψος της, δίνοντας την απάντηση που πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις». Ο κ. Νταβλούρος τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της χορήγησης των συντάξεων στους Βορειοηπειρώτες ηλικιωμένους και τόνισε ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αναθεώρησης του άδικου νόμου που τις κατήργησε.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, δηλώνοντας ότι «η Βόρειος Ήπειρος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή αδικείται» και υποστήριξε ότι «αν οι εγχώριοι συνεργάτες της “Tρόικας” αγαπούσαν τους Βορειοηπειρώτες δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο που κατήργησε τις συντάξεις τους”.
Έπειτα ο Βουλευτής Αχαΐας με τους “Ανεξάρτητους Έλληνες” Γιώργος Νταβρής, ο οποίος κατάγεται από την Άρτα, υποστήριξε σθεναρά τη διεκδίκηση και εφαρμογή στην πράξη όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, αλλά και τα δίκαια αιτήματά τους προς την ελληνική πολιτεία.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής “Χρυσής Αυγής” στην Αχαΐα Μιχάλης Αρβανίτης τόνισε ότι «δεν υπάρχει Βόρειος και Νότιος Ήπειρος, αλλά Ήπειρος μία και ενιαία, κάνοντας σαφές ότι το κόμμα που εκπροσωπεί θα αγωνιστεί έως την τελική δικαίωση και αυτών των ελληνικών περιοχών».
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πολιτευτής της Χρυσής Αυγής στο Νομό Ιωαννίνων Χριστόφορος Τσάγκας λέγοντας ότι «όσοι επιθυμούν την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου δεν έχουν παρά να στρατευθούν στον αγώνα της Χ.Α. γιατί μόνο το συγκεκριμένο κόμμα έχει την αποφασιστικότητα να πετύχει αυτό τον στόχο. Η Ελλάς δεν θα ξεπεράσει την κρίση χάρη στους τεχνοκράτες αλλά για δύο λόγους: γιατί οι Έλληνες πιστεύουν στον Θεό αλλά και ο Θεός στους Έλληνες» σημείωσε ο κ. Τσάγκας. Επίσης ο κ. Τσάγκας ευχήθηκε στη ΝΕΒΑ «καλή επιτυχία για τη συνέχεια» εκ μέρους του Βουλευτή Επικρατείας της Χ.Α. Χρήστου Παππά, για τον οποίο είπε ότι «αποτελεί μία δυνατή φωνή της Ηπείρου μέσα στη Βουλή των Ελλήνων και αγωνίζεται έμπρακτα για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού».
Μήνυμα απέστειλε και ο τ. βουλευτής ΛΑΟΣ Αχαΐας Αλέξ. Χρυσανθακόπουλος.
 Εκ μέρους του Δήμου Πατρέων παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Νίκος Μακρής ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης του ελληνικού πολιτισμού  των Βορειοηπειρωτών.
Χαιρετισμό απηύθυνε τέλος το μέλος του Προεδρείου του κόμματος ΕΕΜΜ Γιώργος Γιάννης, ο οποίος αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά στους παρευρισκόμενους, με αφορμή τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού υποστήριξε ότι οι Βορειοηπειρώτες έπρεπε να συμμετάσχουν στη διαδικασία, ώστε στη συνέχεια να έχουν κάθε δικαίωμα να την καταγγείλουν βάση συγκεκριμένων στοιχείων. «Το 2013 είναι χρονιά βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία, στις οποίες πρέπει να δώσουμε δυναμικό παρών ώστε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό, συνταξιοδοτώντας όλους αυτούς που μας “εκπροσωπούσαν” την τελευταία δεκαετία και συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό στην δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Βορειοηπειρωτικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης, θέτοντας παράλληλα θέμα ενότητας των Βορειοηπειρωτών.
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της  ΝΕΒΑ αναφέρθηκε στη σημασία της καταγραφής πληθυσμού που διενεργείται από την Ομόνοια, η οποία δικαιώθηκε για την απόφαση της υπέρ της αποχής από μία σκηνοθετημένη απογραφή. Ο κ. Γκίνος παράλληλα, σχετικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, τόνισε την ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Χαιρετιστήριες επιστολές για την κοπή πίτας της ΝΕΒΑ έστειλαν ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής του αλβανικού κοινοβουλίου Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος και ο πρόεδρος του κόμματος των Ελλήνων ΕΕΜΜ Χρήστος Κίτσιος.
Ο Σταύρος Γκίνος δήλωσε με συγκίνηση ότι «η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε μία ιδιαιτερότητα για μένα, αφού είναι η τελευταία φορά στην οποία παίρνω μέρος ως πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας», κάνοντας γνωστό ότι «θα παραδώσει τη σκυτάλη στους νεότερους στις εκλογές που θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος σύντομα».
Ο απερχόμενος Πρόεδρος ΝΕΒΑ Σταύρος Γκίνος γεννήθηκε στην Κρανιά Αγίων Σαράντα. Το 1993 τελείωσε το Τεχνικό Οικοδομικό Λύκειο Τιράνων με την ειδικότητα Τοπογράφου. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου όπου αποφοίτησε το 1998. Ήταν από τους Πρωτεργάτες του Τμήματος για την ίδρυση της Φοιτητικής Λέσχης των Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου το 1998. Παρουσίασε έντονη δραστηριότητα για την προβολή και υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ε.Ε.Μ. και του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Από το 2007-2009 διετέλεσε Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Αχαΐας και από το 2009 έως σήμερα είναι Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας. Ταυτόχρονα είναι και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Ε.Μ. Ομόνοιας.
Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο κορυφαίος τραγουδιστής της Ηπείρου Σάββας Σιάτρας, οποίος έλαβε την τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΝΕΒΑ Σταύρο Γκίνο, για «την προσφορά του στη δημοτική παράδοση και για τον συνεχή και ανιδιοτελή αγώνα του υπέρ του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου». Το «αηδόνι της Ηπείρου» γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρίτσα Ιωαννίνων. Από μικρός γαλουχήθηκε με τα μουσικά ακούσματα της Ηπειρωτικής Παράδοσης. Σπούδασε και απεφοίτησε από τη «Ριζάρειο» Εκκλησιαστική Σχολή. Το Αυθεντικό Ηπειρώτικο Τραγούδι στάθηκε αφορμή να ταξιδέψει όλο τον κόσμο και όπου γης Ομογενείς Έλληνες. Συνέδεσε το όνομά του με τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου αγωνιζόμενος εδώ και χρόνια για αυτά που δικαιούται. Είναι παντρεμένος με την Χρυσάνθη Σαμαρά από τη Δερβιτσιάνη Αργυροκάστρου. Έχει ηχογραφήσει αρκετά CDs και έχει τιμηθεί για την προσφορά του στο Λαϊκό Πολιτισμό της Ενιαίας Ηπείρου από δεκάδες Συλλόγους και επίσημους Φορείς.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός από τα Ιωάννινα Νίκος Σουτόπουλος.
Ακολούθησε γλέντι μέχρι πρωίας με την ορχήστρα των Βασίλη Καλκάνη (κλαρίνο), Κώστα Καλόγερου (τραγούδι) και Σπύρου Αλεύροντα (ντέφι).
http://www.elliniki-gnomi.eu 

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

Τιμητική η παρουσία του παπά. Ίσως σκουντήσει λιγάκι και τους υπόλοιπους "ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ"

Ανώνυμος είπε...

Εσυ απο πανω μη νομίζεις οτι αυτοι οι τυποι νοιάζονται πολυ για μας καμια ψηφο κοιτουν μονο να αρπάξουν.Αυτοι το μόνο που θέλουν είναι να μας καλλιεργήσουν το μίσος και να βαλουν τους δυο λαους σε εντάσεις και συγκρούσεις.Ο λαος ο απλος δεν φταιει σε τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ από πάνω ο 12:07 π.μ. . -Γιορτάζεις σαρακοστιανά?

Ανώνυμος είπε...

Η ρήση της ημέρας:

Το πολιτικό σύστημα θριαμβεύει επειδή είναι μια ενωμένη μειοψηφία που ενεργεί εναντίον μιας διαιρεμένης πλειοψηφίας (Will Durant, 1885 - 1981, Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος)

ΚΩΣΤΑΡΙΤΗΣ Δ.Ζ. είπε...

Σας συνχαίρω για τις δραστηριότητες της ΝΕΒΑ! Λυπάμαι όμως που δεν μπόρεσα να παρεβρεθώ σε μια τέτοια όμορφη βραδυά που τα είχε όλα συγκίνηση, παλμό,ομοψυχία! Αγαπητέ Πρόεδρε της ΝΕΒΑ φίλε Σταύρο γνωρίζω από πολλά χρόνια τους αγώνες και την αγάπη σου για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, μα τώρα διαπιστώνω ότι και οι συμπατριώτες μας σε αγαπούν και σε ακολουθούν. Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες Χρόνια Πολλά με την ελπίδα ότι οι πόθοι και το όραμά μας θα ευοδοθούν!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Δημοσίευση σχολίου