Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Επίσκεψη του Πρέσβη της Ελλάδος, κ Ροκανά στο Ελληνικό Σχολείο Κορυτσάς



Ο νέος Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία κ. Λεωνίδας Ροκανάς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα  αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του, σε μία κίνηση που από μόνη της δείχνει πάρα πολλά,  επισκέφτηκε και την Κορυτσά όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και της ομογένειας, συγκεκριμένα με την «Ομόνοια» παράρτημα Κορυτσάς. Σήμερα το μεσημέρι επισκέφτηκε το Ελληνο-αλβανικό Σχολείο Όμηρος. Συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο κ Ιωάννη Πεδιώτη , το Διαχειριστή του Σχολείου και Πρόεδρο της Αδελφότητας κ Ανδρέα Μήτση,
την διευθύντρια του σχολείου κ Ελένη Τούλια, και αργότερα και από τον βουλευτή του ΚΕΑΔ κ Ευάγγελο Ντούλε, ξεναγήθηκε πρώτα στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Αυτή η εισαγωγή με το περιβάλλοντα χώρο τον βοήθησε να καταλάβει ποιές θυσίες έχουν γίνει απ’ όλους για αυτό το σχολείο. Έπειτα στην αίθουσα των διδασκάλων συναντήθηκε με όλους τους δασκάλους του σχολείου. 

Κατά την συνάντηση το λόγο πήρε πρώτος ο Γενικό Πρόξενος της Ελλάδος κ Πεδιώτης ο οποίος αφού ευχήθηκε σ’ όλους,  επεσήμανε για ακόμη μια φορά τις θυσίες και την τιτάνια υπομονή που έχει γίνει εκ μέρους όλων των δασκάλων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι με αυταπάρνηση συνεχίσουν την εργασία τους.  Έπειτα ανέφερε την σημασία που έχει η επίσκεψη του κ Πρέσβη μετά από τόσο μικρό διάστημα από την ανάληψη της εργασίας του. Ο κ Πεδιώτης είπε πως η προσπάθειες εκ μέρους του δεν έχουν σταματήσει ώστε το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τόσο πολύ το σχολείο να τελειώσει το συντομότερο.  Αφού μας σύστησε τον κ Ροκανά, έδωσε το λόγο σ’ αυτόν.

Ο κ Ροκανάς, ήταν γνώστης της κατάστασης , και αυτός αναφέρθηκε εκτενώς στις θυσίες των δασκάλων τις οποίες τις θεωρεί ηρωισμούς. Επεσήμανε πως η Ελλάδα και οι έλληνες μόνο μέσα από τους ηρωισμούς τους έχουν καταφέρει τα πάντα. Έτσι παρακάλεσε και ευχήθηκε να κάνουν οι δάσκαλοι και για κάποιο μικρό διάστημα υπομονή μέχρι να λυθεί το γραφειοκρατικό πρόβλημα που έχει προκύψει για το οποίο ότι εκ μέρους του θα κάνει τα πάντα για την επίλυση.  Γι’ αυτόν το Ελληνό- αλβανικό Σχολείο Κορυτσάς έχει ένα σπουδαιότατο ρόλο . Εκτός της πολύπλευρη σημασία για την ομογένεια και την ύπαρξη της, το σχολείο αποτελεί και ένα σημείο συνάντησης της Ελλάδας και της Αλβανίας. Ο τρόπος λειτουργίας της και συνύπαρξης των εκπαιδευτικών και μαθητών  διαφορετικών εθνοτήτων   θα μπορούσε να είναι πρότυπο συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλά επίπεδα, ιδιαίτερα σ’ αυτό του πολιτισμού και τις εκπαίδευσης. Εκτιμώ ιδιαίτερα το Αλβανικό λαό και πρέπει όλοι να προσφέρουμε στην συνεργασία και την συμφιλίωσης των δύο λαών, αγνοώντας τις ακραίες φωνές. Επαίνεσε το έργο όλων αυτών που δημιούργησαν το σχολείο αυτό σημειώνοντας με έμφαση την σημασία της για τις επόμενες γενεές  που δημιουργούνται εκεί. Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση του  ήταν εμφανής και τα λόγια του ήταν πάρα πολύ θερμά.  

Εκ μέρους του σχολείου και των δασκάλων και του σχολείου , ευχαρίστησε ο κ Ανδρέας Μίτση ο οποίος τόνισε την σημασία που έχει για το σχολείο και όσους προσφέρουν σ’ αυτήν η επίσκεψη του κ Πρέσβη. Έχουμε περάσει και περνάμε πολλές δυσκολίες – είπε, αλλά πάλη έχουμε αντέξει και είναι αξιέπαινοι οι δάσκαλοι για τις θυσίες που έχουν κάνει. Το σχολείο μας είναι ανοιχτό και υποδέχεται τους πάντες ώστε να μπορούν όλοι σ΄ επαφή με το Ελληνικό πολιτισμό  και ήθος, ο οποίος γέννησε το σημερινό δυτικό πολιτισμό.    Ευχήθηκε και αυτός το πρόβλημα να λυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Ευχαρίστησε όσους δουλεύουν και κάνουν ότι μπορούν για να λυθεί το πρόβλημα.

Οι δάσκαλοι, οι οποίοι ήταν όλοι παρών, άκουσαν με προσοχή όσα είπαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και ευχαρίστησαν τον κ Ροκανά για την επίσκεψη, τα λόγια του, την εγκαρδιότητα του και τις υποσχέσεις του. Αυτό όμως που θέλοντας και μη δεν μπορεί να αγνοηθεί είναι πως κατά αυτό το μεγάλο διάστημα που εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, έχουν ακούσει πάρα πολλές φορές παρόμοιες υποσχέσεις, αλλά η λύσει δεν έχει βρεθεί. Τα δανικά συσσωρεύονται, ιδιαίτερα,  για κάποιους οι οποίοι δεν έχουν άλλη πηγή εσόδων και νοιώθουν εγκλωβισμένοι. Αυτό που σίγουρα ταλαιπωρεί την ψυχή τους  είναι η καχυποψία για τις υποσχέσεις αλλά και  η πάλη ανάμεσα στην ανάγκη και το καθήκον. Φαίνετε πως η αγάπη και η αυτοθυσία τους έχει φτάσει εκεί που κανείς δεν θα περίμενε, δεν θα το φανταζόταν. Ευχόμαστε όλοι να βρεθεί πολύ σύντομα η λύση και τελικά το αρμόδιο Υπουργείο να ξεπεράσει την σκληρή γραφειοκρατική επικάλυψη και να κάνει το καθήκον του για ένα σχολείο που είναι ιδέα και ξεπερνά κάθε οικονομικό πρόβλημα.  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου