Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ι. Μιχελάκη για το το Ελληνικό Σχολείο Κορυτσάς



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       
Ιωάννης Μιχελάκης
Βουλευτής Επικρατείας  - Νέα Δημοκρατία
Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2013
Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

Θέμα : «Ο κίνδυνος κλεισίματος του ελληνικού σχολείου της Κορυτσάς»


Κύριε Υπουργέ,

Οι Βορειοηπειρώτες κατάφεραν με μεγάλους αγώνες και πολλές θυσίες να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην περιοχή τους, με σκοπό την τόνωση των δεσμών της νέας γενιάς Βορειοηπειρωτών με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ελληνικό σχολείο της Κορυτσάς, το οποίο είναι ο καρπός μιας πολυετούς προσπάθειας και κατάφερε, παρά το γεγονός ότι λειτουργεί υπό αντίξοες συνθήκες, να κερδίσει την αμέριστη εμπιστοσύνη των κατοίκων της περιοχής φιλοξενώντας σήμερα 370 μαθητές Δημοτικού και 80 Νηπιαγωγείου.
Όμως η παρατεταμένη αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας του προσωπικού του εν λόγω σχολείου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά και την ίδια την ύπαρξη της ελληνόφωνης παιδείας στην Κορυτσά.
Είναι προφανές ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό σχολείο της Κορυτσάς εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του καθιστούν ορατό τον κίνδυνο κλεισίματός του, κάτι που θα αποτελούσε  ένα καίριο και δυσβάστακτο πλήγμα για την ελληνική μειονότητα της περιοχής.
Η ελληνική πολιτεία έχει χρέος να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο το ελληνικό σχολείο της Κορυτσάς, προκειμένου να μη χαθεί η επαφή των νέων παιδιών με την ιστορία, τη γλώσσα, τη θρησκεία και τα έθιμα της πατρίδας μας.
Επειδή ο ευαίσθητος τομέας της παιδείας και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ελληνόφωνη εκπαίδευση της Βορείου Ηπείρου δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με λογιστικά κριτήρια με συνέπεια να απειλείται από την οικονομική κρίση,
Επειδή η ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου αποτελεί ένα εθνικό κεφάλαιο ύψιστης σημασίας και η διατήρηση της ελληνόφωνης παιδείας σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή θα πρέπει να συνιστά εθνική προτεραιότητα,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

            Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;

Τι προτίθεσθε να πράξετε για την έμπρακτη και αποτελεσματική ενίσχυση του ελληνικού σχολείου της Κορυτσάς ;


Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Μιχελάκης


3 comments:

Ανώνυμος είπε...

υπαρχουν και καλα παιδια

Ανώνυμος είπε...

Παλι καλα που υπαρχει και αυτη η ΝΔ...Γιατι απο κατι αλλους χορτάσαμε...


ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ

voriokopritis είπε...

Πάλι καλά που υπαρχουν και νεοδημοκρατες και μας κόβουν τις συντάξεις γιατί οι συριζαιοι μόνο με τους αναρχικους παίρονται και δε μας κόβουνε τιποτε

Δημοσίευση σχολίου