Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Βορειοηπειρωτική ανασκόπηση του 2012




Οι σημαντικότερες στιγμές της χρόνιας που πέρασε, η επικαιρότητα και τα δημοφιλέστερα άρθρα
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥΣ
Εκτός από τις δύο στανταρ "κοσμικές" εκδηλώσεις του Ιανουαρίου που είναι η επέτειος ίδρυσης της«Ομόνοιας» και η κοπή πίτας της ΝΕΒ, τον περασμένο Ιανουάριο μας απασχόλησε η καταδίκη του Προέδρου Ομόνοιας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιου, η «μάχη» αλβανικών εφημερίδων με τα βορειοηπειρωτικά μπλογκς για την καταγωγή του Πύρρου Δήμα με αφορμή το περιεχόμενο της σελίδας του Δήμου Χειμάρρας για να βάλει τελικά ο Πύρρος τα πράγματα στη θέση τους.  Άξίζει να αναφέρουμε ακόμα τη χειροτονία δύο νέων επισκόπων της Ορδόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία και   τις εκδηλώσεις για τους τρειςΙεράρχες στη Βόρειο Ηπειρο. Από δημοφιλέστερα άρθρα ήταν και αυτό του Π. Μπάρκα «Η ΕΕΕΜ ως ιδεολόγημα»


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας των εκδηλώσεων για την Επέτειο της Ανακήρυξης Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17.2.1914) αλλά οι βορειοηπειρώτες είναι ακόμα στο ρυθμό του κλαρίνου και της βασιλόπιτας. Ξεχωρίζουμε ως ωραία εκδήλωση αυτή του δραστήριου  Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας ο «ΠΥΡΡΟΣ» που συνδυάζουν εθνικό αγώνα, διατήρηση παράδοσης (χορευτικά με παιδιά) και γιατί όχι και τη διασκέδαση. 
Τον Φεβρουάριο η Ομόνοια αποφασίζει να κάνει τη δική της απογραφή και να οργανώσει παν-βορειοηπειρωτικό αντάμωμα στην Αθήνα. Το ΕΕΜΜ – MEGA παρουσίασε το «Πλαίσιο Αιτημάτων για την ΕΕΕΜ στηνΑλβανία» ενω η εκδήλωση του για την επέτειο της Αυτονομίας στην Κρανιά παρουσιάστηκε από τα αλβανικά μέσα ως νέα ανακήρυξη . Άλλά δημοφιλή άρθρα ήταν : «ΓεννηθήκαμεΈλληνες και δεν γίναμε» , «Μόνο λαογραφικά και καταχρηστικά προσεγγίζουμε την επέτειο της Αυτονομίας»  «Το σπίτι όπου ανακηρύχθηκε η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου στο Αργυρόκαστρο», «Δρόπολη – Ο αγαπημένος προορισμός των ηγετών της Αλβανίας»
 


ΜΑΡΤΙΟΣ
Πλούσιος από πλευράς επικαιρότητας ήταν ο μήνας Μάρτιος. Ο μήνας ξεκίνησε με μία καλή είδηση για το «Λαϊκό Βήμα» αλλά το ιστορικό σκόνταψε και δεν μπόρεσε να βγάλει ούτε τη χρονιά. Στις αρχές Μαρτίου έχουμε ένα ιστορικό γεγονός αφού ο κ. Ντούλες δεν μιλάει ως συνήθως με γενικόλογα αλλά κάνει για πρώτη φορά συγκεκριμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο… Στη συνέχεια μας απασχόλησαν θέματα παιδείας: 1) Οι μαθητές της Παιδαγωγικός Σχολής Αργυροκάστρου με επιστολή τους θέτουν κάποια αιτήματα στον Υπουργό Παιδείας και μετά την ανάδειξη του θέματος από την σελίδα μας το θέμα έλαβε διαστάσεις για να έχουμε τελικά την θετική απάντηση του υπουργού. 2)  Η «Ομόνοια» καταδίκασε με σκληρή ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας για το θέμα των σχολικών εγχειριδίων, ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας όμως δίνει άλλη εκδοχή στο θέμα για να ακολουθήσει ένα άρθρο του Δ,Κίκη ως απάντηση στο Μπάρκα. Τι ίδιες αυτές μέρες η Ομόνοια έκανε το μεγάλοβορειοηπειρωτικό αντάμωμα στην Αθήνα, από την εκκλησία των Αγίων Πάντων στη Χειμάρρα αφαιρούνταν η προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα, στους Αγίους Σαράντα οι λιάμπηδες «τιμούσαν» ως σπουδαίο γεγονός το ολοκαύτωμα του Λυκουρσίου (1878) και μία επιστολή του κ. Γρηγορίου στη deropoli.com η οποία είπε ότι θα απαντήσει σύντομα αλλά πέρασε η χρονιά και απάντηση δεν είδαμε. Ακολούθησαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου  και ο μήνας έκλεισε με το φαντασμαγορικό συνέδριο του ΚΕΑΔ για τα 20 χρόνια παρουσίας του. 
Τα δημοφιλέστερα άρθρα ήταν:
Αλβανικό δημοσίευμα: Η Αρβανίτισσα κομουνίστρια Λιάνα Κανέλλη που μισεί θανάσιμα τους Αλβανούς!

Βορειοηπειρωτικό: Από «γέφυρα φιλίας», έγινε «μασάς» για το τσάμικο
Πότε θα σπάσουν οι πατερίτσες του Idrizi; 



ΑΠΡΙΛΙΟΣ


Ο Απρίλιος ξεκίνησε με δηλώσεις του Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα που προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Δεν θα σχολιάσουμε ξανά αυτές τις δηλώσεις, να προσθέσουμε μόνο κάτι που δεν είχαμε προσέξει, ότι οι δηλώσεις του ταίριαζαν πολύ στη γραβάτα που φορούσε!  Από τα τέλη Μαρτίου είχε ξεκινήσει ένας ενδιαφέρον διάλογος μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού της Αλβανίας Παντ. Μάικου και Αλέξ. Μαλλιά. Παράλληλα η Αλβανία έμπαινε σε ρυθμούς εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και στη θορυβώδη υποψηφιότητα του πρώην ηγέτη του ΣΚ Φατός Νάνο υπήρχε μία περίεργη ταύτιση απόψεων μεταξύ Ντούλε και Idrizi.  Στη συνέχεια είχαμε την εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για το βορειοηπειρωτικό που γέννησε αρκετές άλλες ειδήσεις.
Στο δεύτερο μισό του Απριλίου, κυριαρχεί η προεκλογική μάχη στην Ελλάδα και οι κατεδαφίζεις αυθαιρέτων (και μη) στη Χειμάρρα. Τα βορειοηπειρωτικά site γεμίζουν με δηλώσεις και εκδηλώσεις των βορειοηπειρωτών υποψηφίων. Ξεχωρίζουμε το άρθρο μας για τον Πύρρο Δήμα που έκανε το γύρο του ελληνικού διαδικτύου.  


Τα άρθρα με τη μεγαλύτερη επισκεψημότητα ήταν οι φωτογραφίες από το συνέδριο του ΚΕΑΔ και το «ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ…..;!»



ΜΑΙΟΣ

Στην Αλβανία συνεχίζει η κινητικότητα για την εκλογή Π.Δ. με το Ντούλε και Ιντρίζι να επιμένουν για το Νάνο. Ο νέος Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου με συνέντευξη του στο Λ.Β., προκαλεί αίσθηση στο βορειοηπειρωτικό κοινό που είχε ξεχάσει να ακούει τα αυτονόητα. Στη Λύβενα έχουμε νέα αναζωπύρωση για το θέμα του λατομείου. Στην Ελλάδα  στις 6 Μαΐου καταρρέει μετά από τρεις δεκαετίες ο δικομματισμός, μπαίνει στη ζωή μας το «εγέρθητι» ενώ τα αποτελέσματα των βορειοηπειρωτών υποψηφίων δεν ήταν ικανοποιητικά.  Στις 13 Μαίου το ενδιαφέρον επικεντρωνεται στις εκδηλώσεις για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας στο Δελβινάκι  και τον τρόπο που τις παρουσίασαν τα αλβανικά μέσα. Το ίδιο βράδυ ο Ολυμπιακός γράφει ιστορία στην Πόλη. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον επικαιντρωνεται στη Χειμάρρα με το τργικό συμβάν με την πτώση του λεωφορείου και τη συνέντευξη του πατέρα του Αριστοτέλη Γκούμα.Το ΕΕΜΜ-MEGA προσπαθείνα οργανωθεί στην Αθήνα και παράλληλα καταγγέλλει για επιθέσεις του αλβανικού κράτους και παρακράτους κατά της ΕΕΜ.  Ο μήνας κλείνει με δύο ειδήσεις του Υπουργού Εργασίας Σπύρου Ξέρα: Την επίσκεψη στην Κύπρο και τη συνέντευξη στην “Koha Jone”.


Τον Μάιο δημοσιεύτηκαν τα δύο δημοφιλέστερα άρθρα του Βορειοηπειρώτη. Το «1986. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Με τους Αλβανούς είμαστε ένας λαός, μία φυλή και έχουμε κοινή πατρίδα!» (έφτασε τις 7.000 προβολές) και το  «Πολύ ενδιαφέρον: Πως θα κατανέμονταν οι έδρες αν είχαμε απλή αναλογική»


ΙΟΥΝΙΟΣ

Πλούσιους σε επικαιρότητα ήταν και ο Ιούνιος αφού στην Ελλάδα είχαμε τις επαναληπτικές εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης. Στην Αλβανία έχουμε την εκλογή του Nishani σε Π.Δ. και ανασχηματισμό με την υπουργοποίησηΤάβου. Μας απασχόλησε πολύ και το χαστούκι του Κασιδιαρη στην Κανέλη, οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κατά των «προνομίων» των βορειοηπειρωτών, η ανακοίνωση της Ομόνοιας για την έναρξη της δικιάς μας απογραφή, τα θυρανοίξια του νέου Καθεδρικού Τιράνων κλπ.

Τα δημοφιλέστερα άρθρα, ήταν το σχόλιο μας για την απογραφή, τα ανέκδοτα του Κασιδιαρή και η σύλληψη αλβανού δημάρχου για εμπόριο ναρκωτικών (όχι ως κάτι ασυνήθιστο για την Αλβανία αλλά για αυτή τη φωτογραφία  του «Βορειοηπειρώτη»  που φιλοξένησαν όλες οι αλβανικές εφημερίδες)  

ΙΟΥΛΙΟΣ

Τα σημαντικότερα άρθρα του Ιουλίου:

Σύντομη ανάλυση μιας αλβανικής φωτογραφίας…

Μήπως δεν αποδίδει η σιωπή της Ελλάδος στο «Τσάμικο»;

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΕΜΜ-MEGA‏

Η Ελληνοπρέπεια των εκπροσώπων μας

Κραυγή αγωνίας για τον ιστορικό ναό της Παναγίας στην Επισκοπή της Δρόπολης

Βυθίζεται στον πόνο η οικογένεια Βεζιάνη

Ο Σαμαράς υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αναστάσιο

Μη-διπλωματικές δηλώσεις του πρώην Πρόξενου Κορυτσάς

Αποκάλυψη: Νέα στοιχεία που «καίνε» από τη δικαστική διαμάχη του Κώσταρι 


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Πολλά και ενδιαφέρονται θέματα μας απασχόλησαν και τον Αύγουστο.  Ξεκινήσαμε με το άνοιγμα του «φίλου» και «συμμάχου» μας Στεφαν Τσίπα στο Κόσσοβο και κλείσαμε με ένα ιστορικό ντοκουμέντο του βασιλιά της Αλβανίας Ζώγκου. Ενδιάμεσα είχαμε το μέγα θέμα Γερασιμίδη, την απειλή του Μπερίσα για δημοψήφισμα που δεν έγινε ποτέ γιατί λάκτισε το ΣΚ, την επέτειο του Αριστοτέλη, την έγκριση του «Πλαισίου Αιτημάτων της ΕΕΜ»  από το ΕΕΜΜ-MEGA, την ξεφρενη αυξηση της εγκληματικότητας στην Αλβανία, τις πυρκαγες της Α. Δρόπολης, την ίδρυση κόμματος από ρουμανίζωντεςβλάχους και βεβαίως το Πάσχα του καλοκαιριού με τα πολλά πανηγύρια σε σχεδόν όλα τα χωριά της Βορείου Ηπείρου.  

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τα άρθρα που σας άρεσαν πιο πολύ και αυτά που εμείς κρίναμε ως σημαντικά, με χρονολογική σειρά είναι:

Ο Φ. Κεμετσετσίδης στο 4ε για το Βορειοηπειρωτικό

Πρώτη μέρα σχολείου για τα βορειοηπειρωτόπουλα (φώτο)

Οι σχέσεις της ορθοδοξίας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου.

Οι αλβανοί που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, θέλουν να γράψουν τα παιδιά τους στα μειονοτικά ελληνικά σχολεία και το κράτος δεν τους το επιτρέπει! (βίντεο)

Γιατί οι δικοί μας εκπρόσωποι δεν επικαλούνται το Σύνταγμα της Αλβανίας;

Ξαναζωντάνεψε το σπίτι του Σεφέρη στην Κορυτσά

H απάντηση του Χρυσαυγίτη που τον είπαν Αλβανό.

Άνοιξαν δύο νέα ελληνικά σχολεία στο νομό των Αγίων Σαράντα

Συμμαχία ΚΕΑΔ – PDIU για την εκλογή του διευθυντή της Ύδρευσης

Τι λένε οι αριθμοί απο το 1992

Σε νέες περιπέτειες το «Λαϊκό Βήμα»

Ο Γιάννης Γιάννης υποψήφιος για το KQZ 

 

ΟΚΤΩΒΡΗΣ
Ο Οκτώβρης ξεκίνησε με τη συνάντηση των υπουργώνΕξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας και έκλεισε με τις πολλές ειδήσεις που είχαμε για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Vizionplus: Σκάνδαλο – ο Ξέρρας θεωρεί φυσιολογικό να ακούγεται «Ζήτω η Βόρειος Ήπειρος» από βουλευτή της Χ. Α. στο Βουλιαράτι (βίντεο)

Σημαντική παρουσία της ΝΔ σε όλες τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στη Βόρειο Ήπειρο

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τα επεισόδια στην Κλεισούρα

H Ερυθρόμαυρη Συμμαχία (Aleanca Kuqezi) στην Αθήνα!

Ενδιάμεσα είχαμε την επίσκεψηκοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Αλβανία, την απεργία πείνας και αυτοπυρπόληση πρώην πολιτικών κρατουμένων, την κατεδάφιση σπιτιού στο Φανάρι, την εκλογή τουΓ. Γιάννη σε μέλλος του KQZ, τον εορτασμό για πρώτη φορά των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Χειμάρρας από τους τούρκους (απορίας άξιον γιατί αυτές οι εκδηλώσεις δεν γινόταν επί δημαρχίας Μπολάνου), την υπόθεση βιασμού στηνΚρανιά. Σε έντονη κινητικότητα ήταν το κόμμα Μέγκα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία

ΝΟΕΜΒΡΗΣ
Ο Νοέμβρης ήταν ο μήνας όπου ο «Βορειοηπειρώτης» έκανε ρεκόρ προβολών (κάθε μέρα 2-3 χιλιάδες) καθώς υπήρχαν πολλά ενδιαφέροντα άρθρα. Σας υπενθυμίζουμε μερικά:

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στα Τίρανα (βίντεο)

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: Η πραγματική ιστορία του Σουλεϊμάν του «μεγαλοπρεπή» (βίντεο)

Τρίβουν τα χέρια τους οι αλβανοί για τις ύβρεις από έλληνες δημοσιογράφους στον Πύρρο Δήμα

Απάντηση της Πανηπειρωτικής στο άρθρο του Γρηγόρη Γκιζέλη

Αποκάλυψη: Έτσι κόβονται οι συντάξεις του ΟΓΑ

Δυο βίντεο για την 9χρονη δράση της ΝΕΒ

Θύελλα αντιδράσεων στην Αλβανία για τις δηλώσεις Αβραμόμουλου

Fan Noli (Θεοφάνης Μαυρωμάτης) – Ο έλληνας από τη Θράκη που διετέλεσε πρωθυπουργός της Αλβανίας και δίχασε την ορθόδοξη κοινότητα

Εθνικισμός, ανθελληνισμός και αντιαλβανισμός

Η αλβανική αστυνομία, εκδικείται τη Λύβενα γιατί έστειλε γράμμα στη «Χρυσή Αυγή»

ΚΟΒΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ!

Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα, η σύνταξη του ΟΓΑ των Βορειοηπειρωτών

Η τέχνη που (δεν) ενώνει! Έλεος με τη φθηνή δημοσιογραφία!

Επιτέλους το ΥΠΕΞ αντέδρασε στην Αλβανική προκλητικότητα.

Εξι πόλεις της Ελλάδος, «κοσμούσαν» τη σκηνή των αλβανών στην 100η επέτειο του κράτους τους

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Τα πιο ενδιαφέροντα και δημοφιλέστερα άρθρα του Δεκεμβρίου με χρονολογική σειρά ήταν:

 Deropoli.com : Είναι λάθος να αμφισβητείται ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει θέσεις σε ότι αφορά το θέμα του Β. Ελληνισμού

Τίρανα: Ακτίνα ήλιου, στην καταιγίδα του αλβανικού εθνικισμού

Τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 στην Αλβανία (βίντεο)

Βέτο της Ελλάδος για την Αλβανία στην ΕΕ;

Ο επίσκοπος του χρέους και της θυσίας (βίντεο)

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την εκδήλωση του Αλύκου

Όλοι μαζί και … το ΜΕΓΚΑ χώρια

Όταν πρόκειται για βαλκανικές ιστορίες, οι «αλήθειες» είναι τουλάχιστον τρεις…

Δήλωση της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας για την απογραφή

Nέος πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία

Χριστουγεννιάτικη αποστολή της ΣΦΕΒΑ στη Βόρειο Ήπειρο (Φώτο – βίντεο)

Ηλίας Θάνος: Δε μπορώ να δικάσω Βορειοηπειρώτες!

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

συνεχισε την ενημερωση παροτι σε επικρινουμε αρκετες φορες.
το αποτελεσμα μετρα και ειναι ενα ακομα δεν ειμαστε ενωμενοι....

Δημοσίευση σχολίου