Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Πράσινο φως από την Αθήνα για τη λειτουργία των ιδιωτικών ελληνικών σχολείων σε Κορυτσά και Χειμάρρα

Μετα την τριήμερη επίσκεψη του Ανδρέα Μήτσιου στην Αθήνα και τις σημαντικές συναντήσεις με υπουργούς

Το πρωί της Δευτέρας 21 Ιανουαρίου, ένας από τους σημαντικούς  εκπρόσωπους της ομογένειας και Διοικητής (Διαχειριστής)  των Ελληνικών Σχολείων στην Αλβανία κ Ανδρέας Μήτσιος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ Αβραμόπουλο. Κατά την τρίωρη συνάντηση τους συζήτησαν για πάρα πολλά θέματα. Κυρίως όμως επικεντρώθηκαν σε τρία βασικά θέματα.
Έτσι στην αρχή,  κ Ανδρέας  Μήτσιος ενημέρωσε τον κ Υπουργό για το  φλέγων ζήτημα του Ελληνικού Σχολείου Κορυτσάς το οποίο κινδυνεύει με άμεση αναστολή της λειτουργίας της (δηλαδή κλείσιμο) λόγο των συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων και την μη πληρωμή επί 18 μήνες των μισθών των δασκάλων και του βοηθητικού προσωπικού. Του μετέφερε την αγωνία όλων των δασκάλων, των γονέων  και  γενικά της ομογένειας για το παραπάνω ζήτημα. 

Ο κ Αβραμόπουλος  του εγγυήθηκε πως ο ίδιος θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για την άμεση επίλυση αυτού του προβλήματος και την άμεση καταβολή των οφειλομένων στους δασκάλους μάλιστα τόνισε ότι αυτό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επίλυσης. Ανέφερε επίσης πως για το Σχολείο αυτό το Ελληνικό Κράτος θα πράξει όλα τα απαραίτητα ώστε να έχει συνέχεια και να είναι πάντοτε στην υπηρεσία της ομογένειας στην ευαίσθητη περιοχή της Κορυτσάς.

Ο κ Μήτσιος στην συνέχεια τον ενημέρωσε και ενδιαφέρθηκε για το άλλο σημαντικό θέμα όπως είναι αυτό των συντάξεων  του ΟΓΑ από τις οποίες βοηθούνται πάρα πολύ, οι ηλικιωμένοι Έλληνες ομογενείς στην Αλβανία. Επίσης επισήμανε στον κ Υπουργό τους διάφορους κίνδυνους και τις ποικίλες προεκτάσεις που θα έχει η διακοπή των συντάξεων αυτών. Και για το θέμα αυτό ο κ Υπουργός τον εξασφάλισε πως θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και βήματα ώστε οι συντάξεις αυτές να μην διακοπούν και οι δικαιούχοι να συνεχίσουν να τα παίρνουν.

Η συζήτηση οδηγήθηκε και στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το Ιούνιο στην Αλβανία. Ο κ Αβραμόπουλος ζήτησε από όλους τους εκπρόσωπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία να δείξουν ομοψυχία. Τόνισε πως η ενότητα όλης της ομογένειας είναι το ζητούμενο σ’ αυτές τις εκλογές, μόνο έτσι θα μπορέσουν όλοι να βγουν κερδισμένοι. 
Ο κ. Ανδρέας Μήτσιος του εγγυήθηκε πως και ο ίδιος θα κάνει το καλύτερο δυνατόν ως προς αυτήν την κατεύθυνση δηλαδή θα συμβάλει στην επίτευξη αυτής της τόσο αναγκαίας  ενότητας ιδιαίτερα ανάμεσα σ’ όλους τους πολιτικούς εκπρόσωπους της ομογένειας. 

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου των Ελληνικών Σχολείων στην Αλβανία, κ. Ανδρέα Μήτσιου στην Αθήνα, συνεχίστηκε και στις 22 Ιανουαρίου, μέρα κατά την οποία συναντήθηκε με τον Υφυπουργό  Εξωτερικών τον κ. Κώστα Τσίαρα με τον οποίο είχαν επίσης μια εποικοδομητική συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Ο κ. Τσιάρας τόνισε επίσης την ομοψυχία και την ενότητα που πρέπει να δείξουν οι Έλληνες ομογενείς στην Αλβανία σ’ όλα τα επίπεδα. Αυτή η ενότητα πρέπει να γίνει πραγματικότητα και να μην μείνει μόνο θεωρία η προτροπή. Εξέφρασε ανοιχτά την στήριξη του  ως προς το Ελληνικό Σχολείο Κορυτσάς και είπε πως και ο ίδιος θα βοηθήσει στην προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και την αναβάθμιση της Ελληνικής Εκπαίδευσης στην Αλβανία. 
Δεν έμειναν εκτός συζήτησης και οι συντάξεις του ΟΓΑ για τις οποίες και ο κ. Υφυπουργός είπε πως θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να   αποφευχθεί το πλήγμα που θα φέρει η διακοπή τους, στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.


Την ίδια μέρα ο κ. Ανδρέας Μήτσιος  συναντήθηκε και με τον Υπουργό των Εσωτερικών της Ελλάδος τον κ Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον οποίο ανάμεσα σε άλλα βασικά θέματα συζητήθηκε και το θέμα της πολιτογράφησης των Ελλήνων ομογενών από την Αλβανία.  Ο κ Υπουργός αναφέρθηκε σε επιπλέον ρυθμίσεις που θα γίνουν για την περεταίρω  απλοποίηση της διαδικασίας η οποία δεν θα αρκεστεί μόνο στην μείωση των εγγράφων αλλά θα προεκταθεί και σε άλλα σημεία.

Ο κ Ευριπίδης Στυλιανίδης δηλώνει φίλος των Βορειοηπειρωτών. Γνωρίζει εκ βάθους τα προβλήματα τα οποία έχουν οι Έλληνες στην Αλβανία. Στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις του δηλαδή προσωπικά, το Ελληνικό Σχολείο Κορυτσάς και επίσης εκφράζει τα έντονα συναισθήματα αγάπης ως προς αυτό. Ο ίδιος υποσχέθηκε πως θα επισκεφτεί σύντομα το Σχολείο, το οποίο δεν έχει δει από την ημέρα των εγκαινίων κατά την οποία ήταν παρών.


Μετά τις συναντήσεις αυτές, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου ο κ. Ανδρέας Μήτσιος συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας  τον κ Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο,  με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς όλα τα θέματα σχετικά με τα Ελληνικά Σχολεία της Βορείου Ηπείρου και ιδιαίτερα για τα προβλήματα του Ελληνικού Σχολείου στην Κορυτσά. Ο κ  Αρβανιτόπουλος εκδήλωσε ανοιχτά την στήριξη του ως προς το Ελληνικό Σχολείο Κορυτσάς. Αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός ειδικού νομοθετικού πλαισίου για το σχολείο αυτό ώστε να μην επαναληφθούν ξανά τα προβλήματα αυτά. Επίσης ζήτησε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την απόκτηση της άδειας για το άνοιγμα του Λυκείου στο σχολείο αυτό. Το πρόβλημα που έχει προκύψει, μετά από συνεννόηση με τα άλλα αρμόδια υπουργεία θα λυθεί πολύ σύντομα με διαδικασίες εξπρές.

Κατά αυτό τον τρόπο τελείωσε και από τα γεγονότα κρινόμενη, επιτυχημένη, τριήμερη επίσκεψη του προέδρου των Ελληνικών Σχολείων της Αλβανίας, και ενός εκ των σημαντικών μελών της Ελληνικής Μειονότητας, του   κ Ανδρέα Μήτσιου. Αυτό που απομένει  βέβαια και που όλοι ευχόμαστε, είναι να γίνουν τα απαραίτητα και αυτονόητα εκ μέρους όλων ώστε τα παραπάνω σύντομα να γίνουν πραγματικότητα,  γιατί έτσι θα ωφελήσουν πολύπλευρα και σημαντικά  τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.

Ορθόδοξη Κορυτσά

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα ειναι να βρεθει μια λυση για να λυθει το προβλημα και οχι να κανουν καπιοι δημοσιες σχέσεις και να λενε αερολογιες απο αυτα χορτάσαμε τοσα χρονια

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον Ανδρέα Μήτση για την προσπάθεια αλά αυτές οι συναντήσεις γίνονται οργανωμένα για να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι του κατέβει . Έπρεπε να ήταν παρόν και ο αρχηγός μας ο Ντούλε αυτός θα τα έλυνε σίγουρα τα προβλήματα και ειδικά τώρα που έρχονται και οι εκλογές θα βοηθούσε πολύ τον εαυτό του.

Ανώνυμος είπε...

Κατέφτασε ο νέος Μεσίας! Και το όνομά του, Ανδρέας Μήτσιος! Και ο Ντούλες τι ήταν μέχρι τώρα; Δεν μπορεί να είναι ο Μεσίας από το Γολγοθά (Βούρκο). Δεν είναι κάτοικος της Ιερουσαλήμ!!! Δεν μας κάνει!!!

Ανώνυμος είπε...


O ANDREA, O FIGURE, O KUADRO, O NJISHI, PO KU JE MOR ME HANGSH ......

Βορειοηπειρώτης είπε...

12.37 Οχι δεν το κράτησα, να βρεις άλλο τρόπο να το στείλεις στον Ανδρέα

Ανώνυμος είπε...

KALLA RE PINALLA FATO MONO SOY. STO LEMO THA SOU MINI.

Δημοσίευση σχολίου