Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Απογραφή στην Αλβανία: Οι βορειοπειρώτες καλούνται να δηλώσουν την Ελληνική και Ορθόδοξή τους ταυτότητα.

Οι πρώτες απογραφές στην Ήπειρο του 1907 και 1908
1-15 Οκτωβρίου 2011.Για 1η φορά η Αλβανία δίνει τη δυνατότητα σε όσους συμμετάσχουν στην απογραφή να ΔΗΛΩΣΟΥΝ προαιρετικά την εθνικότητα και το θρήσκευμά τους.
Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τις ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ως μειονοτικές περιοχές (Κορυτσά, Χειμάρρα, Πρεμετή, Άρτα Αυλώνας κλπ) γα 1η φορά μπορούν να δηλώσουν και να καταγράψουν επίσημα την ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ τους.
Την ίδια δυνατότητα έχουν για 1η φορά και οι Έλληνες βλάχοι της Β.Ηπείρου (που παρά την ανυπαρξία του Ελληνικού κράτους συνεχίζουν να αρνούνται στη μεγάλη τους πλειοψηφία την ρουμανική προπαγάνδα και δηλώνουν ξεκάθαρα και αυτοί την Ελληνικότητά τους).   


Τότε ...
Ας δούμε πόσο σημαντικές είναι οι απογραφές που έγιναν εκεί στο παρελθόν:
"... με βάση την τουρκική απογραφή του 1908, κατοικούσαν εκεί 326.778 χριστιανοί και 174.802 μουσουλμάνοι."
"Από μια άλλη στατιστική (του Geografico de Agostini της Ρώμης) προκύπτει ότι το 1907 σε ολόκληρη την Ήπειρο κατοικούσαν 452.000 κάτοικοι από τους οποίους οι 297.000 ήταν χριστιανοί και οι 155.000 μουσουλμάνοι."
Πηγή: Wikipedia

Ας θυμηθούμε τι συνέβαινε στη Μοσχόπολη Κορυτσάς:
Πολλοί Μοσχοπολίτες έμποροι στη Βενετία, στη Βιέννη, στην Οδησσό, την Κωνσταντινούπολη και άλλα σημαντικά κέντρα της εποχής ενίσχυσαν οικονομικά την πατρίδα τους και συντέλεσαν στην ίδρυση σχολείου, περίπου το 1700. Το σχολείο, με την ονομασία, «Ελληνικόν Φροντιστήριο» εξελίχθηκε σε σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής, το 1744 αναβαθμίστηκε από δωρεές και μετονομάστηκε σε «Νέα Ακαδημία». Εκεί δημιουργήθηκε και το δεύτερο τυπογραφείο στον χώρο του υπόδουλου ελληνισμού (μετά από αυτό της Κωνσταντινούπολης), το 1731, με πρωτοβουλία του ιερομόναχου Γαβριήλ Κωνσταντινίδη.
Πηγή: Wikipedia


Όταν ιδρύθηκε το Αλβανικό κράτος το 1912-1913, οι Βορειοηπειρώτες αντέδρασαν ανακηρύσσοντας την Αυτονομία τους, την οποία πέτυχαν τον Μάϊο του 1914 έχοντας πολεμήσει στον νικηφόρο Αυτονομιακό αγώνα. 

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1940,  η πόλη της Κορυτσάς υποδέχθηκε σύσσωμη με Ελληνικές σημαίες -που ευλαβικά κρατούσαν κρυμμένες- τον Ελληνικό στρατό.


και σήμερα:
Σήμερα, 100 χρόνια αργότερα, έχοντας  μεσολαβήσει το δικτατορικό καθεστώς του Χότζα που έστελνε φυλακή και εξορία αν τολμούσες να πεις έστω και μία λέξη στα Ελληνικά,  οι Κορυτσαίοι όπως και τόσοι άλλοι Βορειοηπειρώτες καταγράφονται υποχρεωτικά με "Αλβανική" εθνικότητα και δεν αναγνωρίζονται από την Αλβανία ως μέλη της εθνικής μειονότητας.
Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές αφού οι Αλβανοί ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ την -με διεθνής συνθήκες αναγνωρισμένη- εθνική Ελληνική μειονότητα σε ελάχιστα μόνον μέρη.


Σε λίγες μέρες
στην Αλβανία γίνεται απογραφή. 

Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός 
ΚΑΛΕΙΤΑΙ ξεκάθαρα να δηλώσει 
την ΕΛΛΗΝΙΚΗ και ΟΡΘΟΔΟΞΗ του ταυτότητα.


Κανένας δεν έχει αμφιβολία ότι η απογραφή αυτή δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. 
Η νοθεία και οι Αλβανικές μεθοδεύσεις πάντα υπήρχαν και θα υπάρξουν και τώρα. 
Η "μουδιαμένη" όμως σύσταση της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ  για ΑΠΟΧΗ από την απογραφή, λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει, έρχεται μάλλον ως συνέπεια της έλλειψης προετοιμασίας αφήνοντας  για μία ακόμη φορά υπόνοιες για νέες συμφωνίες -όσων κατευθύνουν την ηγεσία της- κάτω από το τραπέζι.
Σίγουρα τέτοιες ανακοινώσεις λίγο πριν την έναρξη του αγώνα δεν βοηθάνε ειδικά τις μη αναγνωρισμένες ζώνες όπου οι βορειοηπειρώτες για 1η φορά θα καταγράψουν την ύπαρξή τους.

1-15 Οκτωβρίου 2011.
Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου καλούνται να επιστρέψουν και να δηλώσουν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ τους εθνικότητα και την ΟΡΘΟΔΟΞΗ τους ταυτότητα.
Από το προσκλητήριο αυτό δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Ιστολόγιο Αντιπαρακμή

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

αφήνοντας για μία ακόμη φορά υπόνοιες για νέες συμφωνίες -όσων κατευθύνουν την ηγεσία της- κάτω από το τραπέζι.
μα ποσο αλητης μπορει να εισαι ρε βορειοηπειρωτη.
τα δικα σου παζαρια τα ξεχνας;;;;;;;;;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

1) Ανώνυμε 12:30 είσαι ΧΑΖΟΣ;;;
Η ανάρτηση είναι από το Ιστολόγιο Αντιπαρακμή.
ΔΕΝ είναι από τον βορειοηπειρώτη.


2) "Έξυπνε" Ανώνυμε 12:30,
μην βιάζεσαι να χαρακτηρίσεις κάποιον τόσο εύκολα αλήτη.
Λίγη υπευθυνότητα και σοβαρότητα -αλλά και στοιχειώδη ευφυΐα- δεν βλάπτει.
Τις βρομιές που έχεις συνηθίσει να βλέπεις δεν τις κάνουν όλοι όσο κι αν αυτό σου φαίνεται απίστευτο.


3) Όταν βγάζει κάποιος ανακοίνωση και παίρνει θέση τότε αυτός ΚΡΙΝΕΤΑΙ.
Κρίνεται επίσης η ηγεσία και ο "νους" που την καθοδηγεί -αν υπάρχει- γιατί οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν τις εξελίξεις για μια ζωή και για το μέλλον. Γιατί το αποτέλεσμα της απογραφής αυτής -θέλοντας και μη- θα καταγραφεί στην Ιστορία.
Και κρίνεται πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος "νους", με τις κινήσεις, με τις αποφάσεις, με τις επιλογές και με τις διαγραφές του προκαλεί την διάσπαση της μειονότητας.
Κρίνεται τέλος όταν την πιο κρίσιμη στιγμή αντί να σταθεί να πολεμήσει κρύβεται πίσω από δικαιολογίες ...
για τη μάχη που ποτέ δεν ξεκίνησε.


Εμείς χαζοί δεν είμαστε
όλοι καταλαβαίνουμε ποιος κάνει κουμάντο σε Ομόνοια-ΚΕΑΔ και ποια είναι η παρέα του.
Και όλοι έχουμε μια εμπειρία από "παράξενες" συνεργασίες που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν συνεχίζει να κυβερνά το καθεστώς του Χότζα.


Φαίνεται δεν ήταν μόνον ο Χότζα που δεν ήθελε απογραφή-καταγραφή Ελλήνων μειονοτικών σε μη αναγνωρισμένες ζώνες.

Χότζα ΖΕΙΣ
εσύ τους οδηγείς.

Ανώνυμος είπε...

Ο Ράμα τι είπε για την απογραφή ρε παιδιά; Δεν θα ήταν καλά να το γνωρίζαμε;Η μήπως έθεσε καθήκον στο Βαγγελάκη να πει ότι λέει. Καλά θα είναι να το ψάξουμε.

Δημοσίευση σχολίου