Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Μήνυμα Λαμπρινίδη στα Τίρανα από το Κόσσοβο: «Οι συμφωνίες που υπογράφονται πρέπει να εφαρμόζονται»


Στις 12 Σεπτεμβρίου θα επισπευτεί την Αλβανία
Η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κοσόβου, η ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής- που περιλαμβάνει και το Κόσοβο- και η ελληνική "Ατζέντα 2014" βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε, το απόγευμα, στην Πρίστινα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Λαμπρινίδης με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.


Επίσης, εξετάστηκαν οι προοπτικές της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για το Κόσοβο και η δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Ο κ. Λαμπρινίδης, αναφερόμενος στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας εξέφρασε την πεποίθηση ότι "βιώσιμες λύσεις μπορούν να είναι μόνο προϊόν διαλόγου και διπλωματίας".

Με αφορμή την ένταση που επικράτησε, στα τέλη Ιουλίου, στο βόρειο Κόσοβο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να επενδύσουν όλοι στο διάλογο και τη διπλωματία, σημειώνοντας ότι Βελιγράδι και Πρίστινα έχουν πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο και οφείλουν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, έχοντας στο πλευρό τους την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και φυσικά την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η θέση της χώρας μας είναι γνωστή, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι φίλος και γείτονας του Κοσόβου και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή του προοπτική, καθώς και ολόκληρης της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, αναφερόμενος στο θέμα αυτό επισήμανε ότι το αίτημα της Πρίστινας προς την Ελλάδα για αναγνώριση του Κοσόβου παραμένει σε ισχύ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αντιλαμβάνεται και σέβεται την ελληνική θέση.

Ο κ. Θάτσι υπογράμμισε ότι το Κόσοβο αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και του Κοσόβου, καθώς και τις προσπάθειες για την άρση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για όλες τις χώρες της περιοχής.

Σε ερώτηση σχετική με τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία, ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε ότι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με ελεύθερη βούληση από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, πρέπει να εφαρμόζονται.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, θέλει η χώρα αυτή να προχωρήσει προς την ΕΕ, πραγματοποιώντας όμως τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζοντας το πλαίσιο που θέλει η Ένωση.

Ακόμη, ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι κατόπιν πρότασής του στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων του Ιουνίου, "θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα, επίσκεψη στα Τίρανα αποστολής της ΕΕ και συγκεκριμένα των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας και εκπροσώπων της Επιτροπής του Συμβουλίου προκειμένου να μεταδώσουν το μήνυμα της ανάγκης προόδου της Αλβανίας προς την ΕΕ", καθώς η πολιτική ένταση των τελευταίων μηνών στη χώρα αυτή είχε οδηγήσει ουσιαστικά σε αδρανοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε, επίσης, το ορθόδοξο μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα, όπου είχε συνάντηση με τον επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιο.

Τέλος, ο κ. Λαμπρινίδης συναντήθηκε με τον διοικητή της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου, συνταγματάρχη Ιωάννη Τσώνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου