Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Αύξηση του αριθμού των μαθητών στα Ελληνικά Σχολεία της Βορείου Ηπείρου για πρώτη φορά μετά από το 1991

50 νέοι μαθητές στο Ελληνικό Σχολείο των Αγίων Σαράντα από μεταγραφές από την Ελλάδα
Από εκδήλωση του Ελληνικού Σχολείου
στους Αγίους Σαράντα
Η σταδιακή «αιμορραγία» των ομογενών προς την Ελλάδα - με αποκορυφώματα το 1991 και το 1997 - δεν είχε ως συνέπεια μόνο το σταδιακό κλείσιμο πολλών ελληνικών σχολείων αλλά και την υποβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης αφού δύο και τρεις τάξεις διδάσκονται την ίδια ώρα, στην ίδια αίθουσα. Εξαίρεση αποτελούσαν κάποια  σχολεία όπως στην πόλη των Αγίων Σαράντα, τη Δερβιτάνη, το Αργυρόκαστρο, τα ιδιωτικά σχολεία της Χειμάρρας, της Κορυτσάς και του Αρσακείου στα Τίρανα όπου συμπληρώνονταν ο απαιτούμενος αριθμός για να λειτουργήσει η κάθε τάξη ξεχωριστά.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ανάγκασε αρκετούς Αλβανούς να επαναπατριστούν.  Μικρότερη αναλογικά και από όσο θα περιμέναμε ήταν η επιστροφή των Βορειοηπειρωτών και ίσως ο βασικότερος λόγος της ατολμίας είναι το θέμα της παιδείας, αναδεικνίωντας για μια ακόμη φορά τη σοβαρότητα του θέματος για την επιβίωση της ελληνικής μειονότητας. 


Στο δημόσιο 9-τάξιο σχολείο των Αγίων Σαράντα, στις ελληνικές τάξεις μεταγράφηκαν από την Ελλάδα περίπου 50 νέοι μαθητές, οι μισοί εκ των οποίων είναι αλβανόπαιδα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και δεν γνωρίζουν αλβανικά ή οι γονείς τους έχοντας αποκτήσει την ελληνική κουλτούρα, προτιμούν τα παιδιά τους  να συνεχίσουν στα Ελληνικά.
Ο τουρισμός στην παραλιακή ζώνη Αγίων Σαράντα - Χειμάρρας, ο αγροτικός τομέας, το εμπόριο και αρκετά άλλα επαγγέλματα θα μπορούσαν να δραστηριοποιήσουν πολλούς συμπατριώτες μας που «τολμούσαν» την επιστροφή. 

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

Tourismos? Oti na nai lete!

B T είπε...

αυξήθηκαν και στο ελληνικό σχολείο της Κορυτσάς οι μαθητές αν και ακόμι δεν ξέρουμε σίγουρα τι θα γίνει.

Ανώνυμος είπε...

>Η σταδιακή «αιμορραγία» των ομογενών προς την Ελλάδα<

Οι γεννημένοι στην Β. Ήπειρο Έλληνες δεν είναι ομογενείς, αλλά ομοεθνείς. Το ίδιο ισχύει για τους κατοίκους (πρώην και νυν) της Πόλης, Ίμβρου και Τενέδου. Είναι οι Έλληνες της Κύπρου ομογενείς;

Στην ομογένεια υπάγονται αυτοί που μετανάστευσαν από την Ελλάδα. Οι άλλοι είναι ντόπιοι, αυτόχθονες, γηγενείς. Λέγοντάς τους "ομογενείς", δίνετε λαβή στην αλβανική (ή τουρκική, κατά περίσταση) προπαγάνδα, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν είναι γηγενείς. Προσέχετε τι γράφετε!

Ανώνυμος είπε...

6:50 π.μ.
Καλα ρε μεγα επιστημονα, μας διορθωσες.
Εκει παιζονται και χανονται ολα στο "ομογενεις" η "ομοεθνεις".
Βρε διαχειριστα, που τα ψωνιζεις τουτα φρουτα?

Ανώνυμος είπε...

Θα σας καταγγείλω στο ΣΥΡΙΖΑ όλους. Δεν υπάρχουν Έλληνες στην Αλβανία.

Δημοσίευση σχολίου