Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η Αλβανία θα γίνει η χωματερή της Ιταλίας


Στο Αργυρόκαστρο η μία από τις οκτώ μονάδες συστήματος επεξεργασίας υπολειμμάτων
Την επεξεργασία χιλιάδων τόνων υπολειμμάτων προερχόμενων από την Ιταλία προβλέπει η εφαρμογή, σε όλη την Αλβανία, του ιταλικού σχεδίου για την ανέργερση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας των αποβλήτων και υπολειμμάτων. Τελευταία νομική πράξη, που ανοίγει το δρόμο υλοποίησης του σχεδίου, ήταν η ψήφιση, από την αλβανική Βουλή, του νόμου «για την ολοκληρωμένη επεξεργασία των υπολειμμάτων».


Η αλβανική εφημερίδα "Σέκουλι", σε σχετικό δημοσίευμά της αναφέρει ότι το σχέδιο έχει καταρτιστεί στην Απουλία της Ιταλίας και φέρει την ονομασία "SCORIA".
Η δε διάρκειά του είναι 15ετής. Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, στην Αλβανία θα ανεγερθούν 8 μεγάλες επιχειρήσεις για τη συγκέντρωση και φυσική επεξεργασία των υπολειμμάτων. Οι περιοχές, όπου θα εγκατασταθούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι- μεταξύ άλλων- το Αργυρόκαστρο, η Αυλώνα, το Ελμπασάν και το Μπεράτι . Στην Αυλώνα, τη Σκόδρα και το Μαλίκι της Κορυτσάς θα ανεγερθούν τρία επιπλέον συγκροτήματα βιομηχανικής επεξεργασίας των υπολειμμάτων.

Το μεγαλύτερο συγκρότημα θα ανεγερθεί στο Μαλίκι της Κορυτσάς και θα καλύπτει μια έκταση 130 στρεμμάτων, με τη δυνατότητα επεξεργασίας του να διαμορφώνεται σε 1,5 εκατομμύρια κυβικά υπολειμμάτων, ημερησίως.
Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές περιβαλλοντολογικών οργανώσεων στη χώρα, αναφέρει ότι προτού ακόμα ο νόμος τεθεί σε ισχύ, στο λιμάνι του Δυρραχίου αναμένεται να φθάσουν τα πρώτα πλοία με υπολείμματα από Ιταλία. Επισημαίνει, επίσης, ότι, η όλη επιχείρηση χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας, καθώς και αυστηρού και συγκεκριμένου νομικού πλαισίου, γεγονός, που, κατά την εφημερίδα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αλβανία σε χώρα εισαγόμενων επικίνδυνων ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων.

Πηγή: ΑΠΕ  


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου