Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Επιτέλους! Ένας αλβανός πολιτικός υπερασπίζεται τις μειονότητες


Besnik Mustafaj: Η τροποποίηση του νόμου για την απογραφή που προβλέπει κυρώσεις έρχετε σε αντίθεση με τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις Μειονότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο πολιτικός και συγγραφέας Μπεσνίκ Μουστάφαϊ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, ένας απ’ τους ελάχιστους επικριτές του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα  εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, δημοσίευσε την Κυριακή στο φύλλο της «Πανοράμα», μακροσκελή ανάλυση για τα περί την Απογραφή τεκταινόμενα. Το άρθρο αναφέρεται σε πολλές παραμέτρους της υπόθεσης με έμφαση όμως στην παραβίαση της Σύμβασης – Πλαίσθιο  για την προστασία των Εθνικών Μειονότητων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις συνέπειες που θα έχει στην επιδείνωση της εικόνας στο εξωτερικό της Αλβανίας. 

Μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε μικρό μέρος της ανάλυσης που αποκαλυπτει ακριβώς ότι η τροποποίηση που έγινε στον περί Απογραφής Νόμο για την ποινικοποίηση της ελεύθερης δήλωσης για την εθνική ταυτότητα, δημιουργεί πολλές παρενέργειες εις βάρος των μειονοτήτων και ότι δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις άλλες Βαλκανικές χώρες«…
«…Αλλά τι κινδυνεύει να συμβεί σ’αυτή την περίπτωση;
Επισήμως είναι αποδεκτό ότι στην Αλβανική Δημοκρατία το 2.8% του πληθυσμού είναι με εθνική ταυτότητα μη αλβανική, που σημαίνει έλληνες, «μακεδόνες»  κλπ. Έστω και με τις τροποποιήσεις που προσφάτως έγιναν στο νόμο για να ποινικοποιηθούν με πρόστιμο όσοι θα δηλώσουν ψευδώς την εθνική καταγωγή και εάν αυτές τηρηθούν, ανεξαρτήτως αν παραβιάζουν ευθέως την αρχή της κατά βούλησης δήλωσης που εγγυάται η «Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων», όπου η χώρα μας είναι συμβαλλόμενο μέλος, και πάλι αυτό το ποσοστό θα πολλαπλασιαστεί. Δεν θέλω να κάνω καμιά πρόγνωση για το που θα φτάσει αυτό το ποσοστό ούτε γιατί προκειται να συμβεί αυτό, απλώς για να μην βρεθώ δημοσίως μαζί με εκείνους που φοβούνται τη χειραγώγηση κατά την απογραφή. Εκφράζω μόνο την πεποίθηση ότι πρόκειται να πολλαπλασιαστεί και τόσο, ευχόμενος ταυτόχρονα να λαθεύω. Το κακό που εγώ θέλω να υπογραμμίσω είναι αλλού. Όπως και να βγει το αποτέλεσμα επισήμως τώρα πλέον απ’ τις προαναφερόμενες πρωτεύουσες (σ.μ. Αθήνα, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Σόφια, Σκόπια) προειδοποιούν ότι αυτό το αποτέλεσμα θα αμφισβητηθεί, θα σχολιαστεί και θα προσβληθεί λόγω του ότι η κυβέρνηση μας δια νόμου έχει παραβιάσει την αρχή της ελεύθερης βούλησης δήλωσης. Πρώτη, όπως εγώ φαντάζομαι που θα υψώσει τη φωνή, μάλιστα δυνατά, θα είναι η Ελλάδα, η οποία ούτε καν θα φροντίσει τα προσχήματα που ακόμη δεν έχει επικυρώσει τη «Σύμβαση Πλαίσιο». Και τούτη η αμφισβήτηση του αποτελέσματος απ’ αυτες τις χώρες θα γίνει χωρίς καμιά στην πράξη έντιμη έρευνα για το εάν όντως τα μπαλώματα που έγιναν στο σχετικό με την απογραφή νόμο, επηρρέασαν το αποτέλεσμα, και για τις οποίες τροποποιήσεις οι δικοί μας εμπειρογνώμονες λένε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης απ’ την πλευρά του θα είναι υποχρεωμένο να συντάξει την έκθεσή του ότι κατά την διαδικασία αυτής της απογραφής παραβιάστηκε απροκάλυπτα η αρχή της προσωπικής δήλωσης. Οι εκθέσεις αυτές στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν απ’ τις πέντε προαναφερόμενες χώρες που θεώρησαν ότι θίγονται απ’ τη νομοθεσία μας,  ως αποδεδειγμένη στήριξη του διεθνούς παράγοντα. Ας προσθέσουμε εδώ και τη δυνατότητα που θα έχουν και που ασφαλώς θα τη χρησιμοποιήσουν έως το τέλος οι τρεις απ’ αυτες τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, για να παραθέσουν το πρόβλημα και σε όλα τα επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε τελευταία ανάλυση, η Αλβανία θα βρεθεί με μια διεθνή εικόνα σημαντικά βεβαρυμένη. Δηλαδή θα συμβεί το εντελώς αντίθετο απ’ αυτό που η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα κατορθώσει στις διεθνείς της σχέσεις μέσω αυτής τη απογραφής. Όλη  την έργασία που έχει καταβάλει η διπλωματία μας ώστε να ωφελήσει την εικόνα της χώρας και να θέσει στην υπηρεσία αυτού του σκοπού την πραγματικότητα του επιπέδου, γενικά εκπληρωμένου σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, θα πάει χάμενη,  όπως με εντιμότητα σηρίζει  και οι έκθεση του Βαν ντερ Λίντεν, προ δεκαπέντε ετών. Τούτη είναι μια απλή ανάλυση, την οποιά ασφαλώς η κυβέρνηση μας θα την έχει κάνει. Αλλά εγώ αδυνατώ να καταλάβω από πού πηγάζει η αισιοδοξία της κυβέρνησής μας ότι αυτή η απογραφή, έτσι όπως πρόκειται να εφαρμοστεί, θα αποβεί σε καλό της χώρας μας τόσο σε εσωτερικό πλάνο, για να ενδυναμώσει τη συνοχή της κοινωνίας μας αυξάνοντας την κατανόηση ανάμεσα στις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες όσο και στο εξωτερικό της χώρας βελτιώνοντας την εικόνα της Αλβανίας ως μια χώρα όπου ανθίζουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως της εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής του κάθε πολίτη…
Πηγή: deropoli.com

Σχόλιο Βορειοηπειρώτη
Τα ειλικρινά μας συγχαρητήρια στη «Δερόπολη» για το άρθρο! Κάνατε πολύ καλά αγαπητοί «συνάδελφοι» που δεν παραλείψατε να κάνετε και την αντιπολίτευση σας αναφέροντας  ότι ο Mustafaj είναι επικριτής του Berisha αλλα βρε σύντροφε, πως δεν βγήκε κάποιος από τους «συμμάχους» μας σοσιαλιστές να υπερασπιστεί τις θέσεις μας;! Καλά δεν μπορεί να πάρει θέση για την απογραφή, για αυτό το “τσίρκο” των “Kuqezi” που δε λείπουν ούτε μία μέρα από την επικαιρότητα καλλιεργώντας ανθελληνισμό   και τίποτα άλλο.

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ρε Βορειοηπειρώτη, εσύ το δικηγόρο του Μπερίσα κάνεις? Μήπως να ισιώσεις λίγο γιατί το χεις παρακάνει? Αν θες δήλωσε επίσημα μέλος του PD να ξέρουμε και εμείς με τι έχουμε να κάνουμε. Το ότι είναι επικριτής του Μπερίσα, δεν είναι αντιπολιτευση αλλά απλή ενημερωση για τον συγγραφεα. Σοβαρέψου .... Και κάτι άλλο, αντί να πάρεις θέση για το ότι οι θεσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ δικαιώνται όλες μια μια, τόσο από το εξωτερικό όσο και απο την πολιτικη ηγεσία της Αλβανίας, εσύ το μόνο που βρήκες είναι να σχολιάσεις το Δερόπολη? Θα καταλάβεις επιτελους οτι η εμπαθεια για προσωπα και καταστασεις σε εχει κανει να μην λειτουργεις ορθα?

Ανώνυμος είπε...

Να "δανείζεσαι" κείμενο και να του τραβάς και ένα σχολιασμό μόνο από "βορειοηπειρώτη" το περιμένει κανείς από δεοντολογικής πλευράς.
Επίσης τόσο έλειψη φαντασίας ώστε να καταλάβει κανείς ότι η σημείωση ο Μουσταφαϊ είναι επικρητής του Μπερίσα αφορά τον Ξέρα καιτο Μπάρκα,τον Τάβο και δεν ξέρω πιον άλλο που θα έπρεπε να τολμήσουν και να καταλάβουν ότι κρητική στην κυβέρνηση για τέτοια θέματα δεν είναι και μεγάλη αμαρτία.
Αλλά τόση κουτοπονηριά πάλι μένο από "βορειοηπειρώτη" περιμένεις...

Βορειοηπειρώτης είπε...

Συντρόφισσα 7:38,
Δεν μπορώ να πω ότι δεν συγχύστηκα με το σχόλιο σου! Από άλλους περίμενα την κατηγόρια περί σχέσης μου με το Δημοκρατικό και το Μπερίσα αλλά όχι από σένα... Ο Βορειοηπειρώτης μόλις σήμερα είχε άρθρο κατά του Μπερίσα (http://borioipirotis.blogspot.com/2011/09/blog-post_28.html), στη «Δερόπολη» δε θα βρεις ούτε ένα άρθρο κατά του σοσιαλιστικού και αυτό για να μη στεναχωρήσει τους συντρόφους. Δεν κατέκρινα τη Δερόπολη για την ενημέρωση που έκανε για το ότι είναι επικριτής του Μπερίσα, αντιθέτως του έδωσα και συγχαρητήρια και σε διαβεβαιώνω ότι είναι ειλικρινή. Οσμίστηκα όμως πρόθεση, την εξέφρασα και είναι δικαίωμα μου να το κάνω.
Πρίν από λίγες μέρες έγραψα ότι μεταφέρατε την Ομόνοια από τις γκριμάδες της Βορείου Ηπείρου στην Αθήνα. Είναι μία άποψη που δεν την άντεξες χρεώνοντας και αυτήν σε εμπάθεια. Ίσως γιατί τα μείζονα για τον καθένα να μην συμπίπτουν. Ζώντας σε διαφορετικά περιβάλλοντα οι προτεραιότητες μας να διαφέρουν.
Τώρα διαπιστώνω ότι η οργάνωση των Ελλήνων έχει υποστεί και άλλες μεταλλάξεις.
Εξηγούμε:
Οι περισσότεροι θέλουν, όλοι οι Βορειοηπειρώτες να ανήκουν στην Ομόνοια. Προσωπικά δεν βλέπω αρνητικά τον ερχομό των σοσιαλιστών στην Ομόνοια αλλά όχι να πάει η Ομόνοια στους Σοσιαλιστές. Μεταλλαχτήκατε και εσείς και αυτό είναι που με απογοητεύει πιο πολύ, γιατί οποιοδήποτε κρητική τη βλέπεται ότι πηγάζει από εμπάθεια. Δεν δέχεστε καμία κρητική, καμία άλλη άποψη.
Θα μου πεις αν δε σου κάνει η Ομόνοια διαλέγεις άλλο πολιτικό δρόμο. Ναι υπάρχουν και άλλοι αλλα εγώ δε θα πάρω, είμαι είδη σε αρκετά μετερίζια και αυτό που περιμένω είναι η υπερκόπωση.
Η Ομόνοια είναι ένα βαρύ όνομα και δεν έχει ιδιοκτήτες και το βαρύ όνομα δεν οφείλεται μόνο σε σένα, στο Ντούλε και στο Μπολάνο . Να σου θυμίσω ότι και ο Αντώνης είχε διαλέξει το δρόμο της Άνοιξης αλλά δεν πέτυχε, επέστρεψε να ηγηθεί της ΝΔ. Ο Αντώνης δεν άλλαξε, αυτό που άλλαξε είναι ότι κάθεται σε άλλη καρέκλα και ηγείται ενός βαρύτερου ονόματος, για σκέψου λίγο!

Υ.Γ. Μου θυμίζεις πολύ τον εαυτό μου πριν από κάποια χρόνια και αυτό μπορώ να σε συγχωρήσω. Ελπίζω μετά από κάποια χρόνια να μην σε λένε και εσένα εμπαθή!

Ανώνυμος είπε...

sismos sismos socialismos! ta pedia pano ta dika mas exoun dikio antedrastike borioipeirwti!!
me sevas kasteros socialistis.

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρωτη, μην κάνουμε έδω κουβέντα που μπορούμε να την κάνουμε απ το τηλέφωνο. Όπως και να χει ( και παρότι το σχόλιο είναι απο άλλο κάτοικο του σπιτιού. ) εδώ έχεις πέσει σε ατόπημα. Ξανασκεψου το και θα δεις ότι έχω δίκιο. Ολα τα υπόλοιπα είναι άλλη συζήτηση. Τα υπόλοιπα απο κοντά ;)

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ στο χω ξαναπεί, αν μάθω ότι αύριο το πρωί ο Μπερισα και ο Ραμα πέθαναν, θα βάλω το κόκκινο φουστανι.. Και αυτο ακριβώς είναι που φωνάζω, άλλο οι πολιτικές συνεργασίες, άλλο οι συμπάθειες και άλλο να το να κάνουμε αντιπολίτευση. Και αν το Δερόπολη δεν κάνει κριτική στο σοσιαλιστικό, εκτίθεται και εσυ το ίδιο με το να την αντιπολιτευεσαι επειδή δεν κάνει. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, απλά με διαφορετικό χρώμα. Με την εκτίμηση πάντα που ξέρεις πως σου έχω.

Ανώνυμος είπε...

και εσυ βορειοηπεορωτη αφου εισαι ομονοια πως κυκλοφορεις με τους μεγκιτες?
τι παζαρια κανετε? πως θα αναλαβεις την ηγεσια της ομονοιας η μηπως του κεαδ?
και εσυ σαν ελληνας μαζι με τα παλικαρια του μεγκα, στους ΤΣΑΜΙΔΕΣ πινετε τους καφεδε σας?

Lazaros είπε...

Αν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τη θεωρία, τότε αλίμονο στα γεγονότα.

-Αϊνστάιν-

Δημοσίευση σχολίου