Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η θέση του «ΟΡΑΜΑΤΟΣ» για την απογραφή


Η αιφνίδια απόφαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δυναμιτίζει τις μέχρι τώρα προσπάθειες. Το MEGA είναι υποτονικό.
Η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία είναι  υπόθεση για την οποία η  Εθνική Ελληνική Μειονότητα (ΕΕΜ) εργάζεται – ή  θα έπρεπε να εργάζεται – επί  ένα χρόνο τώρα. 
Οι εθνικιστικοί – ή υπερεθνικιστικοί- κύκλοι στην Αλβανία έδωσαν αμέσως την πρέπουσα σημασία και με αιχμή τους K. Spahiu και S. Idrizi συνέπηξαν την «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία»  η οποία στοχεύει ευθέως στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και πολύ λιγότερο έως καθόλου οποιαδήποτε άλλη μειονότητα στην Αλβανία. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενέδωσε στην τροπολογία Idrizi για την επιβολή προστίμου σε όσων η δήλωση δεν συμφωνεί με τα ληξιαρχικά του δεδομένα του ’50, κυκλοφόρησαν απειλές για απολύσεις από το δημόσιο σε περίπτωση δηλώσεως ελληνικής εθνικότητας, αποκλείστηκαν από την απογραφή οι διαμένοντες στο εξωτερικό κ.λ.π.


      Εις ό,τι αφορά το εσωτερικό της διασπασμένης πολιτικά ΕΕΜ, η απογραφή θα έπρεπε να προσφέρει ένα «λαμπρό» πεδίο συνεργασίας εφ’ όσον το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και οι πολιτικές επιλογές δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Δυστυχώς και στο θέμα αυτό παρουσιάστηκε εντελώς αιφνίδια μια διαφορετική επιλογή (από την ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ) η οποία δυναμιτίζει την μέχρι σήμερα προσπάθεια και προκαλεί χάος και σύγχυση μεταξύ των ομογενών κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεθόδευση και μεθοδολογία της απογραφής στοχεύουν στην συρρίκνωση των δηλώσεων περί ελληνικής εθνικότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περιρέουσα ατμόσφαιρα είναι αρνητική. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απογραφή θα διενεργηθεί σε κλίμα αμφιβολίας, δισταγμών, απειλών, ηθικού εκβιασμού, ακόμη και φόβου. 

Δεν θα πρέπει ωστόσο να διαφεύγει από κανέναν ότι η στιγμή είναι ιστορική και ότι, ασχέτως προθέσεων, το αποτέλεσμα θα κρίνει την τύχη της μειονότητας στο μέλλον. Η συμμετοχή των ομογενών, παρά το ομολογουμένως αρνητικό περιβάλλον, κρίνεται απαραίτητη.
Στον  οποιοδήποτε αριθμό δηλώσεων μπορεί κανείς να αναπτύξει άπειρα επιχειρήματα που θα στηρίζονται στα αρνητικά σημεία μιας απογραφής. Η μη συμμετοχή όμως, θα δώσει την ευκαιρία στην Αλβανία να υποστηρίξει ότι η ΕΕΜ είναι ουσιαστικά μύθος και πρακτικά ανύπαρκτη ή ασήμαντη αριθμητικά. Ποιόν θα πείσει το επιχείρημα της αποχής; 

      Και εάν τα παραπάνω είχαν κάποιο πεδίο  εφαρμογής στην ευρύτερη περιοχή  Αργυροκάστρου τί να πει κανείς για  την Κορυτσά; Η μειονότητα στην περιοχή  αυτή ξεκινά από το σημείο 0 και την παραδοχή (και μεταξύ ελληνικών κύκλων) ότι είναι ανύπαρκτη στην περιοχή. Η αποχή θα δικαιώσει την παραδοχή αυτή.  Αντιθέτως, η συμμετοχή, όσο περιορισμένη και εάν είναι, θα αποδείξει ότι υπάρχει Ελληνισμός στην Κορυτσά. Ειδικώς στην Κορυτσά, κάθε ιδέα περί αποχής είναι άποψη αυτοκτονίας. Ας έχουν οι οποιοιδήποτε  «αρμόδιοι» την ιδέα αυτή στο μυαλό τους και ας φροντίσουν τουλάχιστον να κάνουν κάποιες διακρίσεις στις ιστορικά λανθασμένες επιλογές τους. 

      Τί  οδήγησε το ΚΕΑΔ και την υποτελή  σ’ αυτό ΟΜΟΝΟΙΑ να προχωρήσουν στις αποφάσεις περί αποχής απευθύνοντας στην αλβανική κυβέρνηση όρους διεξαγωγής της απογραφής τους οποίους καμμία αξιοπρεπής κυβέρνηση δεν θα αποδεχόταν παγκοσμίως; ΘΑ αποκαλυφθεί στο προσεχές μέλλον. Ποιοί είναι οι λόγοι συνεχούς «καχεξίας» ενός υποτονικού ΜΕGA θα φανεί επίσης μελλοντικά. Το παρόν ωστόσο είναι κρίσιμο και οι απανταχού Βορειοηπειρώτες καλούνται να δώσουν το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ. Η επιλογή είναι δική τους αλλά με σαφή γνώση της πραγματικότητας και των συνθηκών.



Η απογραφή θα γίνεται σε 4 διαφορετικά  δελτία, εκ των οποίων τα δύο  έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.
      Στο πρώτο δελτίο απογράφονται τα μέλη μίας οικογένειας, τα οποία βρίσκονται στην Αλβανία την περίοδο της  απογραφής. Τα ατομικά στοιχεία που  ζητούνται είναι ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός. Δεν απογράφονται άλλα μέλη της οικογένειας, διότι στο έντυπο οδηγιών της INSTAT προς τους απογραφείς στην σελίδα 31 υπογραμμίζεται: << Δεν απογράφονται στο πρώτο δελτίο τα άτομα που κατοικούν περισσότερο από 12 μήνες στο εξωτερικό ή σκοπεύουν να μείνουν εκεί περισσότερο από 12 μήνες. Αυτοί πρέπει να απογραφούν στο δεύτερο δελτίο >>.

      Στο δεύτερο δελτίο  συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που διαμένουν στο  εξωτερικό και καταγράφονται  σ’ αυτό το όνομα, η ηλικία, το φύλο και η χώρα διαμονής
      Στο τρίτο δελτίο απογράφονται οι προσωρινοί επισκέπτες με δήλωση ονόματος, ηλικίας, φύλου και χώρας διαμονής.
      Το  δεύτερο και το τρίτο δελτίο δεν  συμπεριλαμβάνουν στοιχεία γλώσσας, εθνικότητας  και θρησκείας.
      Το  τέταρτο δελτίο είναι το προσωπικό ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα ερωτήματα περί γλώσσας, εθνικότητας και θρησκείας. Όμως αυτό το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται μόνο για τα άτομα τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο πρώτο δελτίο.
      Περαιτέρω στην σελ. 38 των οδηγιών της INSTAT υπογραμμίζεται: << Κατά την καταχώρηση στον υπολογιστή των στοιχείων είναι απαραίτητο να συμφωνούν τα στοιχεία του πρώτου δελτίου με το προσωπικό ερωτηματολόγιο ( τέταρτο δελτίο ).
      Το  συμπέρασμα είναι ότι ο αριθμός  των μειονοτικών θα προκύψει από  το ατομικό ερωτηματολόγιο που οπωσδήποτε πρέπει να συμφωνεί με το πρώτο δελτίο.
      Το  δεύτερο και τρίτο δελτίο  θα συμπεριλαμβάνουν στοιχεία για να γνωρίζει η INSTAT και το αλβανικό κράτος πόσοι Αλβανοί βρίσκονται στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι όλοι όσοι εγγράφονται στα δελτία αυτά  είναι μειονοτικοί, διότι δεν καταχωρούνται τα στοιχεία της γλώσσας και της εθνικότητας.

Στο προσωπικό ερωτηματολόγιο  συμπεριλαμβάνονται δύο ερωτήματα: περί μητρικής γλώσσας και περί εθνικο-πολιτιστικής ομάδας.
 Δεν συμπεριλαμβάνεται καθαρό ερώτημα περί εθνικότητας.
      Εάν ο ερωτώμενος δηλώσει μητρική  γλώσσα την βλάχικη ή την διάλεκτο των ROMA και ως εθνικο-πολιτιστική ομάδα την ελληνική, δεν θα αναγνωριστεί το δελτίο του από την INSTAT και το αλβανικό κράτος διότι οι βλάχοι και οι ΡΟΜΑ αναγνωρίζονται ως πολιτιστικές ομάδες με αλβανική εθνικότητα και όχι ως εθνικές μειονότητες.

11 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ξερετε τι με ενοχλει περισσοτερο απ ΄ολα? το ναι μεν αλλα. Χαλια λεει ο συντακτης του αρθρου η απογραφη, εγκληματικη η αποχη. Πως γινεται αυτο? Το να λεμε ιστορικη μια τετοια απογραφη υπο αυτες τις συνθηκες ειναι σαν να παραδεχομαστε πως χασαμε και δεν θα εχουμε τη δυνατοτητα να ξαναδιεκδικησουμε μια δικαιη απογραφη, συμφωνα με τα ευρωπαικα προτυπα. Τι θα πει, ζηταει το ΚΕΑΔ και η ΟΜΟΝΟΙΑ πραγματα που καμια σοβαρη κυβερνηση δεν θα δεχοταν? Δικαιωνουμε τους Αλβανους? τους λεμε σοβαρη κυβερνηση? Και εκτςο αυτου η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ δεν καταγγελουν τιποτα που δεν εχει βαση. Ολες οι καταγγελιες βασιζονται στην παραβαση του Αλβανικου Συνταγματος και του αρθρου 20 , στο διεθνες δικαιο και στην Συμβαση Πλαισιο.
Ολο θεωριες, θεωριες , θεωριες για να παιξουμε τα πολιτικα μας παιχνιδια. Μονον αυτο. Θα ηταν ωραιο ας πουμε ο συντακτης να πει τι απο αυτα που καταγγελει η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν ισχυει η δεν ειναι παραβαση. Το να λεμε κακη απ τη μια αλλα να παμε απ την αλλη λυπαμαι αλλα δεν στεκει. Και ολοι οι νοημονες ανθρωποι μπορουν να το καταλαβουν.

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

11.08.
Όλα δεν ισχύουν, εντελώς όλα! Κι αυτά που λέει στην αρχή του άρθρου ο συντάκτης είναι κακώς επηρεασμένος από τους ισχυρισμούς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Η Ομονοια και στην περίπτωση πέσε πίτα να σε φάω δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε και θα έμενε στην καταγγελία. Κάτι θα έβρισκε. (ψήλο στο άχυρο.) Οι εθνικές μάχες και αγώνες δεν δίνονται σε κόκκινο χαλί, αλλά σε όποια αντίξοη κατάσταση και δυσκολία. Εκεί προσπαθείς τα μειονεκτήματα να τα μετατρέψεις σε πλεονεκτήματα βάση του αποτελέσματος. Η αποχή σημαίνει εγκατάλειψη του μετώπου και η ΟΜΟΝΟΙΑ βρίσκεται δυστυχώς σ΄αυτή τη θέση.

Ανώνυμος είπε...

Βρε αθωε δεν λες να καταλαβεις ετσι? σου λεμε οτι ολα αυτα που λεει η ΟΜΟΝΟΙΑ τα παραδεχονται και ολοι οι υπευθυνοι επισημα με δηλωσεις τους και αυτο δεν σε καλυπτει. Εσυ επιμενεις να λες ψεμματα και να παραπλανεις τον κοσμο. Είσαι βλάκας ή τα χεις παρει απ τους Αλβανους?

Ανώνυμος είπε...

"Δεν θα πρέπει ωστόσο να διαφεύγει από κανέναν ότι η στιγμή είναι ιστορική .."

Γιατί πέφτετε σε αυτήν την παγίδα?

Αυτός που έχεις το άγχος για την απογραφή είναι το αλβανικό κράτος και μόνο αυτό. Το αλβανικό κράτος πρέπει να δείξει στους Ευρωπαίους ότι έχει κάνει βήματα εκδημοκρατισμού εάν θέλει να έχει ελπίδες για ένταξη στην ΕΕ.

Το αλβανικό κράτος καίγεται να δείξει στην Ευρώπη ότι ακολουθεί ευρωπαϊκή πορεία, ότι σέβεται τις μειονότητες. Τις σέβεται ώμος? Πως? Με προσπάθειες εκφοβισμού μέχρι τελευταίας στιγμής?

Νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι θα λάβουν σοβαρά υπόψιν τους μια απογραφή στην οποία απέχει η μεγαλύτερη μειονότητα του κράτους ( μαζί και δυο τρεις άλλες). Σας λέω εγώ, η απάντηση είναι όχι.
Γιατί ο λόγος που γίνεται αυτή η απογραφή είναι για να μάθουν τι γίνεται στο εσωτερικό της υπό ένταξης χώρας.
Όμως η μειονότητα δεν πρέπει να μείνει μόνο στην αποχή, αλλά και να καταγγείλει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα τους λόγους αποχής.

Οπότε η πίεση είναι στους Αλβανούς ξαναλέω. Αυτή την φορά πρέπει όντως να δείξουνε καλή θέληση και σεβασμό αν θέλουν να πάνε Ευρώπη, ειδάλλως ας μείνουνε έτσι, με τον τούρκικο τσαμπουκά που έχουν μάθει.
Και δυστυχώς με όσα βλέπουμε μονό σεβασμό δεν δείχνουν.

Κάποια σημεία επί της απογραφής.
Χάνεται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, που είναι θεμελιώδες στην Σύμβαση Πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Μονό και μονό αυτό αρκεί για αποχή και τίποτα άλλο.

Για να μην αναφέρω τα πρόστιμα για ψευδείς δηλώσεις κτλ.

Όσοι δεν μένουν στην Αλβανία τους τελευταίους 12 μήνες ( κατά δήλωση της υπεύθυνης στην ΙΝΣΤΑΤ)θα απογράφεται μονό το όνομα και επίθετο τους. Σχεδόν όλοι οι Βορειοηπειρώτες είμαστε εκτός αλβανιας,οποτε??

Το ένα μέλος , δεν μπορεί να απογραψει τα υπόλοιπα όσων αφορά τις προσωπικές θρήσκευμα ( δλδ γλωσσά, θρήσκευμα , εθνικοπολιτιστι(μι)κη ομάδα), αυτά δηλαδή που μας αφορούν άμεσα.

Και κάτι άλλο που εμένα με κάνει υπερβολικά καχύποπτο. Γιατί στο αγγλικό είναι ethnik group, και στο αλβανικό είναι ethno-kulturor?
Στην Σύμβαση Πλαίσιο αναφέρει καθαρά "εθνικές ομάδες", και όχι εθνοπολιτιστι(μι)κες κτλ.

Τέλος, επειδή ξέρουμε το ποιον των Αλβανών υπάρχει κάποιος που μπορεί να μου διασφαλίσει εμένα το αδιάβλητο της διαδικασίας? Εδώ δεν είναι σαν τις εκλογές. Είναι πολύ χειρότερα για μας. Για αυτόν τον λόγο θέλω αντίγραφο της απογραφής.

Επειδή ακριβώς αγαπητέ είναι ιστορική στιγμή, και επειδή ακριβώς οι Αλβανοί είναι που χρειάζονται αυτή την απογραφή περισσότερο, αυτή την φορά θα παίξουμε με΅τους δικούς μας ορούς.
Τους αρέσει δεν τους αρέσει! Το τραίνο για την Ευρώπη, περνάει από την δρόπολη, τον βούρκο, την χειμαρα, την Κορυτσά και λοιπά μέρη!

Υγειά να έχουμε

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου ρε 1.35.... πες τα χρυσοστομε...

Ανώνυμος είπε...

poly enimeromenos 1-35.....
ti tha xasoun oi alvanoi an esy den pas na apografeis??? tipota.
ti tha xasei i meionotita an apexome ???
tha xasei isos tin teleftea efkeria na deiksei ti diki tis dinami.i xeimara kai i korytsa den tha exoun pote sto melon efkeria na dilosoun tin elliniki tous katagogi.(to 2021 pou tha ksanaginei apografi den tha exei sto erotimatologio ethnikotita kai thriskevma)
oi evropeoi kai oi aloi diethneis organismoi vriskoun mia xara to erotimatologio,to egkrinoun,kai mas theoroun kapoious klapsarides grafikous typous kai den tha mas dosoun kamia symasia oute tora ki oute sto mellon...
to treno pou les gia mas exei fygei...gia tin alvania ligo me niazei apo pou pernaei..
kalinyxta filosofe 1-35

Ανώνυμος είπε...

Έχετε πάθει στα Λίγα 5.34. Είστε υπόδουλοι. Λαχταρατε να δώσετε μαχη. Και η μαχη δεν είναι πάω σε ένα στημένο παιχνίδι. Αυτο είναι αυτοκτονία. Μαχη είναι να φωναξουμε όλοι μαζι ότι η απογραφή είναι μουφα και δεν μας καλύπτει. Να αναγκαστούν να κάνουν άλλη καλύτερη. Υπό αυτές τις συνθήκες πόσοι θα βγαιναμε ρε μεγάλε; Αυτο είναι καταστροφή. Εδω στα Τίρανα και στην Κορυτσα εκβιάζουν δημόσιους υπαλλήλους ότι ανναπογραφουν Έλληνες θα τους διώξουν. Και εσυ μου λες να συμμετάσχουμε; Που πήγε βρε ο αγώνας; Ας φωναξουμε όλοι μαζι εναντίον των Αλβανών, αυτο είναι αγώνας. Όχι να τους κάνουμε το χατήρι βρίζοντας ο ένας τον άλλον . Πάρτο χαμπάρι.

Ανώνυμος είπε...

5,34
Ημουν και εγω οσον αφορα το θεμα της απογραφης πιο τρελαμενος απο σενα εδω και 1.5 χρονο.
Μαζι σου να παμε να τους δειξουμε ποσοι ειμαστε, την δυναμη μας κτλ. Αλλα οχι ετσι.

12 οκτ θα βγει και η αποφαση για την ενταξιακη πορεια της αλβανιας στην ευρωπη, και απο οτι λενε τα νεα δεν ειναι και πολυ ευχαριστα.
Μην σκιεσαι, ξερουν και οι ευρωπαιοι τι σημανει Αλβανια.

Εσυ να εισαι ετσι ετοιμος και φουριοζος και οταν γινει απογραφη που θα μας ικανοποιει τοτε μαζι σου και γω να παμε να τους δειξουμε ποσοι ειμαστε.

Και μου κανει εντυπωση που η ευρωπη δεν ειδε την λανθασμενη μεταφραση ( ethnik - ethnoκulturor), μου κανει πολυ εντυπωση.


Και κατι τελευταιο. Δεν σημαινει οτι επειδη ειμαι υπερ της αποχης, ειμαι τον Ντουλε.Ετσι για ενημερωση το λεω. Αλλα στην προκειμενη εχει δικιο ο μαλ@@κας.

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Ο Αθώος είμαι και επειδή δε θέλω να λέω ψέματα και να με κατηγορούν γι΄αυτό, καλώ τον ανώνυμο 4.35 και όσους ισχυρίζονται πως τα επιχειρήματα της Ομονοιας τα επικροτούν κι άλλοι επίσημοι φορείς, να μου αναφέρουν έναν και μόνο, εκτός και αν έχουν υπόψη τον εαυτόν τους που ανέλαβαν εργολαβικά την υπεράσπιση της κλίκας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Μη θέλετε ώστε προκαλώντας εντυπώσεις εδώ ή και κάπου αλλού να θολώσετε τα νερά. Οι ισχυρισμοί της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι κούφια καρύδια. Μια άτυχη προσπάθεια να καλύψουν όλο το ανύπαρκτο και προδοτικό της έργο, και το λέω αυτό με πολλά επιχείρημάτα

Ανώνυμος είπε...

PROS 7-45 KAI 10-26...
NA EISTE SIGOYROI PWS KI EGW THA HTHELA TO ERWTHMATOLOGIO NA HTAN STA ELLHNIKA,NA MHN EIXE AYTO TO ETHNO-KULTUROR...NA MHN YPYRXAN EKBIASMOI...NA HTAN OLA RODINA SAN STA PARAMYTHIA.
ENA XRONO TWRA EIXAME THN EYKAIRIA NA TARAKSOYME TON KOSMO GIA NA PETYXOUME TA BASIKA...TI EKANAN LOIPON TA SAINIA MAS TOSO KAIRO KAI THYMHTHIKAN 3 MERES META THN ENARKSH THS APOGRAFHS NA MAZEYTOUN ...AKOU POU...STO KARAVEL STHN ATHINA,NA STRIKSOUN TA DONTIA STOYS ALBANOYS ??
NA EISTE SIGOYROI PWS EPOMENH APOGRAFH THA GINEI SE 10 XRONIA,DIOTI EMEIS EXOUME XASEI TH STYRIKSH TWN DIETHNWN,KAI ALH DYNAMH POU NA ANAGKAZEI TOYS ALBANOUS NA KSANAKANOUN APOGRAFH ME TA DIKA MAS THELW EGW DEN KSERW,ENW H ELLADA MEXRI STIGMHS KRATAEI SIGH IXTHYOS.
KAI SE 10 XRONIA DEN THA GRAFEI OYTE KAN ETHNOKULTUROR !!!
O AGWNAS LOIPON GINETE TWRA,EXEI ARXISEI, DEN THA EXEI PARATASH,OYTE PENALTY, OPOIOS THELEI NA POLEMHSEI, AYTH EINAI H EYKAIRIA,OPOIOS EXEI DEILIASEI AS PAEI STO DIVANI KARAVEL NA RIKSEI ASFAIRA ME TOYS DULE-MPOLLANO...
KALHNYXTA !!!

Ανώνυμος είπε...

Pote re noymera eixate tin stiriksi tis diethnis gnwmis? Pote etriksan ta dontia stous albanous gia ta osa exoun kanei?
POTE,
opote min moy prizetai ta arxidia me tin eurwpi kai tous dietnis organismous , oti tha xasoume tin stiriksi tous.
PAnta mas eklanan kai auto tha sunexisoun na kanoun.
Ante gamw to bela mas.

Δημοσίευση σχολίου