Το επίσημο site για την απογραφή στην Αλβανία.Επειδή ακούγονται πολλά και γράφονται πιο πολλά ενημερωθείτε μόνοι σας για την σημαντικότατη για τους Βορειοηπειρώτες απογραφή στην Αλβανία
Το επίσημο site για την απογραφή στην Αλβανία.
Ενημερωθείτε μόνοι σας και αποφασίστε μόνοι σας. Για όσους δεν γνωρίζουν Αλβανικά, ευτυχώς το site είναι και στα Αγγλικά.


Στο έντυπο της απογραφής στην σελίδα 12 υπάρχουν τα 2 πεδία που ενδιαφέρουν άμεσα την απογραφή των Βορειοηπειρωτών. Αυτός που θα έρθει να σας απογράψει, πρέπει να καταγράψει την μητρική σας γλώσσα και προαιρετικά την εθνο-πολιτισμική ομάδα (Οι Βορειοηπειρώτες έχουν κάθε λόγο να επιμένουν να συμπληρωθεί και ας είναι προαιρετική). Τα πεδία είναι τα εξής:

  1. το πεδίο 38 για το ποια είναι η μητρική μας γλώσσα. Όποιος θέλει να δηλώσει την Ελληνική γλώσσα τσεκάρει την επιλογή 2, εκεί που γράφει Tjeter

    Ακριβώς από κάτω πρέπει να γράψει G R E K E

    (ένα κεφαλαίο γράμμα σε κάθε κουτάκι)Εντυπο απογραφής στην Αλβανία - πεδίο 38
  2. το πεδίο 39. Στο Αλβανικό έντυπο (αυτό το οποίο θα συμπληρώνει ο κόσμος) δεν υπάρχει εθνικότητα ούτε εθνική μειονότητα αλλά εθνο-πολιτισμική ομάδα. Όποιος θέλει να δηλώσει την Ελληνική του καταγωγή τσεκάρει την επιλογή 1, εκεί που γράφει I perkas grupit etno-kulturor:

    Ακριβώς από κάτω πρέπει να γράψει G R E K E

    (ένα κεφαλαίο γράμμα σε κάθε κουτάκι)
    Εντυπο απογραφής στην Αλβανία - πεδίο 39
Στο Αγγλικό έντυπο (αυτό που λογικά θα κρατήσει η Ευρώπη στα δικά της αρχεία) υπάρχει η εθνική ομάδα σαν επιλογή. Έξυπνο τρικ ή απάτη των Αλβανών;
Εντυπο απογραφής στην Αλβανία - πεδίο 39 Αγγλικό
Όπως και να έχει, απογραφή θα ξαναγίνει σε δέκα χρόνια. Τότε ίσως να μην υπάρχει καθόλου Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Στα αλβανικά ληξιαρχεία δεν υπάρχει κανείς καταχωρημένος με την εθνο-πολιτισμική του ιδιότητα. Ο νόμος για ψευδή δήλωση δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη δήλωση. Δεν υπήρξε ποτέ στην Αλβανία. Η αναγνωρισμένη μειονότητα στην Αλβανία δεν είναι κατά δήλωση του εκάστοτε Βορειοηπειρώτη αλλά αυθαίρετη αναγνώριση μέρους των περιοχών που κατοικούν Έλληνες από το κομμουνιστικό Αλβανικό κράτος.
Ο τελευταίος νόμος είναι ο 10 442 με ημερομηνια 7/7/2011. Ο νόμος κανει αλλαγές και προσθήκες στον νομο 8669 με ημερομηνία 26/10/2000 περι  γενικής απογραφής πληθυσμού και κτιρίων.
Το επίμαχο σημείο βρίσκεται στο κεφάλαιο 4, άρθρο 20
KREU IV
KUNDËRVAJTJET ADMINISTRATIVE
Neni 20
Kundërvajtjet
Përbëjnë kundërvajtje administrative dhe dënohen, përkatësisht, me gjobë shkeljet e mëposhtme:
1. Refuzimi për të bërë deklarim ose deklarimi i rremë
dënohet me gjobë prej 100 000 (njëqind mijë) lekësh.
Η άρνηση δήλωσης ή ψευδής δήλωση, τιμωρείται με πρόστιμο 100.000 (εκατό χιλιάδων ή ενός εκατομμυρίου παλιά) λεκ
Μετά την απογραφή θα προκύψει ένα αποτέλεσμα άμεσα διαθέσιμο στην Αλβανική στατιστική υπηρεσία και στην Ευρώπη (το έντυπο διαβάζεται μηχανογραφικά όπως και στην τελευταία απογραφή στην Ελλάδα). Αν σε αυτό το αποτέλεσμα υπάρχουν π.χ. 500.000 Αλβανοί πολίτες που εχουν δηλώσει σαν μητρική τους γλώσσα την Ελληνική και 550.000 σαν εθνο-πολιτισμικη τους ομάδα την Ελληνική, το συμπέρασμα θα είναι ακριβώς αυτό. Η Αλβανία των 3.000.000 ή 4.000.000 Αλβανών πολιτών θα έχει και επίσημα 12% με 15% Έλληνες κατά δηλωσή τους, ανεξαρτήτως κατοικίας.
Τα τελευταία 4 χρόνια η Ευρώπη έχει βοηθήσει την Αλβανία να οργανώσει την απογραφή ξοδεύοντας 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Η εγκυρότητα της απογραφής είναι ένα από τα κριτήρια για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια
Το έντυπο της απογραφής στην Αγγλική γλώσσα
http://census.al/Resources/Data/Census2011/CenusQuestionnaire.pdf

Το έντυπο της απογραφής στην Αλβανική γλώσσα
http://census.al/Resources/Data/Census2011/PyetesoriFinal.pdf

- Ολα τα παραπάνω αποτελούν προσωπικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα με μόνο σκοπό την ενημέρωση

Πηγή: Βορειοηπειρώτης του καναπέ