Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Προσκύνημα στο Ύψωμα 731 (Κλεισούρα)

  • Διήμερη επίσκεψη στην Βόρειο Ήπειρο απο την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Το χρονικό του 731 
Στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων Περιφέρειας Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια ΄Ηπειρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμά της διήμερης εκδρομής είναι το παρακάτω:

1η Ημέρα: Σάββατο 29/09/2011.
                        11:30          Αργυρόκαστρο – Γνωριμία με την πόλη, επίσκεψη στον Μητροπολίτη Δημήτριο.
                         12:30          Αναχώρηση για Κλεισούρα (Στην εκκλησία της Κλεισούρας θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση).  Κατόπιν επιβίβαση στα βανάκια και ανεβαίνουμε στο Ύψωμα 731, όπου και θα τελεστεί τρισάγιο στο μνημείο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.
17:00          Δερβιτσάνη – Στην πλατεία  του χωριού θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα (χορευτικά κλπ) από τοπικές οργανώσεις και συλλόγους.
20:30          Άφιξη στην πόλη των Αγ. Σαράντα. Μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα παραθέσει δείπνο σε εορταστική ατμόσφαιρα στο οποίο θα παραβρεθούν βουλευτές, δήμαρχοι, έπαρχοι, πρόεδροι οργανώσεων και φορείς της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

2η Ημέρα:  Κυριακή 25/09/2011.
Επίσκεψη στη κωμόπολη της Χειμάρας όπου θα υπάρξει συνάντηση με τους φορείς της πόλης. Ξενάγηση στο κάστρο της Χειμάρας.

Στην επίσκεψη θα παραστούν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ζήσης Γρηγορίου, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, περιφερειακοί σύμβουλοι, συγγενείς θυμάτων και πολλοί επισκέπτες.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας ''Ο ΠΥΡΡΟΣ’’, στην εκδήλωση θα παραβρεθεί αντιπροσωπία του συνδέσμου για την κατάθεση τιμητικού στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων. Ο σύνδεσμος καλεί τα μέλη, τους φίλους και όλους τους Βορειοηπειρώτες να παραστούν στην εκδήλωση και να αποδώσουν φόρο τιμής στους πεσόντες του ένδοξου έπους του 40΄.

Το Υψωμα 731

Τον Μάρτιο του 1941

Στον πόλεμο με τους Ιταλούς μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας, αποτελεί και η ηρωική αντίσταση, η απαράμιλλη γενναιότητα και αυτοθυσία απο το δυτικοθεσσαλικο 5ό σύνταγμα
( Τρικαλινοί - Καρδιτσιώτες ) υπερασπιστών του Υψώματος 731 στην Κλεισούρα που προκάλεσε ...

....θαυμασμό και δέος σε φίλους και εχθρούς.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Χρονικά τα γεγονότα στο ύψωμα 731 κατά τον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο συνέβησαν στη διάρκεια της λεγόμενης εαρινής αντεπίθεσης των Ιταλών, που έλαβε χώρα κυρίως κατά την περίοδο από 9 έως και 25 Μαρτίου 1941. Το εν λόγω ύψωμα βρίσκεται περί τα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα, που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες που προηγήθηκαν, κλειδί της όλης τοποθεσίας , στον κεντρικό τομέα της Αλβανίας.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΑΧΕΣ

Η παραμονή σε Ελληνικά χέρια του υψώματος αυτού καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών. Η αρχή της Ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου με σφοδρή δράση του πυροβολικού με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των Ελληνικών θέσεων. Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι οβίδες που έριξε την ημέρα αυτή το Ιταλικό πυροβολικό. Τέτοια ήταν η σφοδρότητα του βομβαρδισμού που στο ύψωμα 731 ανασκάπτονται τα πάντα, το δάσος γρήγορα εξαφανίζεται οι ηρωικοί όμως υπερασπιστές που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τον καπνό και τις φλόγες παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ

Τον βομβαρδισμό ακολουθεί ανεπιτυχής προσπάθεια των Ιταλών να καταλάβουν το ύψωμα. Η αντίσταση των Ελλήνων και η μάχη σώμα με σώμα συνδυασμένη με την αποτελεσματικότητα του πυροβολικού μας επιφέρουν σοβαρές απώλειες στους Ιταλούς που οπισθοχωρούν κατάπληκτοι. Η εικόνα που παρουσιάζεται την ημέρα αυτή είναι φρίκη, δέος, αιματοχυσία. Οι ίδιες τρομερές σκηνές επαναλαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα αλλά και τις μέρες που ακολουθούν. Οι Ιταλοί επιτίθενται κατά κύματα μέρα και νύχτα και πάντα αποτυγχάνουν στο στόχο τους. Η απαράμιλλη γενναιότητα και αυτοθυσία των αμυνόμενων Ελλήνων υπερασπιστών δεν επιτρέπει καμία παραχώρηση. Ο ξεσηκωμός είχε το κέφι της λεβεντιάς.

ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Στο τριήμερο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941 πενήντα Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι το ύψωμα. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5ο Σύνταγμα το οποίο στην πλειοψηφία του απαρτιζόταν από Τρικαλινούς να έχει χάσει 586 άνδρες, περίπου τη μισή του δύναμη. Τρικαλινός ήταν ο πρώτος νεκρός στρατιώτης ονόματι Τσιαβαλιάρης Βασίλειος από την Πιαλεία καθώς επίσης Τρικαλινός ήταν και ο πρώτος νεκρός αξιωματικός επικεφαλής του Συντάγματος ονόματι Νικόλαος Γεωργούλας. Θλιβερό προνόμιο ο χαμός των Τρικαλινών αγωνιστών αλλά και μεγάλη τιμή για το αίμα που έδωσαν οι εκατόμβες των Τρικαλινών.
Η 25η Μαρτίου 1941 ημέρα εορτασμού της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, βρήκε τους Ιταλούς με 1.000 Ιταλούς να μην έχουν προχωρήσει καθόλου τους δε Έλληνες υπερασπιστές αμετακίνητους στις αρχικές τους θέσεις.

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ

Ο Μουσολίνι παρακολουθώντας τη μάχη η οποία ακύρωσε την τελευταία του προσπάθεια να κατακτήσει την Ελλάδα έφυγε ντροπιασμένος και ανάγκασε την κοσμοκράτειρα Γερμανία να πάει εναντίον ενός μικρού κράτους με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι συγκλονιστικές στιγμές της προσπάθειας των Ελλήνων να αποκρούσουν την εαρινή επίθεση στο ύψωμα 731, έμειναν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όσων από τους ήρωες αυτούς επιβίωσαν, οι δε ιστορικοί που κατέγραψαν τα γεγονότα της περιόδου εκείνης συνέβαλαν ουσιαστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων ώστε να μην ξεχνάμε το μέγεθος της θυσίας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Οι υπερασπιστές του υψώματος 731 όπως και όλοι οι Έλληνες στο πόλεμο του ʽ40 έδειξαν απίστευτη ανδρεία και γενναιότητα και δεν είχαν άγνοια του κινδύνου πολέμησαν αποφασισμένοι να πεθάνουν. Πρέπει να μάθουν τα παιδιά μας να υπερηφανεύονται πάνω στο τι έκαναν οι πατέρες τους και να αντλούν δύναμη και αξιοσύνη.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου