Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ο διάλογος για την απογραφή έπρεπε να είχε λήξει από καιρό. Τώρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του!


Του Λεωνίδα Παππά
Τις τελευταίες μέρες, δέχτηκα αρκετά τηλεφωνήματα από φίλους, για να μου εκφράσουν την πικρία τους, για τη στάση μου στο Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας, στο θέμα της απογραφής. Παρόλο που η άποψή μου είναι απλή και ξεκάθαρη, μάλλον δεν έγινε κατανοητή ή για λόγους που δεν καταλαβαίνω από κάποιους μεταφέρθηκε διαστρεβλωμένη. Επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο, θεωρό χρήσιμο να τοποθετηθώ δημοσίως, όχι για να αποτελέσει αφορμή διαλόγου (δέκα μέρες πριν την αρχή της απογραφής η συζήτηση θα έπρεπε να είχε εξαντληθεί από καιρό) αλλά ως άλλη μία υπενθύμιση της τεράστιας εθνικής ευθύνης που έχει ο καθένας ξεχωριστά.

Το Αλβανικό κράτος, 100 χρόνια μετά από τη σύσταση του, κάνει την πρώτη «ελεύθερη» απογραφή και οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε 9 ερωτήσεις που σχετίζονται με την οικία τους, 8 για την οικονομική κατάσταση και 40 ερωτήσεις προσωπικών δεδομένων, στις οποίες οι 39η και 40η για την εθνικότητα και το θρήσκευμα αντίστοιχα είναι προαιρετικές ενώ η 38η της μητρικής γλώσσας και όλες οι υπόλοιπες υποχρεωτικές.
Αυτή η απογραφή - όπως είπε κάποιος φίλος - αποτελεί πρόκληση, όχι για την Ελληνική Μειονότητα και τους εκπροσώπους της αλλά για το αλβανικό κράτος, που πρέπει να αποδεχτεί σε πρώτη φάση τον ακριβή αριθμό των κοινοτήτων που το απαρτίζουν και σε δεύτερη τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
Το ερωτηματολόγιο φαίνεται πως ικανοποιεί τα  βασικά μας αιτήματα, που είναι ο αυτοπροσδιορισμός της εθνικότητας, του θρησκεύματος και της μητρικής γλώσσας. Οι συνεχείς αλλαγές όμως στη διατύπωση, οι πονηροί εκβιασμοί και κυρίως το άγνωστο της διαδικασίας, δεν προμηνύουν σε καμία περίπτωση ελεύθερη και ρεαλιστική απογραφή.
Ο ΟΑΣΕ και άλλοι ξένοι παρατηρητές στην Αλβανία, δεν χρηματοδοτούν μόνο τη διαδικασία αλλά φαίνεται πως την παρακολουθούν από κοντά. Το άρθρο του νόμο για την απογραφή που προβλέπει κυρώσεις στις ψευδείς δηλώσεις, οι αλβανοί το δικαιολογούν στους ξένους ότι αφορά τη δήλωση περιουσιακών και άλλων στοιχείων. Ευρωπαίος αξιωματούχος στα Τίρανα μάλιστα διαβεβαίωσε πως η δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος δεν διώκονται και τα αλβανικά μέσα όχι μόνο δεν πρόβαλαν αυτή τη δήλωση αλλά φροντίζουν κάθε φορά που αναφέρονται στην απογραφή, εντέχνως να υπενθυμίζουν και να συνδυάζουν τη δήλωση της εθνικότητας με τις ψευδείς δηλώσεις και το πρόστιμο. Το γεγονός ότι αυτό το άρθρο του νόμου, προτάθηκε από το ανθελληνικό τσάμικο κόμμα PDIU, γεννά ακόμα περισσότερα ερωτηματικά.
Για τους λόγους που ανέφερα, αλλά και γιατί η αλβανική νοοτροπία δεν είναι απαλλαγμένη από την πρακτική μεθοδεύσεων, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναγνωρίσουμε τους αριθμούς που θα προκύψουν από αυτή την απογραφή. Δεν θεωρώ όμως σωστό να γίνει από πλευράς μας έκκληση για αποχή. Πως μπορείς να παροτρύνεις τους Έλληνες της Χειμάρρας, της Κορυτσάς, της Πρεμετής, της Τζάρας, του Λουκόβου κ.α., να μην απογραφούν, όταν το αλβανικό κράτος δεν τους αναγνωρίζει ως Έλληνες και έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα (και αμφιβάλλω αν θα υπάρχει δεύτερη) να δηλώσουν την ελληνικότητα τους. Με αυτή την απογραφή, το αλβανικό κράτος θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει την ύπαρξη του ελληνισμού και εκτός αναγνωρισμένων περιοχών. Οι αριθμοί δεν θα είναι ρεαλιστικοί αλλά όλοι θα χρησιμοποιούν αυτούς τους αριθμούς ως βάση για περαιτέρω εκτιμήσεις. Δεδομένου ότι η δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος είναι προαιρετική, οι διάφορες εκτιμήσεις μπορεί να έχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους αλλά για κάποιους δεν θα είναι απαγορευτικές και ο νοών νοείτω!
Το ενδεχόμενο της αποχής δεν θα ήταν απαγορευτικό, αν είχαμε φροντίσει να αποκτούσαμε και κάποιες συμμαχίες. Στην προηγούμενη απογραφή του 2001 που απείχαμε, η στάση μας έβρισκε την κατανόηση των ξένων παρατηρητών στην Αλβανία ενώ τώρα δεν εξαντλήσαμε τις δυνατότητές μας ώστε οι εύλογες διαφωνίες μας να έχουν αντίκτυπο στον ξένο παράγοντα. Επιπλέον η αλβανική κυβέρνηση για οποιαδήποτε αλλαγή φαίνεται πως έχει και την συγκατάθεση τους, κάτι που μας αφοπλίσει ακόμα περισσότερο.
Η συμμετοχή σε αυτή την απογραφή, είναι μια μαρτυρία πίστης και πατριωτισμού και δεν χρειάζεται να μας πάρει κανείς από το χέρι, για να μας πει τι πρέπει να κάνουμε. Ας δηλώσουμε όλοι με παρρησία την ορθόδοξη πίστη και την ελληνικότητα, ως ελάχιστη έκφραση πίστης στα ιδανικά μας. Ειδικά για τις μη αναγνωρισμένες περιοχές η δήλωση αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα των “Kuqezi” και άλλων, για να τους αυξάνουμε τα διλήμματα, οδηγώντας τους στην επιλογή της αποχής ή της μη δήλωσης.
Τέλος, το ζήλο για αποχή που βλέπω από κάποιους, θα χαιρόμουν να τον έβλεπα και στην αποχή από την εξουσία του αλβανικού κράτους, όταν αυτή η εξουσία καταπατάει τα δικαιώματα των ομοεθνών μας...
Άγιοι Σαράντα, 21η  Σεπτεμβρίου 2011

30 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ανεξαρτήτως των αποφάσεων της Ομόνοιας,ΚΕΑΔ ή και ΜΕΓΚΑ πρέπει όλοι μας να είμαστε παρόντες στην απογραφή και να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας με δυναμισμό και αποφασιστικότητα......η αποχή δε θα μας οδηγήσει πουθενά,το μόνο που θα κερδίσουμε είναι η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας από το αλβανικό κράτος το οποίο με περισσή χαρά θα βγει και θα δηλώσει πως οι ελληνες είναι λιγότεροι και οι Kuqezi θα γιορτάσουν μαζί με το PDIU.....προκειμένου λοιπόν τα αποφύγουμε τέτοια δυσάρεστα αντίκτυπα και να υποδούλωθούμέ ας συμπληρώσουμε όλα τα λήμματα του ερωτηματολογίου και ας προσπαθήσουν όλοι,μα όλοι όμως οι βορειοηπειρώτες να βρίσκονται στα πάτρια εδάφη τη μέρα εκείνη.....είναι η δική μας μέρα

Lazaros είπε...

Δεν ξέρω ποιος ειναι ο κυριος αλλα εχει πολυ δικιο.

Μην ακουτε τις σαχλαμαρες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

na kai enas poy evale ta pragmata sth thesi toys. Svstos o Leonidas! Bebaia perimene tora ton eksapsalmo ap toys gnostoys agnostous.

Ανώνυμος είπε...

εαν η ομονοια φοβαται τη συμμετοχη, να ξερει πως παντα θα υπαρχει ο φοβος αυτος γιατι ο βορειοηπειρώτης δυσκολα "κουνιεται"! Συνεπως ειναι προτιμοτερο τωρα να ξεσηκωσουν οσους μπορουν γιατι το μετά θα είναι αργά. Και αυτό που λένε για δική μας απογραφη πως είναι εφικτό να επιτευχθει?

Ανώνυμος είπε...

leonidha poly swsta ta les. alla oi taktikes twn eksousiolagnwn( dule kai sia) ayta epivalun taktikismus kai eligmous gia na swsoune tis aytoeintiposois giati den exei meinei kai tipotes allo na sosoun!

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο του φίλου που του Λεωνίδα είναι η ζωντανή απόδειξη του πως πολλές φορές ο πατριωτισμός και ο συναισθηματισμός μπορεί να απέχει μίλια μακριά απ την στρατηγική και τη διπλωματία και πιθανόν να είναι και κακός σύμβουλος. Δεν θα πάρω θέση ούτε υπέρ του ενός ούτε υπέρ του αλλου , αφού κανένας από μας δεν είναι ούτε στρατηγός ούτε διπλωμάτης και τις περισσότερες φορές λειτουργούμε απλά συναισθηματικά. θα ήθελα όμως να αναλύσω με τη λογική τη θέση του "απέχουμε" , "γιατί απέχουμε" και αν πρέπει να ισχύσει το "η πολιτική ηγεσία καταγγέλει και εμείς δηλώνουμε παρώντες".
Παίρνουμε λοιπόν ως δεδομένο πως ολοι συμφωνούμε πως η διαδικασία θα μεθοδευτεί από τους Αλβανούς και το τελικό αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Με αυτό το δεδομένο, η σωστή στάση της ηγεσίας μας είναι να μην αναγνωρίσει εξ αρχής τη διαδικασία, γιατί δεν μπορεί στην αρχή να την αναγνωρίσει και μετά εάν δεν της αρέσει το αποτελεσμα να πει δεν μου κανει. Και πάμε στο ενδεχόμενο, με μποικοταρισμενη πολιτικά διαδικασία, ο κόσμος παρόλα αυτά να συμμετέχει. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά? Πως ο κόσμος δεν ακούει την πολιτική του ηγεσία. Το θέμα εδώ δεν είναι το αν μας αρέσει ή όχι που ο κόσμος δεν θα ακούσει την Ομόνοια, δεν είναι πολιτικό το ζήτημα, είναι εθνικό. Αν γίνει έτσι λοιπόν, θα έρθει ο Μπερίσα και θα πει, κοιτάξτε κύριοι, ο κόσμος θεώρησε πως δεν κάναμε κανένα λαθος και ηρθε να απογραφεί. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό. Τι θα πούμε τότε? Θα πούμε και όλοι εμείς που πήγαμε και απογραφήκαμε, οχι δεν είναι ετσι είναι αλλιώς? Πριν βλάχε την ταή λέμε στο χωριό μου.
.......Συνέχεια
ΈΦΗ

Ανώνυμος είπε...

....συνέχεια

Ο Λεωνίδας έχει δίκιο όταν λέει πως είναι ευκαιρία για τους Έλληνες εκτός μειονοτικών ζωνών να δηλώσουν την παρουσία τους. Ποια παρουσία τους όμως? Την εθνοπολιτιστική ομάδα? Ρομα είμαστε? Δεν είμαστε εθνοπολιτιστική ομάδα, είμαστε εθνική μειονότητα. Και εγώ σου λέω πως θα απογραφούνε μερικοί. Το θέμα μας είναι να αποδείξουμε πως υπάρχει ελληνικό στοιχείο στη Χιμάρα, στην Κορυτσά, στα Τίρανα , στους Αγιους Σαραντα, στην Πρεμετή, ή να αποδείξουμε ότι είμαστε τόσοι πολλοί που δικαιούμαστε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις εθνικές μειονοτητες? Με περιορισμένο και μαγειρεμενο απο τους Αλβανους αριθμό , και μάλιστα ανθρώπων που εχουν δηλώσει εθνοπολιτιστική ομάδα, θα διεκδικήσουμε τι? ΤΙΠΟΤΑ. Το μόνο που θα έχουμε πετύχει είναι να παίξουμε το παιχνίδι των Αλβανων. Θα έχουν κανει μια αναγνωρισμένη απογραφή, ( απ τη στιγμη που θα εχει συμμετασχει ο κοσμος , ότι και να λεει ο Μπολάνος και ο Ντούλες αναγνωρισμένη θα είναι) και θα αντικρούσει όλες τις κατηγορίες προς τους διεθνείς φορείς.
Ένα είναι το σίγουρο. Η δημοκρατική απογραφή πληθυσμού είναι από τα βασικά που θα πρέπει το Αλβανικό κράτος να τηρήσει προκειμένου να μπει σε ενταξιακή πορεία. Η συμμετοχή μας, σε όποιο ποσοστό και να είναι, δικαιώνει τα επιχειρήματα των Αλβανών περί δημοκρατικών διαδικασιών. Το αλβανικό κράτος θα έχει στοιχεία, αριθμούς, και δεν πρόκειται να ξανακάνει απογραφή ποτέ. Για τα επόμενα 10 χρόνια που θα παλεύει να μπει στην Ευρωπαική ένωση , θα χρησιμοποιεί τα στοιχεία που θα προκύψουν από αυτην εδώ την απογραφή. Η αντίδραση των Βορειοηπειρωτών πρέπει να είναι μονόδρομος. Αποχή και καταγγελία σε όλα τα διεθνή φόρα. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα αντισυνταγματικότητας που μας δικαιώνουν. Διεκδικούμε σταθερά, ελεύθερη και δημοκρατική απογραφή που θα διασφαλίζει το δικαίωμα μας στον αυτοπροσδιορισμο. Όσο οι απαιτήσεις μας που βασίζονται σε διεθνείς συμβάσεις δεν γίνονται δεκτές, δεν συμμετεχουμε. Πιστέψτε με , ο τελευταίος αυτή τη στιγμή που δεν θέλει να απέχουμε είναι ο Μπερίσα. Θέλει όλα να πάνε ήρεμα και καλά, να βγαλει το αποτέλεσμα που θέλει και να μην εχει καμία γκρίνια απ την Ευρώπη. Θα του δώσουμε αυτή τη δυνατότητα? Ας σκεφτεί ο καθένας από μας και ας πάρει τις αποφάσεις του. Κανένας δεν θα μας κάνει ντα εάν πάμε και απογραφούμε. Αλλά ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι μπορεί να κάνουμε και κακό στο τέλος.
Ένας φίλος, μου είπε πως πρέπει να λειτουργήσουμε σαν τις ομάδες στο ποδόσφαιρο. Συμμετέχουν στο πρωτάθλημα αλλά φωνάζουν για τα στημένα παιχνίδια. Εγώ θα διαφωνήσω απόλυτα, σκεφτείτε πόσα προβλήματα θα είχαν λυθεί εάν έβγαιναν οι ομάδες που θεωρούν πως αδικούνται και έλεγαν εξ αρχής εμείς δεν συμμετέχουμε γιατι το πρωτάθλημα είναι στημένο.

Υ.Γ.
Θα σας παρακαλούσα η συζήτηση πάνω στο θέμα να γίνει με ωραίο τρόπο και επιχειρήματα. Έχουμε πολλά πράγματα να διαφωνήσουμε και να σκοτωθούμε. Εδώ το θέμα είναι να πει ο καθένας τη γνώμη του για το τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα, δεν θα βγαλουμε τίποτα να βγαλουμε τα μαχαίρια και να αλληλοσπαραχθούμε. Το ζήτημα είναι εθνικό και όχι πολιτικό και είμαι σίγουρη πως μας πονάει όλους το ίδιο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Με εκτίμηση
Έφη

Ανώνυμος είπε...

Εφη συμφωνω σε πολλα απο οσα λες.
Αν και δειχνει ηττοπαθεια, ειναι εξυπνο τρικ να δηλωσεις apriori οτι δεν κατεβαινεις στην απογραφη και δεν αναγνωριζεις την διαδικασια.
Ετσι σε ενα τυχον αρνητικο αποτελεσμα δεν εχεις να φοβασαι κατι, εφοσον η μειονοτητα δεν κατεβηκε να απογραφει, ενω στην περιπτωση που το αποτελεσμα ειναι θετικο ,τοτε μονο καλο σου κανει ( με το σκεπτικο που να κατεβαιναμε τι θα γινοταν).

Τωρα εχω μια απορια. Τελικα η εκδηλωση στο ΣΕΦ θα γινει η θα αναβληθει λογω της αποφασης του Ντουλε να απεχουμε της απογραφης?

Εφοσον γινει, τι θα πειτε στον κοσμο, τι θα πουν οσοι επισημοι ερθουν να μιλησουν? Μην απογραφειτε? Απογραφειτε και ας λεει το αντιθετο η ηγεσια? Τι ακριβως?


Παλι καλα που μας δινουν οι αλβανοι σοβαρους λογους να μην συμμετεχουμε στην απογραφη και ετσι κρυβεται η γυμνια και η ανοργανωσια της "ηγεσιας" μας.


ο γαμπρος σου.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΠΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ , ΚΑΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΑ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΣΗ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΕΓΩ , ΕΣΥ , ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

exw berdeytei i efi einai sto mialo tou dule i o dule einai sto miallo tis efis???

Ανώνυμος είπε...

Oti theleis esy anarteis k.LEONIDHA.To sholio mu pu elega oti apografontai mono osoi ehoun 12mini sinehi diamoni ston topo toys,jati dhen to paroysiazeis.i mipos dhen se simferei,epeidh den simfono mazi soy.Ego leo oti mas ehoyn ksegramenoys ek ton proteron,dhioti ean kapoios apo mas dhillosi 12mini psevdhi sinehi diamoni ston topo toy,tote ayti toy i dhillosi episeirei poines.Qe kati allo:Akoma qe sisomi h v/eipeirotiqi koinothta na erthi ja na apografei ston topo tis,to apotelesma tha einai gnosto.40 mehri 50000 hiliadhes Ellines qe 200000 hiliadhes tsamidhes.Tote to poio sosto einai na epehis,para na simetehis se mia apografi parodhia.Elpizo ayto to sholio na ti anartiseis.

drakos είπε...

Καλά είστε με τα καλά σας;τι απογραφή θέλετε;αφού η συμμετοχή ΒΗ θα είναι ΕΛΑΧΙΣΤΗ ειδικά τώρα που έχουν καταθέσει τα χαρτιά για την υπηκοότητα όλοι.Τό μονο που θα πετύχετε θα είναι η δικαίωση του Ενβέρ για τον αριθμό των ΒΗ.

Lazaros είπε...

Ανοίξτε τα μάτια σας

http://www.bhkanapes.com/94

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ σε πολλά με την Έφη. Το κορίτσι, επιτέλους, λέει μια άποψη η οποία μπορεί να διαβαστεί και να κατανοηθεί. Και είναι και έξυπνη. Δε συμφωνούμε, εκ των προτέρων, με την απογραφή, αλλά δεν κάνουμε ανοικτές εκκλήσεις στο κόσμο μας να απέχει. Είναι μια κίνηση με δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην εκετεθούμε από το αποτέλεσμα, αν προκύψει το μη αναμενόμενο για μας. Μακάρι να συμφωνούσε με την Έφη και το άλλο κορίτσι που κοσμεί το πολυπληθές Γενικό Συμβούλιο της Ομόνοιας, η Ηλέκτρα. Η οποία Ηλέκτρα, σαν τζαβέλαινα, καλεί την κόσμο στο "Κάραβελ" προετοιμάζοντάς τον τι θα ακούσει. Αποχή. Τελεία και παύλα. Δεν θα ήταν καλύτερο ν' ακούσει κι η Ηλέκτρα τον κόσμο τι θα πει;
Αυτή η αποχή είναι ένα μεγάλο δίλλημα σε κοινοτικό επίπεδο για όλους μας και σε προσωπικό επίπεδο για ορισμένους. Πέρα από τι θα δηλώσει η κοινότητά μας ως σύνολο, θα μάθουμε και τι θα δηλώσει η οικογένειά μας, ο σύζυγός μας, η σύζυγός μας, τα παιδιά μας. Άρα, δεν είναι παίξε-γέλασε. Είναι ρεπάνι. Γι' αυτό αποφάσεις με μονοκοντυλιά δεν πρέπει να βγαίνουν. Έφη συνέχισε την ανάλυσή σου κι ανέβα πάνω να απογραφείς. Κι ανέβασε κι άλλους. Αυτή είναι η σωστή κίνηση. Σαν κοινότητά θα πρέπει να δοκιμαστούμε κι ας μας κατατρέξουν στα δικαστήρια. Αγώνας είναι αυτός, σε ξένο γήπεδο. Το ξέραμε, το γνωρίζουμε. Αν δεν είμαστε ηττοπαθείς θα αγωνιστούμε. Αν κερδίσουμε και με τη διαιτησία κατά, θα πάρουμε τρίποντο επαίνου, αν χάσουμε θα διαμαρτηρηθούμε για τον πουλημένο διαιτητή.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 1:33. Να σε βγάλω από το μπέρδεμα; Λεωνίδας + Έφη = Ντούλες.

Ανώνυμος είπε...

Ο κος Λεωνιδας εχει απολυτο δικιο κατ`εμενα.Περαν αυτου θεωρειται δεδομενο οτι τα νουμερα θα νοθευτουν.Επισης για το θεμα της αποχης, οντας απογραφεας στην Ελλαδα εχω να πω οτι οποιος δεν ανοιγει εαν δεν καλεσει ο απογραφεας την αστυνομια δηλωνει κενη οικια.Κατ` αυτον τον τροπο θα βγουν χιλιαδες κενες οικιες και το αποτελεσμα?Ποιος θα δηλωσει αποχη?Πιστευετε οτι απογραφεας θα κατσει να φτιαχνει εντυπα με αρνηση απογραφης ή θα τραβηξει μια γραμμη "κενη οικια" και τελος?Τελος οπως χιλιοαναφερω ολα τα προβληματα μας με δικαιωματα και παρουσιες της μειονοτητας τα λυσαμε αυτο της απογραφης μας εμεινε!!!Βρε ασ ξυπνησουμε λιγακι εστω εμεις οι λιγοι που νοιαζομαστε καπως.Μας δουλευουν,ολοι μας δουλευεουν.Μας δινουν τροφη να απασχοληθουμε και πισω μας στηνονται παιχνιδια καταστροφικα...
"Διαιρει και βασιλευε" ετσι λεγεται το παιχνιδι τους και οπως δειχνει λειτουργει αριστα........

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε 3.51 η Ηλεκτρα δεν καλει κανεναν κοσμο. Η ανακοινωση εχει την υπογραφη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. η ΟΜΟΝΟΙΑ εχει πει πως αν δεν αλλαξει η διαδικασια δεν την αναγνωριζει και δεν συμμετεχει. Δεν εχει τιποτα κακο η ανακοινωση, κακα ειναι τα δικα μας τα μυαλα που ψαχνουμε απο καπου να πιαστουμε και να αλληλοκατηγορηθουμε. Μηπως θες η ΟΜΟΝΟΙΑ να βγει και να πει εμεις καταγγελουμε αλλα λεμε στον κοσμο να παει? Παμε με τα καλα μας? Υπαρχουν λογοι που η ΟΜΟΝΟΙΑ καταληγει σε αυτη την αποφαση και αυτους τους λογους θα εξηγησει στον κοσμο και στους δημοσιογραφους στις 2 Οκτωβριου. Ειναι υποχρεωση της να το κανει. Εκεινη εχει την πολιτικη ευθυνη, οχι ολοι εμεις που γραφουμε ανωνυμα στα μπλογκς. οτι και να κανουμε εμεις. Ας ακουσουμε λοιπον τι εχουν να μας πουν και ας μην προτρεχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Η "έφη" έχει παραδόξως ίδιο λόγο με τον ανώνυμο που την επευφημεί!

Έφη
όταν καλώς ή κακώς είσαι πολίτης της Αλβανίας και στην Αλβανία υπάρχεις ως εθνική μειονότητα, αυτό το αποδέχεσαι.
Έτσι το κράτος αυτό κάνει απογραφή κάθε ... 10+ χρόνια (νομίζω είναι 14).

Δεν είναι λογικό να λες μπορεί να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα κ γι αυτό εξ αρχής λέω ότι δεν συμμετέχω.
Με το ίδιο σκεπτικό μπορεί να αλλοιωθούν τα συντάξιμά σου χρόνια, το Αλβανικό ΑΦΜ σου, τα στοιχεία του διαβατηρίου σου και πάει λέγοντας.

Αν αλλοιωθεί κάτι βγαίνεις κ το καταγγέλεις.
Η εκ των προτέρων απόρριψη όταν για 1η φορά η Αλβανία επιτρέπει προαιρετική καταγραφή εθνικότητας με προβληματίζει για το τι κρύβεται από πίσω

απλά δεν θα καταφέρουμε να μαζέψουμε πολλούς βορ/τες;
απλά διαλέγουμε την εύκολη λύση που δεν χρειάζεται αγώνα;

ή κάτι πολύ πιο ύποπτο;;;

προτιμούμε απλά την εύκολη λύση ή κάποιοι με το όνομα "Έφη" παίζουν ανθελληνικά παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας;

Ανώνυμος είπε...

Εφη διαβασα το κατεβατο σου, αλλα μου φανηκε κενο.

Γραφεις: "δεν είμαστε εθνοπολιτιστική ομάδα, είμαστε εθνική μειονότητα". Με ενα λογο οχι Γιαννης, Γιαννακης. Αυτο ειναι σημαντικο θεμα! Βρηκαμε με τι να ασχοληθουμε! Ευρηκα!
Και εγω σου λεω ας βγουμε 200 000 αυτης της εθνοπολιτιστικης ομαδας και δε με πειραζει. Δεν νομιζω να πειραξει και κανεναν αλλο. Μονο μη βγουμε 50000.

Γραφεις: "με περιορισμένο και μαγειρεμενο απο τους Αλβανους αριθμό , και μάλιστα ανθρώπων που εχουν δηλώσει εθνοπολιτιστική ομάδα, θα διεκδικήσουμε τι?". Το οτι θα ειναι μαγειρεμενος αριθμος που το ξερεις? Και οταν η απογραφη οργανωνεται και με τη συμμετοχη στελεχων της ΕΕ, που συνναινει και στο εντυπο, περιμενεις να σε παρει κανεις στα σοβαρα? Και εν τελει αν θαναι μαγειρεμενος αριθμος θα τον καταγγειλουμε.

Γραφεις: "Η δημοκρατική απογραφή πληθυσμού είναι από τα βασικά που θα πρέπει το Αλβανικό κράτος να τηρήσει προκειμένου να μπει σε ενταξιακή πορεία". Αυτο απο που προκυπτει? Ως δικηγορος που εισαι μπορεις να μας παρουσιασεις καποιο τετοιο εγγραφο. Και αν εμας μας καπνισει να μη συμμετεχουμε στην απογραφη, μπλοκαρουμε την ενταξιακη πορεια της Αλβανιας για 10 χρονια! Οουυυυυ! Τι ειναι αυτες οι επιπολαιοτητες?

Η σταση της Ομονιας ειναι ητοπαθεια. Φοβαται μην αποκαλυφθει οτι ο βασιλιας ειναι γυμνος. Να γινει η απογραφη, για να μην κορο`ιδευομαστε. Ουτε οι Αλβανοι οτι ειμαστε 50 000, ουτε η Ελλαδα οτι ειμαστε 400 000. Να βγει ενας αριθμος εστω και στο περιπου κοντα στην πραγματικοτητα για να ξερουμε. Εκτος και αν μερικοι θελουν να κανουν ανεξοδα πολιτικο παιχνιδι με αριθμους.

Ελικρανον

Ανώνυμος είπε...

βρε ανωνυμε 7,17 μου κανεις μια χαρη? διαβασε 3 - 4 φορες δυνατα μπροστα στον καθρεφτη αυτο που εχεις γραψει. η ακομα καλυτερα γραψτο σε κασετοφωνακι και μετα βαλτο να το ακουσεις. Τι θα ελεγες για τον εαυτο σου? Δεν θα ελεγες να ενα σκατορουφιανο των Αλβανων η' στην καλυτερη περιπτωση ενας αλβανιαρης? Χωρις πλακα ομως, καντο και πες μας τα αποτελεσματα με το χερι στην καρδια.

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΕΛΙΚΡΑΝΕ ΕΣΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΘΕΣ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ? ΑΠΟ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕς ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ, ΚΑΝΑΝ ΕΞΥΠΝΟ ΕΧΟΥΜΕ? ΚΑΛΑ, ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ? ΟΥΤΕ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΠΡΙΝ ΠΙΑΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ? ΕΤΣΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑΝΕ ΝΑ ΛΕΣ? ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ? ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Και οταν η απογραφη οργανωνεται και με τη συμμετοχη στελεχων της ΕΕ
Ελικρανον
σε ρωτω οι εκλογες ειχαν συμμετοχη στελεχων της ΕΕ?
μα ξανα το αποτελεσμα ηταν μαγειρεμενο με σαλτσα αλλα σαλι

Ανώνυμος είπε...

23 Σεπτεμβριου 2κ15 το αν ενα ατομο γνωριζει :ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΡΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΛΑΙΣΙ ή οχι δεν εχει να λεει ΤΙΠΟΤΑ.Το κοριτσι η Εφη ποιά ειναι και δεν μπορει να ασχοληθει με καποιον που σχολιαζει τα λεγομενα της?Το οτι γραφουν ατομα που την επευθυμουν (εαν δεν προκειται για την ιδια) δεν την αναγει σε θεοτητα.Αλλος αποδεικνυεται εξυπνακιας και οχι εξυπνος!
Α και δεν ειμαι ο 10κ33! ειμαι ο 4:02!!

Ανώνυμος είπε...

5:14 μ.μ.
Ακου βρε κοπριτη με τις ανεξοδες απειλες πισω απο τον υπολογιστη.
Σου απανταω για μια μονο φορα.
Η ΕλΛηνικη Εθνικη Μειονοτητα ειναι αναγνωρισμενη διεθνως και δεν περιμενει καμια νεωτερη αναγνωριση, τις αρκει αυτη.
Το θεμα ειναι ποσοι ειμαστε? Και αυτο μπορει να μας το δειξει και η εθνοπολιτιστικη ομαδα η οπως αλλοιως θελετε πειτε τη.
Προτιμω να ασχοληθω με την ουσια του θεματος και οχι με τερτιπια η μικροτητες. Και το θεμα μας αυτη τη στιγμη ειναι ποσοι ειμαστε. Αν κατεχεις κοινο νου, μπορεις να με κατανοησεις.
Αν δε μπορεις αντε στα προβατα.

Υ: Χρησιμοποιω το αναγνωριστικο "elikranon" εδω και πολυ καιρο στο ΥΤ και σε διαφορες ιστοσελιδες. Αν διαβασεις τα σχολια μου θα καταλαβεις αν ειμαι πατριωτης η οχι.

Ελικρανον

Ανώνυμος είπε...

επειδή τυγχάνει να ξερω και το ψευδώνυμο και εσενα προσωπικά, νομιζω πως εκανα λαθος που μπηκα στη διαδικασια να κανω διαλογο μαζί σου. Ειπαμε, η βλακεια ειναι ανικητη. Τι να απαντησω σε αυτο που λες ποιο πανω. Ας απαντησει κανας αλλος. Ειναι σαν να συζηταω για τον αν η γη ειναι στρογγυλή. συζητα με τους αλλους για το οτι ειναι επιπεδη. Εγω απεχω.

Ανώνυμος είπε...

α και κατι αλλο 2.20 μην ασχολεισαι με τη θεση της Ομονοιας. Εσυ αν εισαι μαγκας πηγαινε στο χωριο σου να τους πεισεις να δηλωσουν Ελληνες. εστω και εθνοπολιτιστικη ομαδα. Γιατι εκει και θα απογραφουν ολοι και θα απογραφουν Αλβανοί. Ασε τα γραψιματα στο internet και πηγαινε μπας και σωσεις τιποτα. τσιαο

Ανώνυμος είπε...

2:57 π.μ.
Το προηγουμενο σχολιο μου ηταν για τον 2:15 μμ. Κατα λαθος απευθηνθηκα σε σενα. Συγνωμη γι`αυτο.
Το αναγνωριστικο "ελικρανον" το χρησιμοποιω για να αναγνωριζει καποιος τις δικες μου απαντησεις.
Απλα σου λεω δε με ξερεις ποιος ειμαι. Μη με μπερδευεις με κανενα αλλο και τον αδικεις.
Ειμαι απο ενα ελληνικο χωριο που ολοι ειναι και δηλωνουν Ελληνες.

Ελικρανον

Ανώνυμος είπε...

2:57 π.μ.
Επιπλεον δεν χρειαζεται να πεισω κανεναν τι ειναι και τι να δηλωσει. Ειναι θεμα του καθενος να απαντησει σε αυτο.
Ποιος ειμαι εγω που θα μαθω καποιον αλλο τι ειναι?
Σαν Ελληνας το μονο που με νοιαζει ειναι να γινει η απογραφη και να υπαρχει μαζικη συμμετοχη απο τους Ελληνες Βορειοηπειρωτες. Δε θελω καποιος που δεν ειναι Ελληνας να δηλωσει Ελληνας, και ετσι δε χρειαζεται να πεισω κανεναν. Δε αγχωνομαι για τον αριθμο, αυτοι που ειμαστε να καταγραφουμε και να ξερουμε ποσοι ειμαστε.

Υ:Αυτο "ειναι σαν να συζηταω για τον αν η γη ειναι στρογγυλή. συζητα με τους αλλους για το οτι ειναι επιπεδη" που το ακουσες? Στην εκπομπη του ΣΚΑΙ για την κλιματικη αλλαγη που το εκστομισε καποιος καθηγητης? Σου αρεσε και ειπες να το αντιγραψεις?

Ελικρανον

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα ξέρεις τι γουστάρω σε σένα βρε Ελικρανε; Ότι είσαι τόσο αγριος που μόλις καταλάβει κάποιος ποιος είσαι κανεις την πάπια. Δεν πειράζει, λίγη σημασία έχει αυτο. Μόνο σε παρακαλώ μην λες βλακείες. Μόνο αυτή την χάρη κανε μου. Σκέψου πριν πεις οτιδήποτε , ρωτα και καναν μεγάλο εκει απ τους φίλους σου και μετα πραξε. Ναι..;;;

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινα εχω να πω πως ο Ελικρανον ειναι Πατριωτης με την βουλα.Ειναι πρωτη φορα που συναντω ατομο με τετοιο λογο στην Β/Η.Φιλε αν δεν ηταν η σελιδα κοινης χρησης θα θελα παρα πολυ να μαθω απο που εισαι!
Αγαπητε 9κ23 αμφιβαλω να μπορεις να φθασεις στο ελαχιστο τον Ελικρανον.Ειναι μπροστα ο τυπος και γιατι ?γιατι δεχνει να ειναι ΕΛΛΗΝ. αν οχι και αρχαιοελληνιστης.
Φιλε μαζι σου!Και εγω ειμαι αρχαιοελληνιστης απο το Βριονι!!

Δημοσίευση σχολίου