Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Το άρθρο το «Βορειοηπειρώτη» για το Λυκούρσιο σε αλβανικές εφημερίδες

Δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στην Αλβανία, η “Telegraf” και η “Gazeta Shqiptare”, δημοσίευσαν το άρθρο του «Βορειοηπειρώτη»,  «Λάμπηδες αλβανοί τιμούν το ολοκαύτωμα ενός ελληνικού χωριού, ως σπουδαίο ιστορικό γεγονός!!!». Η (Google Translator) μετάφραση με κάποιες διορθώσεις που έγινε από τη σύνταξη των εφημερίδων, μπορεί να έχει αρκετά λάθη αλλά έστω και με αυτόν τον τρόπο, στο αλβανικό κοινό μεταφέρθηκε και η δική μας άποψη.

Η πλειοψηφία των αλβανών αλλά και των συμπατριωτών μας, μπορεί να μην γνωρίζει καν το γεγονός ή όσοι το γνωρίζουν να το έμαθαν από την αλβανική ιστορία που στο περιεχόμενο της ηρωοποιεί τους Λάμπηδες και θεωρεί υπεύθυνους για το ολοκαύτωμα τους Έλληνες! Στην εκδήλωση του συλλόγου «Laberia», στη σκηνή ανέβηκε και ένας γνωστός χριστιανός καλλιτέχνης της πόλης, για να απαγγείλει κάποιο ποίημα για την περίσταση ενώ στην αίθουσα υπήρχαν και αρκετοί άλλοι ομόδοξοι μας που έχουν άγνοια για την αληθινή διάσταση του ζητήματος.

Η Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα του Λυκουρσίου, πρέπει να τιμηθεί με τον τρόπο που της αρμόζει από τη δική μας κοινότητα και να τεθεί στη σωστή βάση από τους φίλους μας τους αλβανούς. Το άρθρο μας δεν διεκδικεί δάφνες δημοσιογραφικής και ιστορικής ποιότητας αλλά μας χαροποιεί το γεγονός που αποτέλεσε αφορμή ελληνο-αλβανικού διαλόγου και ελπίζουμε να ξυπνήσει και κάποιους άλλους πιο «αρμόδιους» που - όπως είπε κάποιος ανώνυμος φίλος - είναι πρώτα απ’ όλα η διανόηση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου