Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων στην Αλβανία, ζητούν να μετατεθεί η απογραφή για την ερχόμενη άνοιξη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο του μποϊκοτάζ
Εκπρόσωποι μειονοτικών οργανώσεων των Ελλήνων, Σκοπιανών,  Μαυρβούνιων, Βόσνιων, Ελληνόβλαχων και Ρόμα στην Αλβανία, με μία κοινή τους δήλωση ζητών να μετατεθεί η απογραφή του πληθυσμού από το Σεπτέμβριο που είναι προγραμματισμένη, σε έξι μήνες αργότερα.  
Η δήλωση που ανγνώστικε στα αλβανικά μέσα από τον εκπρόσωπο των Βλαχόφωνων Ελλήνων της Αλβανίας Θανάση Πότση, μεταξύ άλλων εκφράζει την αντίθεση στις τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου που προβλέπει κυρώσεις για «ψευδείς δηλώσεις» καθώς αποτελεί άμεσο εκβιασμό προς τους πολίτες της Αλβανίας και ζητούν τη διαπραγμάτευση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας με την κρατική επιτροπή μειονοτήτων και τους εκπροσώπους των μειονοτήτων στην Αλβανία.
Τέλος αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο του μποϊκοτάζ, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.
Υπενθυμίζουμε ότι η απογραφή είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη άνοιξη αλλά μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο (σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα), λόγο ότι συνέπιπτε με τις  τοπικές εκλογές ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η μετάθεση έγινε από πιέσεις εθνικιστικών κύκλων που αντιτίθενται στην ελεύθερη δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος. Οι τροποποιήσεις του νόμου έγιναν σε αυτό το μεσοδιάστημα και παρά την διαβεβαίωση του πρέσβη του ΟΑΣΕ στην Αλβανία ότι δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για την δήλωση της εθνικότητας και του θρησκεύματος, οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων δεν εμπιστεύονται την Αλβανική Κυβέρνηση.
Εντωμεταξύ, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, εγκρίθηκε το ποσό των 560.000 Ευρώ, για τα λειτουργικά έξοδα της αρμόδιας Στατιστικής Υπηρεσίας Απογραφής. 

Σχετικά άρθρα:


Κίνημα «Όχι στην απογραφή πληθυσμού»

Επιστολή αναγνώστη
Η ιστορική ευκαιρία που χάνεται.
Τα στοιχεία για τους Έλληνες σε προηγούμενες καταγραφές από το 1908

Σαλί Μπερίσα: Η αναβολή της απογραφής έγινε γιατί μας το ζήτησαν οι ξένοι και γιατί πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο ερωτηματολόγιο

Ομόνοια: Η πολιτική κρίση στη χώρα δεν μπορεί λειτουργήσει ως πρόσχημα και άλλοθι για αυτούς που επιθυμούν μια απογραφή για το θεαθήναι και την ικανοποίηση του διεθνή παράγοντα

To MEGA στέλνει στο Συνταγματικό Δικαστήριο το νόμο για την απογραφή

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σε όλους,

Θέλω να ρωτήσω το εξής, Η μητέρα μου με την αδερφή μου είναι ήδη κατοχή ελληνικής υπηκοότητας.. Μήπως ξέρει κανείς να μου πει εγώ με τον αδερφό μου ποτέ θα την πάρουμε?
Βασικά την χρειάζομαι άμεσα λόγω σπουδών τον Οκτώβριο.
Αν έχει κάποιος προσωπική εμπειρία η γνωρίσει κάτι ας μου πει..

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θανάσης Πότσης ρε λεβέντες δεν εκπροσωπεί όπως λέτε, τους ελληνόβλαχους; Αυτοί δε θα δηλώσουν Έλληνες; Γιατί ενώθηκα με τους ρώμα και γιατί ζητούν την μετάθεση της ημερομηνίας απογραφής.
Είναι ή δεν είναι συντονισμένη με τον Ντούλε. Αν είναι κακώς γιατί ο Ντούλες φαίνεται θα μας επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν δεν είναι τόσο το χειρότερο. Τότε ο Ντούλες τους θέλει για ψήφους και για τρίματα

ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ είπε...

Εγώ άλλη απορία έχω 4.56:
Μας είπαν ότι ο το ΚΕΑΔ αποχώρησε από τη συνεργασία με τη δεξιά γιατί δεν ήθελε να βάλει την υπογραφή του στο ίδιο χαρτί με το κόμμα των τσάμηδων. Τώρα πως βάζει την υπογραφή του στο ίδιο χαρτί με κάποιους σλάβος, που αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες και λένε ότι η γλώσσα τους είναι «Μακεδονική» ;;;;;;
Αν τα ζυγίσεις, το να υπογράφεις στο ίδιο χαρτί με τους δεύτερους το ατόπημα είναι μεγαλύτερο, νομίζω εγώ ….
Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να σε κατηγορήσουν για ρατσιστή και εθνικιστή. Εθνικιστές αλβανούς δεν είχε μόνο το PDI, όλα τα αλβανικά κόμματα έχουν, άλλωστε ο Idrizi στο ΣΚ ήταν τότε. Η ύπαρξη των τσάμηδων μπορεί να μην μας είναι ευχάριστη αλλά είναι μια πραγματικότητα και η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η αδιαφορία. Με την αντίδραση του Ντούλε το μόνο που έγινε ήταν να τους συσπειρώσει γύρο από αυτό το κόμμα ενώ ήταν είδη ενταγμένοι στα άλλα αλβανικά κόμματα.

Στη δεύτερη περίπτωση, ΚΕΑΔ, Ομονοια και Ελληνόβλαχοι (Πότσης) βάζουν την υπογραφή τους στο ίδιο χαρτί με μία σλάβικη οργάνωση που αποκαλούνται μακεδόνες, τους αναγνωρίζουν ως τέτοιους και είναι σα να αμφισβητούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας!
Αίσχος!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

dikefale exeis apolito dikio
bravo fenesai me polu mualo alla den kserw apo pou pigazei oloi auth h skepsh?
file mia erwthsh oi "makedones" pote zhthsan na paroun th thesalonikh kai den to thimame??????????????????????????
gia rwta ligo poiA tous anagnwrhse sthn allvania san "makedones"?
ws to tavani na rixneste thn apanthsh thn pirate esy kai ola ta filarakia sou.......

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ευστοχη η παρατηρηση του Δικεφαλου.

Εσύ 6.17 πολυ μυαλό, ρε αδερφέ! απο τη Βάνιστα είσαι;;;
Δηλαδή αν αν κάποιοι είναι χειρώτεροι ακόμα και απο τα μουτρα σας, δεν πρέπει να σας κρίνουμε; λέω "σας" γιατι απότι φαίνεται βγήκες να υποστηρίξεις το σινάφι

Ανώνυμος είπε...

Aντε μαλακισμενα μαθετε να κανετε κανα σχολιο σωστο. Οπου δειτε Ντουλε (δεν τον ξερω και δεν τον παω, αλλα σας εχω βαρεθει) ορματε σαν τα κοπροσκυλα.
Ο Ντουλες ειναι εκει για να εξασφαλισει τα δικαιωματα της ελληνικης μειονοτητας και οχι να ασκησει εξωτερικη πολιτικη της Ελλαδος, γιατι ουτε η Ελλαδα του εδωσε αυτο το δικαιωμα.
Και αστε τις ευαισθησιες περι "μακεδονων", γιατι ετσι τους εχει αναγνωρισει το Αλβανικο κρατος.

elikranon

Ανώνυμος είπε...

Re 9.34 dhe se katallavaino. Otan prokeitai gia tous tsamidhes einai esoteriki i eksoteriki politiki tis ellhnikis meionotitas. Gia pes mas kai kana dhikaioma poy mas eksafalise to asteri sou. Meta mi lismonas oti dhen einai i proti fora pou o Ntoules vazei tin euniki ellhniki meionotita sto idhjo trapezi me tis aniparktes politistikes koinotites opos einai oi roma. Ma ipovathmizei etsi eskra mono giati thelei kamia psifo i ehei allous skopous. To deftero nai.
Vstoso, mporei o Ntoules na mi kanei tin eksoteriki politiki tis Elladhas, alla sintoinismeni i meionotita se mia grammi einai. Ti simainei tora o Ntoules na ypografei sto idio harti me to Ouranio Tokso

Βορειοηπειρώτης είπε...

Ενδιαφέρουσα η συζήτηση σας αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να βρίζεται;!

Elikranon με το ωραίο όνομα, αλλοίμονο αν η υπόθεση των εθνικών θεμάτων θα πρέπει να είναι υπόθεση μόνο του ΥΠΕΞ. Ο κάθε έλληνας οφείλει να υπερασπίζεται καθετί εθνικό. Δεν χρειάζεται να σου δώσουνε εξουσιοδότηση για να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι το έθνος σου. Και τι σημαίνει ότι τους αναγνωρίζει το Αλβανικό κράτος; Όλοι στην Αλβανία τη ΦΥΡΟΜ τη λένε Μακεδονία, αυτό τι σημαίνει πρέπει και εμείς να τα πούμε έτσι;!

Συμφωνώ με την παρατήρηση του Δικέφαλου ότι με τη στάση του Ντούλε στο «Τσάμηκο», τους προκάλεσε και τους συσπείρωσε, ενώ η αδιαφορία, με την οποία τους αντιμετοπίζει η ελληνική διπλωματία ίσως θα ήταν η καλύτερη στάση. Μπορεί να μας έκανε προσωρινά υπερήφανους η στάση του Ντούλε στη βουλή, αλλα το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Από μία γραφική οργάνωση που ήταν που πάλευαν να βγάλουν κανένα σύμβουλο, στις τελευταίες εκλογές έφτασαν να πάρουν παναλβανικά πάνω από 60.000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ΚΕΑΔ που θεωρούνταν κάποτε ρυθμηστής και οι Τσαμηδες κάποιοι γραφικοί, τώρα φοβάμαι πως συμβαίνει το αντίθετο και αυτό είναι το τραγικό

Ανώνυμος είπε...

dld b/h o dules ftaiei?
giati den enwnonte oi 3-4 dikoi mas se ena komma?
giati o upoyrgos kai o kwsta barkas mono stirizan mega alla den eginan bouleftes tou?
alla kserw o dules ftaiei..........

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρωτη
Το συμπερασμα σου ειναι οτι ο Ντουλες συσπειρωσε τους Τσαμηδες!
Αυτο ειναι προσωπικη σου εκτιμηση και μαλλον αυθαιρετη.
Ισως να ηταν καλυτερα ο Ντουλες να μην ασχοληθει με αυτους, αλλα τελος παντων, ο καθενας αναλαμβανει το κοστος των οσων λεει και οσων κανει.
Και αν ειναι να ασχοληθουμε με το "μακεδονικο", τοτε ας ασχοληθουμε με κατι πιο ουσιωδες. Παραδειγμα η Κ.Μπεζιανη ηταν υπευθυνη του γραφειου για τις μειονοτητες. Καποτε ο κ. Κατσαλιδας ηταν και υπουργος μειονοτητων.
Σε αυτη την περιπτωση τι ειναι το σωστο?
Κανεις τα στραβα ματια ως προς τη "μακεδονικη" μειονοτητα η δεν αναλαμβανεις και αφηνεις το χωρο σε ολους του αλλους?

Υ: δεν ασχολουμαστε με την ουσια του αρθρου και ασχολουμαστε σε τι εγραφο εβαλε ο Ντουλες την υπογραφη του. Οι περισσοτεροι εδω που σχολιαζουν ειναι εμπαθεις και λειτουργουν σαν οπαδοι. Αν αυτο ειναι το επιπεδο των βορειοηπειρωτων, ειναι απογοητευτικο.

elikranon

Ανώνυμος είπε...

στις τελευταίες εκλογές έφτασαν να πάρουν παναλβανικά πάνω από 60.000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ΚΕΑΔ
συγνωμη κυριε βορειοηπειρωτη μπορειτε να μιλησετε με αριθμους, με βουλευτες(ποσους εχει το καθε κομμα) και μετα να βγαζετε συμπερασματα.

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχεις φίλε μου, να ενωθούν οι 3-4 δικοί μας. Ποιος θα είναι ο αρχηγός όμως. Ένας από τους τρεις που παρουσιάζονται σαν ομάδα (Τάβος, Ξέρρας, Μπάρκας) ή ο ένας και μοναδικός Ντούλες; Εδώ σε θέλω πέρδικα / να περπατάς λεβέντικα. Βγάλε μου το λεβέντη πρόεδρο εσύ, φίλε μου, και όλα καλά κι όλα ωραία.

Δημοσίευση σχολίου