Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Βορειοηπειρωτικά μελτέμια


Οι Μορφωμένοι ο Άρης και το ΚΕΑΔ.
Στο νέο (και ωραίο) μπλογκ «Βορειοηπειρωτικά», διαβάσαμε άρθρο του κ. Άρη Ν. Κατσαλίδα, με θέμα τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία και την Ελληνική Μειονότητα. Το άρθρο δεν προσφέρει τίποτα νεότερο στο βορειοηπειρωτικό κοινό αλλά δίνει μια αρκετά καλή εικόνα στους ελλαδίτες, αν εξαιρέσεις την αναφορά του στο ΜΕΓΚΑ, την οποία ίσως δεν μπορείς να αποκρούσεις, είναι όμως η μισή αλήθεια. Δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπίσουμε το νέο κόμμα, αφού το ίδιο δεν μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του αλλά όπως είπαμε πολλές φορές είναι άδικο και στο φινάλε αντεθνικό να υπάρχει αυτό το μένος εναντίων κάποιου άλλου ελληνικού πολιτικού σχήματος που ζητούμε τη συμμαχία των αλβανών για να το εξοντώσουμε. Κάποιοι στο Αργυρόκαστρο το νέο κόμμα το ταυτίζουν με τον Ξέρρα, στους Αγίους Σαράντα με τον Μπάρκα, στη Χειμάρρα με Λαζάρη και γενικά με πρόσωπα που ηγούνταν κάποτε της Ομόνοιας και κάποια στιγμή αποχώρησαν για τους δικούς τους λόγους λέμε εμείς, για τα δικά τους συμφέροντα θα πει κάποιος άλλος. 

Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι το νέο κόμμα, είναι ένα κίνημα νέων και άφθαρτων ανθρώπων που ήθελαν την αναβάθμιση της Ομόνοιας αλλά όταν οι προτάσεις που έκαναν για το πολυσυζητημένο νέο καταστατικό της «Ομόνοιας» πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων και όταν είδαν ότι ήταν αδύνατον να υπάρξει κάποια επικοινωνία με την ηγεσία, προχώρησαν σε ένα νέο κίνημα. Μπορείς να τους πεις άπειρους μέχρι άσχετους με την πολιτική αλλά είναι άδικο να φορτώνεις τέτοιους χαρακτηρισμούς σε εξαίρετους επιστήμονες - επαγγελματίες που ζουν και εργάζονται αξιοπρεπώς στη Βόρειο Ήπειρο, όπως τους κυρίους Χρ. Κίτσιο, Ρ. Βασίλη, Ν. Κούρη, Γ. Μάνο, Π. Μπερέτη, Ζ. Λούτση κ.α.

Αφού συγχαρούμε τους «συναδέλφους» για την εξαιρετική δουλεία, που γνωρίζουμε όσο κανένας άλλος τον κόπο και το χρόνο που θέλει μια τέτοια προσπάθεια, θέλουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις:
  1. Ο  κ. Κατσαλίδας υπογράφει ως ασκούμενος δικηγόρος και όχι με την πολιτική ιδιότητα που του έδωσε ο κ. Ντούλες, όπως θα έκαναν με μεγάλη προθυμία κάποιο άλλοι…
  2. Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ανωνυμία αλλά τίποτα δεν μένει κρυπτό υπό τον ήλιο. Όπως για όλα τα ανώνυμα βορειοηπειρωτικά μπλογκς, είμαστε υποψιασμένοι για το ποιοι τα διαχειρίζονται, έτσι και τα «Βορειοηπειρωτικά» έδωσαν το πρώτο στίγμα…
  3. Αν το «Βορειοηπειρωτικά» είναι η εξέλιξη της «Νεολαίας ΚΕΑΔ», το θεωρούμε πολύ ευχάριστο. Το βλέπουμε σαν το άγριο άλογο που ημέρεψε και έγινε ωφέλιμο. Παρόλο που μας είχαν επιτεθεί με βαρείς χαρακτηρισμούς, εμείς κατανοούμε τον ενθουσιασμό-φανατισμό των νέων, άλλωστε για να βρεις τη μέση οδό, πρέπει πρώτα να ξέρεις που είναι τα άκρα…
  4. Η διαπίστωση του διαχειριστή των «Βορειοηπειρωτικών», σχετικά με τους μορφωμένους και το ΚΕΑΔ δε νομίζουμε να μην σχετίζεται ή να μην έχει τη συγκατάθεση του νεαρού δικηγόρου. Το ανήσυχο πνεύμα του Κατσαλίδα (φαίνετε βάρεσε νταμάρι από τον πατέρα) για να έχει πολιτικό μέλλον πρέπει να μπει σε καλούπια που λίγο πολύ όλα τα κόμματα θέλουν αλλά το κακό με το ΚΕΑΔ έχει παραγίνει. Χαιρόμαστε που μας δικαιώνει σε αυτό το σημείο, αρκεί αυτή η διαπίστωση να μετουσιωθεί σε παραγωγική αντίδραση και όχι σε «μετάνοια» σαν αυτή του «Δεροπολίτη».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα από τα «Βορειοηπειρωτικά»

Α. Κατσαλίδας: Οι τοπικές εκλογές της Αλβανίας και η Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Τη στιγμή που η Αλβανία βιώνει ίσως την χειρότερη πολιτική κρίση της μεταπολιτευτικής της ιστορίας, η Ελληνική Μειονότητα διανύει το δικό της Γολγοθά.
Η πολιτική πραγματικότητα της γείτονος:
Ενώ έχουν περάσει ολόκληρες εβδομάδες από τις τοπικές εκλογές της 8ης Μαΐου, η αλβανική πρωτεύουσα παραμένει χωρίς δήμαρχο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα επικαλείτο νίκη του τελευταίου, ενώ για νίκη κάνει λόγο και το στρατόπεδο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ράμα φέρεται να κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 10 ψήφων, γεγονός που δεν αποδέχθηκε η ελεγχόμενη από το κυβερνητικό κόμμα Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, και μετά από παρέμβαση του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια πρωτοφανή διασταλτική ερμηνεία του εκλογικού κανονισμού, στην καταμέτρηση και των άκυρων ψηφοδελτίων, με απώτερο στόχο τη νίκη του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος.
Το σκηνικό, γνώριμο. Αμφιλεγόμενα ήταν και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2009, γεγονός που προκάλεσε μια σειρά από κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, με αποκορύφωση την εν ψυχρώ δολοφονία τεσσάρων πολιτών στις διαδηλώσεις τον Φεβρουαρίο του 2011.
Η Ελληνική μειονότητα:
Η βορειοηπειρωτική κοινότητα, κατέβηκε στις τοπικές εκλογές, με νωπές τις μνήμες από τη στυγνή δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στην Χειμάρρα, από εθνικιστές επειδή μίλαγε Ελληνικά(!), καθώς και με την πολυαναμενόμενη απογραφή του πληθυσμού να αναβάλλεται διαρκώς. Σημειωτέον ότι, η απογραφή είναι μια ιστορικής σημασίας ευκαιρία, ώστε οι Βορειοηπειρώτες να δηλώσουν την ελληνική τους εθνικότητα και πέραν των στενών ορίων των 99 χωριών που χαρακτηρίζει ως «μειονοτικά» το αλβανικό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και σήμερα. Δηλαδή αμιγώς ελληνικές περιοχές όπως αυτή της Χειμάρρας, η οποία είναι εκτός «ορίων» της Ελληνικής Μειονότητας, θα μπορέσουν να απογραφούν ως Έλληνες το γένος, βάση του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό. Το αίτημα αυτό φυσικά βρίσκει αντίθετους, κράτος, πολιτικά κόμματα, «πατριωτικές» ομάδες μέχρι και την αλβανική δικαιοσύνη.
«Πύρρειος νίκη» ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑΣ:
Για πρώτη φορά η Ελληνική Μειονότητα κατέβηκε διασπασμένη στις εκλογές. Η τακτική «διαίρει και βασίλευε» είναι διαχρονική, στην προκειμένη, εφαρμοστής αυτής ο Αλβανός Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Αφότου απέσπασε μια ομάδα στελεχών της οργάνωσης των Ελλήνων «ΟΜΟΝΟΙΑ», διανέμοντας κρατικούς θώκους, έπειτα υπό τον «ιδεολογικό» μανδύα μιας υποτιθέμενης «δεξιάς» δημιουργήθηκε το νεοσύστατο κόμμα ΕΕΜΜ-MEGA (Ελληνική Εθνική Μειονότητα για το Μέλλον).
Ο επίσημος συνομιλητής του Ελληνικού Κράτους, θεωρείται διαχρονικά η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ και o πολιτικός της εκφραστής, το ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα). Προεκλογικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδέχθηκε αμφότερους τους Βασίλη Μπολάνο και Ευάγγελο Ντούλε, ηγέτες της ΟΜΟΝΟΙΑ και του ΚΕΑΔ αντίστοιχα. Η ήττα του κ.Μπολάνου στο Δήμο της Χειμάρρας και η κάθοδος δύο ελληνικών κομμάτων, επισκίασε τη νίκη του ΚΕΑΔ σχεδόν στο σύνολο των ελληνικών επαρχιών. Ο Δήμος Χειμάρρας αποτελεί μήλον της έριδος λόγω της αμφισβήτησης της ελληνικότητάς της από την αλβανική πλευρά, καθώς και λόγω οικονομικών συμφερόντων, ως προς τη διαχείριση των παραθαλάσσιων «φιλέτων» της περιοχής. Η κάθοδος και του έτερου ελληνικού κόμματος MEGA, φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη Χειμάρρα. Οι ελάχιστοι ψήφοι που απέσπασε θα ήταν ικανοί για να δώσουν την πολυπόθητη νίκη στον Πρόεδρος την Ομόνοιας κ. Μπολάνο. Το MEGA, αυτοαποκαλούμενο και ως «Κόμμα των Ελλήνων», δεν έτυχε της ίδιας στήριξης από την Ελληνική Πολιτεία, λόγω της συμμετοχής του στον αλβανικό κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο μετέχουν και ακραία κόμματα με εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδος, λόγω άστοχων δηλώσεων στελεχών του (ενάντια στα συμφέροντα του εθνικού κέντρου) καθώς και η εικαζόμενη επιρροή του Αλβανικού Κράτους στο νεοσύστατο «ελληνικό» κόμμα, έκαναν την Ελληνική Κυβέρνηση εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντί τους.
Για το καλό της Βορείου Ηπείρου η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει την μειονότητα ενωμένη και πάλι, μακριά από τις σειρήνες της διάσπασης και τα κακέκτυπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Άρης Ν. Κατσαλίδας
Ασκούμενος Δικηγόρος Αθηνών
katsalidas.aris@gmail.com


Ολόκληρο το περιοδικό σε ηλεκτρονική μορφή εδώ: www.eanda.gr
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλαμβάνουν το ως άνω τεύχος σε έντυπη μορφή από το κτήριο του Δ.Σ.Α. (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος).

Είχαμε καιρό να ακούσουμε νέα από τον κ. Κατσαλίδα, άλλωστε πέρασε καιρός από τις εποχές που ήταν Αντιπρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών και μετέπειτα "ιδρυτής" της ολιγομελούς αλλά "θορυβώδους" Νεολαίας ΚΕΑΔ. Πολλοί χρεώνουν στον ίδιο την τακτική πόλωσης (και προπαγάνδας) που είχε ξεκινήσει από την ιστοσελίδα της ολιγομελούς νεολαίας (σε σκληρότερο βαθμό ακόμη και από το Δερόπολη Μπλογκ), η οποία ρευστοποιήθηκε και με το παραπάνω από το ΚΕΑΔ στις Δημοτικές Εκλογές. Φαίνεται να ασχολείται πλέον από άλλους χώρους με το Βορειοηπειρωτικό, αλλά πέραν των επαγγελματικών που ανά καιρούς έχει ισχυριστεί για την απουσία του από τα δρώμενα του ΚΕΑΔ, εμείς γνωρίζουμε και τους άλλους λόγους της "αποχής" Κατσαλίδα. Άλλωστε μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά με τον Βορειοηπειρώτη (μπλογκ) αλλά επαληθεύεται, ότι οι μορφωμένοι και "σπουδαγμένοι" δεν έχουν μέλλον στο ΚΕΑΔ.
Όσον αφορά το κείμενο, αποτελεί πιο πολύ μια δημοσιογραφική καταγραφή για μη γνώστες του αντικειμένου (αναγνωστικό κοινό μη Βορειοηπειρώτες Δικηγόροι Αθήνας) παρά παράθεση απόψεων. Πέραν της γενικής προτροπής για ένωση του χώρου "...Για το καλό της Βορείου Ηπείρου η επόμενη μέρα θα πρέπει να βρει την μειονότητα ενωμένη και πάλι, μακριά από τις σειρήνες της διάσπασης και τα κακέκτυπα της ελληνικής πολιτικής σκηνής." παρατηρούμε και μια κάποια στρογγυλοποίηση των απόψεων του αλλοτινού "συγκρουσιακού" Κατσαλίδα.
Η δημοσίευση πρέπει να έχει γραφτεί εδώ και πολύ καιρό, γιατί επακολούθησαν πολλές εξελίξεις από τα γραφόμενα. 

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

a re zooooon esena se pezoyn sta daxtila oi Ελληνες της Βορειου Ηπειρου.

Βορειοηπειρωτικά είπε...

Ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση, με όποιον τρόπο και αν έγινε. Παρακαλείστε να αναφέρετε τη πηγή http://borioipirotika.blogspot.com/2011/08/blog-post_1529.html σε ενεργό λινκ παραπομπής για τη σελίδα μας.

Ανώνυμος είπε...

giati leei katebike gia proti fora diaspasmeni afoy panta diaspasmeni itan i meionotita. gia tosa xronia den katebene apo ti mia to PS kai apo tin alli i Omonoia

Ανώνυμος είπε...

aaaaax ti wraia poy ta leeieieieiei

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

min tsimpate diafimisi ston eayto tou ithele na kanei to paidi

Δημοσίευση σχολίου