Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οι Αλβανοί των Σκοπίων εμπόδισαν την έκδοση σχολικού βιβλίου γιατί δε συμφωνούσαν με το περιεχόμενο του


Θεωρεί τους Ιλλυριούς ληστρικές ομάδες και ότι δεν είναι πρόγονοι των σημερινών Αλβανών

Η Αλβανική Εθνική Επιτροπή Σχολικών Βιβλίων των Σκοπίων έχει εμποδίσει την έκδοση  σχολικού ιστορικού βιβλίου  της έκτης τάξης, λόγω των αρνητικού και  προσβλητικού περιεχομένου για την προέλευση των Αλβανών.


Το πρόβλημα εντοπίστηκε στην ιστορική αναφορά της πρό Χριστού ιστορικής περιόδου, στην οποία αναφέρεται ότι οι Ιλλυριοί δεν ήταν τίποτε άλλο από  ληστρικές ομάδες,  οι οποίες δεν  αναγνωρίζονται ως πρόγονοι  των σημερινών Αλβανών.

Η Αλβανική Εθνική Επιτροπή, αντιδρώντας άμεσα, απέκλεισε τις εργασίες για την έκδοση του βιβλίου που προορίζονταν για την έκτη τάξη των δημοτικών σχολείων της FYROM.

Όμως τα μέλη  της επιτροπής, σλαβικής καταγωγής,  δεν αναγνωρίζουν ότι οι πρόγονοι των Αλβανών ήταν οι Ιλλυριοί  και ζήτησαν να αναγνωρίσουν ότι πράγματι οι Ιλλυριοί ήταν ένα έθνος ληστών.  

Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ενημερώθηκε ο Υπουργός Παιδείας και Επιστημών, Πάντσε Κράλιεβο  καθώς και ο αναπληρωτής  Σαφέτ Νεζίρι, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα βρεθεί μια αποδεκτή λύση, με βάση τα ιστορικά γεγονότα.

Ο Ζόραν Ράντιτς, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τα σχολικά βιβλία είναι ένας από τους αντίπαλους της ιστορίας (των Αλβανών).

«Οι Αλβανοί της Επιτροπής,  ισχυρίζονται  ότι οι αλβανικές φυλές είναι απόγονοι των Ιλλυριών, αναρωτιέμαι που το γράφει αυτό η ιστορία; Σημειώνεται ακόμη ότι οι Ιλλυριοί ήταν ληστές, αλλά πέστε μου μια χώρα  που στην πορεία της δεν υπήρξαν ληστές», δήλωσε στην εφημερίδα Ούτρινσκι, ο Ζόραν Ράντιτς, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αλβανοί, μέλη της επιτροπής αυτής πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της επιτροπής, που είναι σερβικής καταγωγής, πρέπει να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του γιατί μεροληπτεί  ή δεν γνωρίζει τη στοιχειώδη ιστορία…


--
Πηγή: BW

3 comments:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

ΤΟ ΣΩΒΙΝΙΣΤΙΚΟ (ΠΑΡΑ)ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ Δ Ε Ν ΕΧΕΙ Ο Υ Δ Ε Μ Ι Α ΘΕΣΗ 'ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΟΙ Γ Ε Ν Ο Κ Τ Ο Ν Ο Ι ΚΑΙ Π Λ Ι Α Τ Σ Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ο Ι ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΙΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ./:Η ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΣ Κ Α Τ Α Π Ι Ε Σ Η Σ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.Π Α Τ Α Ξ Η ΤΩΝ ΜΥΘΟΛΟΓΟΥΝΤΩΝ ΣΚΙΠΕΤΑΡΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

φίλε βορειοηπειρώτη, το έργο σου είναι άξιο επένου. Να προβάαλεις το πρόβλημα της παιδείας και της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολεία πρίν μια εβδομάδα που αρχίζει η σχολική χρονιά και στο χώρο της Β.Η. θα πει ότι είσαι προβληματισμένος με τα όσα συμβαίνουν με εμάς στον τομέα αυτό. Αν ξέρεις έχει επιτροπή για θέματα παιδείας το ΚΕΑΔ και το "κλοτσοσκούφι" με εθνική βάση ΜΕΓΚΑ, και που διαφωνούν με την αλβανική επιτροπή παιδείας για θέματα ιστορίας, γεωγραφίας ήτε για ενιαίο αλφαβητάριο που διεκδικούν να έχουν οι αλβανοί στην Αλβανία, το Κόσσοβο και τα Σκόπια. Γνωρίζουν πόσα βιβλία θα έχουν οι μαθητές στα σχολεία μας και πόσα όχι γιατί δεν εκτυπώθηκαν; Νομίζω πως μία πράξη σαν αυτή των αλβανών στα Σκόπια, θέλει εθνικό πιστεύω και όχι χρηματικό πιστεύω που έχουν οι δικοί μας κλικυστές και νιάζονται για την ιδιοτική παιδεία με απότερο στόχο το κλήσιμο του δημίσοιυ σχολείου. Πάντος το δικό τους πρόβλημα το έχουν λύσει αφού οι οικογένειες τους είναι στην Ελλάδα και αυτοί αγωνίζονται για τη ζωή και την παιδεία του ταλαίπορου βορειοηπειρώτη. Περιμένουμε να δούμε τις ενοτικές πολιτικές εξελήξεις που μας έχουν αναγγήλλει για τον μήνα Σεπτέμβριο. Λες να έχουν υπόψην τους την παιδεία; Θα δούμε γιατί αύριο Σεπτέμβρης ξημερώνει. Καλό μήνα σε όλους! Αναγνώστης

Ανώνυμος είπε...

Re borioipiroti,kala kaneis kai grafeis gia ta Skopia...ta xalia ,mas den tha ta anafereis katholou??
Emeis metafrazoume monoi mas ta alvanika teratourgimata pou diavazoun ta boreio-ipirotopoula sta sxolika vivlia!!!
An sou leei kati to onoma D.Kikis eite to G. Giannis,aytoi einai oi "episimoi metafrastes" !!!
Oi dyo tous meli tis gnostis klikas pou mas "ekprosopei" kai politika!!! Episis o Dule kai o Maloukis alla kai o Drapas pou einai ta "kuadra tis EEM"(tromara mas),einai kai filologoi sto epaggelma-se poio livadhi voskoun ???
Oi Alvanoi kala tin kanoun ti doulia tous,ki as einai kai progonoi ton liston kai ton foniadon, emas na mas zisoun oi lamproi progonoi mas -koimomaste tou kalou kairou!!

Δημοσίευση σχολίου