Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Η αλήθεια για τα Βακούφια


Μ’ ΕΝΑ ΣΜΠΑΡΟ ΔΥΟ ΤΡΥΓΟΝΙΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ 
Παραμονές της θρησκευτικής εορτής του Ραμαζάν των Μουσουλμάνων, οι εκπρόσωποι των Μειονοτήτων παρέθεσαν δείπνο προς τιμή του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν και της συζύγου του κ. Εμινέ.

Η ατμόσφαιρα στην κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου έγινε η εκδήλωση ήταν μαγική. Από τη μια οι σαρκοφάγοι των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων και από την άλλη τα βυζαντινά αγάλματα αποτελούσαν τους αψευδείς μάρτυρες του ιστορικού παρελθόντος της Κωνσταντινούπολης.
 

Μέσα σε αυτό το κατανυκτικό  κλίμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και οι άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες των μονοθεϊστικών, μαζί με τους ταγούς των Μειονοτήτων δείπνησαν με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν επεφύλαξε μια έκπληξη στους συνδαιτυμόνες του. Ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να επιστρέψει στις κοινότητες τα ακίνητα που σφετερίστηκαν και λεηλάτησαν οι προκάτοχοι του τα τελευταία 50-60 χρόνια.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων στους συνομιλητές του τα εξής: «Ανήκουν στο παρελθόν οι εποχές που οι πολίτες της χώρας δέχονταν πιέσεις εξαιτίας της θρησκείας και της εθνικής τους καταγωγής. Στην Πόλη εκατοντάδες χρόνια οι καμπάνες ηχούν μαζί με το εζάν (πρόσκληση του μουεζίνη στους πιστούς για να προσευχηθούν). Δεν θα επιτρέψουμε τους προβοκάτορες να δράσουν, όπως έκαναν κατά το παρελθόν. Δεν θα επωμιστούμε τα λάθη του παρελθόντος  και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να προσπαθήσει να τα επαναλάβει. Ουδέποτε η κυβέρνηση μας έκανε διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες. Δεν επιτρέπει η συνείδηση μας να ζουν οι συμπολίτες με αγωνία. Τα 74 εκατομ. των πολιτών της χώρας ανήκουν στην ίδια πρώτη κατηγορία. Κανένας πολίτης βάσει του Συντάγματος της χώρας δεν είναι ανώτερος από τον άλλον».

Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε την επιστροφή όλων  των ακινήτων  των Μειονοτικών Ιδρυμάτων που σφετερίστηκε το τουρκικό κράτος στους ιδιοκτήτες τους.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τον αγώνα επιβίωσης που δίνει η ελληνική Μειονότητα στην κοιτίδα της.

Βέβαια, δεν χρωστάμε καμία ευγνωμοσύνη στον κ. Ερντογάν για αυτό που κάνει, γιατί στην πραγματικότητα σαν νουνεχής πολιτικός αποκαθιστά την τάξη και τερματίζει την παράνομη κατοχή των ακινήτων από τη Διεύθυνση Βακουφίων. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εκδικάζει τις προσφυγές των ευαγών ιδρυμάτων επιβάλλει  στο τουρκικό κράτος   την επιστροφή των ακινήτων αλλά και την καταβολή υψηλής αποζημίωσης.

Έτσι, ο κ. Ερντογάν γλιτώνει τα πρόστιμα αφού εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος να επιστρέψει τα ακίνητα που σφετερίστηκαν παράνομα.
Οι υποσχέσεις του για την εξάλειψη των διακρίσεων δεν μας πείθουν, γιατί γνωρίζουμε αυτά που υπομένουν καθημερινά όχι μόνο οι μη Μουσουλμάνοι, αλλά οι Αλεβήδες και οι Κούρδοι.

Το σημαντικότερο από όλα για εμάς είναι η επίσημη παραδοχή των πιέσεων και των αδικιών που ασκήθηκαν σε βάρος της Μειονότητας.

Η ελληνική Μειονότητα απροστάτευτη υπέστη έναν βάρβαρο διωγμό παρά τις εγγυήσεις της Συνθήκης της Λωζάννης. Το αθηνοκεντρικό κράτος ουδέποτε αντιλήφθηκε τη δυναμική και τη σημασία του Ελληνισμού που ζει εκτός των ορίων της επικράτειάς του.

Επίσης, εγκατέλειψε στην τύχη της την Μειονότητα και δεν ζήτησε την προστασία της τόσο το 1955, όσο και την εποχή των απελάσεων του 1964.

Αυτή τη σιγή, την αδράνεια των ελληνικών κυβερνήσεων εκμεταλλεύονται οι γείτονες και μόνιμα διεκδικούν απίθανα πράγματα χωρίς κανένα νόμιμο δικαίωμα.

Αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική θα δεχθούμε σε λίγο την «αυτοδιοίκηση» της Δ. Θράκης και αργότερα των νησιών στα οποία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να δημιουργήσει «τουρκική» μειονότητα.

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

o erdogan mou thimizei ligo dule alla ligo eci poli ligo! ah vagjeli adikise me tous xwriates pou mplekses!

Ανώνυμος είπε...

Βρε διαχειριστα!
Αυτους του ψυχοπαθεις που οποιο θεμα να ανεβασεις θα ασχοληθουν με το Ντουλε ποτε θα τους αποκλειεις?

Ανώνυμος είπε...

2.50,pote dhen tha toys akpoklisi,dhioti protos aytos se opoio thema anevasei qe me opoiondhipote tropo ypografei(voreiohpeirvths,anagnvsths,mellusa istoria,anvnymos)asholitai apoklistika me to DOULE!!!

Ανώνυμος είπε...

re zoulapia o dule einai o enveris mas , aytos pou san ergolavia anelave to boreihpierwtikou kai to odigei se nikes. me poion allon thelete na asxoleithume? aytos einai o arxigos mas!
me sevas kasteros socialistis!

Δημοσίευση σχολίου