Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Ανταγωνιστικές και διαφανείς οι εκλογές της 8ης Μαΐου, αλλά σε κλίμα πόλωσης και καχυποψίας, εκτιμά ο ΟΑΣΕ στην τελική του έκθεση

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές της 8ης Μαΐου 2011 στην Αλβανία ήταν ανταγωνιστικές και διαφανείς, αλλά υπήρξε πόλωση και καχυποψία μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, διατυπώνουν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην τελική έκθεσή τους.


Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ σημειώνουν ότι, όπως και σε προηγούμενες εκλογές, τα δύο μεγάλα κόμματα δεν εκπλήρωσαν υπεύθυνα τα εκλογικά τους καθήκοντα, επηρεάζοντας αρνητικά τη διαχείριση των εκλογών.

"Ο κομματισμός και οι έντονες διαφωνίες μέσα στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής προετοιμασίας εξασθένισαν την ικανότητα του θεσμού αυτού να ξεπεράσει αποτελεσματικά τα κενά και τις ασάφειες του Εκλογικού Κώδικα", υπογραμμίζεται.

Σημειώνεται ακόμη ότι η ψηφοφορία διεξήχθη αρκετά καλά στο σύνολο των 384 εκλογικών τμημάτων, αλλά εμφανίστηκαν προβλήματα στο 10% των εκλογικών κέντρων.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της καταμέτρησης, η αξιολόγηση υπήρξε θετική σε γενικές γραμμές, τονίζεται όμως πως υπήρξαν πολλές και μεγάλες καθυστερήσεις και σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν παρεμβάσεις από τα πολιτικά κόμματα.

Δηλώσεις Μπερίσα

Αντικειμενική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα την έκθεση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τις εκλογές της 8ης Μαΐου στη χώρα.

Ο κ. Μπερίσα δήλωσε ότι από την έκθεση προκύπτει πως οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από ανταγωνιστικότητα και διαφάνεια και οι θετικές τους πτυχές έθεσαν τις βάσεις της προόδου για το μέλλον.

Όπως σημειώνεται σε δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ο κ. Μπερίσα φέρεται να δήλωσε πρόθυμος να υλοποιήσει τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΑΣΕ, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του σε κάθε προοπτική τροποποίησης του Συντάγματος.

Ο ίδιος κάλεσε την αντιπολίτευση να συνεργαστεί για την υλοποίηση των συστάσεων που περιλαμβάνει η έκθεση του ΟΑΣΕ και οι οποίες- μεταξύ άλλων- αφορούν την ανάγκη να προχωρήσει η εκλογική μεταρρύθμιση και να ολοκληρωθεί πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αφορούν επίσης την επανεξέταση του τρόπου σύνθεσης της Εφορευτικής Επιτροπής, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο συγκεκριμένο φορέα, αλλά και τη βελτίωση των εκλογικών καταλόγων.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου