Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Στην περιοχή των Αγίων Σαράντα για δεκαπενταύγουστο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Θα εγκαινιάσει τους ι.ναούς Αγίου Κοσμά στη Λιβαδειά , και Αγίου Χαραλάμπους στους Αγίους Σαράντα

Συνεχίζοντας μια παράδοση που τηρείται σχεδόν όλα τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επιλέγει για το Δεκαπενταύγουστο να είναι κοντά μας,στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, έτσι κι’ εφέτος θα έχουμε την ιδιαίτερη αυτή ευλογία. Θα είναι κοντά μας ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος  και μαζί με τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο θα μετέχουν σε πολλές λατρευτικές συνάξεις των πιστών στις περιοχές μας. Έτσι το αποκαλούμενο στο πανελλήνιο Πάσχα του Καλοκαιριού, η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, θα έχει όλη της την χαρά και τον πανηγυρικό χαρακτήρα. Στην ατμόσφαιρα χαράς που έχει το καλοκαίρι καθώς και τα χωριά έχουν γεμίσει απ’ τους κατοίκους τους που ζουν και εργάζονται μακρύτερα, θα προστεθεί και η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για ακόμη μια φορά.
Πέραν των άλλων, και ίσως τα πιο σημαντικά σ’ αυτή την περιοδεία του Αρχιεπισκόπου, δεν είναι παρά η ιδιαίτερα χαρούμενη στιγμή των εγκαινίων δύο μάλιστα Ιερών Ναών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα εγκαίνια που θα τελεστούν την Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011, του ι. Ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη  Λειβαδιά των Αγίων Σαράντα, καθώς και του μεγαλοπρεπούς και όμορφου Ναού  αφιερωμένου στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη των Αγίων Σαράντα.

Κόποι και θυσίες πολλοί του Αρχιεπισκόπου και των  συνεργατών του, ειδικά δε του  Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, επί σειρά ετών, έρχονται έτσι και ολοκληρώνονται με την τελετή των εγκαινίων. Πρόκειται για μια απ’ τις πιο όμορφες ακολουθίες της Ορθοδόξου παράδοσης  όπως την ορίζουν τα τυπικά, με όλη την επισημότητα αλλά και τη μεγαλοπρέπεια.
Για να γυρίσουμε λίγο στην ιστορία του ι. ναού του Αγίου Χαραλάμπους να αναφερθεί ότι στην πρώτη περιοδεία του Αρχιεπισκόπου ως Πατριαρχικός Έξαρχος το καλοκαίρι του 1991, στους Αγ. Σαράντα δεν βρήκε ούτε ίχνος Ορθόδοξου ναού, ενώ τέλεσε την ακολουθία στη γωνία ενός ανθόκηπου ο οποίος είχε γίνει και στο μέρος που κάποτε ήταν τον παρεκκλήσιο του Αγίου. Στη συνέχεια η πρώτη θεία λειτουργία του Αρχιεπισκόπου για τα Θεοφάνεια του 1992 έγινε στο κινηματοθέατρο της πόλης. Εκτότε ξεκινούν και οι προσπάθειες για την απόκτηση οικοπέδου το οποίο και αγοράσθηκε απ’ τον Αρχιεπίσκοπο για την Εκκλησία. Εκπονήθηκαν οι μελέτες, έγιναν τα σχέδια και με πόρους που εξασφάλισε εκείνος γύρω το 1999 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, αποτέλεσμα των οποίων είναι ένας όμορφος και μεγαλοπρεπής ναός, καθώς και ένα πάρκο στον προαύλιο χώρο. Στον ισόγειο όροφο απ’ τον κάτω δρόμο λειτουργεί νηπιαγωγείο για τα παιδιά της Ενορίας, ενώ διαθέτει και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων η οποία έχει μετατραπεί σε σημαντικό πνευματικό κέντρο δραστηριοτήτων για τα εκπαιδευτήρια και τις κατηχητικές ομάδες νέων.
Ο ι. Ναός στη Λειβαδιά, το οικόπεδο για τον οποίο βρέθηκε με προσωπικό ενδιαφέρον και φροντίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου απ’ τις πρώτες κιόλας περιοδείες του στην περιοχή. Θεμελιώθηκε το φθινόπωρο 1996 απ’ τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και αφιερώθηκε στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό. Στη συνέχεια προχώρησαν εντατικά οι εργασίες και ολοκληρώθηκαν προσθέτοντας ακόμη ένα όμορφο ι. ναό στη σειρά και των άλλων, ενώ επίσης διαμορφώθηκε το κέντρο της Ενορίας στη Λειβαδιά, που είναι κεφαλοχώρι της ομώνυμης  Επαρχίας.
Έχει και σπουδαίο συμβολισμό ο Ναός αυτός καθώς ο βρίσκεται σε σημαντικό πέρασμα απ’ την Ελλάδα προς την Αλβανία ενώ επιπλέον στην περιοχή αυτή ο Άγιος Κοσμάς πολλές φορές στάθηκε και κήρυξε και δίδαξε ενώ η μνήμη του τιμάται ιδιαίτερα απ’ τους Ορθοδόξους.
Δύο πολύ χαρούμενες ημέρες λοιπόν για όλο το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει ανάγκη τέτοιων μηνυμάτων όπως αυτά έντονα μεταφέρουν τα εγκαίνια ενός Ορθόδοξου ναού. Διότι ένας ορθόδοξος ναός είναι κέντρο λατρευτικό και πνευματικό αλλά ακτινοβολεί επίσης στο κοινωνικό περιβάλλον την αγάπη, τη δικαιοσύνη και την χριστιανική αλληλεγγύη.

Πηγή: http://www.deropoli.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου