Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Μπερίσα: Οι πολίτες της Αλβανίας που ζουν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας


Τι θα αλλάξει στην ελληνική μειονότητα
Το θέμα της συμμετοχής των αποδήμων, στις εκλογές της χώρας καταγωγής τους, απασχολεί τις περισσότερες χώρες τις Ευρώπης, χωρίς να έχουν καταφέρει όλες να αποκτήσουν τις κατάλληλες δομές για την εφαρμογή του. Είναι από τα βασικότερα αιτήματα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και κάθε φορά μεταφέρεται για τις επόμενες εκλογές.
Δεν λείπουν και οι αντίθετες απόψεις, με τους διαφωνούντες να χρησιμοποιούν ως παράδειγμα την περίπτωση της Ιταλίας όπου οι απόδημοι είχαν ψηφήσει στην πλειοψηφία τους τον Πρόντι, ανατρέποντας  το αποτέλεσμα των μόνιμων κατοίκων που είχαν ψηφίσει το Μπερλουσκόνι ωστόσο η κυβέρνηση του άντεξε μόνο λίγους μήνες και κάποιοι αναλυτές χρεόνουν την πτώση Πρόντι στο ότι δεν είχε την πλεοψηφία στο εσωτερικό της χώρας.


Για την Αλβανία είναι πρώτη φορά που συζητείται το θέμα της συμμετοχής των αποδήμων και εφόσον γίνει κάτι τέτοιο αναμένεται να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο αφού το ποσοστό μετανάστευσης στην Αλβανία είναι περίπου 50%. Μία τέτοια εξέλιξη θα αναβάθμιζε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τον πολιτικό ρόλο της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αφού το ποσοστό των ψηφοφόρων που μένουν μόνιμα στην Ελλάδα είναι 80%  και η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφηκε στις τελευταίες τοπικές εκλογές (8 Μαΐου) όπου ήταν 30-35 %.

Στη συνέχεια οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού από το  Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Οι Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εκλογές της χώρας τους.

Αυτό υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Μακόλι, αφού και η δική του κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το ίδιο, γράφει η αλβανική Gazeta Shqip.

“Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε η σημασία της αλβανικής διασποράς και η δημιουργία υποδομών, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ψηφίζουν οι μετανάστες στις δημοκρατικές εκλογές της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Θα υλοποιούν έτσι το συνταγματικό δικαίωμά τους στην εκλογική διαδικασία, συμμετέχοντας στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας τους, παρά την απόσταση τους», σημείωσε η ανακοίνωση Τύπου που κυκλοφόρησε αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.

«Αναφέρεται ότι και ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα», γράφει η εφημερίδα, «αλλά και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι της χώρας έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη συμμετοχής των μεταναστών στις εκλογικές διαδικασίες της Αλβανίας, όπως γίνεται σε όλες τις δημοκρατικές χώρες του κόσμου.

« Όμως, παρά τις δηλώσεις αυτές , μέχρι σήμερα, δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, αφού η υλοποίησή αυτού του στόχου πρέπει να συνοδεύεται από έναν σημαντικό προϋπολογισμό και μια σύνθετη διοικητική διαδικασία».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου