Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Πυρκαγιές στη Βόρειο Ήπειρο - ενδείξεις για εμπρησμούς με εθνικιστικά κίνητρα



Κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα
Γράψη 26/08/2011
Στις 28 Αυγούστου 2010, ο «Βορειοηπειρώτης» είχε γράψει για το «Βορειοηπειρωτικό γκρι τοπίο από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές». Ακριβώς ένα χρόνο μετά, το τοπίο αυτό έγινε μαύρο…

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα προηγούμενα χρόνια, τις φωτιές τις έβαζαν οι βοσκοί στα βουνά, για να κάψουν τα λιβάδια. Η αλβανική πυροσβεστική με τα λίγα οχήματα που διαθέτει το μόνο που έκανε ήταν ..
..να περιμένει τη φωτιά να σβήσει μόνη της ή όταν κινδύνευε κάποια κατοικημένη περιοχή, στήνονταν έξω από τα χωριά και προσπαθούσαν να τη σβήσουν με τη συμβολή των κατοίκων.

Το Διβροβούνι καίγεται
Λούκοβο
Μπρελάτι
Οι φετινές πυρκαγιές, ήταν καταστρεπτικές περισσότερο από κάθε άλλη χρόνια, όχι μόνο για τις τεράστιες εκτάσεις που μαύρισαν αλλά γιατί κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα και κυρίως στις επαρχίες Μεσοποτάμου, Αλύκου, Δίβρης και Λουκόβου. Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που κάνουν για λόγο εμπρησμούς που έγιναν μέρα μεσημέρι, με πιθανό στόχο τον εκφοβισμό της ελληνικής μειονότητας αφού υπάρχουν πολλές ενδείξεις που ενισχύουν αυτή την άποψη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στους ελαιώνες του Αλύκου και του Μεσοποτάμου, υπήρχαν ταυτόχρονα πολλές εστίες ενώ είναι πολλές οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις στην αλβανική αστυνομία για κάποιους νεαρούς που περιφέρονταν με ένα λευκό αυτοκίνητο και έβαζαν φωτιές στο πέρασμα τους.  


Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ, το οποίο και αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια:      


Όλο και πιο πολύ φουντώνουν οι πυρκαγιές στον βορειοηπειρωτικό χώρο, το καταστρεπτικό έργο των οποίων υπολογίζεται σε εκατομμύρια λεκ.
Μόνον μέσα σε μια μέρα, όπως δηλώνουν και τα ίδια αλβανικά μέσα ενημέρωσης, στο νομό του Δελβίνου και των Αγ. Σαράντα εμφανίστηκαν 65 πυρκαγιές, κάνοντας στάχτη δεκάδες λιβαδικές και δασικές εκτάσεις.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Δρόπολη  έκαψε γύρω στα 180 εκτάρια λιβαδικές και δασικές εκτάσεις και μετέτρεψε σε γκρι τοπίο όλο το μέρος, αφήνοντας, ως οάσεις, μόνον τα χωριά, που από την κινητοποίηση των ίδιων των χωρικών γλύτωσαν.

Ταξιδεύοντας από το Γεφύρι της Κρανιάς και μέχρι την Άνω Λεσινίτσα, στους νομούς του Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, μόνον καμένο τοπίο αντικρίζεις και τίποτε άλλο. Το ίδιο φαινόμενο και στις επαρχίες της Λιβαδειάς και του Αλύκου. Οι κάτοικοι των χωριών δίνουν καθημερινή μάχη με τις φωτιές για να γλυτώσουν τις περιουσίας τους.

Όλοι οι Βορειοηπειρώτες αναρωτιούνται. Τι γίνεται επιτέλους;  Έχουμε ταξιδέψει και μέχρι τα Τίρανα και σε όλα εκείνα τα μέρη δεν είδαμε πουθενά σημάδια πυρκαγιάς. Γιατί συμβαίνει αυτό  μόνον στο Βορειοηπειρωτικό χώρο;
Είναι φως φανάρι πως οι μεγάλες και πολλές πυρκαγιές, που ξέσπασαν στο χώρο, όπου βιώνει  η Ελληνική μας Κοινότητα, δεν είναι τυχαίες. Ούτε από χέρι βοσκών που θέλουν να κάψουν τα βοσκοτόπια τους.

Αυτόπτης μάρτυρας από το Αλύκο, φωτογράφισε αμάξι με αλβανική πινακίδα που έβαζε φωτιές καθώς περνούσε στον αυτοκινητόδρομο.
Άρα εδώ έχουνε να κάνουμε με εμπρησμούς. Είναι ένα άλλο μέσο που μεταχειρίζονται οι εθνικιστές αλβανοί, μέσα στα πολλά σχέδια τους, για να φοβίζουν τον βορειοηπειρωτικό κόσμο, ν’ αφήσει τον τόπο του, κι εκείνοι που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο να μην επιστρέψουν.

Δεν είναι πάλι τυχαίο που φέτος πήρε τόσες μεγάλες διαστάσεις. Είναι  ένας εκφοβισμός προς τους Βορειοηπειρώτες να μην ανταποκριθούν στην απογραφή του πληθυσμού, που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου. Μάλλον η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία του Σπαχία το έχει δηλώσει πως θα κάνουν το παν και θα μεταχειριστούν παντοίους τρόπους για ν’ αποτύχει η απογραφή του πληθυσμού, ως αναφορά προς την εθνικότητα και το θρήσκευμα.

Σήμερα  ο Πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας επισκέφτηκε τους Αγίους Σαράντα. Μαζί του και ο σύμβουλός του ο τέως βουλευτής του ΚΕΑΔ Σπύρος Πέτσης. Ενημέρωσε ο κ. Πέτσης τον Πρόεδρο για την κατάσταση που επικρατεί στο βορειοηπειρωτικό χώρο ή είχε βαθιά μεσάνυχτα για λόγου του;
Μάλλον και οι δυο είχαν βαθιά μεσάνυχτα. Το ΚΕΑΔ και η Ομόνοια δεν ξέρουμε αν έχουν κι αυτοί βαθιά μεσάνυχτα…

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

11 comments:

Ανώνυμος είπε...

kala to kead to rama kai tou doule koimate..
den sas lew gia to mega giati tha me pite douleiko.
to atymo pd tou kwsta barka tou spiro ksera tou micou tou kalogerou ths bezhianos ti kanoun?????????????????????
prin dyo meres mas eipes kyrie diaxirista gia mia arxigikh emfanish tou kwsta twra pou pragmatika th xriaxomaste authn thn emfanish tou(bohtheia tou) pou einai ?????
alla kserw ftaiei o doules...........

Ανώνυμος είπε...

tha ta kopsome auta ta pragmata , kanonika emis prepi na imase Mazi se tetia themata Enosi,o kathenas exi polla dikiomata na pistepsi oti ,theli alla emas mas kapsane ta xoriamas .apo to tsopania ,i taxam tsopania ,ke mu fenete kimomaste sto kollo.giauto enomeni ,oxi na bgalume ta matia o enas ke allos emis i xristani,ean dhen imaste enome aaa pu ise akoma .olla ta xoria tis BH.ginan mbaruti. elles i perusies mas .akoma exi glitosi mono i dhrovjani ,pistevo ma tha pai, Enomeni . heyyyy.ENOMENI .

Alex85 είπε...

4.04 symfvno mazi soy......ειναι απλα τα πραγματα ...το χαι πει κ ο κολοκοτρωνης....ΦΩΤΙΑ ΑΥΤΟΙ...ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΕΜΕΙΣ....ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΨΕΥΤΟΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ....ΕΝΩΣΗ...!!!!

Ανώνυμος είπε...

MIPOS THA PREPH NA KSANAPIASOUME TA OPLA KAI NA ARXISOUME NA EKTELOUME PROTA TOUS PRODOTES TOUS DIKOUSMAS KAI META OPION BLEPOUME KAI KANEI KAKO STA XORIA MAS ? EAN DEN SOBAREFTOUN OLOI OI POLITIKOI MAS BOULEFTES, EPARXI, SUNBOULI, K.L.P. DEN BLEPO ALH LHSH.

Αλέξανδρος είπε...

Μολις επεστρεψα απ'την Βορειο Ηπειρο.
Πηγα Χειμαρρα, Αγ. Σαραντα, Δέλβινο, Αργυροκαστρο κλπ!
Ο τόπος μας βρίσκεται υπο πύρινο κλοιό.
η ΠΎΡΙΝΗ ΛΑΊΛΑΠΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΆ Μας!
Κόλαση!
Εμπρηστές του κράτους και του παρακράτους των αλβανων καίνε τον τόπο μας! ΒΆΖΟΥΝ ΦΩΤΙΆ 3-4 ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΚΆΘΕ ΧΩΡΊΟ!
Τραγωδία!
οι δικοί μας, πολιτικοί, έπαρχοι και σύμβουλοι, είναι άβουλα όντα!
Ο κόσμος μας είναι τρομαγμένος!
ΣΟΚ!
Παντού καμένη γη! (αυτό που δεν καίνε, είναι τη γη που μας πήραν τα τελευταία 20 χρόνια και έχτισαν οι έποικοι από το Βορά και την κεντρική Αλβανία)!

Ανώνυμος είπε...

Φταίνε πάντως και οι δικοί μας (δημογέροντες των χωριών) όπου δίνουν τα λιβάδια έναντι αμοιβής στους αλβανούς για βοσκή, αυτοί με τη σειρά τους τα καίνε και οι δικοί μας βάζουν τα λεφτά στην τσέπη τους. Δεν λέω ότι γίνεται σε όλα τα χωριά αλλά μερικοί το κάνουν.

Alex85 είπε...

ΚΑΙ ΜΕΙΣ.....ΑΡΑΧΤΟΙ...!!!!

Ανώνυμος είπε...

re paidia ta pio polla sinithws ta kaine tsopanides pou 8eloun na kanoun voskotopia gia na trwne ta katsikoprovata tous, apla den mporoun na elegksoun tis fwties pou bazoun..

Ανώνυμος είπε...

esu re teleutaie pou upothetw oti eisai uper tis ellinoalbanikis filias kai ta toiauta, mono stin boreioipeiro exei boskotopia? Stin upoloipi albania den exei? Ksupniste re kai mn eiste toso afeleis.

Ανώνυμος είπε...

re file ama anoikseis ligo tv tha deis oti se olh thn alvanikh epikrateia eixe fwties ayth thn periodo

Ανώνυμος είπε...

εγω ξερω οτι στην βορεια ηπειρο ( στον νοτο δλδ) μονο σε ελληνικα χωρια εχει φωτια. Στα αλβανικα-τσαμικα που υπαρχουν ουτε σπιρτο δεν εχει αναψει. Ξυπνηστεεεεε

Δημοσίευση σχολίου