Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Το γκρι Βορειοηπειρωτικό τοπίο από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

Η δασική υπηρεσία συλλαμβάνει τους εμπρηστές , η αστυνομία τους ελευθερώνει
Ούτε εφέτος γλύτωσε ο  βορειοηπειρωτικός χώρος από το συνηθισμένο, καλοκαιρινό γκρι τοπίο. Είναι το τοπίο που αφήνουν πίσω οι πυρκαγιές, αφού σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, μέχρι που να κοπάσει ο αέρας και να καθησυχάσουν μόνες τους.
Το γκρι τοπίο εμφανίστηκε σε δεκάδες στρέμματα μεταξύ Κουλουρίτσας και Γέρμας, όπου, μαζί με τις λιβαδικές εκτάσεις  κάηκαν και δεκάδες ρίζες ελιές μερικών ετών. Αλλά δεκάδες στρέμματα παραδόθηκαν στην κόκκινη λαίλαπα, από το Ρουμαντζά και μέχρι την Αβαρίτσα και στα δυτικά της Δίβρης, κάνοντας στάχτη χίλια ριζάρια αχλαδιές και πολλές αιωνόβιες ελιές.

Με το φαινόμενο αυτό σημειώθηκαν δύο περιστατικά, για γέλια και για κλάματα: Πρώτον, που έχει να κάνει με την ετοιμότητα, η πυροσβεστική, που στάλθηκε από την δική της υπηρεσία, έφθασε στο μέρος χωρίς νερό. «Σκεφτήκαμε να εφοδιαστούμε στην Αβαρίτσα, μια και το μέρος έχει νερά», ήταν η απάντησή τους.
Το δεύτερο, έχει να κάνει με τον εμπρηστή. Η δασική υπηρεσία, εντόπισε κάποιον Ρουσίτ, από την Αβαρίτσα και τον έστειλε στην αστυνομία, η οποία τον άφησε ελεύθερο, τραβώντας παρατήρηση στην άνωθεν υπηρεσία, πως η σύλληψη των εμπρηστών και η καταδίκη τους είναι δική τους υπόθεση!;…
Μια άλλη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από την Άνω Δρόπολη, έφθασε μέχρι την Άνω Λεσινίτσα, καίγοντας πολλά στρέμματα δάσος.
Είναι αδύνατο να μην κάνει την εμφάνισή του το γκρι τοπίο στο χώρο μας, αφού έτσι κι αλλιώς οι εμπρηστές πράττουν  ότι και όπως  θέλουν και κινούνται ελεύθεροι. 

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Πρωτον χαιρομαι που ενα blog για τους βορειοηπιροτες ειναι ανοιχτο , ομως λοιπαμε που εχει τοσο λιγη ενημερωσει απο την ΕΕΜ . Στο παραπανω θεμα των πυρκαγιων βεβαιος συμπασχουμε στην μεγαλη καταστροφη που δεχτηκαν οι νοικοκυρεοι στις περιοχες που αναφερρατε, αλλα δεν υπαρχει ουδεμια αναφορα στιςς μεγαλες καταστροφες ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΕΣ που εγιναν απο την μεγαλη πυρκαγια που ξεκινισε απο 1 κερι οπως πολυ αναφερουν απο το νεκροταφειο του χωριο Κλισαρη στην ΑΝΩ ΔΕΡΟΠΟΛΗ που κατακαψε προτα το χωριο Πεπελη στης 13/08 και επιτα την επομενη μερα 14/08 μετα απο ματεες προσπαθιες των κατοικων του χωριου Βοδινου η φωτια κατακαψε και το δικο τους χωριο με την πυροσβεστικη καιι κυριος τος τοπικους φορεις να μενουν απρατη . ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΟΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΑΝ ΧΩΡΙΑ ΣΑΝ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Δημοσίευση σχολίου