Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Αλλοεθνείς διεκδικούν πάνω 30.000 στρέμματα γης στην Επαρχία Αλύκου

Μέχρι στιγμής το κράτος  τους αναγνώρισε τα 2.240 στρέμματα. Η Επαρχία διεκδικεί δικαστικά την επιστροφή τους.     
Τα τελευταία τρία χρόνια  η Επαρχία Αλύκου  αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις από διάφορα άτομα που παρουσιάζονται ως «πρώην ιδιοκτήτες» και προσπαθούν με κάθε μέσο να κατοχυρώσουν ως περιουσίες τους μεγάλες λιβαδικές εκτάσεις. Από την Επαρχία όχι μόνο δεν δόθηκε καμία συγκατάθεση αλλά διεκδικεί δικαστικά την επιστροφή από αυτούς που πήραν πριν από κάποια χρόνια τίτλους  προσπερνώντας το εμπόδιο της Επαρχίας.
Όλες οι περιπτώσεις αναλυτικά έχουν ως εξής:

Τσούκα .
 Για την υπόθεση  Avni Delvina  ζητούσαν  7.000 στρέμματα λιβάδια και γεωργική γη στο Λυκούρσι , Μπερντενέσι και  χωράφια της Τσούκας. Μετά από αρκετές συνεδρίασης στα δικαστήρια,  στης απαίτησης τους (Avni Delvina ) αφαίρεσαν  την γεωργική γη και  το λιβάδι  στο Μπερντενέσι. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το λιβάδι  στο Λυκούρσι  πάνω στο οποίο το Δημαρχείο Αγ. Σαράντα έχει δώσει οικόπεδα στους πολίτες του, και για αυτήν την απόφαση  η Επαρχία Αλίκου έκανε προσφυγή  στο ανώτατο Δικαστήριο .                                                                                                                                        Για την  υπόθεση  Viktor  Kasimati  ζητούσαν 260 στρέμματα στο Μπερτενεση – Μοναστήρι , γεωργική γη. Μετά από δυο χρόνια δικαστηρίων με την Επαρχία η υπόθεση είναι στο Εφετείο  με απόφαση του πρωτοδικείου να τους αναγνωρίζει 150 στρέμματα                                                                                                      Για την  υπόθεση  Kleo Muzina ζητούσαν  320 στρέμματα γεωργική γη στα  χωράφια της Τσούκας και  480 στρέμματα μεταξύ  λίμνης  Βουθρωτού και  χωραφιών   Τσούκας.  Μετά από τρία  χρόνια δικαστηρίων με την Επαρχία η υπόθεση είναι  στο ανώτατο Δικαστήριο  αναγνωρίζοντας με απόφαση του Εφετείου  τα 480 στρέμματα μεταξύ  λίμνης  Βουθρωτού και  χωραφιών   Τσούκας.                                                                                                           Για την  υπόθεση  Kryegjyshata  Bektashane  ζητούσαν 370 στρέμματα λιβάδι  στο Μπερντενέσι  , τα όποια το Πρακτορείο της Επιστροφής και  Αποζημιώσεων των Περιουσιών  της Αυλώνας τους τα αναγνώρισε με τελεσίδικη  απόφαση παραβιάζοντας κάθε νόμο. Έντονες  ήταν η διαμαρτυρίες του Έπαρχου στον Πρωθυπουργό της  Αλβανίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης  με αποτέλεσμα αυτή η απόφαση να ακυρωθεί από το Πρακτορείο της Επιστροφής και  Αποζημιώσεων των Περιουσιών  των Τιράνων.

Για την  υπόθεση  (βλέπε ανάρτηση ) στο  Εφετείο Τιράνων  που εκδικάζετε   η απόφαση  του  Υπουργικού  Συμβουλίου της Αλβανίας  “ Μεταβίβαση  του λιβαδιού Λυκούρσι  της Επαρχίας Αλύκου  στο Δήμο  Αγίων  Σαράντα”,  συνεχίζονται η αναβολές (τρείς στο σύνολο) , η επόμενη εκδικάζετε στης 2-12-2010. 

Φανάρι
Για την  υπόθεση Xhelo Xhelili  ζητούσαν 280 στρέμματα λιβάδια μέσα  στο χωριό Φανάρι  , τα όποια το Πρακτορείο της Επιστροφής και  Αποζημιώσεων των Περιουσιών  της Αυλώνας τους τα αναγνώρισε με τελεσίδικη  απόφαση . Έντονες  ήταν η διαμαρτυρίες του Έπαρχου και του προεδρείου του χωρίου προς όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες με αποτέλεσμα καμία ανταπόκριση από αυτούς. Τελικά αυτή η υπόθεση σύντομα θα δικαστή στο πρωτοδικείο Τιράνων .
Τσαούσι
Για την  υπόθεση Rakip  Rakipi  ζητούσαν γεωργική γη στο χωριό Τσαούσι και στην Επαρχία Φοινίκι . Μετά από έντονη αντίδραση της Επαρχίας Αλύκου, στα δικαστήρια οι διεκδικητές  δεν ζητούν πια γεωργική γη στο χωριό Τσαούσι αλλά μόνον από την Επαρχία Φοινίκι. Η υπόθεση είναι στο Εφετείο.

Γέρμα – Χάλιο
Για την  υπόθεση Eskref Alimi  ζητούσαν  6.000 στρέμματα λιβάδια και γεωργική γη στα χωριά Γέρμα και  Χάλιο . Μετά από τρία  χρόνια δικαστηρίων με την Επαρχία η υπόθεση είναι  στο Εφετείο , το πρωτοδικείο τους αναγνώρισε 680 στρέμματα λιβάδια.

Καινούριο
Για την  υπόθεση Angoni - Muça  ζητούσαν 280 στρέμματα λιβάδια  στο χωριό Καινούριο  , τα όποια το Πρακτορείο της Επιστροφής και  Αποζημιώσεων των Περιουσιών  των Τιράνων τους τα αναγνώρισε με τελεσίδικη  απόφαση . Έντονες  ήταν η διαμαρτυρίες του Έπαρχου και του προεδρείου του χωρίου προς όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες με αποτέλεσμα καμία ανταπόκριση από αυτούς. (βλέπε ανάρτηση). Ο Έπαρχος και το προεδρείο του χωρίου Καινούριο συμβουλεύονται με Δικηγορικό γραφείο στα Τίρανα για της επόμενες κινήσεις.                                          

Για την  υπόθεση Jahja , Beqir , Ismail Çini  ζητούσαν 15.000 (δεκαπέντε χιλιάδες ) στρέμματα λιβάδια στην Σερωνιά του χωριό Καινούριο, ξεκίνησε στα δικαστήρια τον προηγούμενο μήνα , η Επαρχία παρακολουθεί της δίκες.
Με πληροφορίες από: eparxiaalikou.blogspot.com

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

oloi oi albanoi tha kanoyn poli kala ti doylia toys an bgei kanas eparxos me to PD h to PS alla kai o Kaishis toys tin kanei kala ti doylia

Δημοσίευση σχολίου