Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου Hashim Thaci κατηγορείται για εμπόριο οργάνων

Η έκθεση του γερουσιαστή  Dik Marti στάλθηκε σε 47 χώρες
Κι άλλη φορά έχει ειπωθεί για την εμπλοκή του Hashim Thaci, στην διακίνηση ανθρωπίνων οργάνων στο «Κίτρινο Σπίτι» στο Μάτι Αλβανίας και για την κλινική αφαίρεσης των οργάνων στα Τίρανα και Φους Κρούγια. Αποσιωπήθηκε το θέμα αυτό για ένα διάστημα, για να έρθει ξανά στο προσκήνιο.
Ο ερευνητής Dik Marti συστήνει μπροστά σε 47 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  την έκθεσή του μέσου της οποίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό του Κόσσοβου Tasim Thaci ότι έχει σχέσεις με τον οργανωμένο έγκλημα , διακίνησης ναρκωτικών σε πέντε χώρες,  υποψίες για μαζικές σφαγές του UCK στους Σέρβους αιχμαλώτους στο «Κίτρινο Σπίτι» στο Μάτι Αλβανίας και τις κλινικές στα Τίρανα και Φους Κρούγια, καθώς και τις ομολογίες των ομήρων, προτού τους παρθούν τα όργανα και να πωληθούν στις χώρες της Δύσης.

Στην έκθεση αναφέρεται πως 40 όμηροι επέζησαν, όντας φυλακισμένοι στην Αλβανία. Η γνωστή ομάδα «Drenica», καθοδηγούμενη από τον Hashim Thaci, έγινε η κυριότερη πτέρυγα στο UCK και ήταν η κυριότερη οργάνωση, υπεύθυνη για την διακίνηση των αιχμαλώτων διαμέσου των συνόρων. Στην έκθεση ο Κοσσοβάρος Πρωθυπουργός αναφέρεται ως «επικίνδυνος εγκληματίας», καθώς και άλλα ονόματα όπως του γιατρού Shaip Muja, συνεργάτης του Θάτσι και πρώην διοικητής του UCK.
Η έκθεση αυτή του Γερουσιαστή και ερευνητή  Dik Marti είχε μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη και ασχολήθηκαν όλα τα μέσα ενημέρωσης. Δεν έμεινε απαρατήρητη και από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και την τοποθέτηση τους, ακόμα και του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.
Η έκθεση του Dik Marti είναι αβάσιμη, όπου αποδεικνύεται η πολιτική του σκοπιμότητα για το Κοσσυφοπέδιο μπροστά στα μάτια της Ευρώπης,  δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα, ενώ ο  ασκώντας του ρόλου του Προέδρου του Κόσσοβου Jakup Krasniqi, άσκησε κριτική και εκδήλωσε την αγανάκτησή του για την έκθεση, λέγοντας πως η έκθεση αυτή είναι ρατσιστική.
Οι Βρυξέλες, διαμέσου της αρχιδιπλωμάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Catherine Ashton δήλωσε πως εμείς εξετάζουμε τις κατηγορίες σοβαρά , αλλά καλούμε τον κ. Dik να φέρει αποδεικτικά στοιχεία.
Πάντως τα θέμα έχει ενδιαφέρον γιατί καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου