Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η Ομόνοια για την εκδήλωση και τα επεισόδια στο Αλύκο


Δελτίο Τύπου
Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», δεν είχε σκοπό να κάνει καμία δήλωση για τα όσα θλιβερά συνέβησαν στο  Αλύκο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμή των τεσσάρων μαρτύρων του Αλύκου  και της Γέρμας, όχι γιατί δεν έχει τι να πει αλλά γιατί η σιωπή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να διασπάσουν την κοινότητα μας και να οδηγήσουν την κοινή γνώμη σε δευτερεύοντα ζητήματα, τι στιγμή που αντιμετωπίζουμε ιστορικές προκλήσεις όπως είναι το περιουσιακό, η απογραφή πληθυσμού, η παιδεία και τα τεράστια προβλήματα υποδομών.
Η μεγάλη διάσταση που πήρε το θέμα στον αλβανικό τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μας υποχρεώνουν να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις:

  1. Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας, η 12η Δεκεμβρίου - εις ανάμνηση της μεγαλειώδης εξέγερσης των Αλυκιωτών κατά της κομουνιστικής δικτατορίας - ορίστηκε ως η μέρα που θα τιμούμε τους αγώνες για ελευθερία και εθνική δικαίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
  2. Ποτέ δε σταματήσαμε να προβάλουμε αυτή τη μέρα, με στόχο την ανάδειξη της περιοχής αλλά και για να μας θυμίζει το χρέος που έχουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημα της εκδήλωσης τα τελευταία χρόνια είναι το ίδιο: «Αλύκο 12 Δεκεμβρίου 1990 – προσκλητήριο για νέους αγώνες». Η χρηματοδότηση άλλωστε της ανάπλασης του μνημείου από τη Βουλή των Ελλήνων, κατόπιν παρεμβάσεων μας στον τότε πρόεδρο Δημήτρη Σιούφα, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Αλύκο και όλη την περιοχή, όχι τόσο για το ποσό που δαπανήθηκε όσο για το συμβολισμό και τα μηνύματα που εκπέμπει αυτή η χειρονομία.
  3. Κάθε χρόνο με τη συνεργασία των τοπικών αρχών (ακόμα και όταν ο αιρετός έπαρχος δεν ήταν της Ομόνοιας) συγκεντρωνόμαστε σε αυτό το χώρο για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους τέσσερεις νέους του Αλύκου αλλά και σε όσους δολοφονήθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν,  βασανίστηκαν στα 50 χρόνια της δικτατορίας και να κηρύξουμε τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της εθνικής μας αξιοπρέπειας, χωρίς να λείπουν κάθε φορά οι παρεξηγήσεις και οι διχαστικές φωνές αφού ο πειρασμός της διχόνοιας φώλιασε σαν σαράκι στο πετσί της φυλής μας. Η πολιτικοποίηση του γεγονότος τα προηγούμενα χρόνια που σε καμία περίπτωση δεν είχε αφετηρία την Ομόνοια δεν μας τιμούσε ως διοργανωτές. Θέλοντας να το αποφύγουμε, φέτος θεωρήσαμε σωστό να μιλήσουν μόνο οι διοργανωτές, το Ελληνικό Προξενείο, ο εκπρόσωπος του Αλβανικού κράτους και ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας στην Αλβανική Βουλή, δίνοντας παράλληλα το δικαίωμα να καταθέσει στεφάνι σε όποιον το επιθυμεί χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Δυστυχώς κάποιοι αμαύρωσαν την εκδήλωση μνήμης, από ταπεινά ελατήρια ορμώμενοι και επιδιώκοντας ίδια πολιτικά οφέλη, μη σεβόμενοι ούτε θεσμούς ούτε ιερά και όσια.

  1. Το αν ήμασταν κακοί, μέτριοι ή καλοί, οι συμπατριώτες μας ας το κρίνουν. Αν το καλό είναι η κ. Μπεζιάνη που ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μειονοτήτων Αλβανίας δηλώνει ότι «οι μειονότητες στην Αλβανία χαίρουν όλα τα δικαιώματα» ή όσοι συμμετέχουν στα μεγάλα Αλβανικά κόμματα και που ποτέ δεν τόλμησαν να μιλήσουν για τα δικαιώματα που μας στερεί το Αλβανικό κράτος, τότε εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε κακοί.

Πιστοί στις αρχές της «Ομόνοιας» και στην παρακαταθήκη όλων αυτών που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, συνεχίζομε των αγώνα μας και καλούμε όλους τους Έλληνες να σταθούν δίπλα στον αγώνα της Ομόνοιας και να αποκρούσουν τις διχαστικές φωνές απ’ όπου και αν προέρχονται!

Αιωνία η μνήμη σε αυτούς που μαρτύρησαν για τα ιδανικά της πατρίδας μας! 

               Άγιοι Σαράντα 14/12/2010
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

17 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ενωση ηταν το πιο επικαιρο συνθημα του βορειοηπειρωτικου ελληνισμου παντα,τωρα θα αλλαξει?
Η διαφορα ειναι πως καποτε ηταν για ενωση με τη μανα πατριδα,τωρα να ενωθουμε μεταξυ επειδη καποιοι εχουν πετυχει τη διχονια.

Νοσταλγος είπε...

"Η πολιτικοποίηση του γεγονότος τα προηγούμενα χρόνια που σε καμία περίπτωση δεν είχε αφετηρία την Ομόνοια"
Έχει δίκιο το γραφείο τύπου της Ομόνοιας.. Ο κύριος Μπολλανος δεν πολιτικοποίησε το γεγονός απλά αναφέρθηκε ο άνθρωπος στις εκλογές που έρχονται! Γελοία πράγματα!
Πιστοί στις αρχές της «Ομόνοιας» και του ΠΑΣΟΚ μια χαρά τα πάτε...
Δεν είσαστε κακοί ανίκανοι είσαστε, δεν είναι εκεί το θέμα όμως...

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου η λογικη που εχεις με την πασοκοποιηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ειναι απο αστεια εως γελεια.Ο Λεο πχ μηπως ειναι πασοκ και δεν το ξερω και τοσοι αλλοι που δεν θελω να τους αναφερω.
Εγω φιλε μου αν με αφηνες να διαλαξω,θα προτιμουσα να μην υπηρχε αριστερος στους κολπους της μειονοτητας,αλλα το μονο που δεν μπορεις να κατηγορεις την οργανωση,τα στελεχη και τους πιστους της ειναι οτι ειναι πασοκ.
Οι περισσοτεροι ειμαστε δεξιοι και αν ασχολιοσουν λιγακι και δεν ελεγες αερολογιες θα το ηξερες.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά,το θέμα δεν ειναι ποιος μίλησε και ποιος όχι, ούτε ποιος κατέθεσε στεφάνι ή όχι και γιατί δεν κατέθεσε. Το θέμα είναι γιατί οι αλυκιώτες αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο? Μπορεί κάποιος να μας το εξηγήσει αυτό?

Νοσταλγος είπε...

Δυστυχώς αγαπητέ, είμαι ανόητος και δεν καταλαβαίνω... Φαίνεται εσύ τα ξέρεις καλύτερα. Μήπως ο μονάρχης σας κύριος Ντουλε δεν κινεί τα νήματα της Ομόνοιας? μήπως ούτε αυτός δεν είναι ΠΑΣΟΚ? Μπορεί να είσαστε χιλιάδες δεξιοί εκεί πέρα, αλλά θα σε πικράνω... Κουμάντο κάνει ο Μονάρχης

Ανώνυμος είπε...

anwnime 9:25 to ti einai o leo oute autos o idios den to kserei. omws auto pou kserei na kanei kala einai na dikaiologeite kai na bgenei to kalo paidi ths upotheseis kserontas oti exei to megalitero meridio ths euthinhs gia auta pou geinan.o idios to exei katalabei apo ti stigmh ekeinh pou eblepe thn anthdrash twn sumpatriotwn tou.leo mi to perneis pistamatarika auto to mhnuma eisai neo paidi, orhmo kai dunamiko sti politikh, kai sou sugxoriounte ta lathh , exeis kanei polla gia ton topo mas kai eimai sugouros tha sunexizeis na prosfereis, alla re aderfe akouse kai ligo tin polupsifiotita tou xwriou sou. MHN TO TRABAS ALLO.....

Ανώνυμος είπε...

Πολλές απειλές ακούσαμε αυτές τις μέρες. Άνδρες δεν είδαμε πουθενά. Μανιτάρια του Φθινοπώρου για γαλλική σούπα είστε όλοι. Ξέρετε τι λέει ο Ντούλες τώρα καλά τους έχω. Είναι όλοι κορόιδα. Τέτοιους 200 χρόνια θα τους κυβερνάω

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου εμενα και ολων των δεξιων κουμαντο δεν μας κανει κανενας μονο το καλο και το συμφερον της πατριδας.
Εσυ αν πιστευεις πως εισαι δεξιος στηριζοντας τους υπαλληλους των αλβανων τι να σου πω!Αν πιστευεις πως ενας δεξιος ΕΛΛΗΝΑΣ ψηφιζει PD στην αλβανια τοτε εχεις παγκοσμια δεξια λογικη,εγω ειμαι της εθνικης πατριωτικης ελληνικης δεξιας.Στην αλβανια δεν ψηφιζω τιποτα,δεν δεχομαι να ψηφισω κομμα που δεν γραφετε στη μητρικη μου γλωσσα.

Ανώνυμος είπε...

Γι'αυτο ειμαι μονο ΟΜΟΝΟΙΑ

Νοσταλγος είπε...

Είπα εγώ ότι ψηφίζω PD? Η εξέφρασα κάποια δικιά μου συμπάθεια προς κάποιο κόμμα? Μια χαρά τα λες ότι είσαι της πατριωτικής ελληνικής δεξιάς και χαίρομαι που νοιάζεσαι για τον τόπο σου αλλά εμείς οι Ελληνες γεννήσαμε τη δημοκρατία, και στο σύνδεσμο ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ λυπάμαι, αλλά δεν τη βλέπω...

Ανώνυμος είπε...

anwnime 3:19 ena apo auta ta koroida eisai kai esu pou ton psifizeis ara gia 200 xronia akomh tha paramhneis koroido.kai kati allo meso twn sxoliown mas den apiloume kanenan apla ekfrazoume thn apopsh eleuthera ,san apilh to pernoun auti pou fobounte akomi kai ti skia tous, auti pou einai anushxoi kai den kseroun ti tha tous ksimerwsei pou fobounte kai kala kanoun mipws xasoun ton megalo igeth tou ellhnismou ton kurio DULE xaxaxa plisiazei h mera

Ανώνυμος είπε...

file mou nostalge den mas ta les kala.Se plhrofwrw oti to teleuteo sunendrio tou KEAD htan plhrhs dhmokratiko eixe polu kosmo, gia proth fora ksekinisan kaipatriotes apo ti athina me leoforia xwris na plhrosoun tipota apo thn tsepi tous giati gia ola eixe frontish o filos mas vangjelhs, htan kai kapou 30%-40%aderfia mas vlaxh kai ollh omofwna sumfwnisan to mono problhma pou eixn htan oti oi vlaxoi den katalabenan ti legan giati den kseran ti glwsa alla tous ta eipan sto telos afou teleiwse.kai oxi mono auto gia na dikaiothoun kai kapoioi gia to megalo kai kourastiko taxidi epishs dioristikan ws armodia organa tou KEAD.

Ανώνυμος είπε...

"φέτος θεωρήσαμε σωστό να μιλήσουν μόνο οι διοργανωτές, το Ελληνικό Προξενείο, ο εκπρόσωπος του Αλβανικού κράτους και ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας στην Αλβανική Βουλή..."

MONO 5 άτομα;
Ευτυχώς που δεν μίλησαν μόνο 15...
Αλήθεια όταν γράφετε για εκπρόσωπο της Ομόνοιας στην αλβανικη βουλή σε ποιον αναφέρεστε;
Εγώ ξέρω ότι η Ομόνοια ψήφισε πρώτους για τη λίστα Αυλώνας τον Λεωνίδα Παπά και για τη λίστα Αργυροκάστρου το Σπύρο Ξέρρα. Τώρα γιατί δεν κατέβηκαν στο ψηφοδέλτιο ρωτήστε τον ισόβιο εκπρόσωπο. Στο Αλύκο βεβαια σε κανέναν από τους δύο δεν δόθηκε ο λόγος. Ο πρώτος έσκυψε υπάκουα το κεφάλι και ο δέυτερος τον πήρε με το έτσι θέλω.

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα. Πιάστηκε πόλεμος ανάμεσα σε δεξιούς και αριστερούς. Πιο σωστά. Η πραγματικότητα αυτή είναι. Μας ενδιαφέρει η ιδεολογία. Τα εθνικά πιστεύω τα κάναμε γαργάρα. Δλδ αν είμαστε δεξιοί είμαστε καλοί. Αν είμαστε αριστεροί κακοί(στο εθνικό φρόνημα)!! Είσαστε όλοι που μετέχετε στο ντεμπατ μάστορες να αποφύγετε το πρόβλημα που είναι τα εθνικά συμφέροντα, οι ανάδειξη των υπευθύνων της διάσπασης και της αντιπαράθεσης μέχρι τελικής πτώσεις. (ξεπεράσαμε και τους Ρωμαίους και με το Ντούλε αυτοκράτορα καταφέρουμε να νικήσουμε κάθε δικό μας και για να τον ικανοποιήσουμε κάνουμε το σήμα της θανής για κάθε ηττημένο στη άνιση "μονομαχία"). Γνωρίζω ότι δεν είναι η σκέψη των πολλών αυτή, αλλά μερικών που σαν ποντίκια κάθονται όλη μέρα πίσω από την οθόνη και πάνε τη συζήτηση εκεί που βολεύει το Ντούλε και την παρέα. Γι΄αυτό πληρώνονται !!!

Ανώνυμος είπε...

Aνωνυμε 12.45
Και βεβαια παιζει ρολο το ιδεολογικο πιστευω του καθενος.Δηλ εσυ πιστευεις πως δεν παιζει ρολο που ανηκει ο καθενας,το ιδιο σκεφτεται την πατριδα ενας αριστερος με εναν δεξιο?
Εσενα ποιος σε πληρωνει για να καθεσαι πισω απ'την οθωνη,θα μου πεις?Γιατι εγω φιλε προσωπικα μεχρι τωρα εχω δωσει πολλα λεφτα απο την τσεπη μου για τον αγωνα,δεν εχει βρεθει ουτε ενας να μου πει ρε φιλε παρε εστω τα μισα και ουτε το εχω ζητησει ποτε και δεν προκειτε να το κανω γιατι ειμαι ερασιτεχνης και οραματιστης η γραφικος αν θελεις η ρομαντικος.
Δεν εχω υπερασπιστει ποτε τον Ντουλε και αντιθετα του εχω βαλει χερι εποχες που ο προδοτης ο Ξερρας τον εγλυφε.Εγω θα μεινω πιστος στην ΟΜΟΝΟΙΑ και σε αυτα που πρεσβεβει δεν με ενδιαφερει ο Ντουλες αλλα τον προτιμω απο τον shikιστα και τους υπαλληλους του αλβανικου παρακρατους.Δεν ψηφιζω καν στην αλβανια,δεν το εχω κανει ποτε,δεν δεχομαι να ψηφισω κομμα που γραφετε στα αλβανικα.
Οταν θα βρεθει κομμα που θα εχει μονο ελληνικη ονοιμασια οπως ειναι η ΟΜΟΝΟΙΑ τοτε θα ψηφισω.
Ενωμενοι μπορουμε να καταφερουμε πολλα,η διχονια μονο τους αλβανους οφελει.Κρεμαλα σε οσους βοηθουν τους αλβανους στο εργο τους.
ΕΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ

Μήτσιος είπε...

Δε μου λέτε, για να είσαι καλός πατριώτης δεν πρέπει να δουλεύεις στο αλβανικό κράτος; Γιατί όποοιος παίρνει λεφτά από το αλβανικό δημόσιο είτε είναι διευθυντής είτε απλός υπάληλος είναι παράλληλα και προδότης; Μ' αυτή τη λογική πατριώτες είναι όσοι δε δουλεύουν, δηλαδή οι κοπρίτες. Μα πατριώτες της "επρουβέτας" δεν υπάρχουν φίλοι μου. Το θέμα είναι πως από τη θέση που είσαι πρεσβεύεις και υπηρετείς την ελληνική ιδέα. Εμείς από τη μια κατηγορούμε ότι οι Έλληνες δεν έχουν θέσεις στόν αλβανικό κρατικό μηχανισμό, ενώ από την άλλη όσους καταφέρνουν να μπουν στο μηχανισμό χωρίς τη "βεβαίωση φρονημάτων" που θέλει να έχει κάποιος αποκλειστικότητα, αλλά με τις ικανότητές του ή με την υποστήριξη κάποιων άλλων συμπατριωτών μας, τους αποκαλούμε μειοδότες. Θα σοβαρευτούμε καμιά φορά. Γιατί σύμφωνα μ' αυτή τη λογική θα πρέπει όλοι να μην επιδιώξουμε να δουλέψουμε στον αλβανικό κρατικό μηχανισμό γιατί πρωθυπουργός είναι πότε ο Μπερίσα και πότε ο Ράμα. Τη Μπεζάνω δεν την έκανε Πρόεδρο των Μειονοτήτων ο Ξέρρας, αλλά ο Ντούλες και επί κυβερνήσεων Σοσιαλιστών κι επί κυβερνήσεων Δημοκρατικών. Και σήμερα ακόμα δεν έχει τα κότσια να την καταγγείλει ανοικτά. Όσο για τους άλλους, τον Ξέρρα, το Μπάρκα, το Μήτσιο, το Νάτσιο, τον Καλόγερο κ.α., ο ίδιος ο Ντούλες τους είχε προωθήσει ως ικανά στελέχη. Και ο Μπερίσα τους κράτησε όχι γιατί είναι αντίπαλοι του Ντούλε, αλλά γιατί είναι ικανά στελέψη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Προφανώς, το κάνει και για λόγους τακτικής. Η τακτική του Ντούλε όμως ποια είναι; Δε συμφωνείτε μαζί μου, κάνετε τη δουλειά του Μπερίσια. Μα αυτή τη δουλειά έκαναν και πριν από δυο χρόνια. Τι να έκανε ο Μπερίσια; Να τους απόλυε από τη δουλειά για να διαμαρτύρεται στη συνέχεια ο Ντούλες ότι απολύθηκαν Έλληνες; Γιατί είναι πολιτικός και δεν θέλει να δώσει δικαιώματα. Άλλωστε αυτό είχε κάνει και την προηγούμενη θητεία όταν έδωσε υψηλά αξιώματα σε Λέκα, Μάρτο, Μπεζιάνω,Πότση, Ντούρο αν και ήταν υφυπουργοί στις κυβερνήσεις των Σοσιαλιστών. Αυτά όχι για να αναδείξουμε το Μπερίσα, αλλά για να προβάλλουμε τις ανακολουθίες του Ντούλε. Μάλλον, αν και συμμάχησε με τους σοσιαλιστές ο Μπερίσα το κάλεσε ξανά το ΚΕΑΔ και το Ντούλε στην Κυβέρνηση, αλλά εκείνος έθετε όρους εξωπραγματικούς, λες και ήταν ο Ντούλες και όχι ο Μπερίσια ο νικητής των εκλογών. Κι ασφαλώς ο μοναδικός όρος ήταν ο "αποκεφαλισμός" των συμπατριωτών του. Να μην ήταν υπουργός ο Ξέρρας, να μην ήταν διευθυντές οι υπόλοιποι. Αν όμως ο Μπερίσα έκανε κι αυτή τη φορά το "χατήρι" του Ντούλε (του το είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν) θα τον έκανε επικίνδυνο και για την Κυβέρνησή του και για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Του είπε μόνο εκείνη τη φράση "στην πολιτική μην λες ποτέ, ποτέ" και τον άφησε να απολαμβάνει την αγκαλιά του Ράμα και με την ελπίδα των "έκτακτων εκλογών". Ενώ ξέρει ότι δε βγαίνει ούτε μα κανονικές κι ούτε με έκτακτες εκλογές. Μόνο με παρασπονδίες βγαίνει. Με παζάρια, όπως λέμε.

Ανώνυμος είπε...

να σας ρωτήσω κάτι,γιατί δεν γνωρίζω πολλά πράγματα και πρόσωπα γύρω από αυτά που λέτε
ο Ντούλε τι επαγγέλλεται,εκτός από επαγγελματίας πολιτικος,ποιά είναι η εργασία του;
πως ζει;για το Μπολάνο ρώτησα και μου είπαν πως είναι ηλεκτρολόγος και χαίρει μεγάλου σεβασμού στη Χιμάρα

Δημοσίευση σχολίου