Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση Μιχάλη Παντούλα στη Βουλή για ιθαγένεια, συντάξεις ΟΓΑ και επιδόματα Βορειοηπειρωτών

Προς : Τον Υφυπουργό Εξωτερικών
κ. Δημήτριο  Δόλλη

Κύριε Υφυπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία που σας διακρίνει για τα θέματα του ομογενειακού ελληνισμού της Αλβανίας, αλλά καI την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών σας προς επίλυσή τους, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας θέσω υπόψη  τα εξής:
1.Ιθαγένεια : Στο θέμα χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας οι ομογενείς εξ Αλβανίας αντιμετωπίζουν δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά τις μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν αφάνταστα τους ενδιαφερόμενους. Το δεύτερο έχει να κάνει με τους διαμένοντες μονίμως στη Βόρειο Ήπειρο ή άλλες περιοχές της Αλβανίας. Σε αυτή την περίπτωση για να γίνει δεκτή η αίτηση θα πρέπει να προσκομισθεί μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας στην Ελλάδα. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας μπορεί να γίνει μόνο εφόσον συνδυαστεί με τον «ξεριζωμό» από τις πατρογονικές εστίες. Δυστυχώς αυτή είναι η ακατανόητη πολιτική της επίσημης Ελλάδας, που πρέπει να σταματήσει πάραυτα. Τέλος, είναι αυτονόητο ότι για τους Βορειοηπειρώτες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα  η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας επιβάλλεται να γίνεται αυτομάτως.
2. Προνοιακό επίδομα ανασφάλιστων ομογενών (κατώτερη σύνταξη ΟΓΑ) – Πολυτεκνικά επιδόματα : Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η χορήγηση τους συνδυάζεται με τη μόνιμη παραμονή των δικαιούχων στην Ελλάδα. Η παραμονή στη Βόρειο Ήπειρο από ζητούμενο κατάντησε να είναι κατάρα για το επίσημο ελληνικό κράτος. Ο ΟΓΑ ζητά μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας στην Ελλάδα και ελέγχει τα διαβατήρια για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει μετακίνηση από και προς την Αλβανία. Απόλυτη σχιζοφρένεια. Η παρέμβασή σας και εδώ πρέπει να είναι άμεση.   
Εκτός αυτού η χορήγηση της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ, στο δεύτερο άτομο από το ζευγάρι των γερόντων ομογενών, περικόπτεται στην περίπτωση που ο ομογενής αυτός λαμβάνει βοήθημα (70 περίπου ευρώ) από την Αλβανία. Το ελάχιστο αυτό ποσό προστιθέμενο στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνει συνολικό ποσό πάνω από το επιτρεπόμενο χρηματικό όριο χορήγησής του και στους δύο συζύγους. Έτσι όσοι δηλώνουν ότι παίρνουν αυτό το βοήθημα στην Αλβανία τιμωρούνται στην Ελλάδα.
3.Συντάξεις γήρατος και αναπηρίας ΙΚΑ : Οι ομογενείς εξ Αλβανίας οι οποίοι ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ για πρώτη φορά πριν το 1993 δε δικαιούνται σύνταξης γήρατος με τη συμπλήρωση των 4500 ημερομισθίων (15 χρόνια ασφάλισης) εάν ταυτοχρόνως λαμβάνουν από την Αλβανία το προνοιακό βοήθημα των 70 περίπου ευρώ μηνιαίως. Εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση η διάταξη περί διπλής σύνταξης, όποτε ζητούνται 20 χρόνια εργασίας και 6000 ημερομίσθια. Δε συμβαίνει το ίδιο αν ο ομογενής έχει ασφαλισθεί στο ΙΚΑ για πρώτη φορά το 1993 κ.ε. Τότε δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για τη συνταξιοδότηση του. Δύο μέτρα και δύο σταθμά χωρίς καμία λογική εξήγηση. Στο Υπ. Εργασίας (αρμοδιότητα Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουτρουμάνη) γίνεται συζήτηση για κατάθεση σχετικής τροπολογίας στο πρώτο ν/σ που θα προωθηθεί στη Βουλή. Η παρέμβασή σας για τη λύση του προβλήματος αυτού, που ταλαιπωρεί χρόνια τώρα τους  ομογενείς εξ Αλβανίας, πρέπει να είναι άμεση. Σε τελευταία ανάλυση ας περικοπεί από τη σύνταξη του ΙΚΑ το ποσό του βοηθήματος των 70 περίπου ευρώ, που χορηγεί η αλβανική πλευρά, κάτι που πράττει από ό,τι γνωρίζω η ιταλική κυβέρνηση στις περιπτώσεις των Αλβανών πολιτών, που εργάζονται στην Ιταλία.   
Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν ομογενείς ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ πριν το 1993, οι οποίοι με την καθοδήγηση των υπηρεσιών του  ΙΚΑ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας παραιτήθηκαν της «σύνταξης» των 70 ευρώ από την Αλβανία για να μην υπάρχει το τυπικό κώλυμα της διπλής σύνταξης. Οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να επιλυθούν, χωρίς να αναμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση, με τη χορήγηση της σύνταξης τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις περιπτώσεις πρώτης ασφάλισης στο ΙΚΑ το 1993 κ.ε. Τα ίδια, τέλος, ισχύουν και στην περίπτωση των ομογενών που λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις.

                                                                                                                                                                                                                         Με εκτίμηση
                                Μιχάλης Χρ. Παντούλας

14 comments:

nemertsika είπε...

sixaritiria ston mixali...

Xeimarra είπε...

na nai kala o poutsaras..pou exei ta ar@@@.. kai milaei..kati pou oi dikoi mas bromiarides,kareklakides poredroi kai epitropes boreioipeirotikwn syllogon den kanoun.giayto kai tous silogous pleon tous egrapse sta tetoia tou o kosmos.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κύριο Παντούλα.
Επί τέλους θέτει το σημαντικότερο πρόβλημα που είναι η ερήμωση της Β.Ηπείρου, που επειδυνόνεται με τις νέες διατάξεις (υποχρεωτική διαμονή στην Ελλάδα).

Μία μικρή ένσταση -σεβόμενος το έργο του κ.Παντούλα για τη Β.Ήπειρο:
Την Κυριακή, κατά τα αποκαλυπτήρια του "αγάλματος" προς τιμήν του βορειοηπειρώτη οπλαρχηγού Θύμιου Λόλη, στην Κρανιά, ανέφερε επί λέξη:
"Σας ενημερώνω ότι η Ελληνική κυβέρνηση μιλάει μόνο με την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ και με κανέναν άλλον, για να ξέρετε ποιοι εκφράζουν την μειονότητα, καταλαβαίνετε τι εννοώ",
εννοώντας φυσικά το νέο κόμμα ΜΕΓΚΑ.

Και το ερώτημα προς τον κ.Παντούλα:
Δικαιούται μία Ελληνική Κυβέρνηση ΝΑ ΜΗΝ μιλάει με ένα πολιτικό σχηματισμό που εκπροσωπεί επίσης την Ελληνική μειονότητα;
ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ η Ελληνική Κυβέρνηση να ΕΠΙΛΕΓΕΙ με ποιο από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούν την μειονότητα "θα μιλήσει".

Η Ελληνική Κυβέρνηση ΔΕΝ είναι ΠΑΣΟΚ.
Το Πασόκ μπορεί να επιλέγει και τους συνομιλητές του και ποιους θα επιχορηγήσει.

Όταν ο κ.Παντούλας λοιπόν μιλάει εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να διαχωρίζει την μειονότητα με βάση τα πόλιτικά φρονήματα.

Θα κλείσω συγχαίροντας αληθινά τον κ.Παντούλα για το ενδιαφέρον κ το έργο του στη Β.Ήπειρο.
Μακάρι να υπήρχαν βουλευτές κ των υπόλοιπων Ελληνικών κομμάτων που θα έδειχναν τέτοιο ενδιαφέρον σήμερα.

Ανώνυμος είπε...

Mi mas gelaei to jyali. O anthropos einai ellinas poltikos.otan egkainiazei to mnhmeio toy Th LLoli milaei gia to Ntoule. Tora millaei gia mas sth bouli eno gnorizei tis talaiporiaes mas xronia. Jerei oti tipote ap osa leei dhen tha ginoun pragmatikotita, (opos mehri simera tipote dhen egine opos elpizan oi Voreioipeirotes oti tha ginotane epeidhi tous eixe iposxeuei o Pantoulas). Moiazei i istoria tou m; ayt;h tou Pillatou. O Pantoulas niptei sti Vouli tas xeiras tou ..... jia na masei chfous voreioipeiroton kai na exei dikaivma na sthrijei tin omadha tvn katastrofevn toy Voreioip[eirotikou. Eleos pleon. Gia tavleft;a ta k;anei 'olla leei ena tragoudhi. Gia tis psifous mas o Pantoulas....

ΚΑΡΑΒΑΣ είπε...

ΠΡΟΣ Xeimarra 11:05.
Ρε φίλε Xeimarra, τι νιονιό μπορεί να κουμαντάρεις???
Βεβαίως, ο Παντούλας είναι η μόναδική φωνή που μιλάει για τα βορειοηπειρωτικά στην ελληνική βουλή, αλλά είναι βουλευτής.
Ποιός και με ποιό τρόπο από τους συλλόγους και τα βορειοηπειρωτικά σωματεία μπορεί να απευθυνθεί στην βουλή των ελλήνων. Έχεις κανέναν βορειοηπειρώτη βουλευτή εσύ και δεν τον ξέρουμε και εμείς οι υπόλοιποι?
ΞΥΠΝΑ ΚΟΚΟΡΟΜΥΑΛΕ.... ΄ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!!!
Δεν ειμαστε για να βγαζουμε βουλευτεσ εμεισ οι βορειοηπειρωτες, ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΜΟΝΟ...
Αν και δεν θα το καταλαβεις, παντος να ξερεις οτι οι βορειοηπειρωτικοι συλλογοι εχουν κανει παρα πολλα διαβηματα σε υπουργεία και κυβερνησεις, αλλα εσυ που να τα μαθεις, όπως και οι υπόλοιποι σαν και σενα, αλλα δεν μπορεις να τα ξερεις και ολα, εσυ και οι όμοιοι σου ξερετε πολυ καλα ενα πραγαμα: ΝΑ ΡΙΧΝΕΤΕ ΛΑΣΠΗ, ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Karaba..karabi pou se kounage kaimene.
Tetoio nionio exeis esy,pou katalabes pws egw milaga gia tin bouli,kai to diabhma mas ekei..apo tous blaxous mallon tha sai.
Ystera deikse mou me ntokoumenta edw kai 3-4 xronia ti epistoles kai ti prospatheies exoun kanei ta swmateia mas edw stin ellada?
kai tha sou pw egw meta,an kserw i oxi.
Oso gia to pws ta swmateia mporoun na apeythinthoun sti bouli h akoma kai sta ypourgeia,tha sou pw pws eisai polu mikros kai den ksereis..se poreies diamartyrias pou kaname to 91-92-93-94 mia xara pigainan i epistoles mas kai sti bouli kai sta ypourgeia,kai min mou peis an akousttikan,giati tha sou pw kai gw pws ston pantouyla ante na itan 10 bouleutes oloi kai oloi mesa,alla tosa ksereis tosa les.
oso gia ti laspi,exeis faei mpoliki esy,kai exeis riksei apo aythn,kathws tha sai kanena lamogio apo kapoio swmateio.

Ανώνυμος είπε...

Kaimennoulidhes ti pathate,
Dld ama milaei kapoios kapou mas eparkei, hortainete me adheio koutali. To logo ton kanete theo me tin koilia sanidha. To erotima einai poio to apotelesma. ekeino metraei kai dhen iparhei, dhe fainetai. afto simainei aplos paapempsi tvn dhikaion mas kapou allou kai emeis os mpoumpoukia perimenoume kai pistevoume san ta neogennhta poylia na mas riksoun kana trimma, san tous anapirous kapoios na mas dadefsei

Ανώνυμος είπε...

O Pandullas einai dhaskallos kai kserei apo paideia.Giati dhen kanei ja ta dhimosia skoleia mas sti mitriki glossa.jati tosa hronia dhen ehei endhjaferthei na ehoun ta paidia mas vivlia. Opos ton Dule kai ton Pandoulla ton kaiei ja ta idhjotika kai katigorei tous dhaskallous mas os anikanous,amorfotous aniprokopous,mehri kai karfia se ofellos ton albanon.
O asthenis thelei jatreia kai o nekros logia kalla kai parhgories. O Pandoullas kanei to dheftero kai emeis leme amin!!!

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι δεξιος (ετσι τουλαχιστον θελω να λεω γιατι τη δεξια πρεπει να την υπηρετεις δεν ειναι σαν την αριστερα που και η κουτση μαρια δηλωνει) αλλα εχω μαθει να σεβομαι ανθρωπους που αγωνιζονται για το βορειοηπειρωτικο και ας ανηκουν στην αριστερα (κατα λαθος ειναι ο Παντουλας εκει,οποιος τον εχει γνωρισει το ξερει).
Σεβομαι τον κ.Παντουλα για οτι εχει προσπαθησει να κανει τοσα χρονια και που βρισκεται συνεχως διπλα μας.
Να παψουν καποιοι να μιλανε για ψηφοθυρια απο πλευρας του γιατι ο τυπος τρεχει για το βορειοηπειρωτικο πριν ανοιξουν τα συνορα.Σε πολλα χωρια γνωριζει σχεδον ολες τις οικογενειες.
Οσο για μερικους που λενε "τι εχει καταφερει"?Πρεπει να μαθουμε πως οι βουλευτες ειναι για να κανουν επερωτησεις,δεν παιρνουν αποφασεις.
κ.Παντουλα σας το εχω πει και απο κοντα πως ειστε ο μονος αγνος της αριστερας,ο μονος πατριωτης της αριστερας,ο μονος που ασχολειτε με το βορειοηπειρωτικο χωρις οφελος και ενω ξερεις πως ακομα και σημερα που εχουμε δικαιομα ψηφου δεν θα σε ψηφισουμε γιατι ειμαστε δεξιοι.

Ανώνυμος είπε...

Kapote kati tetoia legotane gia ton A. ton papadopoulo ton koumbaro tou Dule. Ti egine kai eliose ekeini i psixoulla san to nero st; allati?!!
Kai ekeinos to idhjo alla mas ekapse ti gouna otan mas aferese ta bibliaria igeias. Tora o pantoulla "malonei" tous dhikous tou gia ton OGA, ti dhipli ipikootita, to IKA. Kai emeis anti na tou poume eidhou i Rodho eidhou kai to Pidhima sou, tou leme ti kala pou ta les. Ligoi periss;oteri aksioprepeia voreioipeirotes koroidha. O noikokiris bgazei to gomari apo ti laspi. Oi alloi, opos kai Pantoulas tha kratisei ligo tin oura kai tha leei "o opa!"

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια ειπαμε να κραζουμε οσους δεν προσφερουν στο βορειοηπειρωτικο αλλα οχι και αυτους που αγωνιζονται.
Μετα αναρωτιομαστε γιατι ολοι ενας ενας σταματουν να αγωνιζονται και γιατι ατομα που εχουν προσφερει δεν θελουν να ακουν για μας.
Μην ειμαστε μηδενιστες ρε παιδια,μονο κακο κανουμε ετσι και ξενερωνουμε κοσμο.
Γαμω το πασοκ και ολη την αριστερα ομως αν καποιος θελει να αγωνιστει ειναι καλοδεχουμενος.Ας ερθει και ο Τσιπρας (να φερει μαζι του και κουκουλοφορους) σε μια πορεια διαμαρτυριας να μας προβαλουν και τα καναλια,ας μιλησει και στα παραθυρα για το βορειοηπειρωτικο και η Παπαρηγα,να εχουμε και οικοδομους του παμε στο πλευρο μας.
Ας ηταν στην τελικη και πολλοι και καλα δεξιοι οσο φιλοβορειοηπειρωτης ειναι ο Παντουλας

Ανώνυμος είπε...

Έχω μια πρόταση. Να τον κάνουμε πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Να του δώσουμε διπλοί υπηκοότητα και να τον κάνουμε και βουλευτή στο αλβανικό κοινοβούλιο. Ή τουλάχιστον να τον κάνουμε πνευματικό ηγέτη της Β.Η. (Α. ξέχασα. Θα μπούμε στα χωράφια της εκκλησίας γιατί κατά τ΄αλλα δεν διαφέρουν πολύ)

drakos είπε...

Oι Βορειοηπειρώτες έχουν εκπροσώπηση στην Ελληνική βουλή ,έχουν τον Μάκη τον Βορίδη,τον Θανάση τον Πλεύρη,τον Αδωνι τον Γεωργιάδη,τον Ηλία τον Πολατίδη,τον Κυριάκο τον Βελόπουλο κτλ.
Οι ίδιοι το έχουν διακηρύξει πάντα και παντού (ακόμα και στούς Αγ. Σαράντα και στους Δρυμάδες)ότι θεωρούν τους εαυτούς τους και βουλευτές Β. Ηπείρου.Τώρα εάν πέφτουνε πολύ δεξιοί και εθνικιστές για τα μούτρα σας ή φοβάστε μην σας κακοχαρακτηρίσει ο Σαλί ή ο Εντι πρόβλημα σας.

Ανώνυμος είπε...

enas einai o arxigos mas Vaggelis Dules, stin prwt grammi toy agvna panta. oloi pisw tou!

Δημοσίευση σχολίου