Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Χωρίς βίζα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν οι πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Μεγαλειώδεις εορταστικές εκδηλώσεις στα Τίρανα
Ελεύθερα θα διακινούνται στις χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν οι πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, έπειτα από τη σχετική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τέθηκε σε ισχύ, χθες.

"Η Αλβανία χωρίς βίζα στην Ευρώπη", ήταν το σύνθημα που επικράτησε στη διάρκεια συναυλίας, που πραγματοποιήθηκε - παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες - στην κεντρική πλατεία των Τιράνων "Μητέρα Τερέζα", για να εορταστεί το γεγονός.

Σε δηλώσεις του, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα υπογράμμισε ότι "οι Αλβανοί θα θυμούνται τη 15η Δεκεμβρίου, ως την ημέρα που έπεσε το "τείχος" του Σένγκεν".

"Η 15η Δεκεμβρίου είναι μία από τις πιο σημαντικές ημέρες για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και τα δικαιώματα των Αλβανών", πρόσθεσε ο κ. Μπερίσα.

Η χθεσινή, πρώτη ημέρα της διακίνησης των πολιτών χωρίς βίζα προς τις χώρες - μέλη του Σένγκεν κύλησε - σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές - ομαλά. Σε όλες τις εξόδους της Αλβανίας καταγράφηκε αυξημένη κίνηση.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου από χθες, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν ‘Ινζκο δήλωσε ότι, έπειτα από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από τις αρχές της χώρας, τελικά, κατέστη δυνατή, για πρώτη φορά από το 1992 και έπειτα, η διακίνηση των πολιτών σε χώρες - μέλη της ζώνης Σένγκεν χωρίς βίζα.

Η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, πρόσθεσε ο κ. Ίνζκο, θα "φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη τους πολίτες της χώρας".

Η κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ακολούθησε την αντίστοιχη διαδικασία για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ.

Πηγή: web.ana-mpa.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου