Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΑΛΥΚΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1990 - 2010

ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές του Αλύκου οργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης, των αγωνιστών για δημοκρατία και εθνική δικαίωση.

 Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την Κυριακή, 12/12/2010, στην Κεντρική Πλατεία του Αλύκου  (Πλ. Κύπρου),  στις 10.30 αμέσως μετά τη Μνημόσυνο – Θεία Λειτουργία

Όποιος ενδιαφέρεται να καταθέσει στεφάνι ή για οποιοδήποτε άλλη πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνήσει στα τηλ.: +306977482269, +355684041591, +355684041596


Αλύκο 12 Δεκέμβρη 1990.  ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Δευτέρα 10-12-1990
Εννέα  νέοι άνθρωποι από το χωριό Αλύκο, αποφάσισαν να δραπετεύσουν για την Ελλάδα. Στα σύνορα γίνονται αντιληπτοί από τους Αλβανούς φρουρούς που είχαν την εντολή να πυροβολούν εν ψυχρό. Από το «γάζωμα» των Αλβανών  στρατιωτών πέφτουν νεκροί οι.: Θύμιος Μάσιος, Βαγγέλης Μήτρος, Θανάσης Κώτσης και Αηδόνης Ράφτης.

Τρίτη 11-12-1990
Το πρωί φτάνει η θλιβερή είδηση στο χωριό. Ο θρήνος και η αγανάκτηση είναι απερίγραπτη. Αυθόρμητα  όλος ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο κέντρο του χωριού. Περίπου 200 άτομα ξεκινούν για τα σύνορα όπου απείχαν 6 ώρες πεζοπορία. Στο δρόμο  κατέλαβαν κρατικά αυτοκίνητα ακόμα και τρακτέρ. Οι αρχές που δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση το πλήθος να φτάσει στα σύνορα, μετέφεραν τα πτώματα στη γέφυρα του Μπουγάζι.

Τετάρτη 12-12-1990
Την Τετάρτη το πρωί - για όσους έχουν την επίγνωση εκείνων των συνθηκών - συνέβη κάτι το ασύλληπτο, 3.000 κάτοικοι του Αλύκου και των γύρο χωριών με λάβαρα τα φέρετρα των νεκρών παιδιών, αλλά και ελληνικές σημαίες φτιαγμένες πρόχειρα με υφάσματα των εθνικών χρωμάτων, απευθύνεται με πορεία προς τους Αγίους Σαράντα. Είναι πρωτοφανές. Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια δικτατορίας στην Αλβανία, γίνεται μαζική διαδήλωση κατά του καθεστώτος. Ακούγονται συνθήματα όπως «Κάτω η δικτατορία», «Ραμίζ Αλία είσαι δολοφόνος», κ.α.
Στρατός και αστυνομία με βαρύ οπλισμό, ακόμα και τανκ, αλλά και πολίτες πιστή του καθεστώτος, είχαν δημιουργήσει φράγμα  στα στενά της Γκιάστας για να εμποδίσουν την προέλαση στους Αγίους Σαράντα.  Ακολούθησε μάχη πετροπόλεμου για περίπου 45 λεπτά. Οι δυνάμεις του καθεστώτος βλέποντας ότι χάνουν έδαφος άρχισαν να πυροβολούν. Τραυματίστηκαν αρκετοί, και το πλήθος δεν υποχωρούσε. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Δ. Μάνου, επικράτησε η άποψη των ψυχραιμότερων για υποχώρηση.

Η Αλυκιώτες αποχαιρέτησαν τα παιδιά τους  με πόνο αλλά και περηφάνια!
Έδωσαν λόγο για νέους αγώνες, νεκροί και ζωντανοί!

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΗΡΩΕΣ,ΗΡΩΕΣ,ΗΡΩΕΣ.Οχι μονο οσοι εχασαν τη ζωη τους αλλα και οσοι ηταν παρωντες σε αυτη την μαζικη,λαικη εξεγερση και κινδυνεψαν να χασουν τη ζωη τους.Τετοιες ενεργειες οπως και αυτες που γινοταν εκεινη την εποχη στο Αργυροκαστρο λειπουν σημερα,η μαλλον η διασπαση της μειονοτητας που εχει προκληθει απο καποιους για να εξυπηρετησουν τα συμφερωντα τους δεν επιτρεπουν τετοιες ενεργειες.Στη Χειμαρα πηγε να γινει κατι αναλογο μετα την ανανδρη δολοφονια του Τελη,ομως χωρις τεραστια επιτυχια και γι'αυτο φταιμε ολοι οι υπολοιποι πλην των Χειμαρεων.Αν ειχαμε παει απο παντου και μην πει κανεις πως δεν μπορουσε μεσα Αυγουστου να παει,οχι απλα θα ειχε παρει μεγαλυτερη διασταση αλλα θα εβγαιναν και περισσοτεροι ντοπιοι.Θα επαιρνε τετοια μορφη που οι δολοφονοι θα ηταν με εντολη Ε.Ε. ολοι μεσα αυτη τη στιγμη,αλλα τελος παντων δεν θελω να χαρακτηρισω τον σημερινο βοριοηπειρωτη των συμφερωντων και της καλοπερασης,του βολεματος και της αριστεριστικης κουλτουρας μερικων που εχουν την εντυπωση πως αν ζητας κατι για την πατριδα σου με εξτρεμιστικο τροπο ειναι αντιθετο της αριστερας,ενω αν τα σπας για τον αλεξη ειναι ενδειξη αριστεροφροσυνης και μετα μου λετε να μην τους χαρακτηριζω ετσι οπως τους αξιζει.ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ.Οι ευκαιριες για να δικδικησουμε πραγματα ειναι λιγες και εμεις ανικανοι να τις εκμεταλευτουμε.Ψηφιστε οτι γουσταρετε αλλα οταν σας λεει ο υπουργος να μην πατε στη Χειμαρα,μην τον ακουτε ρε σκλαβοι του συστηματος.

Ανώνυμος είπε...

tha paei kai dules re paidia o vouleftis tou vourkou sto alyko; alitheia tha parei mazi tou kai ton syntrofo gramozi ruci pou einai mazi stin symmaxia tou sosialistikou.i ektos kai an thelei na ton ferei to suntrofo tou na mas dihghthei ti egeine ekeinh tin nyxta otan skotosane ta paidia mas ap to alyko otan o gramoz htan stin prwth grammh tote tou systhmatos.pethainw gia tin stygmh na dw ton lewnida pappa na parousiasei ton syntrofo gramoz tou P.S mazi me ton syntrofo dule tou ypokatastimatos tou P.S..kala an htan kai o tzoumakas ekei tha edene to glyko.

Δημοσίευση σχολίου