Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνες «Βαβέλ» στη Βόρεια Αλβανία

Κάποιοι αρνούνται να βγουν από τα σπίτια τους γιατί είναι σε βεντέτα.
Περισσότεροι από 11.000 Αλβανοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των καταστροφικών πλημμυρών, που "χτύπησαν" τη χώρα, την περασμένη εβδομάδα. "Η κατάσταση είναι κρίσιμη και υπάρχουν ακόμη περιοχές που είναι αποκλεισμένες, εξαιτίας των πλημμυρών", δήλωσε εκπρόσωπος της αλβανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 7.500 σπίτια έχουν πλήρως καταστραφεί κι άλλα 2.600 έχουν πλημμυρίσει, με αποτέλεσμα να υποστούν εκτεταμένες ζημιές ενώ η συνολική επιφάνεια που πλημύρισε είναι 140.000 στρέμματα. Η μεγαλύτερη πόλη του βορρά Σκόδρα μετατράπηκε σε «Βενετία» με τις βασικές είσοδοι της πόλης μπλοκαρισμένες και, μάλιστα, σε αρκετά τμήματα της πόλης το νερό έφτανε τα δύο μέτρα, έχοντας προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην ηλεκτροδότηση.

Περίπου 1.400 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις βόρειες περιοχές της Αλβανίας, προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων από τις πλημμυρισμένες εστίες τους και να τούς εξασφαλίσουν τροφή.
Δέκα οικογένειες στο χωριό Mushan αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για να προστατευτούν από τη βεντέτα! Σύμφωνα με τον νόμου του Kanun (νόμος του 15ο αιώνος που σέβονται όσο τίποτα άλλο στο βορρά της Αλβανία) η εκδίκηση δεν μπορεί να γίνει μέσα σε σπίτι. Πριν από ένα μήνα άλλωστε το θέμα έτυχε μεγάλης προβολής στην Αλβανία καθώς είχαν σκοτώσει κάποιον κληρικό που συνδέονταν με «αίμα» με κάποια άλλη οικογένεια και αρνούνταν να  προφυλαχθει κηρύσσοντας τη συμφιλίωση.

Το Σάββατο, οι αλβανικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ενώ ήδη Ελλάδα και Τουρκία έχουν αποστείλει βοήθεια.

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντομοντ Χατζηνάστο, κάλεσε σε συνάντηση τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του ΝΑΤΟ προκειμένου να τούς ενημερώσει για την κατάσταση και να ζητήσει τη βοήθειά τους.
Οι πρώτες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν, σήμερα, στην Αλβανία από χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για να ανακουφίσουν τους κατοίκους περιοχών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που επλήγησαν από πλημμύρες.
Πέντε φορτηγά, με 25 τόνους τροφίμων, είδη ένδυσης και καθαριστικά, έφθασαν, σήμερα, στο λιμάνι του Δυρραχίου.
Δύο ημέρες νωρίτερα, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία προσέφεραν την υποστήριξή τους και έστειλαν ελικόπτερα για τη διανομή τροφίμων στις πληγείσες περιοχές, στη Σκόδρα.
Ένα ελικόπτερο διάσωσης και δύο S-70 ελικόπτερα της τουρκικής αεροπορίας προσγειώθηκαν, την Κυριακή, στο αεροδρόμιο του Ρίνας.Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελείται από 22 αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων και ιατρικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, Λέοναρντ  Όλι, η Ελλάδα έχει εκφράσει συμπαράσταση στην Αλβανία με την αποστολή δύο ελικόπτερων, με δυναμικότητα μεταφοράς μέχρι τρεις τόνους.
Εν τω μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός στην Αλβανία έχει στείλει στη Σκόδρα δύο φορτηγά με τρόφιμα, κουβέρτες και καθαριστικά.

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Άκου Πράγματα!

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Θαυμάσατε πολιτισμό!Ο σκοταδισμός και ο μισανθρωπισμός 'στον κύβο!

Δημοσίευση σχολίου