Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΛΟΥΚΈΤΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ.


Η ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ  ΤΗΝ ΑΤΟΠΗ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ
Του Παναγιώτη Μπάρκα
Συγχαρητήρια κύριε Γενικέ Πρόξενε της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο!
Κέρδισες! Στο διπλωματικό ενεργητικό σου σημείωσες μια ακόμη «επιτυχία»!!. Κατάφερες να κλείσεις και έμπρακτα το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου (!!)
Πληροφορώ, βέβαια δημοσιογραφικά διότι επίσημα θα λάβεις ενημέρωση από το ομοίωμά σου στην εθνική «προσφορά», τον τοποθετημένο κατά τις προτιμήσεις σου πρόεδρο Γ. Γιάννη, ότι το πρώτο έτος στο Τμήμα αυτό, βάση του νόμου παύει να λειτουργεί.
Την Παρασκευή, στις 03.12.2010 ένας ακόμα πρωτοετής φοιτητής εγγεγραμμένος στο Τμήμα απέσυρε τα χαρτιά του. Και το μοιραία επήλθε. Ήταν ο τελευταίος, μέσω του οποίου το Τμήμα δικαιούνταν να είχε πρώτο έτος. Σαν αποτέλεσμα το πρώτο έτος του Τμήματος έχει εγγεγραμμένους 4 φοιτητές, ενώ στην ουσία μόνο τρεις. Ο νόμος απαιτεί τουλάχιστον 5 φοιτητές για να λειτουργήσει ένα έτος.
Κανείς επίσης δεν μπορεί να πει κάτι για την τύχη των τριών ντε φάκτο φοιτητριών στο πρώτο έτος του Τμήματος. Σίγουρα θα μας βολέψει η ελεημοσύνη των Τιράνων. (!!)
Με το γράμμα του νόμου και το τέταρτο έτος, το επαγγελματικό ΜΑΣΤΕΡ, απαιτεί δέκα φοιτητές. Το δικό μας λειτουργεί με  8 χωρίς να αναλάβει κάποιος επίσημα τις ευθύνες.
 Η είδηση είναι πικρή. Ιστορικά πιο πικρή. Προαγγελθείσα όμως. Απέδωσαν οι δίχρονες προσπάθειες  του Γενικού Προξένου της Ελλάδας  για να το κλείσει. Ποτέ όμως δεν είπε γιατί πρέπει να κλείσει.   
Το 2007 οι προσπάθειες για την υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την αναβάθμιση του Τμήματος είχαν ως πρώτιστο στόχο τη σωτηρία του Τμήματος από το κλείσιμο. Και τότε είχαν εγγραφή στο πρώτο έτος μόλις τρεις φοιτητές. Συνέπεια της διοίκησης  του νυν προέδρου Γ. Γιάννη. Την ίδια χρονιά που άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας ο αριθμός των εγγεγραμμένων πρωτοετών φοιτητών ανήλθε σε 17, για να φτάσει μετά από δύο χρόνια στους 23.
Η ιστορικώς ανεύθυνη παρέμβαση του Γενικού Προξένου Ιωάννη Ριζόπουλου για το κλείσιμο του Τμήματος στις αρχές του 2009, ολοκληρώθηκε με την επαναφορά του Γ. Γιάννη στο τιμόνι του Τμήματος. Δεν τα κατάφερε πριν τέσσερα χρόνια, τα καταφέρνει τώρα. Είναι και γι΄ αυτόν  κατόρθωμα καταστροφής.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η δική μας κοινότητα, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, στελέχη, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, απλοί άνθρωποι και δάσκαλοι, δεν υψώνουν τη φωνή για την απώλεια αυτή, για ένα άλλο σημαντικό ιστορικό κεκτημένο. Ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα στη μητρική γλώσσα σε κρατικό πανεπιστήμιο, αποτελεί βασικό πυλώνα για μια μειονότητα, για τον πολιτισμό της  και την ταυτότητά της. Πιθανόν το Τμήμα να μη έκανε πολλά προς την κατεύθυνση αυτή. Αρκετά όμως για να κρατηθεί με νύχια και με δόντια. Για να εκπληρώσει στο μέλλον την αποστολή του.
Αν ένας διπλωμάτης είναι καραγκιόζης αυτό δε σημαίνει ότι  και η δική μας κοινότητα πρέπει να δει ένα Ελληνικό Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ξένο κρέας της, ως υπόθεση του αλβανικού κράτους. Τόσο το χειρότερο να το κρίνει ως υπόθεση  5-7 καθηγητών, οι οποίοι κακήν κακώς μπέρδεψαν τα πολιτικά τους πάθη  με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Η περίπτωση του Τμήματος αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη μαρτυρία του δικού μας χαμηλού πολιτιστικού, πολιτικού και εθνικού επιπέδου.
Αν δεν το αξιολογήσαμε όταν το είχαμε, ασφαλώς θα το ζητήσομε όταν δε θα το έχουμε.
Και στην περίπτωση αυτή είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

κρίμα, να ασχολείσται με τρελλούς όπως ο Μπάρκας. Το είπε και το ΄'εκανε .

πρώην φοιτητής είπε...

Ο μπάρκας αυτο ήθελε εδώ και χρόνια, να κλείσει το τμήμα, μάλιστα μου λένε πως τον τελευταίο καιρό δεν κάνει μάθημα ούτε στο πρώτο, ούτε στο τέταρτο ,επαγγελματικό μάστερ το λένε τώρα.
Σκόπιμα αφήνει του φοιτητές χωρίς μάθημα, μάλιστα κάποιος μου είπε πως φέρθηκε βίαια σε μία φοιτήτρια και η οποία φοβάται να τον καταγγείλει.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των ψυγειανθρώπων. Μήπως θα πρέπει να πάρει την τύχη του Τμήματος στα χέρια ο ίδιος ο Κικίνας;

Ανώνυμος είπε...

Trelloi prepei na eimaste emeis. Ekeinos fonazei kleinei to Tmima dld leei na o likos emeis zitoume na vroume pou einai ta hnaria. An o Mparkas einai trellos jati ton afinoume na kleisei to Tmima. Einai mipos dhiko tou. Dhe thello na pistepso "sto ergo tou" pou o idhjos dhjatimpanizei, alla emeis oi idhjoi tou dhinoume poli simasia otan leme ithele na kleisei to Tmima kai to ekleise.
An dhen kanei mathima o Barkas as paroun metra oi arhes. O Barkas enas kathijitis einai ekei mesa.Oi alloi 7-8 ti kanoun? Meta toso dhinami ehei aftos o anthropos pou mporei na ftiaksei i na gkremisei ena Tmima mia organosi, na parei sto laimo mia meionotita. Dhen pianei to allothi pou lete. An dhen einai ton kanoume emeis kremastari

Ανώνυμος είπε...

Να ευχηθούμε το σχόλιο του Μπάρκα για το Τμήμα να ανήκει απλώς στις έμμονες ιδέες του. Έτυχε πολλές φορές να τον βρίζουμε, όμως έτυχε πολλές φορές να είχε δίκιο και δεν τολμήσαμε ποτέ να το ομολογήσουμε. Όντως, ας μη ασχολούμαστε με τον Μπάρκα, όπως δεν πρέπει να προσωποποιούμε το θέμα που θέτει, γιατί είναι πολύ σοβαρό. Και τις προάλλες ο θόρυβος που έγινε στον «Βορειοηπειρώτη» ανάγκασε την αρχή του Τμήματος να επανεξετάσει το πρόγραμμα σπουδών στο Μάστερ και από αλβανικό που το είχε να το κάνει ελληνικό.
Κουρέλι τον κάναμε , όλοι μαζί, τον Μπάρκα και τότε. Δικαιώθηκε όμως. Σε εμάς τι έμεινε. Οι βρισιές εναντίον του. Για την κακή μας τύχη αυτός σώπασε με αξιοπρέπεια.
Δεν κάνω σχόλιο για να νομίσει κανείς ότι θέλω να ζητήσω συγνώμη από το Μπάρκα , ή να τον αποκαταστήσω, ή να τον κάνω φίλο. Αυτόν το δρόμο διάλεξε, ας πληρώσει τώρα. Καλώ τους δικούς μας να μη πετάζουν μαζί με τα σάπια και τα ώριμα. Τότε θα μείνουμε πιο φτωχοί απ΄ ό, τι είμαστε

Ανώνυμος είπε...

Jati dhen kataggeleis esi to Mparka anonime 5.12. 8.59. Poli spiunliki ehei pesei ekei mesa.Tosoi ligoi kai toso poli karfoma !!!!!!
Na nai toylaxiston kallo s afton ton tomea to tmima. Na bgazei kaloys spiounous.
I kallous llaspologous kai sikofantes. Maw ehei pesei i pitsa poli teleytaia. Akoume mono vrisies hamilou epipedhou

Ανώνυμος είπε...

afiste ton mbarka kai olo ton vrizete...makari na toy miazate kai na ixate to tharos toy ...poy leei ta pragmata me to onoma toys...alla etsieimaste emeis ....theloume na katadikasoyme aftous pou mas ipostirizun ..kai siopoyme se aftoys pou mas patune....ksipniste kaleeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου