Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Μαθητικές εκδηλώσεις στη Βόρειο Ήπειρο, ενόψει των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς

Στη γιορτή των σχολείων Αγίων Σαράντα υπό την αιγίδα του δήμου απουσίαζε μόνο το Ελληνικό σχολείο
Με την ευκαιρία των μεγάλων εορτών, της Γέννησης του Θεανθρώπου και του Αγίου Βασιλείου, που συμπίπτει με την άφιξη του Νέου Χρόνου, οι μαθητές του επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος» Μεσοποτάμο, και το Λύκειο Γενικής εκπαίδευσης «Τίμιος Σταυρός» του Αργυρόκαστρου, που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη και που ιδρύθηκαν με τη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, παρουσίασαν στο Αργυρόκαστρο πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ψαλμωδίες,  παρουσία του μητροπολίτου Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου ο οποίος μοίρασε στους μαθητές αναμνηστικά δώρα.
Ανάλογες εκδηλώσεις παρουσίασαν τα δημόσια σχολεία Μεσοποτάμου και Μπίστριτσας, παρουσία γωνιών, υπαλλήλων της Επαρχίας και κατοίκων του Μεσοποτάμου.

Τα Χριστούγεννα ανήκουν κατά κύριο λόγο στους μικρούς και από τις γιορτές δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα νηπιαγωγεία. Τα Βορειοηπειροτόπουλα νήπια δεν έχουν τις συνθήκες για λαμπερές γιορτές αλλά ίσως η λιτότητα τους να τους κάνει να βιώνουν καλύτερα τις άγιες μέρες. Στο νηπιαγωγείο «Η φωλιά των Αγγέλων», που λειτουργεί στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπου των Αγ. Σαράντα, η μέρα ξεκίνησε με θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου που παρέμεινε και στη γιορτή τους για να μοιράσει στο τέλος τα δώρα τους.

Στην καθιερωμένη γιορτή των σχολείων της πόλης των Αγίων Σαράντα, που γίνεται κάθε χρόνο στο «Σπίτι του Παιδιού», υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίων Σαράντα, δεν συμμετείχε φέτος το Ελληνικό σχολείο. Στη γιορτή ακούστηκαν τραγούδια σε πολλές γλώσσες του κόσμου αλλά κανένα στα Ελληνικά. Ευθύνη φέρουν φυσικά και οι εκπαιδευτικοί μας, που ποτέ δεν αξιώθηκαν να κάνουν ποτέ κάτι, έξω από την τάξη και το πρόγραμμα διδασκαλίας, με τα 200 περίπου Ελληνόπουλα που είναι στις τάξεις των Ελληνικών. Δεν μπορούμε να μη μνημονεύσουμε και το δήμαρχό κ. Γκίοκα που στηρίχθηκε όσο κανένας άλλος από τους Έλληνες της πόλης αφού για πρώτη φορά η Ομόνοια δεν είχε υποψήφιο για να στηρίξει τον Νιβιτσιώτη υποψήφιο του Δ.Κ. Φανταστείτε να βγει δήμαρχος κάποιος που δεν θα έχει τη στήριξη των Ελλήνων…!!!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου