Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Έναρξη της πρώτης Εβραϊκής Συναγωγής των Τιράνων


Απεριόριστη στήριξη από το Αλβανικό κράτος
Στις 6 Δεκεμβρίου 2010, η εβραϊκή κοινότητα της Αλβανίας, εγκαινίασε την πρώτη Συναγωγή που δημιουργήθηκε στα Τίρανα, είκοσι χρόνια μετά την κομμουνιστική κατάρρευση στη χώρα αυτή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας των Τιράνων, Σόκολ Πύρρα προς την ‘Gazeta Shqiptare’, τόνισε ότι « η έναρξη της λειτουργίας της Συναγωγής είναι καρπός των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν εδώ και αιώνες μεταξύ των Αλβανών και των Εβραίων».

Ο Πύρρα κάνοντας μια αναδρομή στην …αρχαιότητα , επεσήμανε ότι οι Αλβανοί από την εποχή … των Ιλλυριών, ζούσαν μαζί και συνεργάζονταν αρμονικά με τον εβραϊκό λαό και «αυτό δεν μπορεί να λησμονηθεί».

«Σαφή στοιχεία αυτών των άριστων σχέσεων (μεταξύ των Εβραίων και των …αρχαίων Αλβανών), είναι η συναγωγή που ανακαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό στους Αγίους Σαράντα, η οποία χρονολογείται από την εποχή των Ιλλυριών, που επιβεβαιώνει τις παραδοσιακές σχέσεις των κατοίκων με την εβραϊκή Κοινότητα. Ένα μεγάλο σημείο αναφοράς , ακόμη, είναι η συνεισφορά των Αλβανών προς τους Εβραίους στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας.

Η εβραϊκή κοινότητα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Αλβανία η εβραϊκή κοινότητα αντιπροσωπεύεται από έναν αριθμό 160 ατόμων, τα οποία είναι κυρίως ισραηλινοί επιχειρηματίες που έχουν έρθει από το Μπαγκλαντές, για να επενδύσουν σε διάφορους τομείς της αλβανικής οικονομίας.

Η υποστήριξη από το Κράτος

Ο Σόκολ Πύρρα δεν θα διστάσει να δηλώσει :

«Έχουμε τεράστια υποστήριξη από το κράτος. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος είχε δώσει τη μέγιστη υποστήριξή του προς τους εβραίους της Αλβανίας. Στη διάρκεια, μάλιστα, μιας επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ήταν αυτός που μας κάλεσε να ιδρύσουμε  Συναγωγή στην Αλβανία, υποσχόμενος πλήρη υποστήριξη σε αυτήν».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

7 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Εκεί Έφτασε η Χάρη τους! Άκου Πράγματα! Που στα Τίρανα στην Αλβανία!

Ανώνυμος είπε...

Μόνον να μην είναι ελληνικό για τους σκιπετάριδες και ότι άλλο το δίνουν ελευθέρα χωρίς σκέψη και ας μην έχει καμία σχέση παραδοσιακά με το Αλμπανιστάν .
Σου λένε «οι εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο γιατί να τα χαλάσουμε για μια συναγωγή».

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ευλογητός είπε...

Επιτέλους βρέθηκε εκκλησί και για τον Έντι Ράμα και όλη τη Μασωνία.

Ανώνυμος είπε...

Τι κάνει ένας εβραίος στην Αλβανία; Πλάκα κάνουν!!!

Ανώνυμος είπε...

giati nomizeis ligoi ebraioi einai ekei? min sou pw prwtos einai o berisa.

Έσσεται Ήμαρ είπε...

Και χορό τριγύρω σου θα στήσουν
με βιολιά και με ζουρνάδες
γύφτοι,εβραίοι,αράπηδες,πασάδες
και τα γόνατά τους θα λυγίσουν οι τρανοί σου και θα γίνουν των ραγιάδων οι ραγιάδες.

Δημοσίευση σχολίου