Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση: ΤΟ ΒΡΥΩΝΙ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ



Με τις φυσιολογικές του αλλαγές και τις κοινωνικές του εξελίξεις  (ένα άλλο βιβλίο για τα χωριά μας)
Το Βρυώνι των Αγίων Σαράντα (με τις φυσιολογικές του αλλαγές και τις κοινωνικές του εξελίξεις) είναι το νέο βιβλίο του Θωμά Λιάσκου από το Βρυώνι των Αγ. Σαράντα.                        
Ο Θωμάς Λιάσκος δεν είναι συγγραφέας, ούτε  λογοτέχνης, αλλά ένας αξιόλογος γεωπόνος. Τα ενδείγματα, όμως,  που προβάλλει, οι «ενδοσκοπήσεις» στο εσωτερικό των ενδειγμάτων, η διασταύρωση των γεγονότων, η άπλα στην ερμηνεία τους, η παρατηρητικότητα και η πειστικότητα, η διαχυτικότητα των περιγραφών, η αγάπη για να προσφέρει για το αγαπημένο του χωριό, τον καλούν να είναι προσάντης προς  την κατηγορία αυτή.
Αυτό μαρτυρεί τη σοβαρότητα της ενασχόλησης, την επιμονή και υπομονή στη συγκέντρωση και ταξινόμηση των γεγονότων,  συμβάντων και αποδείξεων, την εξαντλητική προσπάθεια και τον τρόπο έρευνας κι αποκάλυψης.


Ο Θωμάς τα τεκταινόμενα του δικού του χωριού τα βλέπει και τα συνδυάζει με τα τεκταινόμενα ολόκληρης της περιοχής, ακόμα και πιο πέρα. Κι εδώ στέκει η αξία του βιβλίου.
Πολλοί έχουν γράψει για τα δικά τους χωριά, αλλά μέσα στα πλαίσια της κίτρινης γραμμής. Ποιος δεν θα ‘θελε να γνωρίσει την οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας ενός συστήματος-αυτό των γεωργικών συνεταιρισμών- που έχει  επιβληθεί στα δικά μας χωριά για ολόκληρες δεκαετίες αφήνοντας το χωριάτη διακονιάρη;  Για τις  νέες μέθοδες που προσπαθούσε να εφαρμόσει, με την τρέλα του, ο κάθε Γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής,  που για την επόμενη γενιά θα φαντάζουν ως: «απίστευτα κι όμως αληθινά;»
Με τη δική του σκοπιά, το δικό του λιθαράκι –που είναι το παρών βιβλίο- ο Θωμάς Λιάσκος πρόσθεσε κι αυτός ένα μαργαριταράκι στον τεράστιο κολιέ της  δικής μας ιστορίας και ύπαρξης, της δικής μας προέλευσης και καταγωγής, της πλούσιας κληρονομιάς, παράδοσης, ήθη και εθίμων μας, αποστομώνοντας τους παραχαράκτες της ιστορίας. 

Βαγγέλης Παπαχρήστος

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

kallo paidi o laskos

Ανώνυμος είπε...

τεράστιο κολιέ
οι τεραστιοι βορειοηπειρώτες
και που να χωρεσει αυτη η τερ-αστιοτητα

Δημοσίευση σχολίου