Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Νέα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα, για την δίκη των 5 ηγετών της Ομόνοιας στα Τίρανα βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Σχόλιο ΣΦΕΒΑ: Το παρακάτω κείμενο βασίζεται σε Αλβανό ανταποκριτή, του οποίου η αξιοπιστία ελέγχεται. Αυτό όμως που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι ενώ ο Μπερίσα γνώριζε πολύ καλά ότι όλες οι διώξεις είναι ψευδείς, έκανε το παν για να εξοντώσει την φυσική ηγεσία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η ανθελληνική αυτή πολιτική επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει δυστυχώς ως σήμερα.

=========

Η δίκη κατά των πέντε Βορειοηπειρωτών Ηγετών της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ ποτέ δεν έσβησε, είναι πάντα επίκαιρη, αν και πέρασαν 19 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, γιατί είναι ένας σταθμός στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Νέα στοιχεία, μάλιστα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ρίχνουν άπλετο  φως στην διεξαγωγή της δίκης όπως  και αποκαλύπτουν τις άγριες προθέσεις των κυβερνώντων ιθυνόντων για την τύχη των πέντε φυλακισθέντων.


Ο  Xhevdet Shehu, πρώην ανταποκριτής της Φωνής της Αμερικής, σε γραπτό του στην εφημερίδα  «DITA», στις 21 Μαρτίου 2013 «Να γιατί ο Μπερίσια… φοβάται τους Έλληνες!» μεταξύ των άλλων γράφει: 



…Όταν διεξάγονταν η δίκη των πέντε, για πρώτη φορά κατέβηκε αισθητά η εκπροσώπηση σε βαθμό πρεσβευτών μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, όπου οι δύο χώρες ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους. Εκατοντάδες λαθρομετανάστες συμπεριλαμβάνονταν στη λεγόμενη επιχείρηση «σκούπα». Η αλβανική κυβέρνηση  είχε μπει έτσι σε μια άγρια αντιπαράθεση, αλλά ισόπαλη.

Ήταν τότε που φάνηκαν και τα πρώτα ρήγματα και στις σχέσεις της Αλβανίας με τις ΗΠΑ.

Σαν διεξάγονταν η δίκη των πέντε στα Τίρανα στο αεροδρόμιο των Τιράνων  ένα βράδυ αργά  προσγειώνονταν ένα ειδικό αεροπλάνο απ’ όπου κατέβηκε αναπάντεχα ένας όχι συνηθισμένος  μουσαφίρης. 

Κατά τις τρεις το πρωί το κουδούνισμα ενός τηλέφωνου με ξύπνησε. Από το γραφείο της Ουάσιγκτον με ειδοποιούσαν ότι εκείνη τη νύχτα στα Τίρανα κατέφθασε ο Richard Shifter. Ήρθε για την υπόθεση των Ελλήνων που δικάζονται εκεί, μου είπαν. Το ίδιο βράδυ συνάντησε εκείνον τον ορεσίβιο (πρόεδρό σας) και του παρέδωσε το μήνυμα του Αμερικανού Πρόεδρου. Το αίτημα του Σίφτερ ο Αλβανός Πρόεδρος το χαρακτήρισε ως σταλινικό. Στο μήνυμα ζητούνταν η διακοπή της δίκης. Σύμφωνα τις πηγές μεταξύ Μπερίσια και Σίφτερ διεξήχθη ο παρακάτω διάλογος:

Σίφτερ:  Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος παρακολουθεί με ενδιαφέρον  και προσοχή τη δίκη που διεξάγεται στα Τίρανα… Είμαστε ανήσυχοι μήπως πράττετε λάθος και υπάρχει βιασύνη  στο να δικαστούν πέντε πολίτες σας με ελληνική καταγωγή, ένας εκ των οποίων είναι αμερικανός υπήκοος.

Μπερίσια:   Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια και την υποστήριξη  όπου οι ΗΠΑ έχουν δώσει και δίνουν για την δημοκρατία στην Αλβανία. Η βοήθεια και η υποστήριξή σας ήταν και παραμένουν αντικατέστητα στην πρόοδο μας για δημοκρατία…. Αλλά, γύρω για το ενδιαφέρον που παραθέσατε  στο όνομα του αμερικανού πρόεδρου, εγώ σας εγγυούμαι  ότι δεν υπάρχει τίποτε ν’ ανησυχείτε. Εγώ σας σιγουρεύω ότι διεξάγεται μια δίκη τίμια και ανοιχτή…

Σίφτερ: Κύριε Πρόεδρε. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είναι στην Ε. Ένωση και μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε ακούσει καμία εδαφική απαίτηση από την ελληνική κυβέρνηση προς την Αλβανία εκτός από τα αιτήματα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας που ζει στη χώρα σας. Εμείς είμαστε ανήσυχοι  για το λόγο που η δίκη που διεξάγεται στα Τίρανα  έχει ωθήσει σε μια βαριά επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και σε μια επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή. Ο Πρόεδρος είναι ενδιαφερόμενος ώστε αυτή η επιδείνωση  να μαλακώσει  διαμέσου του διαλόγου…. Είμαστε πεπεισμένοι πως εσείς με το κύρος σας  θα επηρεάσετε ώστε να χαλαρώσει η επιδείνωση…

Μπερίσια:  Πώς, με τι τρόπους;

Σίφτερ: Εμείς σκεφτόμαστε πως οι πέντε πολίτες που δικάζονται πρέπει ν’ ελευθερωθούν. Εσείς μπορείτε να επέμβετε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας  και ως πρόεδρος του Συμβουλίου Δικαιοσύνης…

Μπερίσια: Όχι, δεν μπορεί να γίνει… Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό κι από το γεγονός ότι τα όργανα της δικαιοσύνης είναι ανεξάρτητα στην Αλβανία.

Σίφτερ:  Εγώ τα πιστεύω αυτά που λέτε αλλά αυτό που σας ζητάμε πρέπει να το κάνετε…

Μπερίσια: Αδύνατον. Ατό είναι ένα σταλινικό αίτημα. Αυτό είναι μια επέμβαση στα εσωτερικά ενός ανεξάρτητου κράτους. Εγώ δεν μπορώ να το αφήσω αυτό…

Σίφτερ: Εσείς σκέφτεστε ότι ο Κλίντον είναι σαν ο Στάλιν;

Μπερίσια: Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Έτσι σκέφτομαι…

Ο Σίφτερ είχε σχεδιάσει να πήγαινε εκείνο το βράδυ στην Αθήνα. Όπως μαθεύτηκε λίγο αργότερα από την Αθήνα του τηλεφώνησε πάλι για να μάθει αν υποστήριζε τις προηγούμενες απόψεις του. Και πήρε την ίδια απάντηση ότι όχι μόνον τις υποστήριζε αλλά  θα συμπλήρωνε ότι με τον τρόπο αυτό που φέρονταν (οι αμερικανοί) προς τα υποτελή κράτη μόνον ο τέως μπολσεβίκικος καθοδηγητής του Κρεμλίνου Στάλιν φέρνονταν. Ο πρέσβης Σίφτερ ξαφνιάστηκε από την απάντηση αυτή.



                 Μια λεπτομέρεια από την απελευθέρωση των πέντε:

Η απελευθέρωσή τους έγινε στις αρχές του 1995. Εντωμεταξύ είχαν αλλάξει πολλά πράγματα. Στην πρώτη γραμμή είχε απομακρυνθεί ο πρέσβης Ράγιερσον και τη θέση του πήρε ο Έντονι Λέικ. Οι σχέσεις μεταξύ Μπερίσια και ΗΠΑ συνέχιζαν να ήταν επιδεινωμένες.

Την ημέρα που θ’ απελευθερώνονταν οι πέντε ο αναπληρωτής Πρέσβης Κις Χιλλ (ο οποίος ήταν ένας διπλωμάτης καριέρας, πιο δυνατός από τον πρέσβη και που αργότερα θα ήταν πρέσβης των ΗΠΑ σε μερικές σοβαρές χώρες, ώσπου θα γίνονταν βοηθός Γραμματέας του Κράτους για τις υποθέσεις της Άπω Ανατολής και του Ειρηνικού) τηλεφώνησε από το πρωί στο Μπερίσια. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μια διπλωματική σπουδαία χειρονομία. Ο Χίλ δεν του μετέδωσε κανένα τελεσίγραφο ή διαταγή, αλλά μόνον είπε εγκάρδια στο Μπερίσια:

-Κύριε Πρόεδρε, σας συγχαίρω και στο όνομα του Αμερικανού Προέδρου για την αποφυλάκιση των πέντε αλβανών πολιτών με ελληνική εθνικότητα. Είναι μια χειρονομία που αξίζει να χαιρετηθεί…

Ο Μπερίσια ξαφνιασμένος και απροετοίμαστος μόνον μουρμούρισε:

-Ναι αλλά αυτοί δεν αποφυλακίστηκαν ακόμα…

-Έχουν ελευθερωθεί, έχουν ελευθερωθεί, του είπε ο Χιλ.

Μερικές ώρες αργότερα άρχισε η δίκη  και θα παίρνονταν η απόφαση για την αποφυλάκιση τους. Εντωμεταξύ ένας υπάλληλος της αμερικάνικης πρεσβείας  και ο Γενικός αντιεισαγγελέας Φατός Ντερβίση είχαν «εγκατασταθεί» κοντά στις φυλακές των Τιράνων για να δουν την απελευθέρωση των πέντε ελλήνων, ένας εκ των οποίων με υπηκοότητα και αμερικανικό διαβατήριο…
(από συνεργάτη μας στη Β.Ήπειρο)

www.sfeva.gr

14 comments:

Γκορος Νικος είπε...

Μπορεί να μας πει κάποιος, ποιός από τους 5 είχε αμερικάνικη υπηκότητα?
Πάντως το άρθρο θα προτιμούσα σαν ΒορειοΗπειρώτης να μην δημοσιευόταν πουθενά...μας δείχνει πόσο άθλια είναι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και πόσο ανύπαρκτοι είναι στα θέματα μας,μόνο θάρρος δίνει στους Αλβανούς.
Το ότι η Αμερική ζητούσε την απελευθέρωση τους, έχει να κάνει μόνο με τον αμερικανό υπήκοο..και τίποτα άλλο.
Η Αλβανία δεν φοβάται ούτε φοβήθηκε ποτέ την Ελλάδα...διότι ποτέ δεν το επιδιώξε η δεύτερη.
Ο Κλίντον αργότερα έγινε άγαλμα, στην Αλβανία..και δώθηκε και το όνομα του σε πλατεία..επί Μπερίσα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αμερικανός υπήκοος ήταν ο Μπεζάνης. Αυτός έχει αμερικάνικο διαβατήριο.

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να μου πει κάποιος η ακόμη καλύτερα η σύνταξη του Βορειοηπειρώτη , συγκεκριμένα τι κάνανε αυτοί οι πέντε και είναι ήρωες. Όχι με γενικόλογα αλλά ποιες είναι οι συγκεκριμένες πατριωτικές πράξεις τους.Εφόσον λένε οι ίδιοι ότι η δίκη ήταν στημένη από τους αλβανούς , άραγε είναι θύματα μίας πλεκτάνης κι όχι ήρωες.Πολύ το παρακάνατε με τους 5.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ ανώνυμε 11:01 πως τον ορίζεις τον ηρωισμο; Έτσι για να ξέρουμε δηλαδή.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ παιδάκι μου έχεις μάθει με τη μπυρίτσα και το ουζάκι. Το τι έκαναν οι 5 άνοιξε την ιστορία της Ομονοιας και μάθε. Και μόνον οι 11 μήνες κρατητήρια στην Αλβανία τα λένε όλα. Αλλά που να ξέρεις και να έχεις διάβασει εσύ από τέτοια.

Ανώνυμος είπε...

11:01 ec ore ne ndonje qoshe e ne luaj me trangoullin tend qe do edhe shpjegime. .ar me syze.

Ανώνυμος είπε...

Και ο 11.01 κι όλοι μας κάναμε μία τρύπα στο νερό. Παρατήσαμε τον τόπο μας και τον παραδόσαμε στους αλβανούς. Ζουν κι ευημερούν στα δικά μας εδάφη και τώρα είναι πια δικά τους.Μήπως αυτό είναι πατριωτισμός η προδοσία;
Κακόμοιρα πλάσματα!

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτες γιατί δεν ζείτε στα μέρη σας και τα εγκαταλείψατε μαζικά;Η ζείτε με την πατρίδα σας κατά φαντασίαν με τα ουζάκια σας και τους καφέδες σας από την Ομόνοια της Αθήνας;Είστε αλήθεια για λύπηση!Είστε απαράδεκτοι.

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτη, συγγνώμη αλλά όταν έχουμε γίνει από 9 χωριά εσύ βρίσκεις και μας βγάζεις ξανά τους πέντε. Η ιστορία με τους πέντε μπορεί να διδάσκει, αλλά δεν ενώνει! Άκουσέ με!

Ανώνυμος είπε...

to 1994 eihame ginei kai tote apo 9 horia i mipos eimastan mono ena kai ekei aposkopouse to htipima twn allvanwn me tin enohi siopi kai an thelete synenohi tis tote ellinikis kyvernisis kai twn dipllomatikwn arhwn. oi tote dipllomatikes arhes gnwrizan gia to ti proetimazei to allvaniko kratos. kai oi 5 den kserw an einai synistosa enwseis alla sigoura den einai ypefthinoi gia to dihasmo pou epikratei sti vorioipirotiki koinotita.

Ανώνυμος είπε...

otan didaskese apo kati ginese kalyteros ohi hiroteros.
mallon gia tous v/ipirotes den tha ishiei afto.

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τσογλάνι 11.01 μάθε μερικές απο τις "επιτυχίες" της Ομόνοιας.
1-Έδιωξε τον κόσμο μας από τα μέρη του και τα πούλησε στους αλβανούς.Συγκεκριμένα τις πόλεις των Αγίων Σαράντα , Εξαμίλια, Δέλβινο κλπ, στελέχη της Ομόνοιας τις πούλησαν στους αλβανούς κι εμείς μείναμε χωρίς καμία πόλη, άραγε είμαστε ένας διαλειμένος και διωγμένος λαός χωρίς μοίρα σε αυτή τη γη.
2-Συνεπώς και έκλεισαν όλα τα σχολεία κάθε βαθμίδας σε πόλεις και χωριά μας.Κατάλαβες τι ζημιές πάθαμε;
3- Η διακοπή των συντάξεων του ΟΓΑ δεν είναι αδυναμία της Ομόνοιας;Δεν το βλέπεις που δεν την αναγνωρίζει ούτε η Ελλάδα και ούτε η Αλβανία;
Μπορώ να σου αραδιάσω πολλά παραδείγματα, αλλα αξίζει;
Όσο για τους 5 σίγουρα πρέπει να τους σεβόμαστε, αλλα δεν θα μιλάμε κάθε μέρα γι αυτούς.Ετσι το ξευτιλίζουμε το θέμα.Από ήρωες γίνονται νάνοι. Το αποτέλεσμα μετράει.Κάναμε μία τρύπα στο νερό. Βλάκα άνοιξε τα ματάκια σου.

Αγναντευοντας είπε...

Γιατί θα πρέπει να κατηγορειται μόνο η ΟΜΟΝΟΙΑ (και η ηγεσία)
ο απλός ο κόσμος δεν έχει ευθύνη;
Ή μήπως δεν σπευσαν πολλοι να ενταχθουν σε καποιο Αλβανικό (κυβερνητικό) κομμά, για να βολευτούν κάπου;
Ή μηπως αυτή την στιγμή δεν εκλεγονται 6-7 βουλευτές Ελληνικής καταγωγής με Αλβανικά κόμματα;
Ή μήπως δεν παρατήθηκε η ΟΜΟΝΟΙΑ απ'ολους αφηνοντας την σε μια ομάδα ανθρώπων να κάνουν ό.τι θελουν.

Δεν φταίνει πάντα οι αλλοι κύριοι..!!!

Ανώνυμος είπε...

... Μπεζιανη ................Θα κυκλοφορησω στο διαδεικτυο το βιβλιο σου για την Φραστανη-Λιουγκαρη.

Δημοσίευση σχολίου