Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Δημοσιογράφοι της Σουηδικής μειονότητας της Φινλανδίας επισκέφτηκαν τη Βόρειο Ήπειρο



Ομάδα από 16 δημοσιογράφους από την Φινλανδία έφθασε στην Χιμάρα στις 28 Μαρτίου, στα πλαίσια μιας περιοδείας τους στην Βόρειο Ήπειρο. Οι περισσότεροι ήσαν μέλη της Σουηδικής κοινότητας στην Φινλανδία και ο σκοπός της επίσκεψής τους ήταν η έρευνα σχετικά με τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και οι συνθήκες διαβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
         Αφορμή για το ταξίδι τους στάθηκε ένα άρθρο που αναρτήθηκε σε πολλούς χώρους στο διαδίκτυο με τίτλο «Νήσοι Ώλαντ, ένα μοντέλο για την Βόρειο Ήπειρο».
Το άρθρο αυτό έφτασε στον διακεκριμένο δημοσιογράφο Nils Erik Friis, της μεγαλύτερης εφημερίδας της Φινλανδίας στη σουηδική γλώσσα «Hufvudstadsbladet»
Στην Φινλανδία κατοικεί μια σημαντική σουηδική μειονότητα που χαίρει όλων των δικαιωμάτων σε σημείο να είναι ισότιμο στοιχείο της Φινλανδίας, η δε σουηδική γλώσσα ισότιμη επίσημη γλώσσα της Φινλανδίας. Τα δε νησιά Ώλαντ που κατοικούνται κατά 92% από σουηδικό πληθυσμό έχουν καθεστώς σχεδόν ανεξαρτήτου χώρας. Το ενδιαφέρον λοιπόν των μελών της αποστολής για τα μειονοτικά δικαιώματα στην Αλβανία ήταν πρόδηλο.
          Στην Χιμάρα, ο γενικός πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος παραχώρησε συνέντευξη τύπου μέσα από την οποία τους εξέθεσε αναλυτικά τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική εθνική μειονότητα. Στην συνέχεια η αποστολή επισκέφθηκε τον νυν δήμαρχο της Χιμάρας Γ. Γκόρο με τον οποίο είχαν συνάντηση 45 περίπου λεπτών. Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν από τον υποφαινόμενο και την νηπιαγωγό Στέλλα Πάνου στο Ελληνικό Σχολείο και στο Κάστρο της Χιμάρας. Αναφέρω μερικές χαρακτηριστικές δηλώσεις τους: «Είναι απίστευτο στην σημερινή εποχή να υπάρχει μειονότητα που να διαβιεί έτσι», «Το θέμα μας ενδιαφέρει πολύ, θα ξαναρθούμε πάλι τον Οκτώβριο», «Ο τόπος αυτός είναι πραγματικά πολύ όμορφος». Στην συνέχεια η ομάδα αναχώρησε για τους Αγίους Σαράντα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας τους.
Δημήτρης Περδίκης

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σου ώρε Ττίλη φουρτζή.Καπάρτισμα που κάνεις.

Δημοσίευση σχολίου