Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Στη συμμαχία των κεντροδεξιών κομμάτων της Αλβανίας το ΕΕΜΜ-MEGA (βίντεο)



Το παρασκήνιο της συμφωνίας
Το νέο κόμμα της Ελληνικής Μειονότητας ΕΕΜΜ-MEGA, υπέγραψε χθες προεκλογική συμφωνία με το κυβερνόν κόμμα του Σαλί Μπερίσα. 
Ενώ πριν από κάποιους μήνες κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν αυτονόητο, με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών πρόκειται για έκπληξη.
Η δεξιά συμμαχία δεν ήταν πρώτη επιλογή για το Μέγκα, μάλιστα κατέληξε να ήταν μονόδρομος αφού έβρισκε διαδοχικά κλειστές πόρτες.
Ως πρώτη επιλογή το Μέγκα πρότεινε τη δημιουργία μιας ελληνικής συμμαχίας με το ΚΕΑΔ αλλά στις απόψεις για τον τρόπο συνεργίας τους χώριζε μεγάλο χάσμα.
Μετά από αυτό, φάνηκε θετικός στην ιδέα του τρίτου πόλου με τον LSI αλλά ούτε και αυτό προχώρησε μετά την αδυναμία του Ιλίρ Μέτα να συγκεντρώσει ευρύτερες δυνάμεις στη συμμαχία του. Πριν από 15 μέρες ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικου τους ανακοίνωσε πως τους ήθελε στη συμμαχία του και περίμενε τις γραπτές προτάσεις τους. Και ενώ όλοι περίμεναν να πέσουν οι υπογραφές, οι δύο πλευρές φρέναραν την υπογραφή για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Τελικά ο Ράμα τους ανακοίνωσε πως πρέπει να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια του ΚΕΑΔ γιατί δεσμεύονταν από τη συμφωνία με το Ντούλε. Για κάθε ενδεχόμενο το Μέγκα κατέθεσε στο KQZ τις 5.300 υπογραφές που είχε συγκεντρώσει αλλά δεν έγιναν αποδεκτές γιατί περίπου 2.000 από αυτές δεν είχαν τη φωτοτυπία της ταυτότητας όπως απαιτούνταν αλλά των διαβατηρίων. 
Η επιλογή της δεξιάς, δεν είχε ποτέ αποκλεισθεί αλλά υπήρχε ο προβληματισμός της παρουσίας σε αυτή του ανθελληνικού κόμματος των τσάμηδων PDIU. Από την ηγεσία του κόμματος αποφασίστηκε να τεθούν στον κ. Μπερίσα κάποια αιτήματα και εφόσον γίνουν αποδεκτά να προχωρίσουν στην προεκλογική συμμαχία, διαφορετικά το μόνο που απέμεινε ήταν η αποχή. Δύο από αυτά τα αιτήματα ήταν 1) πως μεταξύ των δύο κομμάτων να υπογραφεί ειδικό μνημόνιο για την εφαρμογή του Πλαισίου Αιτημάτων για την ΕΕΜ και 2) να έχει μέλη στις εφορευτικές επιτροπές.
Τα αιτήματα του Μέγκα έγιναν αποδεκτά και σήμερα αναμένεται να υπάρχει κοινή δήλωση των δύο αρχηγών.  

12 comments:

Κυβερνητικός είπε...

Σοβαρή και ώριμη η απόφαση του κόμματος των Ελλήνων . Επίσης σοβαρή και ώριμη ήταν η στάση του πρόεδρου κ. Χρήστου Κίτσιου όλο αυτό το διάστημα.

Κυβερνητικός

Ανώνυμος είπε...

Μπράβα στο κόμμα των Ελλήνων που δεν το έβαλε κάτω και έμεινε πιστό στης δεσμεύσεις του και ο πρόεδρος του έδρασε βάσει τον εντολών που πίρε από το εθνικό συμβούλιο του κόμματος και μέχρι την τελευταία στιγμή πάλεψε για την ένωση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και την συμμαχία Ελλήνων , αλλά ο μεγάλος μας αρχηγός πιστός στης δεσμεύσεις του που δεν είναι τπτ άλλο από το να τον έχουμε μόνιμο βολευτεί στα αλβανικά έδρανα φοβήθηκε ακόμη και την σύμπραξη του κόμματος των Ελλήνων στην αριστερή συμμαχία και με το που έμαθε ότι ο κίτσιος έκανε συνάντηση με τον Ράμα τότε ο Βαγγέλας μας άρχισε να παρακαλάει τον Ράμα για να τον εντάξει στην συμμαχία του δίνοντας του ακόμη και την έδρα που είχε το κεαδ στην εκλογική επιτροπή με μόνο του όρο να μην είναι το μέγκα στην Συμμαχία και τώρα αρχίσανε τα παπαγαλάκια του να κατηγορούν το μέγκα γιατί εντάχθηκε στην δεξιά συμμαχία ο λαός βλέπει και κρίνει και η εκλογές θα δείξουν !!!

αριστερά στον κάμπο!!!

Κυβερνητικός είπε...

Το εθνικό κέντρο στηρίζει της επιλογές του κόμματος τον Ελλήνων ΕΕΜΜ και θα το δήξη αποφασιστικά για την μεταφορά όλων των Βορειοηπειρωτών για να μεταβούν 23/06/2013 στην γενέθλια γη για να ψηφήσουν.

Eθνικό κέντρο.

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα...
καταννοώ πως το ΜΕΓΚΑ έχει την μικρότερη ευθυνη για το ναυάγειο
αλλα το αποτέλεσμα μετράει
και το αποτέλεσμα είναι συνέργασία με Αλβανικό κομμά.

Πραγματικά εγώ θα προτιμούσα την αποχή, θα ήταν πιο έντιμη σταση ή ας προετοιμάζονταν καλυτερα η αυτόνομη κάθοδος.

Υ.Γ.
Δροπολιτης
πρώην ψηφοφόρος ΚΕΑΔ

Ανώνυμος είπε...

με τη δική μας ψήφο θα έχουμε εκπρόσωπο στην αλβανική βουλή και ταυτόχρονα θα αποκλείσουμε τους τσάμιδες. αυτή είναι στρατιγική όχι μόνο να σωθεί το τομάρι του Ντούλε.

Ανώνυμος είπε...

δεροπολίτη, η αποχή του ΜΕΓΑ από τις εκλογές έδινε μακροζωήα στο Ντούλε. Αυτό ήθελε κι αυτός, γι αυτό έβαλε όρους στο Ράμα. αν θέλουμε να μπει μια τάξη στα εθνικά πρέπει να πάρει πρώτα ο Ντούλες ένα καλό μάθημα και μέτα βλέπουμε και κρίνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Oraia ekseliksi, terma i mpoyrdes twra yparxoyn deksioi kai aristeroi. As anametrithoyme kai as apofasisei o kosmos ti thelei.

Ανώνυμος είπε...

Grapste kai pite o ti thelete kyrii tou Mega,ta idhia mas ipate kai gia tis topikes eklloges kai pirate paparia.Tote grafate kai grafate oti tha tis parete oles tis eparxies kai apo oles pirate to makritero.To idhio tha pathete kai tora,komma me to zori dhen ginete.

Ανώνυμος είπε...

Re pedia esis tou mega mexri extes dn legate pos tha katevete moni sas
Ti egine tora idate pos dn vgenoun I arihmi k ipate mipos parete kana kokalaki

Ανώνυμος είπε...

Ise aksiolipitos vorioipiroti.O Kitsios evale orus sto Berisa To alo me ton Toto to kseris.O Kitsios parakaluse na hosi kapu to kefali tu giati den mboruse na mazepsi ipografes.Den hrisonete to hapi me tipota.I maskes epesan.Ke ta peri komatos ton elinon pane peripato mazi me ton Kitsio to Berisa to Pdiu ke ton Idrizi stin ethusa tu Sheraton.

Ανώνυμος είπε...

tora tha rxisi na vgeni stis diadilosis me tous tsamides to mega

Ανώνυμος είπε...

Koprites o Kitsos den sas ekane th xari na paei spiti toy opws poly tha to ithelate. twra eiste anagkasmenoi na anametrithite mazi toy. Idoy i Rodhos idoy kai to pidima.

Δημοσίευση σχολίου