Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Fan Noli (Θεοφάνης Μαυρωμάτης) – Ο έλληνας από τη Θράκη που διετέλεσε πρωθυπουργός της Αλβανίας και δίχασε την ορθόδοξη κοινότητα



Δείτε τι έγραφε το 1923 και πόσο επίκαιρος είναι σήμερα για την ελληνική και αλβανική κοινωνία
Ο Fan Noli ή αλλιώς Θεοφάνης Μαυρωμάτης (1882 - 1965), γεννήθηκε σε ένα αρβανιτοχώρι της Ανατολικής Θράκης. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε σε σχετικά μεγάλη ηλικία σε ελληνικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης.  Το απολυτήριο του λυκείου - όπως λέει ο βιογράφος του - το πήρε καθυστερημένα λόγο ανάρμοστης συμπεριφοράς και αμέσως μετά έφυγε στην Αθήνα για να σπουδάσει φιλοσοφικά. Για οικονομικούς ή άλλους λόγους, δεν γράφτηκε ποτέ στο πανεπιστήμιο και ασχολήθηκε με περιστασιακές εργασίες. Μετά τη συμμετοχή του σε κάποια θεατρικά έργα, ο νέος του πόθους ήταν να ασχοληθεί με τη δραματουργία. Στη συνέχεια εργάστηκε για κάποια χρόνια δάσκαλος σε ελληνικό σχολείο της Αλεξάνδρειας και μετά βρέθηκε στο Χάρβαρντ να σπουδάζει στη σχολή Καλών Τεχνών.

Οι φιλοδοξίες, το ανήσυχο πνεύμα και η γνώση των αλβανικών τον οδήγησαν σε ένα κίνημα αλβανών διανοουμένων (τέλη 19ων – αρχές 20ων ) που οι αλβανοί χαρακτήρισαν ως Αναγέννηση. Ανέπτυξε έντονο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο (από ελληνικά στα αλβανικά και αντίστροφα) ενώ ήταν ο πρώτος μου μετέφρασε το Ευαγγέλιο και άλλα ορθόδοξα ιερά κείμενα στα Αλβανικά. Από τις  Η.Π.Α που ζούσε,  ζητούσε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να δώσει το αυτοκέφαλο στις τέσσερεις ορθόδοξες μητροπόλεις της Αλβανίας (Τιράνων, Κορυτσάς, Βερατίου και Αργυροκάστρου) που υπάγονταν σε αυτό για να γίνει ο ίδιος αρχιεπίσκοπος. Αφού το Πατριαρχείο αρνούνταν καθώς δεν υπήρχαν οι συνθήκες για τη σύσταση μιας αυτοκέφαλης εκκλησίας, ο Νόλη ξεκίνησε μία αναρχική εκκλησιαστικά δράση. 
Αυτοκηρύχτηκε αρχηγός της «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» σε εκκλησία των Η.Π.Α. ενώ παράλληλα είχε έντονη πολιτική δράση ως συνεργάτης του βασιλιά της Αλβανίας Ζώγκου. Για ένα διάστημα μάλιστα το 1924 διετέλεσε πρωθυπουργός της Αλβανίας. Την ίδια χρονιά απομακρύνθηκε από τα Τίρανα, αρχικά στη Γενεύη και μετά στις ΗΠΑ, αφού το δικαστήριο του βασιλιά Ζώγκου τον είχε καταδικάσει ερήμην σε θάνατο, λίγες μέρες μετά την απομάκρυνση του από την Αλβανία.  
Εβρισκόμενος στην Αμερική, προσπάθησε να συνδεθεί με τους συγγενείς του, που είχαν έρθει πλέων στη Δυτική Θράκη (με την ανταλλαγή πληθυσμών του 1922) αλλά εκείνοι δεν τον δέχτηκαν γιατί ο πατέρας του Στυλιανός που ήταν ψάλτης και ευσεβής χριστιανός είχε λυπηθεί με τα καμώματα του και τον είχε αποκληρώσει ενώ είχε αφήσει εντολή στα υπόλοιπα παιδιά του να μην έχουν καμία σχέση μαζί του.
Στην Αλβανία ο Νόλη θεωρείται σπουδαία ιστορική προσωπικότητα, παρότι κληρικός τιμόταν και από το κομουνιστικό καθεστώς ενώ η φωτογραφία του είναι αποτυπωμένη στο χαρτονόμισμα των 100 λεκ (εικ). 
Οι ορθόδοξοι της Αλβανίας είναι διχασμένοι ως προς την προσωπικότητα του Νόλη αφού ο βίος του δεν ήταν συμβατός με τις αρχές της ορθόδοξης πίστης (η ενασχόληση με την πολιτική ήταν το μικρότερο κακό). Για τους αλβανούς εθνικιστές και τους διώκτες του σημερινού αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο Νόλη είναι «σημαία» ενώ η επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία τον τιμά μάλλον (δια τον φόβο των Ιουδαίων) ως μία αλβανική προσωπικότητα και όχι ως ένα πνευματικό ανάστημα της εκκλησίας.

Στη συνέχεια ακολουθεί ένα ενδιαφέρον κείμενο του Νόλη που δημοσιεύτηκε στην «Ορθόδοξη Κορυτσά» στο οποίο περιγράφεται η αλβανική κοινωνία-νοοτροπία που φαίνεται να έχει αρκετά κοινά και με την ελληνική και θα άξιζε της προσοχής:  

Στην χώρα μας βασιλεύει  η σύγχυση των πέντε αναρχιών. Πρώτη, η θρησκευτική αναρχία:  Τέσσερεις διαφορετικές  θρησκείες  που δεν έχουν ριζώσει σε ένα λαό ειδωλολατρικό (εννοεί δεισιδαιμονίες, προλήψεις, κλπ). Δεύτερη, η κοινωνική αναρχία: εδώ δεν υπάρχει τάξη ούτε φεουδαρχών, ούτε αγροτών ούτε τάξη μπουρζουαζίας. Εδώ ο αγρότης είναι πιο μπέης από τον αγρότη, και ο μπέης πιο αγρότης από τον αγρότη. Έχετε εδώ ένα παράδειγμα στο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο διατηρείτε σήμερα στην εξουσία από τους μπέηδες. Τρίτη, η ηθική αναρχία: εδώ ο σκύλος δεν αναγνωρίσει το κύριο του! Εδώ οι χαρακτήρες αποδυναμώνονται , γίνονται μαλθακοί και αλλάζουν μορφές μέρα με την μέρα όπως στον καλειδοσκόπιο. Εδώ  οι φιλοδοξίες είναι ανεξέλεγκτες και χωρίς όρια. Εδώ ο ανόητος ξέρει τα πάντα και ο ανίκανος είναι ικανός για τα πάντα. Τέταρτη η πατριωτική αναρχία: εδώ μέσα σε μία μέρα, μαγικά, ο προδότης γίνετε πατριώτης και ο πατριώτης προδότης. Εδώ βλέπουμε μπροστά μας να περηφανεύονται ως μεγάλοι πατριώτες , αυτοί που πολέμησαν  για τα πράγματα και την σημαία του πατέρα, που έχουν κάψει την Μέση Αλβανία, η εκείνη που έχουν φιληθεί με τους αντάρτες και έχουν βοηθήσει για να ερημωθεί από την μία άκρη στην άλλη  την Τοσκαρία (Νότια Αλβανία που κατοικείται κυρίως από έλληνες και αλβανούς ορδόδοξους)? Εδώ μου έλεγε ένας φίλος είναι καλύτερα να είναι ο άνθρωπος προδότης και να δει το συμφέρον του και να είναι σίγουρος ότι την επόμενη θα  προωθηθεί ως μεγάλος πατριώτης. Το πέμπτο, η αναρχία των ιδανικών: εδώ οι σκοτεινές ιδέες , μεταμορφωμένα και μουμιοποιημένα του Φαναριού και της Μπουχαρά καταπνίγονται και μαλώνουν σε ένα πόλεμο θανάτου με τα ζωντανά,  κομψά και φωτεινά ιδανικά της δύσης? Μας λείπουν μόνο τα ιδανικά των ανθρωποφάγων. Αλλά για να πάρουμε την θέση αυτών των πολυθρονοφάγων, κίτρινα σκουλήκια με μαύρο κεφάλι, που μεγαλώνουν στις μολυσμένες πληγές της Αλβανίας στον αναστεναγμό, τσιμπούρια που μπορεί να τα κομματιάσεις, αλλά όχι να τα ξεκολλήσεις από το σώμα που δαγκώνουν και ρουφούν. Ο Ηρόδοτος μας αφηγείται ότι κατά την ναυμαχία της Σαλαμίνας, ένα αθηναίος έπιασε ένα περσικό πλοίο με το δεξί του χέρι και δεν το άφηνε ώσπου του το έκοψαν! Τότε το έπιασε με το αριστερό! Του το έκοψαν και αυτό! Τότε το έπιασε με τα δόντια και δεν το άφηνε μέχρι που του έκοψαν το κεφάλι. Αν  Ζωντάνευε ο Ηρόδοτος  πάλι θα έβλεπε ότι η πολυθρονοφάγοι μας θα είναι πιο  δυνατοί από αυτόν τον θρυλικό παλικάρι της αρχαίας Ελλάδος.  Για να τους απομακρύνεις τους δικούς μας από τις πολυθρόνες πρέπει να τους κόψεις όχι μόνο τα χέρια και τα πόδια, αλλά και το σώμα και τα πόδια»

18 comments:

Ανώνυμος είπε...

πολυ ενδιαφέρων

Ανώνυμος είπε...

φοβερό το κείμενο του Noli , σαν να το έχει γράψει για μας τους Βορειοηπειρώτες . οι προδότες του 1945-1990 έχουν ρόλο στα δυο μεγάλα κόμματα εδώ στην Ελλάδα , είναι πρόεδροι συλλόγων βορειοηπειρωτών , εμφανίζονται ως αγωνιστές τον δικαιωμάτων του ΒΗ ελληνισμού , ενώ έχουν θάψει εκατοντάδες ανθρώπους την περίοδο εκείνη. και σήμερα με το κουτσομπολιό τούς κάνουν τα ίδια. θάβουν ανθρώπους,δυσφημούν , ιντριγκάρουν , με νύχια και με δόντια προσπαθούν να είναι μες στα δρώμενα, για να ωφεληθούν οικονομικά και επαγγελματικά . συνεργάζονται με την αλβανική μαφία για να επωφεληθούν οικονομικά , πουλούν τα πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Εξηγήστε μου ρε μάγκες πως είναι δυνατόν να είναι έλληνας ο άνθρωπος όταν αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία του Αλβανικού έθνους? Δηλαδή έλεος είπαμε η κάθε χωρα έχει τους ήρωες τις και τις προσωπικότητες τις αλλα μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Με αυτά που ακούω σε λίγο θα πιστέψω ότι όλη οι εθνική ήρωες τις αλβανίας ήταν έλληνες που ήταν τόσο ανώμαλη που αντί να αγωνιστούν για την Ελλάδα προτίμησαν να αγωνιστούν για κάποιους "ξένους". Έχω δίκιο η δεν έχω?

Από έναν σκεπτόμενο αλβανό που κάτοικοι στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Από έναν σκεπτόμενο αλβανό που κάτοικοι στην Ελλάδα.
17 Νοεμβρίου 2012 5:44 μ.μ.
ΜΗ ΚΟΥΡΑΖΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ ΤΖΑΜΠΑ

ΤΑ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΩΝΗΜΟΣ ΕΔΩ :

http://borioipirotis.blogspot.gr/2012/11/blog-post_9198.html#comment-form

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΚΟΥΡΑΖΩ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙς ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Ανώνυμος είπε...
Εκπληκτικό κείμενο από τον Γάλλο λογοτέχνη Ζαν Ρισπέν Ζαν.
Διαβάστε το:
«Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη...»
1. Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.
2. Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.
3. Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη...
Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.
1. Από την ιατρική σας, την... ... φαρμακευτική σας.
2. Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)
3. Από την φυσική σας, χημεία
4. Από την αστρονομική σας
5. Από την πολιτική σας
6. Από την καθημερινότητα σας.
Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα, κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο, την ευθεία-καμπύλη, σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, τους δρόμους σας, τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας, σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου, διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική, διαγράψτε την βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά, αλλάξτε όλα τα βιβλία σας (γιατί παντού θα υπάρχει και έστω μια ελληνική λέξη), σβήστε από την καθημερινότητα σας κάθε ελληνική λέξη, αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού που και αυτό βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα, αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία), σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο, σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα πανεπιστήμια σας, αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό, διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε...
Θα πείτε "δεν γίνεται".
Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση! Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη...
Η πρόκληση πάντως ισχύει."

14 Νοεμβρίου 2012 9:41 π.μ.

Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα είπε...

Σωστά το θέτεις. Ήταν ένας ανώμαλος Έλληνας που μετεξελήθηκε σε ένα ήρωα του αλβανισμού.
Δες εδώ τι έγραφε το 1904-1905, όταν ήταν ακόμη Έλληνας.

Ανώνυμος είπε...

Προς σκεπτομενο Αλβανο
Εχεις δικιο σε οσα λες.
Το αρθρο του Βορειοηπειρωτη ειναι ανυπογραφο. Ουτε μας παραθετει απο που προκυπτουν αυτα τα στοιχεια. Π.χ. απο που προκυπτει οτι τον αποκληρωσε ο πατερας του και η οικογενεια του εκοψε καθε επαφη μαζι του. Θα μας ηταν χρησιμο καποιος να μας εφερνε στοιχεια και οχι αρλουμπες.
Το γεγονος οτι εγραψε καποια αρθρα σε Ελληνικο περιοδικο η οτι διδαξε σε Ελληνικο σχολειο δεν ειναι αρκετα για να τον προσδιορισουμε ως Ελληνα.
Η ολη πορεια της ζωης του ειναι η αποδειξη οτι ηταν Αλβανος. Αλλα ετρεφε μεγαλη εκτιμηση για την Ελλαδα και τους Ελληνες, οσο και αν προσπαθουν να τον παρουσιασουν ως ανθελληνα.
Αλλα ο Βορειοηπειρωτης ειναι της αποψης οτι ολοι οι Χριστιανοι Ορθοδοξοι της Αλβανιας ειναι Ελληνες. Καιρος ειναι να αναθεωρησει.
Το ιδιο ισχυει φιλε Αλβανε και ως προς τους Αλβανους ομως. Ολους τους ηρωες της Ελληνικης Επαναστασης τους κανουν Αλβανους. Και εγω θα κανω το ιδιο ερωτημα σου: "Μα ηταν τοσο ηλιθιοι αντι να πολημησουν για Αλβανια, πολεμησαν για Ελλαδα?".

Ανώνυμος είπε...

Προς σκεπτόμενο Αλβανό!

Απτό παράδειγμα Αναστάσιος Γιαννουλάτος αναστήλωσε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας εκ του μηδενός και έφερε προς ολοκλήρωση το έργω του Φαν Νόλι. Η μεγάλη του προσφορά στην αλβανορθοδοξία πως θα πρέπει να καταγράφει από την αλβανική ιστορία;;
Ο ίδιος μετά από πενήντα χρόνια είσαι σίγουρος ότι στην αλβανική ιστορία θα αναφέρεται σαν Έλληνας;;;;
Ο Κίτσιος Μουστάκης αναφέρεται ως Έλληνας;;;;
Οι υπουργοί Spiro Ksera, Bangjel Tavo, Kosta Barka, Anastas Angjeli, Paskal Milo πιστεύεις ότι η αλβανική ιστορία θα καταγράψει την ελληνική τους μακρινή καταγωγή;;;
Ο Vangjel Dule ως πρωτεργάτης της εισόδου της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την αλβανική ιστορία θα καταγράφει ως Έλληνας;;;

ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ο ντουλες προτεργάτης της εισόδου της αλβανίας στην ΕΕ χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

Ανώνυμος είπε...

Ευχάριστο που μου κάνατε την τιμή να συμμετέχετε στην κουβέντα πρώτα πολλά,
Στο φίλο που αναρωτιέται το ίδιο με εμενα δηλαδή για το γεγονός ότι αλβανοί η καλύτερα αλβανόφωνη θα πω εγώ πολέμησαν για την Ελλάδα εάν ήταν και αυτή ηλίθιοι ktlp. Εγώ πιστεύω εάν και δεν είμαι ιστορικός αλλα γενικός μου αρέσει η ιστορία ότι η επανάσταση κατά τις τουρκίας για την απελευθέρωση τις ελλάδας δεν ήταν απλός υπόθεση τον ελλήνων, μην ξεχνάμε ότι πολλές φυλές ήταν αιχμάλωτες των Τούρκων έλληνες, αλβανοί, βλάχοι, σλάβοι ktlp. Άρα θεωρώ ότι είναι φυσιολογικό να πολέμησαν όλοι στον αγώνα κατά των τούρκων. Δεύτερον κατά την διαρκεί τις τουρκοκρατίας δεν υπήρχαν τα σημερινά σύνορα άρα είναι πιθανόν πολλοί άνθρωποι αλβανικής καταγωγής να κατοικούσαν νότια στην ελλάδα και πολλοί ελληνικής καταγωγής άνθρωποι να κατοικούσαν στην αλβανία στα σημερινά σκοπια και στην βουλγαρία άρα γενικός όταν μιλάμε για πόλεμο κατά τον τούρκων μιλάμε για έναν γενικό πόλεμο για την ευρύτερη απελευθέρωση τις περιοχής.
Στον φίλο που θεωρεί τον Fan Noli έλληνα, όλοι ξέρουμε ότι τα ελληνικά κατά την Βυζαντινή εποχή ήταν σαν τα αγγλικά σήμερα δηλαδή η γλώσσα του εμποριου και τις επικοινωνίας μεταξύ των διαφορων εθνών για αυτό δεν πιστεύω να υπήρχε τότε κανένας που δεν ήξερε ελληνικά άρα από αυτό δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα.
Στον τελευταίο φίλο που μας παρέθεσε κάποια ονόματα θέλω να των ρωτήσω πως γίνετε αυτή η άνθρωποι να είχαν αυτή την διάθεση να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση και στην υποστηρίξει του αλβανικού έθνους από την στιγμή που θεωρούσαν που θεωρούνταν έλληνες? Θα μπορούσαν ίσως αν είχαν έστω και λίγο ελληνικό πατριωτισμό να πολεμήσουν για την ένωση τις βορειου ηπείρου με την ελλάδα παρα να συνεισφέρουν στην αλβανία.
Τέλος πάντων εγώ μπήκα σε αυτήν τι κουβέντα με σκοπό να στείλω ένα μήνυμα ότι δεν μπορείς σε ένα μέρος τις γης όπως τα βαλκάνια να βρείς άκρη με τις εθνικότητες, έχουμε γίνει επιεικώς μπουρδέλο! όπου και να πας θα βρείς μειονότητες όλων των ειδών είτε στην Ελλάδα, είτε στην Αλβανία είτε στην Σερβία και ούτε καθεξής. Για αυτό πραγματικά ντρέπομαι όταν βλέπω οργανώσεις όπως η Aleanca Kuqezi και Η Χρυσή Αυγή να σηκώνονται και να το παίζουν αρεία φυλή και καθαρό αίμα. Το μονο που εξυπηρετούν αυτές οι βλακείες είναι κάποια συμφέροντα ανθρώπων που πιστέψτε με δεν τους νοιάζουν καθόλου η άνθρωποι αλλα μονο η γη, το χώμα και τα λεφτά.

Σκεπτόμενος αλβανός

Ανώνυμος είπε...

Προς ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΟ
Δε χρειαζοταν να κανεις ολοκληρη εισαγωγη για να μας πεις οτι θελεις να μας πεις για το Ντουλε. Μαλλον εσυ θασαι απο τους χανους που ακουν με ανοιχτο στομα το Ντουλε.
Ο Αναστασιος ειναι και θα ειναι καταγεγραμμενος ως Ελληνας, οπως θα ειναι καταγεγραμμενες και οι αντιδρασεις εναντιον του απο Αλβανους. Εκτος και αν εσυ ζεις σε αλλον πλανητη και δε βλεπεις.
Οσο για τον Μιλιο και το Μουστακη εσυ πως ξερεις τι ειναι? Μηπως τους βαπτισες εσυ? Ας δηλωσουν οι ιδιοι τι ειναι και μετα ανελαβε εσυ.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι όπως τα λες σκεπτόμενε Αλβανε γιατί η συνεισφορά στον εκάστοτε λαό προσμετράτε, και όχι η εθνική καταγωγή των προσώπων. Αναφερόμενος στην γλώσσα και αποφεύγοντας να αναφερθείς στα στοιχεία του επώνυμου "Μαυρομάτης" με κάνεις και μένα σκεπτόμενο Έλληνα χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει τίποτα γιατί μπορώ να σου παραθέσω πολλά ελληνικά επώνυμα που έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στην δημιουργία αυτού που λέμε σήμερα συλλογική αλβανική συνείδηση.
Ο Θεοφάνης Μαυρομάτης λοιπόν γεννημένος στο χωρίο Ιμπρίκ Τεπέ της Αδριανούπολης είχε πολύ μικρή επαφή με την αλβανική γλωσσά, την αλβανική γλωσσά την έμαθε όταν μετεβει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ως Έλληνας διδάσκαλος και ψάλτης προς εξυπηρέτηση της εκεί ελληνικής κοινότητας. Εισχωρώντας στην αλβανική κίνηση της Αιγύπτου ήταν η πρώτη ουσιώδης επαφή με την αλβανική γλώσσα.
Ο λόγος που έφυγε από την Αίγυπτο ήταν, γιατί δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι φιλοδοξίες του, γιατί οι πρωτεργάτες της κίνησης τον έβλεπαν πάντοτε καχύποπτα λόγο του παρελθόν του.
Όσον άφορα τον ανταποκριτή του Zeri i Dropullit ο οποίος επικαλέστηκε της αντίδρασης εναντίον του Αρχιεπίσκοπου Αναστάσιου τον παραπέμπω στις τότε αντιδράσεις του Faik Konica μέσο των άρθρων του στην εφημερίδα Dyelli και στα συγγράμματα του Selenica.
Ο Θεοφάνης Μαυρομάτης ήταν ένας πολυπράκτορας που δεν είχε ιδιαίτερους ενδοιασμούς να συνεργαστεί με τους πάντες αρκεί να εξυπηρετηθούν οι προσωπικές του φιλοδοξίες για ανάδειξη στην εξουσία, ένα κείνο χαρακτηριστικό του αυτοκλήτου ηγέτη των μειονοτήτων σήμερα σε μικρότερη φυσικά κλίμακα λόγο χαμηλότερης πολιτικής ευφυΐας.
Στο ερώτημα που ε τέθει από το μπλογκ Βορειοηπειρώτης σχετικά με την ιδιαίτερη μνεία των αλβανικών εθνικιστικών κύκλων προς το πρόσωπο του, είναι γιατί η επίσημη αλβανική ιστορία ακόμα και σήμερα είναι αυτή που γράφτηκε από την πλευρά της Komintern και δεν ήταν κάτι τυχαίο ότι ο Φαν Νόλι (όπως και άλλες προσωπικότητες που είχαν ανάλογες σχέσεις) ήταν μια αποδεκτή προσωπικότητα για το αλήστου μνήμης καθεστώς στην Αλβανία..

ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Προς ΚΑΤΑΦΡΑΚΤΟ (απο 2:04 και 3:29)
Ειναι ανουσια η συζητηση χωρις στοιχεια.
Μπορω να γεμισω ολοκληρα σεντονια με ιστοριες που γενναει το μυαλο. Οσο δε μας φερνεις στοιχεια και πηγες, ιστοριες του μυαλου σου ειναι αυτα που γραφεις.
Το "Μαυροματης" απο που προκυπτει οτι ηταν το αληθινο επωνυμο του? Ο Φαν Νολι οταν αρθρογραφουσε χρησιμοποιουσε αρκετες φορες ψευδωνυμα. Αν θελεις μπορω να σου παραθεσω μερικα. Αν ξερεις κατι παραπανω επ `αυτου παραθεσε το. Εγω ψαχνοντας στο Διαδυκτιο δε βρηκα κατι υποστηρικτικο των αποψεων σου.
Για να εχει στοιχεια σοβαροτητας η συζητηση φερε μας στοιχεια και πηγες. Θα τα περιμενα με ενδιαφερον.


Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχαχαχ… ο Ντουλε εθνικός ήρωας της Αλβανίας!!!
Μια ερώτηση ρε παιδιά… πως γίνετε η Ελλάδα(Greece) να βρίσκετε στα βαλκάνια και δεν αναγνωρίζει καμία μειονότητα εντος συνόρων? Ούτε τούρκους ούτε Βλάχους ούτε αρβανίτες ούτε ούτε τπτ!! Και οι Ρομα Έλληνες ^^, και παράδοξος κάνεις δεν μιλάει για αυτά.
Η πολιτική προπαγάνδα πριν και μετά τους βαλκανικούς πολέμους για την κατάκτηση εδαφών δεν έχει τελειωμό, ΟΛΟΥΣ στην μηχανή του κύμα… και ο λαός ονειρεύεται τους αρχαίους έλληνες και την αρχαία Ελλάδα, δλδ όχι ότι φταίτε απλά αυτά σας τάισαν.

Αρβανίτης.

Ανώνυμος είπε...

Προς Αρβανίτη:
Για τον απλούστατο λόγο γιατί με την συνθήκη της Λοζάνης την οποία και σέβεται ( είναι σαν να λέμε η Αλβανία να σεβαστεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας) κατά γραμμα έκανε ανταλλαγές πληθυσμών με την Τουρκιά κάτι που δεν σας είπαν οι ψευτοιστορικοί σας Τζούφιδες και ΣΙΑ.
Αφού είσαι τόσο ευαίσθητος γιατί δεν κόπτεσαι για τον σεβασμό της Αλβανίας προς τις Μειονότητες;;;

Όσο για τους Αρβανίτες και Βλάχους δεν πας να τους τα πεις ο ίδιος για να ακούσεις και ο ίδιος αυτοπρόσωπος αν φυσικά γλυτώσεις το ξύλο.

Με τους Αλβανούς είναι αυτό που λέμε "απέκτησαν και οι μύγες κώλο και έχεσαν των κόσμο όλο".

Ανώνυμος είπε...

Βασικά γίνανε σφαγές και μετά σίγουρα μετακινήθηκε πληθυσμός θέλοντας και μη για της ανάγκες “εθνη-κράτη”, η μειονότητες όμως δεν παύουν να μην υπάρχουν οποίες συνθήκες και να επικαλείσαι, άλλοι τα καναν… περισσότερο άλλοι λιγότερο!!
Τώρα που ήμαστε άνθρωποι τον γραμμάτων τι κάνουμε είναι το θέμα? Θα γιατρέψουμε της πληγές? Η θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό με ένα κεφάλι γεμάτο “ΣΚΑΤΑ” όποτε και ο ορος βαλκάνια θα μας χαρακτηρίζει ακόμα .
Προφανώς αναφέρομαι για όλα τα βαλκάνια και όχι συγκεκριμένα.

Τώρα οι Βλάχοι(Vlach) σίγουρα δεν είναι έλληνες αλλά λατινόφωνη, οσο για τους αρβανίτες της ελλάδος οι ίδιοι έχουν γράψει πολλά βιβλία και προκήρυξης που δείχνει ποιοι είναι… και την συγγένεια τους με τους έλληνες, δεν μας δέρνει κάνεις… εδώ στην κερατέα ήμαστε γεμάτοι από αρβανίτικες οικογένειες.
Τώρα σε όσους δεν αρέσει απλά διαβάζουν αυτά που θέλουν, τα βαλκάνια είναι ένα μέρος που η προπαγάνδα πέφτει σύννεφο.

Όσο για της εξυπνάδες σου δεν της σχολιάζω διότι τα θεωρό μικρότητες.

Αρβανίτης.

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον είμαστε άνθρωποι των γραμμάτων ας ομιλήσουμε ως τέτοιοι!

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στα Βαλκάνια που έκανε επίσημα ανταλλαγές πληθυσμών μεγάλου μεγέθους με σκοπό να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις χωρίς να σημαίνει ότι αυτοί που ήρθαν είναι περισσότερο Έλληνες από αυτους που έφυγαν, μάλλον περισσότερο χριστιανοί θα έλεγα εγώ και αυτό είναι το σωστό. Αυτό φυσικά πολύ εύκολα μπορείς να το διαπιστώσεις στην σημερινή Τουρκιά γιατί οι μουσουλμάνοι που εγκατασταθήκανε στην Τουρκιά τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις άλλες βαλκανικές χώρες μαζί με τους εκτουρκισμένους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας και του Ευξείνου Πόντου συγκροτούν μια διαφορετική πληθυσμιακή ομάδα από τους ασιατικούς πληθυσμούς η οποία είναι σε μόνιμη πολιτισμική, πολιτιστική και πολιτική σύγκρουση με την ασιατική.
Και πάμε στα Βαλκάνια:
Οι πληγές δεν πρόκειται να γιατρευτούν όσο τα κράτη της βαλκανικής τελούν υπό προστασία μεγάλων δυνάμεων, γιατί πάντα θα εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα των προστάτιδων δυνάμεων τα οποία μονίμως συγκρούονται.
Βλέπε την Αλβανία ενώ τα συμφέροντα του αλβανικού λαού είναι με την Ελλάδα το κλίμα που καλλιεργείτε λειτουργεί εναντίον αυτών, και αυτό οφείλετε στις ξένες επιρροές που δέχεται η αλβανική πολιτική με βασικούς παίκτες τους δυο εκ των τριών συνιδρυτών του αλβανικού κράτους Ιταλία Τουρκία.

Τους Βλάχους,τους Αρβανίτες και ένα μεγαλο μέρος των Αλβανών που κατοικούν εντός της αλβανικής επικρατείας τους συνδέει η κοινή τους ελληνική καταγωγή.
Όταν λέμε ότι οι Βλάχοι δεν είναι Έλληνες και θέτουμε το στοιχείο της λατινοφωνίας και εφόσον δεν είναι Έλληνες είναι Ρωμαίοι,είναι σαν να λέμε σήμερα ότι οι Αμερικάνοι είναι Άγγλοι λόγο αγγλοφωνίας. Λατινοφώνες είναι κάποια εκατομμύρια στα Βαλκάνια αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συγκροτούν εθνική ομιογένια γιατί τα λατινικά είναι ένα γλωσσικό κατάλοιπο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και χρησιμοποιείτε από σλαβικούς πληθυσμούς, ελληνικούς πληθυσμούς αλλά και από ένα μεγαλο μέρος της φυλής των Αθίγγανων. Τώρα το τι φυλετική σχέση έχουν όλοι αυτοί μεταξύ τους μόνο εσύ θα μπορούσες να το απαντήσεις.
Οι εξυπνάδες σε προηγούμενο σχόλιο μου οφείλοντο στην ισοπέδωση των εννοιών στο δικό σου σχόλιο!

Ανώνυμος είπε...

Προς Αρβανιτη
Δε θα φτιαξει το Ελληνικο κρατος μειονοτητες με το ζορι.
Για να ειναι καποιοι μειονοτητα θα πρεπει να το θελουν οι ιδιοι. Στην Ελλαδα, ακομη και με ολη την προπαγανδα που εχει γινει μεχρι σημερα και γινεται ακομα, καμια πληθυσμιακη ομαδα, εκτος απο τους μουσουλμανους της Θρακης και κατι Σλαβοσκοπιανους, δε θελει να ειναι ξεχωριστη μειονοτητα.
Και μη επικαλειστε το παραμυθι οτι φταιει η καταπιεση του Ελληνικου κρατους. Γιατι αυτοι οι ανθρωποι και στο εξωτερικο οταν πανε να ζησουν "μακρυα απο την καταπιεση του Ελληνικου κρατους", Ελληνες παραμενουν και το λεει η καρδια τους.
Ενα τρανταχτο παραδειγμα θα σου φερω: Ο ηγετης της παλαι ποτε ανθουσας Ελληνικης κοινοτητας της Αιγυπτου που στην ακμη της αριθμουσε περι τις 300 χιλιαδες Ελληνες ηταν ο Τοσιτσας, ενας Βλαχος απο το Μετσοβο και μεγας ευεργετης της Ελλαδος. Επισης αν ριξεις μια ματια η πλειονοτητα των ευεργετων ειναι Αρβανιτες η Βλαχοι που προκοψανε μακρυα απο την Ελλαδα και αφησαν την περιουσια τους στην Ελλαδα.


Ανώνυμος είπε...

Ο Φαν Νολι ηταν Αρβανιτης απο το Ιμπρικ Τεπε στα τουρκικα ή Κιουτεζα στα αρβανιτικα περιοχη Κεσσανης Αν.θρακη και οχι Ανδριανουπολης.Εχει πολους συγγενεις στα Αρβανιτοχωρια του Εβρου(Τυχερο,Κήποι,Αρδανιο,Φέρες)Μα και ειχε και μια αδερφη στις Φέρες(πεθανε πριν λιγα χρονια).Οσο για το που εμαθε Αλβανικα μαλλον ειναι αυτονοητο στο σπιτι του απο τους γονεις του.Μαλλον Ελληνικα εμαθε στην Αιγυπτο,οπωσ και οι παππουδες μου ηξεραν μονο Αρβανιτικα και Τουρκικα οταν ηρθαν το 22 και αργοτερα μαθανε και τα Ελληνικα.

Δημοσίευση σχολίου