Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Αλλάζουν οι έδρες στις 12 περιφέρειες της Αλβανίας λόγω δημογραφικού.



Ποια είναι η νέα σύνθεση
Η νέα 7μελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για της εκλογές στην Αλβανία, αποφάσισε την κατανομή των 140 εδρών στις 12 περιφέρειες της χώρας. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, οι περιφέρειες Κορυτσάς και Βερατίου χάνου από μία έδρα, οι περιφέρειες Τιράνων και Δυρραχίου κερδίζουν από μία ενώ οι υπόλοιπες οκτώ παραμένουν ως έχουν.

Έτσι η νέα κατανομή έχει ως εξής:


Βόρειο Αλβανία 28
Σκόδρα 11
Λέζα 7
Ντιμπρα 6
Κούκσι 4

Κεντρική Αλβανία 61
Τίρανα 33
Δυρράχιο 14
Ελμπασάν 14

Νότια Αλβανία 51
Φίερι 16
Αυλώνα 12
Κορυτσά 11
Μπεράτι 7
Αργυρόκαστρο 5
Ποιος ωφελείτε από την αλλαγή
Η κατανομή των εδρών στις περιφέρειες γίνεται με τη μέθοδο της απλής αναλογικής, τα αποτελέσματα δεν συμψηφίζονται με άλλες περιφέρειες και δεν υπάρχουν βουλευτικές επικρατείας για διορθώσεις αποτελεσμάτων (όπως γινόταν παλιά). Αυτό θεωρητικά σημαίνει πως κάποια συμμαχία μπορεί να έχει περισσότερους ψήφους παναλβανικά, και  κυβέρνηση να κάνει η άλλη συμμαχία  που έχει τις περισσότερες έδρες.  
Αν κρίνουμε από τα προηγούμενα αποτελέσματα, οι νέες αλλαγές μάλλον ευνοούν την κυβερνητική συμμαχία γιατί:
1. Στο Μπεράτι που αποτελεί «προπύργιο» της αριστεράς, και εν μέρη του Μέτα (λόγω Σκραπάρι), το προηγούμενο αποτέλεσμα ήταν 4(ΣΚ) - 3 (ΔΚ) – 1(LSI) με τους σοσιαλιστές να διαμαρτύρονται και να κατηγορούν για νοθεία αφου το αποτέλεσμα ήταν οριακό για το 5-2-1. Από τη φθορά της εξουσίας ο Μπερίσα θα χάσει έτσι και αλλιώς την τρίτη έδρα και αντί του 5-2 το 4-2 είναι καλύτερα για αυτόν (με δεδομένο φυσικά ότι μία θα πάει στο Μέτα).
2) Στην Κορυτσά το προηγούμενο αποτέλεσμα ήταν 6-6 με αδικημένο όμως και εδώ το ΣΚ αφού ήταν κοντά στο 7-5. Οπότε με το ίδιο σκεπτικό το 6-5 είναι προτιμότερο από το 7-5. Στα μεγάλα αστικά κέντρα που μεταφέρονται οι δύο έδρες, δεν φαίνεται να υπερισχύει κάποιος οπότε οι δύο «χαμένες» έδρες της δεξιάς μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου